AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Osnove informatike

martina_sk

Administrator
pa ja sam privatnost u virtualnom svijetu i zakon učila po tim pitanjima a knjigu ne jer u pismenom može biti i neko pit koje nije obuhvaćeno njegovim pitanjima.. a na usmenom je ispitivao lisičar i prije moje grupe je sve ispitivao iz glave a onda kad je na red došla moja grupa (zadnja sam bila) onda je počeo ispitivat po tim pitanjima jer valjda više nije imao ideja što pitati
joj koje su to gluposti! sta je onda uopce dao ta pitanja?! sta nije onda napiso tamo da to nije sve sto se treba znati?! ja cijelo vrijeme mislim da je to sve i sad vise ne stignem po knjizi uciti vec moram po skripti.
zna li tko jel valja skripta sa pravokutnika sa pitanjima i odgovorila od 66 str?

suzzza

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
joj koje su to gluposti! sta je onda uopce dao ta pitanja?! sta nije onda napiso tamo da to nije sve sto se treba znati?! ja cijelo vrijeme mislim da je to sve i sad vise ne stignem po knjizi uciti vec moram po skripti.
zna li tko jel valja skripta sa pravokutnika sa pitanjima i odgovorila od 66 str?
ljudi moji...mislim ja nisam ni imala knjigu...uči se po skripti s fera ili onoj prduženoj drugoj po skidanjima na skriptarnici koja ima oko 35 stranica...ne razumijem čemu to treba iz knjige kad ono 95% ljudi radi po skripti...pročitaš par puta, zaokružiš...a na usmenom ne pita ništa preteško i ništa što nema u skripti...nema smisla mučit se oko toga toliko kad nije ništa preteško i nemoguće...

leksi1802

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
lisicar je baš cudan lik...što vise bodova imas na pismenom...to ti je gora ocjena u indeksu...imali smo 17 bodova i dao nam je dva...ne kužim cemu onda pismeni...a ovi sa manje bodova dobivaju 3,4,5...treba ga pitat koji su mu kriteriji...ma bolje ne trosit rijeci

martina_sk

Administrator
ljudi moji...mislim ja nisam ni imala knjigu...uči se po skripti s fera ili onoj prduženoj drugoj po skidanjima na skriptarnici koja ima oko 35 stranica...ne razumijem čemu to treba iz knjige kad ono 95% ljudi radi po skripti...pročitaš par puta, zaokružiš...a na usmenom ne pita ništa preteško i ništa što nema u skripti...nema smisla mučit se oko toga toliko kad nije ništa preteško i nemoguće...
a svatko kaze drugacije, svatko ima svoje iskustvo i misljenje :)

anamarija5

lisicar je baš cudan lik...što vise bodova imas na pismenom...to ti je gora ocjena u indeksu...imali smo 17 bodova i dao nam je dva...ne kužim cemu onda pismeni...a ovi sa manje bodova dobivaju 3,4,5...treba ga pitat koji su mu kriteriji...ma bolje ne trosit rijeci
istina ja sam imala 15 bodova i izvukla papirić na kojem su bila 3 pit (izvučenih iz onih pitanja što je dao prof D.) i nije mi ni dao da dovršim odgovaranje, stalno me prekidao..odgovarala sam možda 2min..

a svatko kaze drugacije, svatko ima svoje iskustvo i misljenje :)
slažem se.. ako sad ne stigneš učit po knjizi, uči iz skripte jer gradivo se uglavnom vrti oko tih pitanja što je dao prof.. ima nešto što bi kao trebalo znat a nije obuhvaćeno tim pit, pa ako želiš mogu ti poslati to.. i da lisičar je neke pitao kako se zove knjiga i ako nisu znali, to je bio automatski pad

martina_sk

Administrator
istina ja sam imala 15 bodova i izvukla papirić na kojem su bila 3 pit (izvučenih iz onih pitanja što je dao prof D.) i nije mi ni dao da dovršim odgovaranje, stalno me prekidao..odgovarala sam možda 2min..

slažem se.. ako sad ne stigneš učit po knjizi, uči iz skripte jer gradivo se uglavnom vrti oko tih pitanja što je dao prof.. ima nešto što bi kao trebalo znat a nije obuhvaćeno tim pit, pa ako želiš mogu ti poslati to.. i da lisičar je neke pitao kako se zove knjiga i ako nisu znali, to je bio automatski pad
ma skinula sam si vec neku skriptu pa mi ne trebas slati, ali hvala puno.

ivankam

jel dovoljno znat ona pitanja što je dao profesor za prolaz na usmenom i pismenom???
btw.koliko pitanja ima na pismenom, hvala ;)

kikicha

Molila bih kolege koji su pali na usmenom ispitu,a imali su veliki broj bodova da napisu par pitanja koja ih je pitao (ona sa kartica). :))

anamarija5

- koliko ima informacijskih revolucija
ODG: 4 su info. revolucije s tim da je treća informatička a četvrta se naziva internetska i ona je novija

- koje je prvo računalo
ODG: 1. elektroničko digitalno računalo je ABC ( a sa UNIVAC-om počinje proizvodnja kompjutera za komercijalnu obradu podataka)

- koliko ima generacija kompjutera
ODG: 6

- što je criminal heaven
ODG: isto što i data heaven ili podatkovni raj – visok stupanj računalnog kriminala zbog slabe pravne regulative

- što je domena
ODG: područje interesa tipa za RH je .hr, za vladu .gov, za razne organizacije .org

- što je a)HTTP a što b)HTML
ODG: a) komunikacijski protokol pomoću kojeg se uspostavi veza sa serverima i prenosi HTML do internet pretraživača b) standardni format dokumenta koji se koristi na netu a njime se određuje font, izgled stranice i dr

- što je Morrisov crv ili internet crv
ODG: 1. automatizirani mrežni napad

- što je što je a) back door b) trap door
ODG: a) prečaci koje postave neovlašteni korisnici pa mogu pristupiti pc-u sa udaljenog kompjutera b) to su zamke koje su ostavili autori sustava radi brzog pristupa sistemu radi popravka ili nadogradnje

VAŽNO DA SE TROJANSKI KONJI NE PRENOSE NA DRUGE PROGRAME KAO ŠTO TO RADE VIRUSI ILI CRVI

- razlika između hakera, krakera i frikera
ODG: hakeri su osobe koje upadaju u tuđe sustave bez namjere da nanesu štetu ili nešto sl. a ne moraju biti profesionalci. krakeri su osobe sa većim znanjem od hakera i mogu ući u dobro zaštićene sustave i to rade svjesno i namjerom da oštete sustav ali se i za njih često koristi naziv haker iako to nije točno dok su frikeri osobe koje izučavaju telefonske sustave i koriste tim uslugama

- što je firewall
ODG: vatreni zid koji ima svrhu da spriječi neovlaštene pristupe podacima i programima

- što je backup
ODG: to su sigurnosne kopije, pohrana podataka i programa i njihovo čuvanje na sigurnom mjestu

ODG NA 9. PIT IZ ZAKONA O ZAŠTITI OS.PODATAKA - KADA SE OBRADA PROVODI U OKVIRU DJELATNOSTI NEKE USTANOVE ILI UDRUGE SA ODREĐENOM SVRHOM I POD UVJETOM DA SE ODNOSI NA NJIHOVE ČLANOVE I DA NE BUDU OTKRIVENI TREĆOJ STRANI BEZ PRISTANKA OSOBE ČIJI SU TO PODACI (OBRADA JE ZAŠTIĆENA )

evo možda još nekome ovo pomogne, to su pitanja koja nisu na onom popisu pit sa katedre a mogu se pojaviti na pismenom pa...skupljeno je na predavanjima i tu sa foruma.. sretno svima :happy:

martina_sk

Administrator
- koliko ima informacijskih revolucija
ODG: 4 su info. revolucije s tim da je treća informatička a četvrta se naziva internetska i ona je novija

- koje je prvo računalo
ODG: 1. elektroničko digitalno računalo je ABC ( a sa UNIVAC-om počinje proizvodnja kompjutera za komercijalnu obradu podataka)

- koliko ima generacija kompjutera
ODG: 6

- što je criminal heaven
ODG: isto što i data heaven ili podatkovni raj – visok stupanj računalnog kriminala zbog slabe pravne regulative

- što je domena
ODG: područje interesa tipa za RH je .hr, za vladu .gov, za razne organizacije .org

- što je a)HTTP a što b)HTML
ODG: a) komunikacijski protokol pomoću kojeg se uspostavi veza sa serverima i prenosi HTML do internet pretraživača b) standardni format dokumenta koji se koristi na netu a njime se određuje font, izgled stranice i dr

- što je Morrisov crv ili internet crv
ODG: 1. automatizirani mrežni napad

- što je što je a) back door b) trap door
ODG: a) prečaci koje postave neovlašteni korisnici pa mogu pristupiti pc-u sa udaljenog kompjutera b) to su zamke koje su ostavili autori sustava radi brzog pristupa sistemu radi popravka ili nadogradnje

VAŽNO DA SE TROJANSKI KONJI NE PRENOSE NA DRUGE PROGRAME KAO ŠTO TO RADE VIRUSI ILI CRVI

- razlika između hakera, krakera i frikera
ODG: hakeri su osobe koje upadaju u tuđe sustave bez namjere da nanesu štetu ili nešto sl. a ne moraju biti profesionalci. krakeri su osobe sa većim znanjem od hakera i mogu ući u dobro zaštićene sustave i to rade svjesno i namjerom da oštete sustav ali se i za njih često koristi naziv haker iako to nije točno dok su frikeri osobe koje izučavaju telefonske sustave i koriste tim uslugama

- što je firewall
ODG: vatreni zid koji ima svrhu da spriječi neovlaštene pristupe podacima i programima

- što je backup
ODG: to su sigurnosne kopije, pohrana podataka i programa i njihovo čuvanje na sigurnom mjestu

ODG NA 9. PIT IZ ZAKONA O ZAŠTITI OS.PODATAKA - KADA SE OBRADA PROVODI U OKVIRU DJELATNOSTI NEKE USTANOVE ILI UDRUGE SA ODREĐENOM SVRHOM I POD UVJETOM DA SE ODNOSI NA NJIHOVE ČLANOVE I DA NE BUDU OTKRIVENI TREĆOJ STRANI BEZ PRISTANKA OSOBE ČIJI SU TO PODACI (OBRADA JE ZAŠTIĆENA )

evo možda još nekome ovo pomogne, to su pitanja koja nisu na onom popisu pit sa katedre a mogu se pojaviti na pismenom pa...skupljeno je na predavanjima i tu sa foruma.. sretno svima :happy:

samo sto ABC nije nista vec ima ABAK ili ABACUS, ali to nije prvo elektronicno digitalno racunalo vec samo pomagalo, kao racunalo. prvo elektronicko digitalno racunalo je ENIAC.

martina_sk

Administrator
samo sto ABC nije nista vec ima ABAK ili ABACUS, ali to nije prvo elektronicno digitalno racunalo vec samo pomagalo, kao racunalo. prvo elektronicko digitalno racunalo je ENIAC.
e ipak je taj ABC (Atanasoff–Berry Computer) prvi komp. moze se naci na internetu o tome. :)

jelenko.wt

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
prošla inf, lisičar super bla bla ...

uglavnom. ak neko hoće kopiranu knjigu, skriptu od 30str, skriptu po pitanjima, zakon i članak, nek mi pošalje pm. poklanjam. bolje to nego da bacim

kikicha

Olla ekipa,prof je legenda!! Pitanja su na usmenom samo iz one skripte (fer skripta),ne terba puno znati za 2-3,simpaticnim djevojkama 4. :)

rlmadrid15

Olla ekipa,prof je legenda!! Pitanja su na usmenom samo iz one skripte (fer skripta),ne terba puno znati za 2-3,simpaticnim djevojkama 4. :)

cekaj, kaj se vise ne izvlace one kartice po 3 pitanja ako imas dosta bodova?
i cestitam!!! :)

martina_sk

Administrator
danas je dijelio ocjene sakom i kapom. dovrsavao recenice, prekidao ako si znao jednu-dvije recenice reci i prelazio na drugo pitanje...
izvlacis papiric sa 3 pitanja, svako iz pojedinog poglavlja. pitanja su bila samo iz onih sa katedre.

tina katic

prošla inf danas...profesor stvarno nije puno trazio kao što je naprijed već objašnjeno..stoga nema panike...pomaze puno...prekida ako zapneš...SRETNO SVIMA

kikicha

e da. na pismenom je bilo backdoor i firewall pa si to dodajte onim piranjima. sretno !!!

Plus,barem 5 pitanja iz zakona o zastiti podataka,to dobro naucite jer se i na usmenom vrte ta pitanja (privola,sta je podatak,privatnost i sl.)

martina_sk

Administrator
jucer smo kod lisicara ulazili kako je tko htio iz grupe, a grupe su bile odredene po tome tko je koliko imao bodova, s tim da su oni s najmanje bodova isli prvi. i na pismenom je bilo ptanja van pitanja s katerde ali na usmenom ne.

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks