AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Nauka o javnoj upravi (arhivirano)

Status
Nije otvoreno za daljnje odgovore.

josipica

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
evo pitanja od danas
grupa A

1. Upravljanje
a) Tehnička pravila
b)Interesne norme

2. tendencija porasta upravnih organizacija
a)apsolutni i relativni porast
b)međusobna povezanost ljudi u svijetu (malo opširnije)

3.sredstva nadzora uprave
a)odvajanje funkcija
b)odlučivanje građana

4.
a)formalna i neformalna organizacijska struktura
b)najmanji dijelovi organizacije (nabrojati i definirati)

5.
a) ne mogu se točno sjetiti, ali isto nešto vezano uz javni menadžment
b)efekti suvremenih menadžerskih reformi

Oriad

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
u B grupi je bilo
planiranje ,strateško planiranje, elementi nadzora ,pokazatelji kvalitete nadzora, prijelazni lanac, vertikalna diferencijacija,povelje...samo se tog sjecam

dali ce usmeni bit u cetvrtak buduci da je i sprovod Eugena Pusica u cetvrtak?

anamarija5

da u b grupi su bila pitanja: što su povelje i kad se donose te obj komercijalne i nekomercijalne djelatnosti, zatim što je nadzor i kako se razvijao kroz povijest te pokazatelji kvalitete nadzora, onda je još bilo što je planiranje i vrste te obj. strateško..i bilo je raščlanjivanje vertikalne diferenc. i kako se plaćaju radnici kod tendencije prema profesionalizaciji.. i sad se nemrem sjetit još jednog.. aha da do kakvih djelatnosti dolazi u doba industrijalizacije i urbanizacije (ili tako nešto sl) i koji su režimi na prijelaznom lancu

marty1711

evo pitanja od danas
grupa A

1. Upravljanje
a) Tehnička pravila
b)Interesne norme

2. tendencija porasta upravnih organizacija
a)apsolutni i relativni porast
b)međusobna povezanost ljudi u svijetu (malo opširnije)

3.sredstva nadzora uprave
a)odvajanje funkcija
b)odlučivanje građana

4.
a)formalna i neformalna organizacijska struktura
b)najmanji dijelovi organizacije (nabrojati i definirati)

5.
a) ne mogu se točno sjetiti, ali isto nešto vezano uz javni menadžment
b)efekti suvremenih menadžerskih reformi

Ovo je dokaz da se ispiti definitivno ponavljaju... Ja sam imala identični ispit u 6. mj.

sakica

Postoje li negdje pitanja koja se ponavljaju kod profesora na usmenom? (ono što vole pitat) ??
Vratila sam se 10-tak stranica unatrag ali ih nisam našla :(

sakica

Može li netko dati primjer za formalne i neformalne org.odnose..mislim stvarnoo ne razumijem ono što piše u knjize :blushed:

Samo onako prosto 'seljački' pliz ???:crazy:

rukia

Može li netko dati primjer za formalne i neformalne org.odnose..mislim stvarnoo ne razumijem ono što piše u knjize :blushed:

Samo onako prosto 'seljački' pliz ???:crazy:
eo prosto seljacki formalni i neformalni organizacijski odnosi bi ti bili:
formalni: šef i zaposlenica razgovaraju sami u uredu i razgovaraju samo o onome sto se tice posla, znaci cisto poslovno, a neformalni bi bio da se neko nekome tokom tog razgovora pocne nabacivat, znaci neformalno ponasanje, kao poziv na kavu ili nekaj drugo :tongue2:
nadam se da sam pomogla...:happy:

petrica987

jel mi može netko malo objasni,molim vas,kak ide princip bodovanja? dal su četri 0 automatski pad ili se to još tolerira? dal daju po pola boda ili? a koliko treba za prolaz?

Oriad

jel mi može netko malo objasni,molim vas,kak ide princip bodovanja? dal su četri 0 automatski pad ili se to još tolerira? dal daju po pola boda ili? a koliko treba za prolaz?

za prolaz ti treba 8 bodova a tolerira se 4 potpuno prazna.

misty

zna li tko dal na komisiji pitaju isto ono kaj nije bilo točno na pismenom ili?
šta stvarno ispituju na usmenom ono šta se nije znalo na pismenom?
na pismenom te mogu pitati sve i svašta, pa i to ako nešto nisi znao na ispitu. tak da ti je bolje sve ponavljati, a ne samo ono što je bilo na ispitu. iz mog iskustva, profesorica me pitala iz svakog dijela dva pitanja, nije bilo uopće pitanja iz pismenog ispita ili barem vezano uz sve to.:wink5:

misty

kako mislis iz svakog dijela?ako neznas uopce neko pitanje dali rusi ili pita nesto drugo i koliko zahtjeva za prolaz?
pa meni su pitanja tako izgledala, po dva pitanja iz svakog velikog naslova Pusićeve knjige (ima ih 5), valjda zato jer sam dobila 2 na ispitu pa me malo više mučila. neke je pitala više pitanja iz nastavnih materijala, kako se njoj svidi, ne znam kakva će pitanja te pitati...čini mi se da one s nižom ocijenom pita više nego one s višom ocijenom. uglavnom, profesorica je OK, pomaže ti podpitanjima da se sjetiš, želi da vidi da razumiješ gradivo...ne znam kaj da ti kažem koliko zahtijeva, u svakom slučaju ne ruši bezveze, a i po nekoj logici moraš znati više od pola...:wink5:

wild rose

čestitam onima koji su prošli,ja opet nisam i u komi sam..kak to opće proć?bila sma i na konzultacijama prije i sve i nikak,sad sam 5.put izlazila,užas

a koji je odg na ovo zadnje pitanje?di naći to?hvala

politički organi ti donose odluke o :eek:dabiru općih ciljeva i odobravaju sredstva za rad upravne organizacije, a čelinici upravnih organizacija odlučuju o: razradi ciljeva na konkretne zadatke,utvrđivanju općih uvjeta djelovanja i postavljanju mjerila za nadzor rezultata

To i mene zanima, cudno mi je zasto smo tamo... ja bi da bude Lalicka, o njoj sam cula samo dobre stvari...

Sad sam vidjela na katedri za upravnu znanost, Ćirilometodska 4, soba 43 je Anamarija Musa. Jel zna ona nekad ispitivat nauku?
uh..da.. sad i ja vidjeh da je ona alternativno u sobi 43. ne sviđa mi se to baš :sad: navodno je ok ona,ali zna imati svoje momente. ona ispituje na pravu..frendica mi je odogovarala kod nje.kažu pojedinci da zna malo biti živčana :laughing: ha ne bi nas trebala mrcvariti..mislim pismeni je dovoljna kalvarija :confused2:

Marianne

Molim vas ljudi za korisnu informaciju - odgovaram sutra u ćm4 u sobi 43. Zna li itko tko bi me mogao ispitivati, i misli li itko da bi porf. Lalić mogla tamo biti budući da je u ćm "sjedište" katedre kako sam vidjela na stranici pravnog.
Help...
http://www.pravo.hr/UZ/opce_informacije

po svemu sudeći to je Anamarija Musa, iako u vodiču piše drugačije, a nista, javite kod koga ste na kraju bili, sad i mene zanima. :happy:

monii

Konzutacije kod dr. Anamarije Musa umjesto u četvrtak održat će se u petak, 24.9.2010. 14.30-16.00 sati.

A mi odgovaramo u 15h. Sad sam sva zbunjena...

misty

Konzutacije kod dr. Anamarije Musa umjesto u četvrtak održat će se u petak, 24.9.2010. 14.30-16.00 sati.

A ono, možda ima neodgodivu obvezu u četvrtak, a stavila je u petak konzultacije, pa je malo previdjela usmeni. ali ovak ti je uobičajno da profesori imaju usmeni kad i konzultacije, tak da je na tebi samo da se pojaviš.:wink5:

wild rose

ma moguće da ćemo odgovarati u sklopu konzultacija :D ma mislim da nema brige što se nje tiče..frendica mi je odgovarala kod nje i veli da je istina da je jako bahata,nervozna i dosta hladna,al da ljudi prolaze..to mi je ona rekla,a i dosta kometara koje sam pročitala na pravokutniku o njoj idu tome u prilog. ona kad je odgovarala rekla je da od 19 ljudi svi su prošli. tko zna možda nas iznenadi pa bude skroz ugodna prema nama,ali ako ne,ne treba se obazirati. također me upozorila da nikako se ne smije paničariti jer žena navodno ne podnosi paničare :laughing:

Ifka6

mene su pitali upravnu organizaciju, povelje, org. kulturu, reorganizaciju, komunikacijski sustav.. neke su pitali decentralizaciju, transmisijski karakter..uglavnom moze te pitati bilo sta, ali je atmosfera na usmenom opustena,prof. Lalic je super,simpaticna je i pomaze ti da se prisjetis,ne znam kod kog ides na usmeni, al eto nadam se da sam ti pomogla, sretno!

bee happy

ovako: prošla danas kod prof. Lalić, kako mi je rekla "provukla sam se kroz najmanju iglu na svijetu " profa je ok, sve što su već rekli, opuštena, pomaže puuno podpitanjima.. nas je tri bilo u kabinetu, ispitivala nas je sat vremena i to fakat samo zato jer je izvlačila iz nas..

mene je pitala kolektivnost, komunikacije u upravi, formalnu i neformalnu strukturu organizacijsku, funkcije vodstva, što obuhvaća planiranje tijeka rada...

cure sa mnom je pitala : ograničavanje uprave pravilima, organizacijsku kulturu, dekoncentraciju, okolinu upravne organizacije, kojim sredstvima raspolaže predstavništvo građana...

znala sam ono tako-tako, zbunila sam se na puno stvari koje sam znala da znam ali s obzirom da je ispit sa 12,00 bio odgođen na 17.00 zbog sprovoda Pusiću ( a komisija koja je počinjala u 09.30 se oduuuužžžillla i "ubila" Lalićku ( tak je rekla), i s obzirom da sam ja na faxu bila od pol 9 nije ni čudo da mi je mozak zabloksal, valjda je to i ona skužila...
ok je žena, strpljiva i tolerantna i normalna fakat, troje ljudi prije nas je isto prošlo, jedan stariji gospon je čak i 4 dobio :tongue2::tongue2:

ne znam da li su kolegice koje su sa mnom odgovarale prošle jer je već bilo pola 7 navečer i čim mi je dala index izletila sam van...

nadam se da ste prošle cure? Inače, profa nam je svima trima rekla "tu izvlačim iz vas već sat vremena, a da sam htijela mogla sam vas za deset minuta srušit "

tako da moj konačni dojam : neke stvari treba znati, ali profa voli i pomoći ako vidi da bar nešto znaš

IMAM UVIJET :laughing::laughing::laughing:, upisujem cijelu drugu izvanredno, a svima koji čekaju dekanski SRETNO !!!

Status
Nije otvoreno za daljnje odgovore.
Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks