AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Osnove prava društava

martina_sk

Administrator
na stranici od društvenog piše sam da trebamo doč u trg maršala tita 3 i kad jel mi može neko doč di to točno odgovaramo ?
u 2 mj je ceronja ispitivao u svom kabinetu za koji pise da se nalazi u TMT 3 soba 306/III, soba 21/I, a širola je ispitivala u kabinetu do pa je vjerojatno i sad tamo jer sumnjam da su promijenili nacin i mjesto ispitivanja. ne znam zasto pisu dvije sobe ali sjecam se da je sigurno kabitnet bio na drugom ili trecem katu s desne strane.

MARYYNNA

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
na stranici od društvenog piše sam da trebamo doč u trg maršala tita 3 i kad jel mi može neko doč di to točno odgovaramo ?
kod prof ceronje u 9 h ,u njegovom kabinetu,na stranici prava piše sve koji je čiji kabinet

jelenko.wt

jel mi može netko reći kolko točno nova knjiga ima stranica? dala sam kopirati u masarykovoj i zadnja stranica je 225. sa točkom 3.3. Podjela s preuzimanjem, pa nisam sigurna dal su mi kopirali novo izdanje i dal su stavili sve, jer knjiga bi trebala imat 250str, tak je rekel i prof na predavanju, hvala

marxmaja

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
jel mi može netko reći kolko točno nova knjiga ima stranica? dala sam kopirati u masarykovoj i zadnja stranica je 225. sa točkom 3.3. Podjela s preuzimanjem, pa nisam sigurna dal su mi kopirali novo izdanje i dal su stavili sve, jer knjiga bi trebala imat 250str, tak je rekel i prof na predavanju, hvala
ja imam tu novu kopiranu i ima 225 strana. stara knjiga isto iz te kopiraone ima 25 strana manje ak se ne varam

marxmaja

jel si oni uvijek imaju naviku tak podijelit indexe pa prozivat (vidim tu nekaj po forumu) ili se može stvarno desit da su oni koji su u 11 kod Nine?

hrgolina

osobno-super! ja sam kod nje odgovarala u 11mj kad joj je to-mislim-bilo prvo ispitivanje. pomaže, sluša, možeš svojim riječima... žena je ok i samo hrabro!

dashuria

osobno-super! ja sam kod nje odgovarala u 11mj kad joj je to-mislim-bilo prvo ispitivanje. pomaže, sluša, možeš svojim riječima... žena je ok i samo hrabro!
Ja koliko znam više ne ispituje Tepeš Nina nego Širola, pa mi nije jasno kod koje će se nakraju odgovarati, ukoliko je istina da će ova grupa u 11.odg kod neke od NIna :D

Lukap

Ja sam samo rekla da je meni NINA TEPEŠ rekla da studenti s upravnog studija koji su na popisu u 11 sati čekaju ispred sobe 307 na TMT 3, a to je onda kabinet od NINE ŠIROLA...
Vidim da su živci napeti zbog ispita...

MARYYNNA

Ja sam samo rekla da je meni NINA TEPEŠ rekla da studenti s upravnog studija koji su na popisu u 11 sati čekaju ispred sobe 307 na TMT 3, a to je onda kabinet od NINE ŠIROLA...
Vidim da su živci napeti zbog ispita...
a svi su napeti i boje se prof ceronje XD ...kad dođete tamo vidjet ćete kod koga ste,vjerojatno će ceronja i širola naizmjence ispitivati kao što su do sada...

može li mi netko objasniti što znači ovo proboj pravne osobnosti?

Lukap

a svi su napeti i boje se prof ceronje XD ...kad dođete tamo vidjet ćete kod koga ste,vjerojatno će ceronja i širola naizmjence ispitivati kao što su do sada...

može li mi netko objasniti što znači ovo proboj pravne osobnosti?

Kod proboja pravne osobnosti dolazi kod d.d. i d.o.o. u kojima članovi društva ne odgovaraju za obveze društva. Do proboja (koji se još zove i zid pravnog subjektiviteta trg. društva) dolazi kada član društva zloporablja okolnost da kao član društva ne odgovara za njegove obaveze. Slijedom toga do probijanja pravne osobnosti dolazi zbog činjenice da se zanemaruje da je trg. društvo odvojeni subjekt od članova društva te se tima daje prednost zaštiti vjerovnika.
Zlouporaba postoji kada član društva koristi društvo za postizanje cilja koji mu je inače zabranjen, kada upravlja imovinom društva kao da je njegova, kada koristi društvo da bi oštetio vjerovnike i ako član društva umanji imovinu društva u svoju ili tuđu korist a znao je ili morao znati da društvo neće moći podmiriti svoje obaveze.

mila21

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Može li mi netko bolje objasniti likvidaciju, likvidacijsku masu i pravo na ostatak likvidacijske i stečajne mase, što znače te mase i kada dolazi do njih, hvala unaprijed, ja u skripti imam nešto jako šturo i ne mogu naći točno odgovore na ta pitanja
Preuzeto s interneta jer mi iz knjige ništa nije jasno:

STEČAJ:
1. vrsta postupka - posebna vrsta izvanparničnog sudskog postupka
2. svrha - skupno namirenje vjerovnika iz imovine dužnika
3. razlozi za pokretanje - insolventnost, prezaduženost i prijeteća nesposobnost za plaćanje
4. nastavak poslovanja poslije provedenog postupka - moguć

Stečajna masa je cjelokupna dužnikova imovina u vrijeme otvaranja stečajnog postupka te imovina koju on stekne tijekom stečajnoga postupka, koja služi namirenju troškova stečajnoga postupka te tražbina vjerovnika stečajnog dužnika, odnosno tražbina čije je namirenje osigurano određenim pravima na dužnikovoj imovini.

U stečajnu masu ne ulazi imovina dužnika pojedinaca na kojoj se ovrha protiv njega ne bi mogla provesti kad on ne bi bio trgovac pojedinac ili obrtnik. Ako je otvoren stečajni postupak nad imovinom jednog bračnog druga, udio toga bračnoga druga u zajedničkoj imovini bračnih drugova ulazi u stečajnu masu ako se na tom udjelu po općim pravilima može protiv dužnika provesti ovrha.

Podjela imovine obavlja se izvan stečaja na zahtjev stečajnoga upravitelja. Stečajna se masa formira početkom dana kojega je oglas o otvaranju stečajnoga postupka istaknut na oglasnoj ploči suda, kao jedna od pravnih posljedica otvaranja stečajnoga postupka.

LIKVIDACIJA:
1. vrsta postupka -nije sudski postupak nego postupak članova društva
2. svrha - podjela imovine društva među članovima
3. razlozi za pokretanje - provodi se ako članovi društva tako odluče odnosno ako nisu ugovorili drukčiji način raspodjele imovine
4. nastavak poslovanja poslije provedenog postupka - ne moguć

Likvidacijska vrijednost označava vrijednost koju mogu ostvariti financijeri poduzeća iz likvidacijske mase formirane prodajom poduzeća, nakon podmirenja administrativnih troškova likvidacije i tražbina vjerovnika i fiskusa.

Lukap

Položila danas kod Ceronje, ljudi su masovno padali za razliku od Širolinih koji su izlazili s osmjehom na licu... Pitanja nisu bila teška, ali drila oko riječi koja točno piše u knjizi, ne daj Bože ako kažeš sličnu riječ :) tip važan razlog ili prekoračenje ovlasti, a ti kažeš valjan razlog ili izvan ovlasti... Inače pitanja nisu apstraktna, ali rešeta čitavu knjigu nepovezano, sad pita društvo općenito, pa onda uprava d.d., pa proboj pravne osobnosti. Mene je pitao i prokuru i trgovačku punomoć + razlika, gdje je češći proboj pravne osobnosti kod d.d. ili d.o.o., zatim uprava u d.o.o., imenovanje, trajanje mandata i opozivu isto to i u d.d., uglavnom skužila sam da organe d.d. i d.o.o. i njihove ovlasti moraš znati jako dobro. Sjećam se još monističkog i dualističkog načela ustroja organa d.d. i pitao je tvrtku. Bilo je kolegica koje su slušale ispit sigurno će staviti pitanja. Negdje sam vidjela da je netko napisao da možeš odgovarati svojim riječima. E pa to ne bih rekla da je točno ako odgovoraš kod Ceronje, jer hoće da doslovno kažeš kako je u knjizi. Inače nema loše riječi za njega pokušava izvući iz tebe, ali želi da kažeš točno kako piše. Eto držim vam fige koji budete išli na iduće rokove.
PS ako nekome treba nova knjiga - poklanjam. Nije podcrtana pa se javite na PM kome treba da kažem gdje je može preuzeti. Tko prvi njegova djevojka :)

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks