AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Nauka o javnoj upravi (arhivirano)

Status
Nije otvoreno za daljnje odgovore.

andrea

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Posrnuli, dakako da mozes ici na usmeni slusat da vidis kak to funkcionira... samo se lijepo javis, zamolis i to je to...

Tijana je rekla da mozemo prije ispita doc k njoj na konzultacije da te propita, pojasni..pa ti preprucam to... da vidis gdje si zapravo, koliko znas... pa ces onda vidjeti da znas puno vise no sto mislis!!! :)

sretno!!!

ani

organizacijska kultura- se dvojako definira, jednom kao socio-kulturni sustav a jednm kao sustav ideja( više o tome imaš u nastavnim materijalima)

tipovi organizacijske kulture su:legalistička, birokratska, participativna, autoritarna, poduzetnička i upravljačka.

organizacijska okolina-po jednom konceptu razlikujemo tehničku institucionalnu okolinu. polazi se od razlikovanja tehničkog i kompetitivnog modela i institucionalne teorije s druge strane.
drugi koncept sastoji se u identificiranju demenzija okoline organizacije
6 dimenzija-1 stupanj jedinstvenosti homogenosti
2. stupanj stabilnosti
3. disruptivnost okolišnih inputa
4. zahtjevi za neposrednom personalnom interakcijom
5. diskretnost kretanja inputa
6. kompleksnost inputa

treći je koncept okolišne neizvjesnosti
četvrti koncept utjecaj društvene okoline na organizaciju
peti je koncept dinamički
i zadnji evolucijski koncept...

to imaš sve u nastavnim materijalima objašnjeno...

Lil_Bee

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
ja sam položila nauku učeći po toj skripti od 250-ak pitanja, al s tim da sam naučila i knjigu nastavni materijali, knjigu s točkama nisam jer je ona obuhvaćena u toj skripti i znam dosta ljudi koji su tako prošli.ali opet..nemojte me držati za riječ..

honey1706

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
iz osobnoga iskustva:ako prodete pismeni i budete kod prof. Koprica pita ono sto niste znali u ispitu,a prof. Marcetic pita najcesce samo novu knjigu tj. nastavni materijal!!!sretno svima sutra
p.s. savjet mali-prvo rijesite nauku pa onda ostale neka vam ona bude prioritet,jer bez nje nema upisa u drugu godinu,a mnogi se zavaravaju da budu to rijedsili u 9 mjesecu ili na dekanskome ako ga bude,a vrijeme ide,i ide

Ivy

Admin
Evo danas sam bio na ispitu i to 4.put komisija,do sad nisam nikada isao na komisiju,na ispitu su mi uzeli index jer sam komisija,pa me zanima kakva je sad procedura,u petak su rezultati,dali idem na usmeni obavezno ili prije gledaju pismeni pa ako sam prosao onda na usmeni-nekuzim kaj ce im moj index-kaj nisu mogli neku zabiljesku negdje napraviti.Kaj sad dali ponavljati za usmeni ili uciti za drugi ispit.kad oni vracaju index?
indeks vracaju na usmenom
a uzeli su ga kao mjeru opreza da se slucajno ne bi pojavili na usmenom (u slucaju pada u indeks stave zigic zabrane polaganja ispita 3 mj)

kada dodjes na usmeni
svi oni koji su pisali komisijski ispit biti ce na popisu kao da su prosli
ali to ne znaci da ste prosli vec samo evidencije radi
koliko sam ja skuzila (a u vecini slucajeva kuzim dobro;)) ako te odmah prozovu unutra znaci da nisi prosao, a kasnije prozivaju po broju bodova ostvrenih na pismenom(prvo oni sa 8 bodova , pa oni sa 9 i tako do 20 LOL)
sada ako ti je to prva komisija, znaci pravi 4 put a ne 5 onda vracaju prijavnicu, a kao je 5 stavljaju zabranu polaganja ispita 3 mj

iz cega proizlazi definitivno gledaju pismeni i samo ako zadovoljis na pismenim mozes na usmeni...

chuchi

evo današnjih pitanja, grupa a
1. a transmisijski karakter
b tehnička pravila

2. a uloga podanika, primjer i možemo li se danas naći u toj ulozi
b uloga potrošača, i pod kojom doktrinom je nastala

3. a nositelji funkcija uprave, i zašto ta uloga danas nestaje
b nositelji funkcija u djelovanju prema organizacijama

4.a tendencija prema profesionalizaciji u pravi
b sustav nagrađivanja službenika

5.a što su to javne povelje, obasniti
b kako dijelimo javne podjele

evo sažeto, jer su pitanja imala pola metra :D
držim si fige za petak...

mena

Javne povelje su javni dokumenti u kojima tijela javne uprave jasno određuju standarde obavljanja službe,način postupanja s građanima, postupke pritužbi i eventualne naknade.e sad u knjizi ne piše podjela tih javnih povelja,već podjela javnih službi-na gospodarske i negospodarske.al povelje javnih sluzbi su zapravo javne povelje..tako da bi to trebalo biti to.

koki

Sve se da naučiti, pa tako i ovo. Evo ja sam prošla iz prvog puta i mogu reći da trebate znati sve što se traži, i to u detalje (tipa koji su efekti menadžerskih reformi prema upravnom osoblju). Na pismenom su pitanja konkretna, traži se dosta i strogo se ocjenjuje, a, iz mog iskustva na usmenom ne pitaju ono što niste znali na pismenom, već što god im padne na pamet (u okvirima propisanog gradiva i iz obje knjige). Isto tako si, kao i na drugim ispitima, možete podići ocjenu na usmenom. Sve pohvale asistentici Vukojičić - strpljiva, pravedna, daje šansu.
Puno sreće svima!

inesszg

ja sam bila kod profe tijane ne znam kak se preziva..uglavnom ona koja nam je bila na pismenom...profa je odlicna..svaka joj cast!!!pomaze ful..izvlaci iz tebe sve..mene pitala par pitanja iz testa kaj nisam znala npr..dali se mozemo danas naci u ulozi podanika i neki primjer, demokratska dekoncetracija (4 faze), sredstva pol.nadzora, odnos građana prema upravi, javni odnosi, birokratska vlast, i nemrem se sjetit...
sretno svima ubuduće!!!

mena

ja sam bila kod prof.Muse.i pita dosta,oko 6-7 pitanja mene je pitala-sredstva političkog nadzora,organizacijska struktura,planiranje,idealni komunikacijski sustav, strateško,taktičko planiranje,predsjednički režim,tendencija prema porastu upravnih organizacija..i industr.i demokratska koncentracija..

koki

može li mi netko odgovoriti na pitanje:
nositelji funkcije uprave i zašto ta uloga danas nestaje?
Pitanje je nositelj funkcije vodstva i zašto ta funkcija gubi atribute vlasti?
A odgovor je u točkama 98 i 99 u knjizi Nauka o upravi.

chuchi

sve je već nekoliko puta objašnjeno... pročitaj postove prije...

evo na 22 stranici sam napisala :

za prolaz je potrebo 8 bodova (ukupno ih ima 20), ali pod uvjetom da nemate 4 nule. jer ako imate 4 nule, odnosno ako niste dobili niti jedan bod po pitanju (od moguća dva) i tako 4 puta... to vam je pad, bez obzira što ostalih 6 pitanja imate točno...

istina je da je pola sata malo, ali eto kada nam ne daju više ... to je ona logika da čim pročitaš pitanje moraš pisati odgovor, nema razmišljanja, nego onak samo izbaciš van, kao as iz rukava... :cool: po toj logici, tri minute za pitanje je sasvim dovoljno... :hihi:

što se tiče javnih povelja- pitala sam danas na konzultacijama...
to je podjela na nekomercijalne i komercijalne javne službe, zadnji dio u novoj knjizi, dio prof. Đulabića... nema puno o tome... nema to velike mudrosti... evo toliko za sada :D

viexen

ovako da vam objasnim kako se ocjenjuje NAUKA, državna uprava i europski upravni prostor (u 2. godini)
ako potpuno fulaš odgovor ili uopće ne odgovoriš to ti je 0!! a ako imaš 4 nule padaš bez obzira na točne odgovore (znači možeš imati 12 bodova i 4 nule - i padaš)!! Puštaju već sa 8 bodova ali ne smiješ imati 4 nule, svako pitanje (npr. 2b, 5a..) nosi 2 boda ukupno bodova je 20, daju i po 1 bod za djelomično odgovoreno pitanje!

chuchi

Ej ljudi jel zna tko da lj mozda postoje pitanj i odgovori Nastavnih materijala??
nema koliko ja znam, ali postoji u skriptarnici dobra skripta u kojoj su skraćene obe knjige. znači tamo se nalazi skraćeno i nastavni materijali, nema toga puno...
ali moj savjet- to neka bude samo za ponavljanje... nije Pusić đabe pisao knjigu, a i vesela družina drugu :crazy:

viexen

kolege,čula sam da je u 9. mjesecu teže položiti upravu...može li mi netko reći da li je to istina??
nadam se da nije... hvala unaprijed

ja sam druga godina i duuuuuuuugo sam se borila s naukom :boks: i na kraju, kad sam već razmišljala i o tome da odustanem od studiranja ... položila u 9 mjesecu (prošle godine) ko od šale - pitanja se na pismenom ponavljaju od prijašnjih ispita, a na usmenom su mi bili pavić i musa (komisija) nisam se ni trebala mučiti (3 lagana pitanja i žig je tu), i čak nas je dosta prošlo pismeni naravno, vjeruj mi isto ti je bio 2, 4, 7 ili 9 mjesec...
moj topli savjet je da ne slušaš takve gluposti jer svako ima svoje iskustvo, naravno da je meni nauka bila muka i tlaka kad sam ga polagala puuuno puta, a sigurna sam da će oni koji su prošli od prve reći da je njima nauka super i da ne znaju kaj je nama tu teško... SRETNO!!!

maya_21

Drago mi je sto nisam jedina,vidim da nas mnogo ima slicnih problema,
ja sebi takoder na papiru sastrane nakon svake proctane tocke,stranice pisem,odnosno
prepricam si stivo i prevedem si ga na sebi razumljiv nacin,u glavi lovim prijmjere
iz stvarnog zivota,to je jedino kako mogu shvatiti neke stvari.
Nije uzalud bilo receno da je dobro i korisno redovito ici na predavanja i biljeziti,
mislim da je velika greska mene i svih onih lijenih guza sto nismo bili nazocni,
ili oni koji su bili i sjedili na usima...ustedili bi si mnogo vremena,a sada nema druge
nego s pomiriti da cemo imati vruce ljeto:):):)

Maryna

učit nauku s razumijevanjem? svaka čast!
ja bi si najprije morala pola toga prevesti da znam kaj znači pa onda naučiti s razumijevanjem
inače što god učim ako mogu učim s razumijevanjem ali za nauku mi treba prijevod
trebali bi napisati neku knjigu koja bi se zvala kako čitati nauku ili tako nekako, ili prijevod nauke o upravi, neki naputak ili nešto
Ideja ti nije loša što se tiče nekog priručnika za nauku...
olakšala sam si posao time što učim uz pravni leksikon.. tamo su svi pojmovi naše struke i uz to shvatiš gradivo. Jedino imam problema sa nastavnim materijalima jer kao i ostali ne znam što je pisac htio reći..
Neki dijelovi su ok,a neki katastrofa! Duga knjiga je pisana dosta razumljivo.
Ako baš niste sigurni za neke podjele (koje u knjizi nisu jasno označene) poslužite se onom skriptom s pitanjima i odgovorima..

Sretno svima u utorak!

:happy:

karla

ljudi kako je bilo na nauci? aj pitanja koja se sjetite napišite..tnx[/QUOTE
evo nekih pitanja koja su bila na ispitu:
obilježje asocijativne faze
komunikacijski sustav u upravi i njegov cilj
prinuda u počecima uprave
sudjelovanje građana kao sredstvo pol. nadzora
horizontalna diferencijacija
što je upravna organizacija i njezina obilježja

Status
Nije otvoreno za daljnje odgovore.
Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks