povijesni razvoj u odnosima građana i uprave, četiri faze ?
preduvjeti uspješnosti funkcionalnih sredstava političkog nadzora ?
odgovori, pliz...
na ovo prvo povijesni razvoj, prvo sam pomislila na ono da su ljudi prvo bili podanici pa građani pa korisnici pa suradnici/partneri i na kraju potrošači al kad kažeš 4 faze onda se to vjerojatno misli na ovo:
- 1. apsolutistička koncentracija koja je bila u 17/18 st, vladar je otac naroda, ljudi su podanici, vlast ima monarh i uprava se organizira oko rata i mira, policije, pravosuđa i financija
- 2.faza bi bila demokratska dekoncentracija - 19st, podanici žele neovisnost pa se osniva pokret protiv koncent. vlasti i radi se na pravima čovjeka i građana, monarh se zamijenjuje izabranim predstavnikom, uvodi se trodioba vlasti i nadzor i ono kaj vole pitat na usmenom - kakva je uprava tu? a odg je da je ona podsustav države i da je odgovorna predstavničkom tijelu putem vlade
- 3. industrijska koncentracija otp 20st, tu je razvoj novih resora i ima dosta tu za napisat pa si to pogledaj u knjizi/skripti (ak ne nađeš javi, napisat ću)
- 4. faza je nova dekoncentracija - reafirmacija tržišta, naglasak je na demokraciji, više se ne govori o državnoj upravi nego o javnom sektoru...
a na ovo 2.pitanje ti iskreno baš i ne znam odg. - ta sredstva su odluka građana, predstavništvo građ., sudjelovanje građ. i ograničavanje uprave pravilima - to je zapravo sve vanjski utjecaj na funkcioniranje uprave al sad koji su preduvjeti uspješnosti to ne znam..u skripti koju sam si sama pisala nemam ništa o tome.. imam samo da primjena funk. sredstava traži pouzdanost i odgovornost uprave al ne znam jel to to..
možda još netko zna nešto o tome...