AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Organizacija javne uprave u RH

Katara

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
moze netko napisati pitanja s danasnjeg roka?hvala
Ovaj rok su bila katastrofa pitanja, ne sjećam se svega... Ugl, bilo je teritorijalni u.s., kriterij utvrđivanja i problemi
vođena grupa
nešto o hijerarhijskoj organizaciji, zbog čega se razvila... tako nešto
skupštinski nadzor
metode predstavničkog odlučivanja građana
pitanja iz zakona se stvarno ne mogu sjetiti...

Endless

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Pitanja su stvarno katastrofa :shocked: !
Neka se, cini mi se, pojavljuju prvi put.

Ako se mozete sjetiti napisite i ostala pitanja !

Ako netko ima vremena moze li odgovoriti :

1. teritorijalni u.s., kriterij utvrđivanja i problemi
2.hijerarhijska organizacija
3.skupštinski nadzor
4.predstavničko tijelo kao sredstvo političkog nadzora uprave i kojim se metodima prestavničko tijelo služi
5.akti jedinica lokalne i područne (reg.) samouprave

frend

Pitanja su stvarno katastrofa :shocked: !
Neka se, cini mi se, pojavljuju prvi put.

Ako se mozete sjetiti napisite i ostala pitanja !

Ako netko ima vremena moze li odgovoriti :

1. teritorijalni u.s., kriterij utvrđivanja i problemi
2.hijerarhijska organizacija
3.skupštinski nadzor
4.predstavničko tijelo kao sredstvo političkog nadzora uprave i kojim se metodima prestavničko tijelo služi
5.akti jedinica lokalne i područne (reg.) samouprave
1. TUS-Obuhvaća državnu upravu (centralnu,regionalnu i lokalnu),dakle upravne organizacije koje su podloga i izraz političke vlasti stoga su neposredno vezane uz one grupe u društvu koje tu vlast kontroliraju.

TEMELJNI PROBLEMI:

A-Koordinacija heterogenih djelatnosti (problem odnosa integracije i diferencijacije unutar sustava),

B-Odnos s okolinom:

-odnos s političkom vlasti,
-odnos s građanima.

2. HIJERARHIJSKA ORGANIZACIJA-U njoj ne postoje više odnosi osobne potčinjenosti nego neosobno stupnjevanje funkcija. Takvo stupnjevanje prati diobu cjelovitog zadatka (zajedničkog djelovanja ljudi) na sve uže podzadatke i radne operacije. Mogu se obavljati veći i složeniji zadaci.

KARAKTERISTIKE HIJERARHIJSKE ORGANIZACIJE:

-Nadređenost viših nižima i podređenost nižih višima,
-Ovlasti se smanjuju s vrha prama dnu.

Posao nadređenih:

-planiranje,
-naređivanje,
-nadzor.

Na najnižoj razini

-neposredno izvršenje zadataka.

Odnos hijerarhije prate tri načela:

-načelo redovitog puta,
-načelo izvještavanja,
-načelo ograničenja raspona kontakata.

4. Jedna od metoda kojim se predstavničko tjelo (sabor) služi u političkom nadzoru uprave (vlade) je koliko se sjećam Interpelacija...
Organizaciju treba učiti kao cjelinu i povezati gradivo,nije preopširna ali je treba dobro naučiti. Svi ti odgovori su u knjigama i zakonima i treba sve proći da se može dobro odgovoriti na ispitna pitanja..sretno

porezni

nadopuna...tus se sastoji od državne uprave (ministarstva,drž.upr.organizacije),reg.samouprave (županija) i lok.samouprave (gradovi,općine)

Endless

2. HIJERARHIJSKA ORGANIZACIJA-U njoj ne postoje više odnosi osobne potčinjenosti nego neosobno stupnjevanje funkcija. Takvo stupnjevanje prati diobu cjelovitog zadatka (zajedničkog djelovanja ljudi) na sve uže podzadatke i radne operacije. Mogu se obavljati veći i složeniji zadaci.

Posao nadređenih:

-planiranje,
-naređivanje,
-nadzor.

Na najnižoj razini

-načelo redovitog puta,
-načelo izvještavanja,

4. Jedna od metoda kojim se predstavničko tjelo (sabor) služi u političkom nadzoru uprave (vlade) je koliko se sjećam Interpelacija...
Organizaciju treba učiti kao cjelinu i povezati gradivo,nije preopširna ali je treba dobro naučiti. Svi ti odgovori su u knjigama i zakonima i treba sve proći da se može dobro odgovoriti na ispitna pitanja..sretno
Kolega od kud vi izvlacite ove podatke ? Meni tu nista vise nije jasno. Gdje su nestala stara dobra pitanja s prijasnjih rokova :crying2:

frend

Ma sva pitanja osim skupštinskog nadzora mislim dasu se pojavljivala i prije..

MalaBubama

1. TUS-Obuhvaća državnu upravu (centralnu,regionalnu i lokalnu),dakle upravne organizacije koje su podloga i izraz političke vlasti stoga su neposredno vezane uz one grupe u društvu koje tu vlast kontroliraju.

TEMELJNI PROBLEMI:

A-Koordinacija heterogenih djelatnosti (problem odnosa integracije i diferencijacije unutar sustava),

B-Odnos s okolinom:

-odnos s političkom vlasti,
-odnos s građanima.

Posao nadređenih:

-planiranje,
-naređivanje,
-nadzor.

Na najnižoj razini

-načelo redovitog puta,
-načelo izvještavanja,

interpelacija ti je pojam koji se pojavljuje kod ETIKE JAVNIH SLUŽBENIKA:cussing:

outsidespace

dal je moguce da je samo JEDNA OSOBA prosla???
nažalost moguće je,jer je težak ispit i ima malo vremena za rješavanje svih pitanja.ne vidim što je tu čudno,opet ovisi od roka do roka,nekad je prolaznost mala a nekad veća

Samohrani

Ovaj ispit uopće nije težak.Pismeni ispit je dosta lagan jer su pitanja jasna,nedvosmislena i nalaze se u one dvije knjige i zakonima.Vremena ima dovoljno ako si naučio.Usmeni je teži jer ne znaš tko će te pitati i što je bitno/nebitno.Treba samo sjesti i dobro naštrebati ovaj predmet jer se on svodi upravo na to-najjednostavnije štrebanje:wink5:

pitija

Ma ne, uopće nije težak. Pitanja s ovog roka su prekatastrofična. Dobro da nisam išla. Kad gledam u knjizi, ne znam što bih uoće napisala kao odgovor.

perfect

zna li netko slučajno gdje se nalazi odgovor na pitanje o skupštinskom nadzoru??? hvala unaprijed :wink5:

beba2510

Ne bih se složila. Kod službeničke etike spominje se INTERNALIZACIJA-proces kojim se utvrđuju etička pravila.
joj da, ispričavam se.. davno sam to položila pa mi se sad sve smješalo.. sretno svima na ispitu

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks