AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Opće upravno pravo (arhivirano)

Status
Nije otvoreno za daljnje odgovore.

martina28

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
prošla sam :boldyellow: pita stavarno lagano-odg za štetu bez greške,upravni akt,slobodna ocjena...
tip je super

lolly

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
a ja sam valjda jedini baksuz koji prodje na pismenom i onda me srusi na usmenom..pitanje-sadrzaj pravnih lijekova!!!zna tko odg...
Sadržaj: U njemu piše da li se može izjaviti žalba i kome se izjavljuje, u kojem roku se izjavljuje i s kolikom pristojbom, da li se može pokrenuti upravni spor ili drugi postupak pred sudom!!!

To ti je to... Odnosno uputa o pravnom lijeku...

BOBO

nisi jedina ima nas još

za sadržaj pravnih ljekova: u koliko primjeraka se piše žalba

lolly

Ide u jednom primjerku...

evo ti primjer...

Protiv ovog zaključka / rješenja može se izjaviti žalba Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi ( po ovome vidim da se samo jednom tijelu šalje/ daje) u roku od 15 dana od dana dostave zaključka. Žalba se predaje Centru za socijalnu skrb Županja neposredno ili putem pošte ili usmeno na zapisnik. Na predaju žalbe ne plaća se upravna pristojba sukladno članku 7. točki 12. Zakona o upravnim pristojbama (NN...)

Nadam se da sam pomogla...

BOBO

žalba se piše u onoliko primjeraka koliko je navedeno u uputi - može biti i više od 2 primjerka - to ovisi koliko je stranaka u postupku

martina28

njacesca su mu pitanja na usmenom
-upravni ugovor
-koncesija
-slobodna ocjena(objekt,kontrola akata koji sadrže sl.ocjenu,slobodna ocjena i dr. oblici slabije pravne vezanosti)
-oblici nezakonitosti
-modificiranje nacela zakonitosti
-podzakonski opcenormativni akti prema posebnom ovlaštenju
-ekscepcija nezakonitosti
-obustava od izvršenja
-odgovornost države za štetu bez greške
-naknade štete prouzrocena izvanrednim događajima
-nacela stjecanja državljanstva(3 osnovna i koja postoje kod nas)
-nacini prestanka državljanstva
-UPRAVNI AKT SVE (bitni elementi, vrste+primjeri,prestanak važenja upravnog akta...)
-njemacka teorija javnog domena
-izvlaštenje

profesor je jako dobar
pita 2 pitanja,ako nešto ne znaš pomaže

lolly

ekscepcija nezakonitost?
Vrste konstitutivnih upravnih akata?
Načela ustanova?
Prestanak državljanstva odricanjem?
Prestanak državljanstva otpustom?
Sadržaj upute o pravnom lijeku?
Djelovi upravnog akta...

mozak mi ne funkcionira otkako sam ovo položila, ali kad se sjetim nečeg još napišem...

kety

kontrola akata u kojima je sadržana diskrecijska ocjena
upravni akti doneseni na prijedlog stranke i po službenoj dužnosti

- to su bila moja pitanja, moram reći da sam se sva zbunila na ovom drugom tak laganom pitanju no svejedno sam PROŠLA :luxhello:, profesor je i više nego korektan

nikanika

mene je pital individualni i generalni upravni akt, uputa o pravnom lijeku.dobar je profesor, al moraš ipak znati, padali su ljudi sa puno bodova

zvrka

na usmenom je bilo pitanje - sadrzaj pravnih lijekova (i uputa o pravnom lijeku), pa jel može netko napisati gdje se to nalazi? trazila sam u knjizi, ali ne mogu pronaci to...
hvala...

martina28

UPUTA O Pravnom Lijeku
Služi da se stranka obavijesti može li protiv rješenja izjaviti žalbu, ako može – kome se izjavljuje, a kome se, u kojem roku i s kolikom pristojbom predaje, može li pokrenuti upravni spor ili dr. postupak pred sudom.
Kad je u rješenju dana POGREŠNA uputa o P.Lijeku, stranka može postupiti prema važećim propisima ili prema uputi; u tom slučaju ne može imati štetnih posljedica.
Kad u rješenju nije dana NIKAKVA UPUTA ili je uputa NEPOTPUNA, stranka može postupiti po važećim propisima, a može u roku 3 mj. tražiti od tijela koji je rješenje donio da dopuni rješenje. U takvom slučaju rok za žalbu,tj. sudsku tužbu teče od dana dostave dopunjenog rješenja.
Kad je protiv rješenja MOGUĆE IZJAVITI ŽALBU, a stranka je POGREŠNO upućena da protiv tog rješenja nema mjesta žalbi ili da se protiv njega može pokrenuti upravni spor, rok za žalbu teče od dana dostave rješenja suda kojim je tužba odbačena kao nedopuštena, ako stranka nije već prije toga podnijela žalbu nadležnom tijelu.
Kad protiv rješenja NIJE MOGUĆE IZJAVITI ŽALBU, a stranka je POGREŠNO upućena da se protiv tog rješenja može žaliti, pa je izjavila žalbu i zbog toga propustila rok za pokretanje upravnog spora, ovaj rok joj teče od dana dostave rješenja kojim joj je žalba odbačena, ako stranka nije već prije toga pokrenula upravni spor.

martina28

kod rješenja
oblik i sastavni dijelovi rješenja
1)uvod
2)dispozitiv
3)obrazloženje
4)uputa o pravnom lijeku
5)naziv tijela s brojem i datumom rješenja
6)potpis službene osobe i pečat tijela

amalka

pitanja s današnjeg roka

- prestanak državljanstva odricanjem
- pojam upravnog akta u zakonodavstvu
- prijenos prava vlasništva i dr. stvarnih prava kod izvlaštenja
- organizacijsko- formalno gledište pojma uprave
- kada ustavni sud poništava propis ili njegove odredbe
- općenormativni akti prema posebnom ovlaštenju u HR
- greška u činjeničnom stanju
- odgovornost za štetu bez greške u HR

mislim da pitanja i nisu bila preteška, al vidjet ćemo u četvrtak...

jel u bodovanju ispita postoji 1/2 boda ili ocijenjuje samo okruglo???ako netko zna...

arnela

može li mi netko odgovoriti što se napisali kod odgovornosti države za štetu bez greške u RH?puno hvala

martina28

U našem pravu postoje primjeri priznavanja prava na naknadu štete:
1. npr. Zakon o općem upravnom postupku propisuje da stranka koja zbog izvanrednog ukidanja izvršnog rješenja trpi štetu, ima pravo na naknadu stvarne štete.
2. davanje naknade za uništene stvari – kada javna vlast zaštićujući interese dolazi u priliku da mora uništiti određene stvari onda ujedno posebnim propisom predviđa i mogućnost davanja naknade.

tesa

može li mi netko odgovoriti što se napisali kod odgovornosti države za štetu bez greške u RH?puno hvala
pa ja sam tu pisala opcenito o odgovornosti drzave za stetu bez greske,zato sta je pitanje bilo koje su pretpostavke itd...,a nisam napisala to o naknadi stete kod nas

Molim da mi netko tko zna napiše kako se boduje test. Osam pitanja na današnjem roku, kako se boduje (1/2 boda ili 1, 2) i koliko je potrebno za prolaz. Hvala
svako pitanje nosi 5 bodova,treba 19 za prolaz...daje i po pola boda..

amalka

5 bodova iznosi pitanje, dakle ukupno 40 bodova. za prolaz 20 bodova...

a za ovih 1/2 boda, to i mene zanima. za jedno pitanje (upr. akt u zakonodavstvu) sam napisala 1 rečenicu (ne definiciju).

mislim da je pitanje bilo odgovornost države za štetu bez greške u HR... ILI???

amalka

prošla!!! :jumping:

trajalo je bezbolnu minuticu, pitao me samo načela stjecanja državljanstva...

ovo mi je najbolji usmeni do sada... :wink5:

Status
Nije otvoreno za daljnje odgovore.
Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks