AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Nauka o javnoj upravi (arhivirano)

Status
Nije otvoreno za daljnje odgovore.

Horiemon

Kronično vaš, 0-24
Jer mi može netko reći koja je literatura potrebna i kako izgleda ispit?
Nakon više od 1500 postova u ovoj temi, od kojih je brat bratu, najmanje stotinu o literaturi, da sam mod, dao bi ti ban zbog disrespekta prema ostalim forumašima.

Jedno je napisati pitanja s ispita, objasniti ako kaj kome nije jasno, dodatno pojasnit, dat savjet i to, zbog toga je i forum tu, mislim, ova tema je biblija za Nauku o upravi... I treba bit u njoj maximalno kolegijalan.

ali milijun puta o literaturi, koja se zadnji put mijenjala dok je valjda kralj Tomislav bio živ, je ludilo.

Melanie

Bakalar
Kolege, može odgovori na ova pitanja? Ili bar napišite di se to nalazi u knjizi ili onoj skripti od 69 str ? :)

1. a) Dva početna pravca u proučavanju uprave? Navedi razlike !
b) Kada i kako je izvršena njihova integracija ?

2. Kakve poslove donosi organizacijska tehnologija ?

3. Kako se grupiraju radna mjesta?

4. Matrična organizacija ?! :O

5. Objasni zašto birokratska vlast nije vlast uprave ?

6. Koji je najnoviji problem uprave u odnosu prema građanima ?

Zahvaljujem se unaprijed na pomoći ! Hitno mi je... slijedeći tjedan ispit...

(grrrrr) :D

IHUZEJ

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Razvoj proučavanje uprave počinje u Europi u 18. st. u dva smjera to su opisni smjer i filozofsko spekulativni smjer. Integraciju oba smjera u veliki sustav je svojim djelom povezao Lorenz Van Stein, dolazi do diferencijacije na upravo pravni smjer i upravno tehnički smjer. Opisni smjer je vezan uz apsolutističku monarhiju, opisuje u.o. i upravnu djelatnost s namjerom da takvo iskustvo posluži onima koji sudjeluju u radu uprave, filozofsko spekulativni smjer polazi od proučavanja uprave kao cjeline i od položaja koji ona ima u društvu.
Birokratizam je provođenje vlasti na temelju uprave, odlučujuća skupina nije imala ili je svjesno izgubila ili raskinula vezu sa biračima, posljedice su da se povećava broj i utjecaj u.o., rukovodeći sloj se sve više izolira i rjeđe mijenja, dolazi do otuđenja čovjeka od političke vlasti.
Mislim da je na ovo pitanje odgovor da je problem u odazivnosti građana, neka netko nadopuni.
Pitanje kako se grupiraju radna mjesta mi baš nije jasno, da li misliš na organizacijski proces ili osnove organizacijske podjele ili na idealne ciljeve pri formiranju radnih mjesta i jedinica?

Melanie

Bakalar
Razvoj proučavanje uprave počinje u Europi u 18. st. u dva smjera to su opisni smjer i filozofsko spekulativni smjer. Integraciju oba smjera u veliki sustav je svojim djelom povezao Lorenz Van Stein, dolazi do diferencijacije na upravo pravni smjer i upravno tehnički smjer. Opisni smjer je vezan uz apsolutističku monarhiju, opisuje u.o. i upravnu djelatnost s namjerom da takvo iskustvo posluži onima koji sudjeluju u radu uprave, filozofsko spekulativni smjer polazi od proučavanja uprave kao cjeline i od položaja koji ona ima u društvu.
Birokratizam je provođenje vlasti na temelju uprave, odlučujuća skupina nije imala ili je svjesno izgubila ili raskinula vezu sa biračima, posljedice su da se povećava broj i utjecaj u.o., rukovodeći sloj se sve više izolira i rjeđe mijenja, dolazi do otuđenja čovjeka od političke vlasti.
Mislim da je na ovo pitanje odgovor da je problem u odazivnosti građana, neka netko nadopuni.
Pitanje kako se grupiraju radna mjesta mi baš nije jasno, da li misliš na organizacijski proces ili osnove organizacijske podjele ili na idealne ciljeve pri formiranju radnih mjesta i jedinica?
Pitanje "Kako se grupiraju radna mjesta" imam u skripti sa svim pitanjima koja su se do sada pojavljivala na ispitima. Meni je isto čudno to pitanje, ne znam na što se to odnosi. Možda mi nije potpuno pitanje... :dry:

Ali, hvala ti puno na ovim drugim odgovorima. :wavey:

anamarija5

matrična org ti je na str 68 u knjizi nastavi materijali (tako sam si ja zapisala u skriptu barem, provjerila bi ti to pa da budem 100 posto sigurna al nemam više knjigu)

što se tiče ove tehnologije to pitanje sam baš ja imala na ispitu i napisala sam da se dijeli na rutinsku (dakle tu je skoro uvijek isto sa malim brojem iznimki i važnost je na znanju) i na nerutinsku tehnologiju (tu ima puno iznimki i malo analitičkih tehnologija) a org. tehno u javnoj up je ugl standardizirana i poslovi se dijele na rutinski izvršni rad i rad oko utvrđivanja politike
ugl sam ja to tako napisala i dobila 1 bod pa sad to očito nije sve ali tu je svaki bodić važan

i ovo oko grupiranja radnih mjesta - vjerojatno se misli na - osnivanje radnih jedinica obavlja se grupiranjem po srodnosti zadataka, sličnosti radnih operacija i po teritoriju i postoje 3 cilja u grupiranju r.mjesta i r.jedinica a to su: razgraničenje r.mjesta da se laički rečeno jedan te isti posao nebi radio na više mjesta, razlučiti općenite i specijalne centre što pospješuje hijerarhiju i 3.cilj je razmjernost zadataka i sredstava

evo nadam se da sam bar malo pomogla, rekla bi ti i str u knjizi gdje se to nalazi pa da si pročitaš jer bi možda bilo jasnije al sam sve knjige dala dalje..

ugl puuuuuno sreće na ispitu i tebi i svima drugima jer kad se to položi doslovce padne kamen sa srca :happy:

Melanie

Bakalar
povijesni razvoj u odnosima građana i uprave, četiri faze ?

preduvjeti uspješnosti funkcionalnih sredstava političkog nadzora ?

odgovori, pliz... :D

anamarija5

povijesni razvoj u odnosima građana i uprave, četiri faze ?

preduvjeti uspješnosti funkcionalnih sredstava političkog nadzora ?

odgovori, pliz... :D
na ovo prvo povijesni razvoj, prvo sam pomislila na ono da su ljudi prvo bili podanici pa građani pa korisnici pa suradnici/partneri i na kraju potrošači al kad kažeš 4 faze onda se to vjerojatno misli na ovo:
- 1. apsolutistička koncentracija koja je bila u 17/18 st, vladar je otac naroda, ljudi su podanici, vlast ima monarh i uprava se organizira oko rata i mira, policije, pravosuđa i financija
- 2.faza bi bila demokratska dekoncentracija - 19st, podanici žele neovisnost pa se osniva pokret protiv koncent. vlasti i radi se na pravima čovjeka i građana, monarh se zamijenjuje izabranim predstavnikom, uvodi se trodioba vlasti i nadzor i ono kaj vole pitat na usmenom - kakva je uprava tu? a odg je da je ona podsustav države i da je odgovorna predstavničkom tijelu putem vlade
- 3. industrijska koncentracija otp 20st, tu je razvoj novih resora i ima dosta tu za napisat pa si to pogledaj u knjizi/skripti (ak ne nađeš javi, napisat ću)
- 4. faza je nova dekoncentracija - reafirmacija tržišta, naglasak je na demokraciji, više se ne govori o državnoj upravi nego o javnom sektoru...

a na ovo 2.pitanje ti iskreno baš i ne znam odg. - ta sredstva su odluka građana, predstavništvo građ., sudjelovanje građ. i ograničavanje uprave pravilima - to je zapravo sve vanjski utjecaj na funkcioniranje uprave al sad koji su preduvjeti uspješnosti to ne znam..u skripti koju sam si sama pisala nemam ništa o tome.. imam samo da primjena funk. sredstava traži pouzdanost i odgovornost uprave al ne znam jel to to..
možda još netko zna nešto o tome...

Melanie

Bakalar
O kojim pitanjima u vezi s programom odlučuju politički organi?

Planiranje programa ? ---> da li se odnosi na predviđanje u upravi ?!

Objasni probleme razgraničenja upravnog sustava prema odlučujućoj skupini?

Objasni refleksni utjecaj upravnog sustava na politički odlučujuća tijela?

Sara1987

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
na ovo prvo povijesni razvoj, prvo sam pomislila na ono da su ljudi prvo bili podanici pa građani pa korisnici pa suradnici/partneri i na kraju potrošači al kad kažeš 4 faze onda se to vjerojatno misli na ovo:
- 1. apsolutistička koncentracija koja je bila u 17/18 st, vladar je otac naroda, ljudi su podanici, vlast ima monarh i uprava se organizira oko rata i mira, policije, pravosuđa i financija
- 2.faza bi bila demokratska dekoncentracija - 19st, podanici žele neovisnost pa se osniva pokret protiv koncent. vlasti i radi se na pravima čovjeka i građana, monarh se zamijenjuje izabranim predstavnikom, uvodi se trodioba vlasti i nadzor i ono kaj vole pitat na usmenom - kakva je uprava tu? a odg je da je ona podsustav države i da je odgovorna predstavničkom tijelu putem vlade
- 3. industrijska koncentracija otp 20st, tu je razvoj novih resora i ima dosta tu za napisat pa si to pogledaj u knjizi/skripti (ak ne nađeš javi, napisat ću)
- 4. faza je nova dekoncentracija - reafirmacija tržišta, naglasak je na demokraciji, više se ne govori o državnoj upravi nego o javnom sektoru...

a na ovo 2.pitanje ti iskreno baš i ne znam odg. - ta sredstva su odluka građana, predstavništvo građ., sudjelovanje građ. i ograničavanje uprave pravilima - to je zapravo sve vanjski utjecaj na funkcioniranje uprave al sad koji su preduvjeti uspješnosti to ne znam..u skripti koju sam si sama pisala nemam ništa o tome.. imam samo da primjena funk. sredstava traži pouzdanost i odgovornost uprave al ne znam jel to to..

Mislim da je povijesni razvoj paternalizam, demokratska država, javni odnosi i suodgovornost!!!

Mislim da je povijesni razvoj paternalizam, demokratska država, javni odnosi i suodgovornost!!! To što si ti napisala su politički sustavi!!!

može li mi tko napisati kako je tekao proces horizontalne diferencijacije???

anamarija5

Mislim da je povijesni razvoj paternalizam, demokratska država, javni odnosi i suodgovornost!!!

može li mi tko napisati kako je tekao proces horizontalne diferencijacije???

je imaš pravo, sad sam ponovno išla pogledat i mislim da je ipak to što si ti napisala, ispričavam se što sam krivo odg..

a ovo što ti pitaš za horiz.diferenc. to sam pitanje ja imala na usmenom - ja sam im rekla prvo što to je a onda da je prvo bila unut. i vanjska sigurnost pa su se samim time razvili i unut. i vanjski poslovi pa da ekonom. razvoj dovodi do društvenih službi tipa zdravstvo, soc.zaštita.. onda da teh.napredak pospješuje promet, poštu itd i razvijaju se i komunalne službe te neke posebne službe kao što su informacijske (katastar, statistička služba) i na kraju dolazi do unutarnjih službi za olakšanje funkcioniranja uprave.. i onda su me oni pitali koje su to onda 2 skupine resora koje imamo..
tako da je to onda valjda to..

Objasni probleme razgraničenja upravnog sustava prema odlučujućoj skupini?
Objasni refleksni utjecaj upravnog sustava na politički odlučujuća tijela?
na prva 2.pit ti baš i ne znam odg, to su ti točke od 93-97 u knjizi pa si probaj naći jer ja nemam knjige više pa da ti ne bi krivo odg jer sam se već jednom zeznula..

al ova druga 2 su ti tamo kod točke 44 u knjizi - imaš razgraničenje (pripadnici gornjeg sloja uprave žele sudjelovati u pol.odlučivanju, pol.odluč.skupina će pokušati u vodeći up.sloj uključiti svoje članove i između posa i up.sustava bit će mješovito područje gdje će se i donositi i izvršavati odluke)
a utjecaj - pos nemaju dr.tijela osim uprave za svoje planove, uloga uprave je velika u složenim pol.odlukama i provedba ovisi o radnom kontaktu uprave i posa

comrad

ljudi jel zna ko u koliko je ispit??u 10 ili 13h?unaprijed zahvaljujem
jesam li bio u pravu?

@marijam- imas gore vise link (na ovoj stranici)...TREBA CITATI POSTOVE :tongue2:

zahvaljujem se svima ostalima na postavljenim konstruktivnim pitanjima i ponudjenim odgovorima :wink5:

jos samo ponoviti i puni samopouzdanja izaci :happy:

BIBA

Sjećam se da je bila horizontalna diferencijacija, reorganizacija, uloga građana prema javnoj upravi, 6 tipova organizacijske kulture.

Melanie

Bakalar
PITANJA SA ROKA 18.01.
A GRUPA

1a) horizontalna diferencijacija
b) resori h.d. i razlike među njima

2a) razvoj uloge građana prema javnoj upravi
b) pretpostavke za participaciju građana u upravi

3a) organizacijska i funkcionalna sredstva te razlike među njima
b) predstavništvo građana

4a) nabroji organizacijske kulture i njihove vrijednosti
b) reorganizacija i kako dolazi do nje

5a) postupak u upravi i njegova svrha
b) vrste postupka

MOŽE NETKO DATI B GRUPU?

HVALA!

anita1989

pozdrav ekipo...jel možda zna tko jel se može doći slušati usmeni ispit??? :unsure: jer sam čula od jedne kolegice da se može, pa da provjerim...i jel moram pitati profu mailom ili mogu samo doći??? molim vas, nek mi netko odgovori ko ima iskustva sa tim...kad imate usmeni, sutra??? da znam za kad se pripremim i da pitam profu prije...:confused2:
daj please odg čim prije...
Hvala
i sretno svima na usmenom!!!:happy:

e da, i dajte nek netko napiše pitanja od B grupe, molila bih...

Sara1987

pozdrav ekipo...jel možda zna tko jel se može doći slušati usmeni ispit??? :unsure: jer sam čula od jedne kolegice da se može, pa da provjerim...i jel moram pitati profu mailom ili mogu samo doći??? molim vas, nek mi netko odgovori ko ima iskustva sa tim...kad imate usmeni, sutra??? da znam za kad se pripremim i da pitam profu prije...:confused2:
daj please odg čim prije...
Hvala
i sretno svima na usmenom!!!:happy:

e da, i dajte nek netko napiše pitanja od B grupe, molila bih...
naravno da se može ići slušati :)))) samo dođeš tamo i veliš profi da si došla slušati i to je to :)

Status
Nije otvoreno za daljnje odgovore.
Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks