AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Osnove informatike

iiv

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Za ispit je potrebno znati cijelu knjigu, članke profesora Dragičevića "Kompjutorski kriminalitet i informacijski sustavi", "Privatnost u virtualnom svijetu" i Zakon o zaštiti osobnih podataka.
(Ako kupujete fotokopiranu knjigu u Masarykovoj, tada su svi potrebni članci već ubačeni na kraju knjige.)

Preporučam ovu skriptu http://www.drustveno-veleuciliste.net/downloads.php?do=file&id=91 jer je rađena po ispitnim pitanjima za upravni studij objavljenima na stranici katedre : http://www.pravo.unizg.hr/PI/upravni .
Meni je logično da se za ispit moraju znati odgovori na ispitna pitanja (ova navedena na stranicama katedre) ... a bajdvej za ovu skriptu s "odgovorima" čuh da nije baš točna... a i zastarjela je (npr. izmjene zakona o zaštiti osobnih podataka iz 2011. g.) :bored:

.ivy.

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
Meni je logično da se za ispit moraju znati odgovori na ispitna pitanja (ova navedena na stranicama katedre) ... a bajdvej za ovu skriptu s "odgovorima" čuh da nije baš točna... a i zastarjela je (npr. izmjene zakona o zaštiti osobnih podataka iz 2011. g.) :bored:
a da nije tocna nebi vecina ljudi po njoj prolazila...

SheSun

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
navodno ovo još treba dodat. da ne pokupim zasluge, jedan dečko u grupi za faks na fejsu je napisao ovo sve. pa eto, nadodajte si i proći ćete.

ZA prvih 50 pitanja
2.Koji je cilj,koje su funkcije i što čini strukturu inf.sustava?
----FER+----
+ navesti da informacijski sustavi mogu biti upravljani,neutralni i upravljački.
4.Što su inteligentni agenti i do kojih negativnih posljedica može doći njihovim korištenjem?
----FER+----
+ reći da su inteligentni agenti samostalni,samopokretajući,komunikativni,prilagodljivi,spremni na suradnju,vremenski stalni i orijentirani ciljnoj aktivnosti..
5.Što je informacijsko-komunikacijski sustav?
----FER+----
+reći da je Internet globalni inf.-kom. sustav
7.Što je elektroničko poslovanje?
*****Elektroničko poslovanje je oblik organizacije rada u obradi i razmjeni poslovnih informacija koji koriste suvremenu elektroničku tehnologiju.
Znatno povećava učinkovitost u radu,skraćuje vrijeme obrade i time smanjuje troškove.
+FER
12.Koje su prednosti i područja primjene elektroničke vlasti?
FER+
+Područja primjene:između vlasti i –lokalnih i drugih drž.organa i institucija,kao i prema van(G2G)
Vlasti i- Građana (G2C)
-gosp.subjekata(G2B)
-svih njezinih službenika(G2E)
14.Koje su vrste napada s obzirom na volju napadača?
Namjerni:napadač svjesno i hotimično poduzima radnje za koje zna da bi mogle dovesti do
štetnih posljedica.
Slučajni:napadač je osoba koja ne zna ili nije mogla znati(s obzirom na svoje stručno znanje)
da će njene radnje ugroziti sigurnost informacijskog sustava.
16.Što je društveni inženjering?
----FER
+Shoulder surfing-otkrivanje lozinke neposrednim fizičkim uvidom prilikom upisivanja lozinke
Strvinarenje-traženje lozinke po tuđem smeću,bačenim papirima ili tuđim bilješkama
20.Što je trojanski konj?
----FER+----
+oni se ne razmnožavaju tj.ne prenose na druge programe.Otkriti ih je vrlo teško a često i
nemoguće.
26.Što je kriptologija?
----FER
+znanost o dešifriranju prethodno šifriranih poruka.
27.Što je kriptografija?
----FER
+sustavno razmještanje ili zamjenjivanje grafičkih znakova ili glasova nekog teksta da se tajnost istog očuva od svakog kome nije povjeren naputak(šifra,ključ) za njegovo odgonetavanje(dešifriranje)
30.Što je i čemu služi digitalni certifikat?
----FER----+Po zakonu Certifikat--znači potvrdu u elektroničkom obliku koja povezuje podatke za verificiranje elektroničkog potpisa s nekom osobom i potvrđuje identitet te osobe
31.Što je i čemu služi digitalni potpis?
----FER----+Po zakonu:Elektronički potpis – znači skup podataka u elektroničkom obliku koji su pridruženi ili su logički povezani s drugim podacima u elektroničkom obliku i koji služe za identifikaciju potpisnika i vjerodostojnosti potpisanoga elektroničkog dokumenta

maja1307

a da nije tocna nebi vecina ljudi po njoj prolazila...
da, istina!!! ja sam si samo nadopunila još neke sitnice.. pročitaš malo knjigu.. i vidiš da ima dosta toga kaj uopće nije bitno...
da ona neka načela u ferovoj skripti kod zakona su kriva!!!

Tourniquet

jane doe.
idem i ja i isto razmišljam kao ti, prijavnica je spremna.:laughing: sretno onda kako god. barem pismeni možemo proć, no šta nam to znači kad usmeni kod nas nije samo formalnost. :unsure:
ispiti od 10 - 12, ali tetama u referadi ne smeta ako je i ranije, ja znam dofurat već u 8 kad mi se ne da ići po najvećim vrućinama u grad. a ako ti nešto kažu, samo kažeš da radiš i to je to. :tongue2:
joj super jer bum sutra nakon ispita odmah predat prijavnicu...

e ak ko zna nek napiše točnu definiciju privatnosti..nemrem nać točnu..:unsure:

SheSun

joj super jer bum sutra nakon ispita odmah predat prijavnicu...

e ak ko zna nek napiše točnu definiciju privatnosti..nemrem nać točnu..:unsure:
fer skripta plus privatnost je:
- neotuđivo pravo čovjeka
- stanje ili uvjet ograničenog pristupa nekoj osobi
- interes neke ličnosti.
Pravo pojedinca da bude zaštićen od nedopuštenog zadiranja u njegov osobni život neposrednim fizičkim mjerama ili objavljivanjem informacija.

Tourniquet

jane doe.
evo prošla danas...al Lisičar :prst dolje:
prave se ko da je neki važan predmet, a ne usrana informatika..
u pismenom dosta zakona, i po težini srednje lila..

jedna napomena- reko asistent da je u knjizi KRIVO napisano: digitalni certifikat NIJE isprava u digitalnom obliku...tolko.

:angry:

Ghost

Ne znam, meni je Lisičar bio okej. U svakom slučaju je bolji nego ona vještica :D
Onak dost ti pomogne, navlači ak treba. Ne znam kak je za neke više ocjene, tipa 4 i 5, al za 2 ne traži baš puno, samo ono osnovno.
Takav sam ja bar dojam dobila. Uglavnom, pozitivno iskustvo. :worshippy:

martinatt

ja sam po drugi put bila kod one vjestice i opet pala,bila sam skroz zadnja i sa 17 bodova kolko sam imala na pismenom mie pocela srat odakle mi pravo doc nepripremljena,pitala me u koje zemlje se mogu iznosit osobni podatci ja kazem zemlje eu-a sta sam znala jer sam slucajno to negdje procitala i dode zenska a u koje se zemlje nesmiju iznosit i da nabrojim te zemlje a to nigdje nepise -.-

.ivy.

evo prošla danas...al Lisičar :prst dolje:
prave se ko da je neki važan predmet, a ne usrana informatika..
u pismenom dosta zakona, i po težini srednje lila..

jedna napomena- reko asistent da je u knjizi KRIVO napisano: digitalni certifikat NIJE isprava u digitalnom obliku...tolko.

:angry:
a ja sam katulicu rekla da je digitalni cerifikat isprava u dig. obliku i reko je da je dobro...

Tourniquet

jane doe.
e stvarno ne znam, pričala sam s dečkom kojem je neko (ne znam ko) reko da nije..:corkysm31: možda je on krivo reko, mislio je valjda na nekaj drugo...

.ivy.

e stvarno ne znam, pričala sam s dečkom kojem je neko (ne znam ko) reko da nije..:corkysm31: možda je on krivo reko, mislio je valjda na nekaj drugo...
a moguce, il asistenti kad ne zele pustit nekog na usmenom vele da nije dobro...makar katulicu svaka pohvala, stvarno pomaze i opustena je atmosfera...

d.r. Olja

iskreno ja se ne sjećam pitanja, jer sam učila za ispit dan prije tako da mi je sve ostalo u magli. :crazy:
ali opet skupila sam 9 bodova (11 je za prolaz na usmeni) i zahvaljivala sreći što je tako ispala jer bi došla ko tuka na taj usmeni. :laughing:
uglavnom, ekipa je cijelo vrijeme pričala o toj nekoj ženskoj koja najviše ispituje zakon, gnjavi na primjerima (tipa tko je milan bandiić? odgovor bi trebao biti: voditelj zbirke osobnih podataka) itd.itd.
da je mene to pitala odgovorila bi ja njoj tko je milan bandić. samo što se ona vjerojatno ne bi složila sa odgovorom. :laughing:
moj osobni dojam je da je ispit prelagan, samo treba to pročitat par dana prije da ti sjedne.

surreal

jel ima netko da je prošao ispit, a da je voljan prodati literaturu/copy?

"Digitalni certifikat je skup podataka u elektroničkom obliku koji predstavlja elektronički identitet u raznim elektroničkim interakcijama te sigurnu i povjerljivu komunikaciju internetom. Digitalnim certifikatom dokazujete svojim prijateljima, poslovnim partnerima i suradnicima te izravno povezanim servisima (on-line) da je elektronička informacija koju su zaprimili od vas autentična.
Mnoge aplikacije, elektronička pošta, elektronička razmjena dokumenta, mrežne (on-line) usluge države i ostali mrežni (on-line) servisi zahtijevaju uporabu digitalnih certifikata."

ovo je skinuto sa stranica FINE...

iwanasi

Ako sam položila preko kolokvija info znači da samo prijavim ispit i kaj onda? Dođem kad su usmeni, ili?

Tenčica

Ja sam prosla info na ovom roku 6.9...ja sam iva samo se koristim frendicinim forumom..znaci profa je bila iznenađujuće dobra i pozitivna..padale su čak i petice..ja sam dobila 2 i imala sam 11 bodova na usmenom koji je bio dosta teži neko rok u 6 mjesecu na kojem sam bila , i prošla ali me srušila na usmenom jer je tad bila nemoguća...pitanja su bila krađa vremena, što je osobni podatak, podatkovni raj i što je spywer...kod nje se treba nabubati napamet i tek onda prolaziš..kad vidi da dobro započneš odgovarati neku definiciju , onako brzo , zna te i prekinuti jer vidi da znaš...sretno svima..

zeezeee

zato jer ako padnes komisijski na neko kratko vrijeme nesmijes prijavljivati taj ispit , cini mi se da je zbog toga a jel se zna mozda u koliko je sati i gdje ispit ?

ja mislim da nije jer to ne pise za sve predmete nego samo za informatiku za one koji idu na komisiju, a prije na komisijama das index kad ides unutra odgovarat i onda kad zavrsis izadjes van i kroz par min izadje profesor i da ti index, ako si prosao unutra je ocjena a ako nisi unutra je lupio zabranu polaganja tri mjeseca i to je to!

minnie92

Pozdrav!! More li mi netko reći kakav je pismeni iz informatike,te da li je težak usmeni,kakvi su ispitivači,malo o tome,ako može netko?? :)
pismeni su pitanja na zaokruzivanje. moze biti jedan tocan, dva, tocna, niti jedan...ugl taj princip. ako se dobro sjecam 20 pitanja ima (nek me ispravi netko ako nije tocno). ili 15. i oko pola sata traje pismeni.
ka sam ja polagala cekali smo rezultate i onda usmeni, prvo komisija pa mi ostali. ugl mozda koje pitanje iz ispita ako nisi odg tocno ili uopce, i nesto iz glave ili iz knjige kako okrenu. zakon onaj se mora dobro znati.

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks