AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Organizacija javne uprave u RH

biljana1

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
da li netko zna gdje u knjizi postoji točan odgovor na pitanje o formalnoj i nrformalnoj org.strukturi..nemogu pronači..samo sam pronašla u točki71 nešto sitno o tome..hvala

ivana0506

Nabriji središnja tijela državne uprave i tko bira njihovog čelnika?

da li mi moze netko napisati odgovor... jer ga nemogu nigdje nac.. znam sredisnja tjela al neznam ko bira njihovog celnika???

hvala puno..

Samohrani

Ministra ne možeš izabrati javnim natječajem nego isključivo može dobiti povjerenje/nepovjerenje kada se glasa o povjerenju/nepovjerenju Vladi od strane Hrv.Sabora.Oni se imenuju nakon što Vlada dobije povjerenje Sabora nakon izbora.Što se tiče državnih tajnika SDU i ravnatelja DUO mislim da njih imenuje Vlada(nisam siguran).O tome se pričalo kod prof.Džinić ili tako nekako.Još ću provjeriti za tajnike i ravnatelje.

ivana0506

Pitanja sa zadnjeg roka:

upravna organizacija i obiljezja... bila je jos vertikalna diferancijacija, resori nastali horizontalnom diferencijacijom, timski odnos, predstavnicko tijelo...

tak sam cula a dalje koja su nemam pojima... :proud:

pitija

Moze li mi netko napisati sto reci o doktrini javne uprave ili gdje pise u knjizi, ako ima tamo ?

pitija

Nabriji središnja tijela državne uprave i tko bira njihovog čelnika?
Ovo pitanje je tako... khm...
Nigdje posebno nisam pronašla za samo čelnika,tj., ministra pa se on valjda ubraja među ostale članove Vlade pa stoga mislim da bi se ovako moglo odgovoriti:

Središnja državna tijela su ministarstva, a njihova čelnika (ministra) bira predsjednik Vlade koji kao i članovi stupaju na snagu nakon što dobiju većinu povjerenja svih zastupnika u Saboru.

To se nalazi u Zakonu o Vladi RH čl.5.

Koji resori nastaju kod vertikalne diferencijacije?

ivana0506

Koji su uzroci vertikalne diferencijacije?
uzroci vertikalne diferencijacije su :
1. povecanje podrzcja na kojem se obavlja upravne djelatnost
2.snaznije upravne djelatnosti- sto se vise strana drustvenog zivota i djelatnosti obuhvaceno upravnom organizacijom to je vise potrebna vertikalna rasclamba

nadam se da sam pomogla...

Ovo pitanje je tako... khm...
Nigdje posebno nisam pronašla za samo čelnika,tj., ministra pa se on valjda ubraja među ostale članove Vlade pa stoga mislim da bi se ovako moglo odgovoriti:

Središnja državna tijela su ministarstva, a njihova čelnika (ministra) bira predsjednik Vlade koji kao i članovi stupaju na snagu nakon što dobiju većinu povjerenja svih zastupnika u Saboru.

To se nalazi u Zakonu o Vladi RH čl.5.

Koji resori nastaju kod vertikalne diferencijacije?
Koji resori nastaju kod vertikalne diferencijacije? meni u skripti pise ovako...
KLASIČNI RESORI- policija, pravosuđe, financije, diplomacija i vojska
NOVI RESORI- privreda, tehnička služba, komunalna služba, informacijska služba, društvena služba

mene zanima sto konkretno treba zanati o europskom upravnom prostoru???
Hvala :/

biny

uzroci vertikalne diferencijacije su :
1. povecanje podrzcja na kojem se obavlja upravne djelatnost
2.snaznije upravne djelatnosti- sto se vise strana drustvenog zivota i djelatnosti obuhvaceno upravnom organizacijom to je vise potrebna vertikalna rasclamba

nadam se da sam pomogla...

Koji resori nastaju kod vertikalne diferencijacije? meni u skripti pise ovako...
NOVI RESORI- privreda, tehnička služba, komunalna služba, informacijska služba, društvena služba

mene zanima sto konkretno treba zanati o europskom upravnom prostoru???
Hvala :/

Europski upr.prostor je neformalni acquis communautaire na području javne uprave nastao uslijed proširenja EU , a koji postavlja minimalne standarde za zemlje kandidate u pitanjima reforma političkih instit. i javne uprave...Neformalni acquis znači da su zemlje članice s različitim pravnim tradicijama i različ.sistemima vlasti razvile zajedničku doktrinu shvaćanja načela upravnog prava. Čimbenici oblikovanja eur.upr.prostora su glavni ( presuda europskog suda, djelovanje eur.vijeća i vijeća EU, djelovanje europske komisije ), spredni čimbenici uključuju interakciju upravnih službenika na europskom nivou, tradiciju preuzimanja rješenja iz jednog u drugi upravni sistem. Uz to treba znati i nešto iz odlomka što sprječava institucionalizaciju eur.upr.prostora, to je str. 402 točka 3.4

ivana0506

Transmisija?
Upravljanje,značajke?
TUS-problemi?
Razlika između samoupravnog i prenesenog djelokruga poslova?
Koje mjere poduzima vlada vezano za tjela državne uprave i tjela lok i pod sam...
Opća klauzula?
Varijanta enumeracije?
Podjela dužnosti i ovlasti?
Šta se nadzire upravnim nadzorom?
dali netko zna odgovore ili barem gdje se nalaze :
1. Razlika između samoupravnog i prenesenog djelokruga poslova?
2.Koje mjere poduzima vlada vezano za tjela državne uprave i tjela lok i pod sam..
3.Opća klauzula?
4.Varijanta enumeracije?

hvala puno...:cool:

pitija

Koji su uzroci vertikalne diferencijacije?
Ja imam napisano ovo

Uzrok nastajanja je taj što se upravne organizacije s vremenom sve više diferenciraju te se izdvajaju pojedini dijelovi u samostalne zadatke koje vrše posebne organizacije.

A za ove klasicne i nove sam u knjizi gledala i to pise opcenito pod diferencijacijom uprave, ne pise posebno da je to za vertikalnu, ali valjda je kad nema ništa drugo...

Joooooooooj :D

Endless

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Iz koje knjige na kraju trebam znati definiciju formalne i neformalne org. strukture, Nastavnih materijala ili Pusiceve ? Moze mi samo pitanje da ih definiram ili jos nekakvo ?

frend

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Definicija formalne: unaprijed formalno utvrđena,razmjerno trajna slika odnosa među funkcijama nastalim diobom radnih procesa,te među ljudima koji te funkcije obavljaju.

Neformalna: razmjerno trajni odnosi među članovima organizacije koji utječu na formalne ciljeve,formalnu strukturu i djelovanje organizacije.

Pitanje može biti razlika između njih i mislim objasni. To se na prvu čini komplicirano ali zapravo ima smisla i da se naučiti.

Razlika između formalne i neformalne org. strukture: Budući da su funkcije neosobne (znači funkcija radnika u poreznoj upravi nije vezana za osobu koja to radi) struktura organizacije određuje se unaprijed,prije nego što organizacija počne sa svojim djelovanjem. Određuje se nekim formalnim aktima,pa se i govori o formalnoj organizacijskoj strukturi.

Funkcije podrazumjevaju neku mjeru trajnosti i stabilnosti u vremenu.
Jednokratni poslovi ne uspostavljaju se kao funkcije a niti se krug poslova koje obuhvaća neka funkcija mijenja iz dana u dan. Zbog toga i odnosi u organizaciji imaju karakteristiku razmjerne trajnosti.

Prijateljstva,emocionalne privlačnosti,slični profesionalni i karijerni interesi,osobne usluge i drugi razlozi dovode do uspostavljanja odnosa među članovima koji nisu formalno predviđeni,nego nastaju neformalno.

Neformalni odnosi mogu na različite načine utjecati na organizaciju,pospješivati ili otežavati njezino djelovanje.
Oni se među članovima mogu uspostaviti ne samo na radu nego i izvan organizacije, sasvim nevezano za djelovanje organizacije,no u tom se slučaju ne radi o neformalnoj organizacijskoj strukturi.

Neformalni odnosi čine neformalnu organizacijsku strukturu samo ako utječu na formalne ciljeve organizacije njezinu formalnu strukturu ili djelovanje.

To je sve što treba znati o tome,a Horizontalnom diferencijacijom nastaju klasični i novi resori dok vertikalnom nastaju novi stupnjevi regionalne i lokalne uprave. To je malo komplicirano ali ne trebate ulaziti skroz u srž toga,naučite razlike između tih stupnjeva po definicijama i to je to :)

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks