AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Osnove informatike

kanmaja

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Izlazim prvi put na ispit, isprintala sam skriptu PRAVNA INFORMATIKA pitanja i odgovori?? jel to ok?? Čula sam da se ispit sastoji od zaokruživanja samo i da može biti više njih točnih odgovora ili niti jedno točno... Hvala

martina_sk

Administrator
Izlazim prvi put na ispit, isprintala sam skriptu PRAVNA INFORMATIKA pitanja i odgovori?? jel to ok?? Čula sam da se ispit sastoji od zaokruživanja samo i da može biti više njih točnih odgovora ili niti jedno točno... Hvala
da, moze biti vise tocno ili niti jedan. ona ferova skripta je dobra i ide samo po onim pitanjima s katedre, ali bi mogla nauciti jos neke stvari iz neke druge opsirnije skripte, kao ona pitanja sto su navodili u postovima prije i jos toga iz zakona o zastiti osobnih podataka, npr. tko je odgovoran za pogreske u postupanju s podacima u zbirci osobnih podataka. znaci vise o voditelju zbirke osobnih podataka. i ona agencija za zastitu osobnih podataka mu je dosta bitna.

kikicha

ok, hvala...al ova pravna je veća od ove ferove pa je očito i bolja ili???

Formalno,ona ferova je dovoljna jer odgovara na pitanja koje je prof dao,dakle 110 pitanja. Imas ih na katedri za pravnu informatiku. Ali skini si i onu vecu zbog 3-4 pitanja koja se javljaju na pismenom,a nema ih u onoj ferovoj (backdoor,firewaal i sl.),skini si i zakon o zastiti osobnih podataka (njega samo jednom procitas). To je to!
Ja sam dobila 4,ucila sam samo iz one ferove i procitala sam zakon jednom. Sretno!

biny

Je li kazneno djelo kojim netko obriše ili izmjeni nečije podatke i time sebi stvori neku korist kompjutorska sabotaža ili prijevara?

neozbiljna

hej, u ferovoj skripti, pitanje 28. Koje se metode temelje na kriptografiji.. odgovor je kao metoda tajnog i javnog ključa, ali u knjizi piše da je to druga podjela kriptografskih sustava, a metode zaštite koje koriste kriptografiju su dig.certifikat, dig.potpis, dig.vremenski biljeg, i kerberos.. e sada mene zanima šta je točan odgovor na ovo pitanje.. :) pa ako je nekome to jasno da mi kaže,.. hvala unaprijed... :)))

tea_90

e jel se može iz informatike ako imamo 14 bodova iz pismenog tražiti dvojka il moramo ići na usmeni, neš mi je jedna cura govorila kao da se to može, tnx

Patricia

Je li kazneno djelo kojim netko obriše ili izmjeni nečije podatke i time sebi stvori neku korist kompjutorska sabotaža ili prijevara?
ako se radi o tome da netko zeli pribaviti sebi ili drugome koristi-onda bi to trebala biti prijevara...neka me netko ispravi ako nije :D

pocahontas

bila na ispit, trojka:) i više nego dovoljna je ona ferova skripta za usmeni, a na pismenom je jedino još bio firewall što recimo nema u skripti. prof je bio stvarno ok, izvlačiš papirić sa ona tri pitanja, ako ne znaš neko ideš dalje... svi su skoro prošli,osim par ljudi, ali ti stvarno nisu znali apsolutno ništa reći. sve u svemu, vrlo ugodan ispit :)

maleenaa

dvojka u indexu.prezadovoljna sam s obzirom da sam ucila noc prije ispita.super je ispitivac..vecina ljudi je proslo..a palo je fakat max 4-5 ljudi..ovo mi je bio jedan od najugonijih ispita.. pitanja koja su bila na pismenom:inteligentni agent,firewall,hakerstvo,DOS,trojanski konj,steganografija, softwersko piratstvo,nes u smislu racunalne prijevare i toe to ceg se mogu sjetit..sretno svima koji cete ic..ja se bacam na nauku :)))..

biny

Zamolila bih nekoga da mi odgovori. U skripti gdje su pitanja i odgovori je navedeno 5 il 6 zakona koji uređuju elektroničko poslovanje u RH...a na današnjem pismenom je bilo pitanje koji zakoni su važni za elektroničko poslovanje u rh i među odgovorima bili su ponuđeni i zakon o elektroničkom potpisu i zakon o autorskom pravu...i ja sam zaokružila oba ta odgovora pošto u skripti tako piše, a kasnije kad sam išla na uvid ispita, vidjela sam da je točan odgovor sam zakon o autorskom pravu...Može li mi netko reć, ako zna, zašto je onda u skripti naveden i zakon o elektroničkom potpisu kao zakon koji uređuje el.poslovanje?

Mislim, jel sad samo zakon o autorskom pravu uređuje, utječe na el.poslovanje ili još neki zakoni? Stvarno me zbunilo to što je u skripti više zakona navedeno uz el.poslovanje, a u biti je samo jedan zakon točan odg.

bee happy

i kod mene dvojka u indexu i sve što kaže malena :) prezadovoljna i ugodan ispitivač ... na pismenom je još bilo pitanje nešto tipa temeljno djelo hakerstva ili tako nešto, nisam ziher i bilo je kao što je pogodovalo razvoju hackinga ..

plus kome se u RH pruža zaštita osobnih podataka ( odgovor: svima, bez obzira na rasu, boju kože, spol, nacionalnost)

za inteligentne agente je bitno znat da se zasnivaju na umjetnoj inteligenciji

na usmenom izvukla : kada se mogu ograničiti prava ispitanika ( ono kod zaštite osobnih podataka)

razlika aktivnih i pasivnih napada

i ono nešto : uloga komp. kod napada ( dvojaka : kompjuter može biti cilj i sredstvo napada)

nadam se da sam nekom pomogla,

sretno svima na dekanskom kojem se svi duboko nadamo , a ja se bacam na nauku ( utorak 3. put izlazim) jer mi je ona ostala za uvjet :tongue2:

i da, bilo je pitanje na pismenom kao da je li kriptografija uži ili širi pojam od kriptologije ( mislim da je odgovor širi jer obuhvaća kriptologiju i kriptoanalizu, neka me netko ispravi ako nije )

biny

i kod mene dvojka u indexu i sve što kaže malena :) prezadovoljna i ugodan ispitivač ... na pismenom je još bilo pitanje nešto tipa temeljno djelo hakerstva ili tako nešto, nisam ziher i bilo je kao što je pogodovalo razvoju hackinga ..

plus kome se u RH pruža zaštita osobnih podataka ( odgovor: svima, bez obzira na rasu, boju kože, spol, nacionalnost)

za inteligentne agente je bitno znat da se zasnivaju na umjetnoj inteligenciji

na usmenom izvukla : kada se mogu ograničiti prava ispitanika ( ono kod zaštite osobnih podataka)

razlika aktivnih i pasivnih napada

i ono nešto : uloga komp. kod napada ( dvojaka : kompjuter može biti cilj i sredstvo napada)

nadam se da sam nekom pomogla,

sretno svima na dekanskom kojem se svi duboko nadamo , a ja se bacam na nauku ( utorak 3. put izlazim) jer mi je ona ostala za uvjet :tongue2:

i da, bilo je pitanje na pismenom kao da je li kriptografija uži ili širi pojam od kriptologije ( mislim da je odgovor širi jer obuhvaća kriptologiju i kriptoanalizu, neka me netko ispravi ako nije )

Kriptografija je uži pojam od kriptologije...vidjela sam na uvidu ispita rješenja. I, još bih jednom zamolila nekoga da mi napiše koji zakoni uređuju elektroničko poslovanje ( samo zakon o autorskom pravu ili )

neozbiljna

Zamolila bih nekoga da mi odgovori. U skripti gdje su pitanja i odgovori je navedeno 5 il 6 zakona koji uređuju elektroničko poslovanje u RH...a na današnjem pismenom je bilo pitanje koji zakoni su važni za elektroničko poslovanje u rh i među odgovorima bili su ponuđeni i zakon o elektroničkom potpisu i zakon o autorskom pravu...i ja sam zaokružila oba ta odgovora pošto u skripti tako piše, a kasnije kad sam išla na uvid ispita, vidjela sam da je točan odgovor sam zakon o autorskom pravu...Može li mi netko reć, ako zna, zašto je onda u skripti naveden i zakon o elektroničkom potpisu kao zakon koji uređuje el.poslovanje?

Mislim, jel sad samo zakon o autorskom pravu uređuje, utječe na el.poslovanje ili još neki zakoni? Stvarno me zbunilo to što je u skripti više zakona navedeno uz el.poslovanje, a u biti je samo jedan zakon točan odg.
hej, ovako, radi se o tome, da je ponuđeni odgovor bio zakon o električkom ili električnom potpisu, a ne Zakon o elektroničkom potpisu, što je i mene zbunilo dosta, mislila sam da je to njihova greška u pisanju, a u principu je bila zamka., :( i da svih tih 6 navedenih u skripti uređuje elektroničko poslovanje, samo je stvar da moraš paziti jeli točno napisano..

hej, ja također jučer bila i prošla,.. i stvarno je ugodno na ispitivanju, kažeš dvije smislene rečenice, i kaže dalje.. ja sam dobila 5 bez obzira na to što sam imala samo 12 bodova na pismenom,koliko sam shvatila njemu su ti bodovi nebitni :) .. kolegica do mene se malo zbunila i stvarno joj je pomagao, i dopustio da odgovara na pitanja obrnutim redosljedom, krenula je od 3, pa se na kraju vratila na 1. pitanje. i prošla... :)
Pitanja na kartici su bila
1. KOje je podatke zabranjeno prikupljati, odnosno koji se mogu prikupljati samo iznimno?
2.Što obuhvaća pravo na privatnost?
3. KOji su pravni problemi kod kriptografije.
a pitanja za veću ocjenu bila su : samoregulacija, kaznena djela sadržaja, etiologija kriminala, fenomenologija.

Na usmenom je ispitivao samo pitanja iz skripte, dok je pismeni bio isti kao prošli put, sva pitanja su mi bila ista, samo tu i tamo koji izmjenjeni ponuđeni odgovor.. s obzirom da mi je ovo bio treći put, shvatila sam da uopće nema grupa, svi imamo ista pitanja samo poredana drugačijim redosljedom...

čestitam svima koji su prošli, a ostalima želim sreću na idućem roku.. :)

biny

hej, ovako, radi se o tome, da je ponuđeni odgovor bio zakon o električkom ili električnom potpisu, a ne Zakon o elektroničkom potpisu, što je i mene zbunilo dosta, mislila sam da je to njihova greška u pisanju, a u principu je bila zamka., :( i da svih tih 6 navedenih u skripti uređuje elektroničko poslovanje, samo je stvar da moraš paziti jeli točno napisano..

hej, ja također jučer bila i prošla,.. i stvarno je ugodno na ispitivanju, kažeš dvije smislene rečenice, i kaže dalje.. ja sam dobila 5 bez obzira na to što sam imala samo 12 bodova na pismenom,koliko sam shvatila njemu su ti bodovi nebitni :) .. kolegica do mene se malo zbunila i stvarno joj je pomagao, i dopustio da odgovara na pitanja obrnutim redosljedom, krenula je od 3, pa se na kraju vratila na 1. pitanje. i prošla... :)
Pitanja na kartici su bila
1. KOje je podatke zabranjeno prikupljati, odnosno koji se mogu prikupljati samo iznimno?
2.Što obuhvaća pravo na privatnost?
3. KOji su pravni problemi kod kriptografije.
a pitanja za veću ocjenu bila su : samoregulacija, kaznena djela sadržaja, etiologija kriminala, fenomenologija.

Na usmenom je ispitivao samo pitanja iz skripte, dok je pismeni bio isti kao prošli put, sva pitanja su mi bila ista, samo tu i tamo koji izmjenjeni ponuđeni odgovor.. s obzirom da mi je ovo bio treći put, shvatila sam da uopće nema grupa, svi imamo ista pitanja samo poredana drugačijim redosljedom...

čestitam svima koji su prošli, a ostalima želim sreću na idućem roku.. :)
Hvala ti na odgovoru...Ja sam pročitala i na ispitu i kasnije na uvidu da piše zakon o elektroničkom potpisu...eh, drugi put trebam bolje čitat...A što je trebalo zaokružiti za steganografiju osim da je to tehnologija skrivenog pisanja? I još jednom hvala na odgovoru:happy:

anna1

prof je na usmenom i vise nego ugodan,maximalno pomaže,pitanja samo iz skripte,njih tri po jedno iz svakog područja,ja izvukla kibernetički prostor,podatkovni raj,informacijsko komunikacijski sustav..nema straha kod njega.čovjek razbija tremu s glupim pitanjima tipa kaj mislimo kakvo će bit vrijeme sutra i onda pricate dve tri min o vremenu...

najugodniji prof kod kojeg sam bila...sretno svima na dekanskom(nadajmo se da ce u pon izglasat da ga ima)

Gigi

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
prof je na usmenom i vise nego ugodan,maximalno pomaže,pitanja samo iz skripte,njih tri po jedno iz svakog područja,ja izvukla kibernetički prostor,podatkovni raj,informacijsko komunikacijski sustav..nema straha kod njega.čovjek razbija tremu s glupim pitanjima tipa kaj mislimo kakvo će bit vrijeme sutra i onda pricate dve tri min o vremenu...

najugodniji prof kod kojeg sam bila...sretno svima na dekanskom(nadajmo se da ce u pon izglasat da ga ima)
iz koje si ti skripte učila?

bee happy

Kriptografija je uži pojam od kriptologije...vidjela sam na uvidu ispita rješenja. I, još bih jednom zamolila nekoga da mi napiše koji zakoni uređuju elektroničko poslovanje ( samo zakon o autorskom pravu ili )

Onda se ispričavam kolegama na krivoj informaciji u vezi kriptografije :) oprostite i sretno svima na dekanskom kojem se nadamo. :tongue2:

rlmadrid15

na pitanja kome Ustav osigurava zaštitu osobnih podataka jel uz odgovor: fizickim osobama bez obzira na državljanstvo i prebivalište ide i odgovor: i svim pravnim osobama?

saga

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
na pitanja kome Ustav osigurava zaštitu osobnih podataka jel uz odgovor: fizickim osobama bez obzira na državljanstvo i prebivalište ide i odgovor: i svim pravnim osobama?
Ako idemo logičkim zaključivanjem onda se odnosi na sve one na koje se odnosi i Ustav RH.

I kad će više objaviti ispit???

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks