AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Opće upravno pravo (arhivirano)

Status
Nije otvoreno za daljnje odgovore.

mrcina

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
pitanja su još:
odgovornost službene osobe za štetu koju učini službi
načelo zakonitosti prema normativnom aktu uprave
stjecanje prava u posjed izvlaštene nekretnine
podzakonski akti prema posebnom ovlaštenju

Perce18

Pitanja sa današnjeg pismenog (prije bolonje, različito je bilo samo 8 pitanje) :

Upravni ugovor (definicija i bitne karakteristike)
Konkretni akti uprave izvan upravnog prava
Odgovornost službene osobe za štetu nanesenu tijelu državne uprave
Nadzor i zaštita javnog dobra
Kada i pod kojim uvjetima korisnik ovlaštenja stječe pravo na posjed izvlaštene nekretnine
Načelo zakonitosti u odnosu na normativne akte
Poseban status javnih ustanova
Općenormativni podzakonski akti po posebnom ovlaštenju.

Ivy

Admin
asistentica Lana Ofak
srijedom od 10,30-12
cirilometodska 4,soba 10

naravno da mozes otici i kod nje na konzultacije

Lkalauz

zanima me šta ste odgovorilli na pitanje načelo zakonitosti u odnosu na normativne akte uprave?
Ja sam odgovorila da načelo zakonitosti ima tu težište na ovlaštenju uprave da donosi normativne akte. Dakle, da bi mogla obavljati tu djelatnost, potrebno je da bude ovlaštena pravnom normom koja joj to dozvoljava. Još sam malo pisala o tome, ali uglavnom opširnije o ovom što sam gore navela. Inaće, kako sam iz Vukovara, zamolila sam asistenticu da telefonski saznam rezultat ispita da ne dolazim uzalud i danas mi je rekla da sam položila pismeni. Huraaaaa! Nadam se da ste i vi ostali dobro prošli kao i ja. pozdrav

nikoletta

zar nije odgovor na to pitanje da normativni akt uprave u odnosu na načelo zakonitosti djeluje u 2 smjera - egzistencijalnom i sadržajnom???

Perce18

Prvo je kolegama s kolokvija podjelio ocjene (bez usmenog), pa je ispitivao komisije (sam ispitivao, ulazili po jedan, svi prošli), zatim po redu koji su položili pismeni sa više bodova (najviše bilo 29 i pol) pa do onih s 18.
Imala 22 boda i dotad su svi prošli (pitao jedno, ev. dva pitanja, ništa u detalje npr. vrste nezakonitosti, nabrojati (samo nabrojat) općeobvezatne podzakonske akte, njemačka teorija o javnim dobrima, stjecanje državljanstva prirođenjem, diskrecijska ocjena u odnosu na interpretaciju i pravnu prazninu), a kak je ispitivao poslje (one s graničnim brojem bodova) ne znam.

Ivy

Admin
bolonja
upravno pravo - Ivo Borkovic, 2002
od I. do IX glave sve
XI. glava samo prvi dio
zatim XIII, XIV, XVII,XXI, XXII sve

uz knjigu treba znati
Ustav: čl. 1-20, 70-116, 125-140.
Ustavni zakon o ust. sudu: čl. 35-38, 55-58, 62-64, 75-77, 81-82.
Zakon o sustavu državne uprave: 1-35, 62-66, 82-95.
Zakona o lok. i podr. (reg.) samoupravi trebaš znati čl. 1-10, 53-56, 73-83.

stari program
upravno pravo - Ivo Borkovic, 2002
od I. do IX glave sve
XI. glava samo prvi dio
zatim XIII, XIV, XVII,XXI, XXII sve

uz knjigu treba znati
Ustav: čl. 1-20, 70-116, 125-140.
Ustavni zakon o ust. sudu: čl. 35-38, 55-58, 62-64, 75-77, 81-82.
Zakon o sustavu državne uprave: 1-35, 62-66, 82-95.
ZAKON O PREKRŠAJIMA PRVIH 81 članaka

chepka

puitanja od danas za prije bolognje:

1. podzakonski opcenorm. akti prema posebnom ovlastenju u HR zakonodavstvu

2. pretpostavke i slucajevi kada hr drzava odgovara za stetu bez greske

3. zabluda o protupravnosti prekrsaja

4.uknjizba vlasnistva i dr. stvarnih prava kod izvlastenja

5. definiranje upravnog akta u HR zakonodavstvu

6. greska u cinjenicnom stanju kao oblik nezakonitosti

7. kada ustavni sud moze ponistiti zakon ili nj pojedine odredbe

8. prestanak drzavljanstva odricanjem u hr

jana21

haloo evo s komisije...nedje oko 5-8 tak nešt njih palo pismeni a mi šta prošli pismeni svi prošli na usmenom.uffff koje olakšanje.uglavnom pitao po jedno pitanje svakog i to je to.prolazili smo već s 19.bodova.eto.sretno svima sutra!!! pitanja-slobodna ocjena,njemačka teorija j.dobra,upravni akt...i tak.al ko god prođe pismeni i usmeni će ziher!!! :jumping:

chepka

ja stvarno više neznam koliko da pišem na tome ispitu.
npr za pitanje definicija upravnog akta prema zakonu-koju sam i napisala,dobila sam samo 2 ili 3 (ne sjećam se točno) boda,zato me zanima koliko ste vi pisali o tome pitanju? ja sam shvatila da pišemo striktno ono što se traži u pitanju,ali očito nije tako?
meni se desila ista stvar prije dva roka bilo je isto pitanje def.uprav.akta, i ja sam napisala def. iz zakona o upr.sporovim i dobila samo 2 il 3 boda. buduci da nisam prosla pismeni pitala sam zakaj sam 3 boda kad sam odgovorila na pitanje, rekao mi je da uz to nisam napisala- da je to jedina definicija u nasem zakonodavstvu,da se u zakonima vise upotrebljavaju pojmovi zakljucak,rjesenje i odluka koji su po svom sadrzaju i opsegu upravni akti bla bla.. uglavnom, pogledaj u knjizi pod upravni akt e pa sve od tamo kaj se tice upr. akta u nasem zakonodavstvu bi trebalo napisat. kao poticaj uzmi mene-zadnja dva roka nisam prosla ni pismeni ovaj rok sam dobila pet ma sve su to nijanse.. sretno!! :yahoo:

cedevita

Pridružujem se pohvalama za profesora Šikića, i poručujem svima koji će izaći na opće upravno da ih ne bude strah jer je profesor stvarno super.

Ja sam prošla iz prve, preporučujem svima da uče najbolje iz knjige, prosjek za naučiti je 3-4 tjedna svakodnevnog učenja (ovisno opet koliko je kome potrebno da nešto nauči) zakone ne treba (asistentica je rekla da svi zakoni koji su bitni i koji će se javiti u testu nalaze se u knjizi- za bolonju)

Najvažnije mu je, i najviše pita i pojavljuje se stalno u testu (Upravni akt, upravni ugovor, načelo zakonitosti, oblici nezakonitosti, odgovornost za štetu - glava 7, izvlaštenje, slobodna (diskrecijska) ocjena, državljanstvo)

I ako prođete pismeni, proći ćete i usmeni...

Pozdrav i sretno svima

cedevita

Molim sve koji su prošli ovaj ispit da napišu koja je pitanja prof. postavljao na usmenom dijelu ispita. Hvala unaprijed.
USMENI
Načelo zakonitosti,modificiranje načela zakonitosti, oblike nezakonitosti (kada nabrojiš pita te da objasniš neku od njih), upravni ugovor (definiciju i 3 karakteristike), slobodna (diskecijska) ocjena, državljanstvo (načela za stjecanje i koji su u Hrvatskoj načini za stjecanje državljanstva), Upravni akti (definicija, karakteristike, nabrojati i da onda ti kaže koju od njih da objasniš)

Pitao je neke i nešto što nisu znali u testu

uglavnom ništa komplicirano, najbitnije ti je da pismeni prođeš...

chepka

jesi skriptu pisala po knjizi?
ne izmislila ju je ha ha:five:
skripta je dobra, ja sam ucila neka poglavlja iz knjige,ona kaj nisam stigla il su bila predosadna naucila sam iz skripte ( a to su bili npr.upr.ugovori,koncesije,javna služba itd.- tj. pitanja koja se najcesce javljaju u pismenom- sto znaci da u njoj ima sve sto je potrebno za prolaz jer ja sam prosla) . :D

Jadranka15

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
11 - Glava jedanaesta
I. Organizacija državne uprave... str.202
II. Organizacijski oblici državne uprave... str.208

13. Glava trinaesta
I. Poslovi državne uprave... sr.230

katarina

hvala na odgovoru,znam da su ovi zakoni vecinom u knjizi nego moram naucit prekrsajni a ima ga dosta...nadam se da cu zapamtit barem najvaznije iz njega...

moze li mi netko reci da li je na pitanje nacelo zakonitosti prema normativnom aktu uprave dovoljno napisati da djeluje u 2 smjera i to objasniti ili ima jos nesto???

sway

ako je pitanje: definicija upravnog akta po zakonu,koliko da napišem,jel samo samo definiciju ili ipak malo više,jer to sam pitanje zadnnji put na ispitu imala i napisala sam samo definiciju i dobila sam 3 boda od 5!!! koliko da pišem?

Status
Nije otvoreno za daljnje odgovore.
Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks