Može li mi netko bolje objasniti likvidaciju, likvidacijsku masu i pravo na ostatak likvidacijske i stečajne mase, što znače te mase i kada dolazi do njih, hvala unaprijed, ja u skripti imam nešto jako šturo i ne mogu naći točno odgovore na ta pitanja
Preuzeto s interneta jer mi iz knjige ništa nije jasno:
STEČAJ:
1. vrsta postupka - posebna vrsta izvanparničnog sudskog postupka
2. svrha - skupno namirenje vjerovnika iz imovine dužnika
3. razlozi za pokretanje - insolventnost, prezaduženost i prijeteća nesposobnost za plaćanje
4. nastavak poslovanja poslije provedenog postupka - moguć
Stečajna masa je cjelokupna dužnikova imovina u vrijeme otvaranja stečajnog postupka te imovina koju on stekne tijekom stečajnoga postupka, koja služi namirenju troškova stečajnoga postupka te tražbina vjerovnika stečajnog dužnika, odnosno tražbina čije je namirenje osigurano određenim pravima na dužnikovoj imovini.
U stečajnu masu ne ulazi imovina dužnika pojedinaca na kojoj se ovrha protiv njega ne bi mogla provesti kad on ne bi bio trgovac pojedinac ili obrtnik. Ako je otvoren stečajni postupak nad imovinom jednog bračnog druga, udio toga bračnoga druga u zajedničkoj imovini bračnih drugova ulazi u stečajnu masu ako se na tom udjelu po općim pravilima može protiv dužnika provesti ovrha.
Podjela imovine obavlja se izvan stečaja na zahtjev stečajnoga upravitelja. Stečajna se masa formira početkom dana kojega je oglas o otvaranju stečajnoga postupka istaknut na oglasnoj ploči suda, kao jedna od pravnih posljedica otvaranja stečajnoga postupka.
LIKVIDACIJA:
1. vrsta postupka -nije sudski postupak nego postupak članova društva
2. svrha - podjela imovine društva među članovima
3. razlozi za pokretanje - provodi se ako članovi društva tako odluče odnosno ako nisu ugovorili drukčiji način raspodjele imovine
4. nastavak poslovanja poslije provedenog postupka - ne moguć
Likvidacijska vrijednost označava vrijednost koju mogu ostvariti financijeri poduzeća iz
likvidacijske mase formirane prodajom poduzeća, nakon podmirenja administrativnih troškova likvidacije i tražbina vjerovnika i fiskusa.