AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Organizacija javne uprave u RH

sunny_kiss

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
odnos gradana i uprave?jel to to,treba li ovo sve na ispitu pisat ako bude ovo pitanje,ili ima neki kraci odgovor???

ODNOS GRAĐANA I UPRAVE
Odnos uprave i građana razvija se od kraja feudalizma kad su apsolutne monarhije u razdoblju prosvijećenog apsolutizma prvi put organizirale modernu upravu i preko nje počele obnašati vlast.
Prva Uprava: PATERNALIZAM – odnos u kojem uprava ili vlast sebi prisvaja očinski odnos prema građanima - (građani ne znaju što je dobro ili loše, tretiraju se kao djeca) vladar svojom upravom treba paziti na njih jer zna što je dobro za građane stoga vodi javne službe, cijelu državu a građani se moraju pokoravat. Uprava je pametnija i starija od građana i danas u zaostalim sredinama i danas još nalazimo upravne službenike koji se smatraju pametnijima od građana.

Druga etapa: DEMOKRATSKA DRŽAVA I UPRAVA – nastupa s demokratskim reformama i revolucijama od 17. do 19. st. antiteza je paternalizmu apsolutnih monarhija. Smatra se da djelatnost države u odnosu prema društvu i građanima treba svesti na minimum. Ograničavanje državne uprave na način da se od nje ogradi privatna sfera građana gdje država nema pristup, a što se postizalo. Sredstvima političke kontrole, mehanizmom diobe vlasti, supremacijom zakonodavne vlasti nad upravnom i poglavito pravnom kontrolom uprave. Uprava može činiti samo ono što joj je zakonom dopušteno – liberalni laissez- faire sustav. Širenjem broja upravnih službi bilo je sve teže zadržati takav odnos između uprave i građana. Na upravu koja daje i pruža usluge (zdravstvena služba i soc. Osiguranje) više se ne gleda kao na staru monarhijsku, apsolutističku policijsku upravu kojoj je bilo glavno osigurati građane od zlouporabe vlasti, već postaje nosilac službi, vlast manje dolazi do izražaja, a građani su kao cilj regulacije počeli gledati osiguranje svoga djelovanja kao korisnika u tim upravnim uslugama. Postalo im je važno da ne budu prikraćeni. Sada pravni sustav umjesto da štiti nepovredivost privatne sfere građana mora garantirati sigurnost i jednakost građana kao korisnika javnih službi, smanjiti mogućnost zlouporabe nove ovisnosti građana od operativne uprave.
Razlikujemo dvije varijante:
1. JAVNI ODNOSI – uprava se promatra kao uslužna organizacija za koju je važan stav korisnika, važno je da građani imaju dobro mišljenje, pa sukladno tome ona treba njegovati te odnose i osnivati posebne organizacijske jedinice koje će publikacijama, putem sredstava javne komunikacije, kontrolom osobnih kontakata upravnih službenika i građana…. Činiti sve da građani o njoj imaju dobro mišljenje.
2. SUODGOVORNOST – odnos između građana i uprave u kojem bi oni bili suodgovorni za upravne službe, građani bi izravno sudjelovali u radu pojedinih upravnih organizacija i bili suodgovorni. Uprava i u najnovijim sustavima ostaje odgovorna nosiocima političke vlasti, a građani mogu dijeliti odgovornost s tom skupinom. Za pojedine upravne organizacije osobito one koje obavljaju opće korisne službe, nastoji se pronaći način kako bi građani sudjelovali u upravljanju tim službama.
ja mislim da to nije to i da mi nemamo to pitanje u svojoj literaturi.
ja mislimd a je odg n ato pitanje da se građani u odnosu na upravu pojavljuju kao podanici, građani, korisici, partneri i konzumenti.

malaplava1

ja mislim da to nije to i da mi nemamo to pitanje u svojoj literaturi.
ja mislimd a je odg n ato pitanje da se građani u odnosu na upravu pojavljuju kao podanici, građani, korisici, partneri i konzumenti.
bilo ti je to pitanje na ispitnom roku 14.4.2009

Ja sam sebi to ovako malo skratila nadam se da sam bar malo vam pomogla

ODNOS GRADANA I UPRAVE
Razvija se od kraja feudalizma kad su apsolutne monarhije u razdoblju prosvjecenog apsolutizma prvi put organizirali modernu upravu i preko nje poceli obnasati vlast.
Pva etapa:pateralizam tj.odnos u kojem uprava ili vlast sebi prisvaja ocinski odnos prema gradanima.Takav nacin upravljanja dan jos postoji sam u nerazvijenim zemljama.
Druga etapa:Demokratska drzava i uprava,nastupa sa demokratskim reformama i revolucijama od 17 do 19 stoljeca antiteza je paterlizmu apsolutnih monarhija.Smatra se da djelatnost drzave prema drustvu i gradaninu treba svesti na minimum.Ima kontrolu nad upravom ,a uprava moze ciniti samo ono sto joj je zakonom dopusteno.Sirenjem vise sluzbi bilo je sve teze zadrzati takav odonos izmedu uprave i gradana.Uprava postaje nosilac sluzbi,vlast dolazi sve manje do izrazaja,a gradani su kao cilj regulacije poceli gledati osiguranje svog djelovanja kao korisnika u tim upravnim uslugama.Od sad pravni sustav mora garantirati sigurnost grdanina kao korisnika javnih sluzbi.
Razlikujemo dvije varijante
JAVNI ODNOSI-uprava se promatra kako usluzna organizacija za koju je vazan stav korisnika.Upravije vazno da gradanin ima dobro misljenje.
SUODGOVORNOST-uprava i u najnovijim sustavima ostaje odgovorna nosiocem politicke vlasti,a gradani mogu dijeliti odgovornosti s tom skupinom.

lilly

ja mislim...Lokalna samouprava-u vecini eur. zemalja smatra se protuteznom sredisnjom vlasti i oblikom diobe vlasti po teritorijalnom nacelu. Ona se takodjer smatra pogodnim miljeom za osiguranje sirokog kruga javnih sluzbi potrebnim gradanima.
Pod lokalnom samoupravom podrazumjeva se pravo i mogucnost lokalnih jedinica da u okvirima odredenim zakonom ureduju u upravljaju uz vl. odgovornost u interesu lokalnog pucanstva, bitnim djelom javnih poslova!

malaplava1

ja nemam ustav pri ruci,pa bih zato zamolila ako nije problem da mi etko napise odgovor na pitanje:TKO I NA KOJI NACIN DONOSI LOKALNI REFERENDUM??
Na prijedlog sredisnjeg tijela drzavne uprave,nadleznog za lokalnu i podrucnu(regionalnu) samoupravu Vlada RH raspustit ce prestavnicko tijelo
1.ako donosi odluke i druge akte kojima ugrozava suvremenost i teritrijalnu cjelovitsr RH.Na prijedlog sredisnjeg tijela drzavne uprave nadleznog za lokalnu i podrucnu(regionalnu) samoupravu Vlada RH raspustit ce prestavnicko tijelo
2.ako predstavnicko tijelo novoustrojene jedinice lokalne odnosno podrucne(regionalne) samouprave ne donese statut u roku od 60 dan od dan konstatiranja
3.ako ucestalo donosi opce akte suprotne ustavu,zakonu ili drugom propisu ili zbog ucestalih tezih povreda zakona i drugih propisa
4.ako i bilo kojih razloga ostane bez minimalnog broja clanova potrebni za rad i donosenje odluka
5.ako ne moze donosti odluke iz svog djelokruga dulje od 3 mjeseca
6.ako u zakonskom roku ne donese proracun odnosno ako ne donese odluke o privremenom financiranju
7.ako u zakonom odredenom roku ne donese prostorni plan

ideš

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Da li bismo mogli zaključiti da su ovlasti, funkcije, poslovi predstavničkog tijela lokalne i područne samouprave ovo:

Čl 35 Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi
Predstavničko tijelo:
1. donosi statut jedinice lokalne i područne samouprave
2. donosi odluke i druge opće akte kojima uređuje pitanja iz samoupravnog djelokruga jedinice lokalne i područne samouprave
3. osniva i bira članove radnih vijeća, odnosno skupštine te imenuje i razrješuje druge osobe određene zakonom, drugim propisom ili statutom
4. uređuje ustrojstvo i djelokrug upravnih tijela jedinice lokalne, tj područne samouprave
5. osniva javne ustanove i druge pravne osobe za obavljanje gosp, sruštvenih, komunalnih i dr djelatnosti od interesa za jedinicu lokalnem tj područne samouprave
6. obavlja druge poslove koji su zakonom ili drugim propisaom stavljeni u njen predstavničkog tijela

Ili je ovlast jedno, funkcija drugo, poslovi treće?

Odgovor na : sustav plaćanja službenika jel moze prema zakonu ili knjizi biti, što msilite?
Što je županijska skupština, za ovo ne mogu pronaći odgovor
Funkcije županijske skupštine, da li mogu nabrojati poslove (opet dvojba kao i kod prvog pitanja)

Nabroji kategorije državnih poslova prema Zakonu o lok. Samoupravi

Kakve kategorije?

Hvala na pomoći.
:confused2:
i mene to zanima!?

sunny_kiss

:confused2:
i mene to zanima!?
ja mislim da je kategorija poslova ustvari poslovi državne uprave, tj, neposredna provedba zakona, i ostali...
a što se tiče plaćanja službenika to je ono iz knjige, 4 sustava plaćanja službenika tamo kod tendencije profesionalizacije.
županijska skupština je predstavničko tijelo građana tijela jedinice područne samouprave, koja donosi akte u svom djelokrugu jedinice područne samouprave. tj. definicija predstavničkih tijela samo izdvojiš županijsku skupštinu.
a tako i zadatke županijske skupštine. pišeš ustvari zadatke predstavničkog tijela, ali izbacuješ ovo "jedinice lokalne samouprave".

ideš

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Predstavničko tijelo:
2. donosi odluke i druge opće akte kojima uređuje pitanja iz samoupravnog djelokruga jedinice lokalne i područne samouprave
3. osniva i bira članove radnih vijeća, odnosno skupštine te imenuje i razrješuje druge osobe određene zakonom, drugim propisom ili statutom
4. uređuje ustrojstvo i djelokrug upravnih tijela jedinice lokalne, tj područne samouprave
5. osniva javne ustanove i druge pravne osobe za obavljanje gosp, sruštvenih, komunalnih i dr djelatnosti od interesa za jedinicu lokalnem tj područne samouprave
6. obavlja druge poslove koji su zakonom ili drugim propisaom stavljeni u njen predstavničkog tijela

dali su ovo navedeno i OVLASTI i FUNKCIJE i POSLOVI Predstavničkog tijela?

sunny_kiss

Predstavničko tijelo:

dali su ovo navedeno i OVLASTI i FUNKCIJE i POSLOVI Predstavničkog tijela?
pretpostavljam da jesu.
ne vidim šta bi drugo moglo bit.

Kikaa

rok 5.4.2011

1)upravljanje i značajke
transmisija
2)uloga potrošaća, koja doktrina
razlika između korisnika i potrošaća
3)ljudski potencijali, definicija upravljanja
u širem i užem smislu definicija ljudskih potencijala
4)koja su izvršna tijela i njihovi poslovi?
posebni i zajednički upravni odjeli i gdje su?
5)poslovi državne uprave i koji sapadaju pod druge poslove?
upravne organizacije u sastavu ministarstva, tko njima vodi i koja je razlika među njima?

sunny_kiss

jel ko zna kako oni ocjenjuju te ispite??
jel daju po pola boda a zadatku il kako već?
vidim da ima ljudi na forumu koji kažu da su bili sigurni u prolaz pa ništa...
u čemu je onda stvar?

beba2510

jel ko zna kako oni ocjenjuju te ispite??
jel daju po pola boda a zadatku il kako već?
vidim da ima ljudi na forumu koji kažu da su bili sigurni u prolaz pa ništa...
u čemu je onda stvar?
evo, moje iskustvo je da sam na sva pitanja odgovrila, osim na jedno malo potpitanje- tko bira čelnika.. i dobila sam 3.. isto sam se čudila, pogotovo jer sam 3 strane ispisala i bilo mi je sve točno.. ali očito njima ne i dovoljno, ponekad zbog prave rečenice možeš dobiti cijeli bod, a polovičnih bodova nema..al ne gubi nadu!!

Jaymoon

skinuto sa stranice prava : dipl.iur. Jasmina Džinić
Soba: Ćirilometodska 4, soba 28/II

Doc. dr. sc. Anamarija Musa
Soba: Ćirilometodska 4, soba 43

:) uglavnom jel zna tko o njima nešt?

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks