AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Nauka o javnoj upravi (arhivirano)

Status
Nije otvoreno za daljnje odgovore.

Teic

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
ajme prijavljeno nas je 206...uff :) valjda će ispit bit kao i inače...
a samo da provjerim nešto, planiranje programa i planiranje tijeka rada...koje je strateško a koje taktičko?
od toga nebude izašlo pola, profa je rekla da je na jednom roku kada je bilo prijavljeno oko450 ljudi izašlo njih samo oko 130...a pitanja, pa rekla je da smatra da je sastavila lagana pitanja, a to šta je njoj lagano ne znači da je i nama!!! Tako samo nam ostaje nada, ja sam već toliko umorna i živčana da jedino što želim da prođe taj utorak i više mi je tak sve jedno kaj će biti,samo se hoću naspavati!!! Sretno svima!!!:confused2::shocked::crying2:

kikili

može mi netko reć tko se spada pod INETERESANTE?koga treba sve nabrojati?to sam se sad sjetila da je pitala kad smo imali probni ispit,al neznam koga je sve nabrojala...to se tiče inetresnih normi...

Melanie

Bakalar
:sos::sos::sos:

Kolege, može odgovori na ova pitanja?

Koje su pretpostavke za participaciju građana u javnoj upravi?

Položaj građana nakon demokratskih revolucija?

Zašto se teži prebacivanju iz privatnog u javni sektor ?

Razlika između organizacije i organizacijske strukture?

Dva početna pravca u proučavanju uprave i kako i kad je izvršena njihova integracija ?

Help! Sutra je ispit!

:hekla:

Jennifer

može mi netko reć tko se spada pod INETERESANTE?koga treba sve nabrojati?to sam se sad sjetila da je pitala kad smo imali probni ispit,al neznam koga je sve nabrojala...to se tiče inetresnih normi...
ja mislim da su interesenti oni u čiju se korist donose interesne norme npr. umirovljenici imaju besplatan prijevoz i oni su interesenti :laughing:

sakica

Alo kolege koji ste prošli nauku ,može mala pomoć?

Možete li mi reči kako i koliko treba napisati da se prođe test? da li je dovoljno samo kad npr.traže da se neke stavke nabroje-samo nabrojat ili i treba svaku stavku posebno obrazložit?

Da li je potrebno pisat mini eseje( kod definicija)-tipa sve što znaš ?:unsure:

Stvarno sam zbunjena,prošli put sve napisala a nisam prošla :crying2:

Aine

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
ja sutra pisem sve sto znam i ne znam :D

Dva početna pravca u proučavanju uprave i kako i kad je izvršena njihova integracija ?

Help! Sutra je ispit!

1.ne znam,to danas ucim:crazy:

2.ljudi su postali gradani,imaju sva politicka prava,pravo glasa,izlaze na izbore ,stvaraju vlast bla bla

3.ne znam,to danas ucim:crazy:

4.ovo je pitanje netko krivo napisao jer sam pitala prof za to i rekla je da to nema veze sa zdravim razumom

5.opisni i filozofsko-spekulativni smjer.Ujedinjuje ih Lorenz von Stein,teorijski temelji su mu Hegelove filozofske ideje.U svom djelu sistematizira i daje zajednicki smisao povijesnom razvoju upravljanja,obuhvacajui upravne organizacije i upravnu djelatnost prema pojedinim podrucjima.

sumska

Alo kolege koji ste prošli nauku ,može mala pomoć?

Možete li mi reči kako i koliko treba napisati da se prođe test? da li je dovoljno samo kad npr.traže da se neke stavke nabroje-samo nabrojat ili i treba svaku stavku posebno obrazložit?

Da li je potrebno pisat mini eseje( kod definicija)-tipa sve što znaš ?:unsure:

Stvarno sam zbunjena,prošli put sve napisala a nisam prošla :crying2:
Gle, Lalićka je rekla da stavke-natuknice ni ne gleda i tako dok sam išla prvi put na ispit pisala sam sve na široko i sve objašnjavala i...pala!
Drugi put, poradi manjka vremena pisala sam vrlo šturo i negdi nešto samo u stavkama i...prošla!
najbolje ti je napisat u stavkama i onda šta stigneš objašnjavat i naravno dosta zavisi koji profesor ti ocjenjuje ispit!
Npr. Škarica je u ocjenjivanju pismenih blaži, ali na usmenom baš nije zainteresiran i ne kuži da neko to stvarno zna, a Lalićka je na usmenom puno bolja!
p.s. ovo su samo moji dojmovi i ne trebaju odgovarati stvarnoj situaciji! :happy:

Jennifer

Help! Sutra je ispit!

1. Pretpostavke za participaciju građana:
sudjelovanje u utjecaju na odlučujuća tijela, stvarajući javno mijenje, nadziranje vlasti, pružanje stručne pomoći u oblikovanju javnih politika i rješavanju javnih problema, sudjelovanje u tijelima javnih ustanova, odborima, predstavničkim tijelima na svim razinama teritorijalnog sustava
3. Prebacivanje iz privatnog u javni sektor: teži se prebacivanju u javni sektor jer a) neki od poslova iziskuju krupni početni kapital koji pojedinačni poduzenici nisu kadri koncentrirati - npr.željeznice
b) kod nekih su neposredni korisnici nepouzdani kad je riječ o samostalnom ostvarivanju njihovih interesa, to se odnosi na službe od koji kad se jednom uključe potencijalni korisnici nemogu isključiti- npr.javna rasvjeta
c) niz djelatnosti bi imalo monopolni poloćaj te se smatra nemoralnim da se taj položaj koristi - npr. zdravstvo
d) neke djeltanosti ne donose profit - npr. muzeji
4. pitanje ti se možda odnosi na razliku komunikacijske mreže i organizacijske strukture...to je nešto krivo napisano...

i jedno pitanje ako netko može pomoći... nova dekoncentracija... ako mi možete objasniti u par rečenica... hvala :laughing::laughing::unsure:

t.i.n.a.

1. Pretpostavke za participaciju građana:
sudjelovanje u utjecaju na odlučujuća tijela, stvarajući javno mijenje, nadziranje vlasti, pružanje stručne pomoći u oblikovanju javnih politika i rješavanju javnih problema, sudjelovanje u tijelima javnih ustanova, odborima, predstavničkim tijelima na svim razinama teritorijalnog sustava
šta nisu to oblicu participacije? ili su oblici i pretpostavke jedno te isto? :confused2:

Aine

i jedno pitanje ako netko može pomoći... nova dekoncentracija... ako mi možete objasniti u par rečenica... hvala :laughing::laughing::unsure:

Krajem 20.st. dolazi do negativnih posljedica koncentracije moci i utjecaja drzave(drzavni nadzor nad privredom ne moze osigurati optimalno funkcioniranje gospodarstva,sto vodi do stagnacije,povecan utjecaj drzave u drustvu otezava politicki nadzor nad drzavom).Sve to vodi do ponovnog okretanja prema dekoncentraciji.Trziste se reafirmira kao najpogodniji oblik za uspjesno funkcioniranje gospodarstva,predlaze se deregulacija drzavnih propisa i mjera kojima se utjece na rad privrede.Tijekom tih promjena i inovacija,drzava gubi ostre obrise kao sastavni dio politickog sustava drzave i siri se u mreze organizacija integrirane na razlicite nacine,kroz pluralitet raznovrsnih centara,od kojih je tradicionalna drzava samo jedna.Vise se ne govori o drzavnoj upravi,nego o javnom sektoru.

_andrea_

Help! Sutra je ispit!

ja mislim da za ovo 4. pitanje za koje se komentira da je krivo...da se odnosi na javni menadžment i org. kulturu...tu se spominje prelazak vrijednosti i tehnike privatnog u javni sektor...

Aine

ovo sto je nabrojeno dolje,to su oblici sudjelovanja.

a pretpostavke bi bile po mom misljenju npr da postoje organizacije koje to omogucuju...ma neam pojma,ali tako nesto
ili?

i politicka prava gradana...

zagreb

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
ovo sto je nabrojeno dolje,to su oblici sudjelovanja.

a pretpostavke bi bile po mom misljenju npr da postoje organizacije koje to omogucuju...ma neam pojma,ali tako nesto
ili?

i politicka prava gradana...
koliko znam pod tim pretpostavkama iliti institucije za participaciju građana su:zaštita građana u odnosu na upravu, osiguranje otvorenosti, javnosti rada uprave, politička nezavisnost medija i osiguranje senzibilnosti javne uprave za želje, potrebe, prijedloge, interese koje građani mogu ponuditi za javne probleme

Zločesta

pitanja: upravljanje-što je i njegova obilježja, ,zašto je glavna centripetalna snaga u državi, kolektivnost, upravni pregled, ,što je i stadiji., suodgovornost, org.kultura

zagreb

pitanja: upravljanje-što je i njegova obilježja, ,zašto je glavna centripetalna snaga u državi, kolektivnost, upravni pregled, ,što je i stadiji., suodgovornost, org.kultura
ovo gore su pitanja iz A grupe,a ja sam bila B grupa pa evo pitanja:
1)a.gdje,kada i zašto se pojavljuje upravnotehnički smjer
b.objasni upravnopravni smjer proučavanja
2)a.ograničenje pravilima objasniti i u koju grupu sredstava političkog nadzora spada.
b.objasni ograničenje pravilima prema načinu djelovanja
3)a.kako utječu praktične orijentacije službanika na org.kulture
b.razlika između poduzetničke i upravljačke kultura
4)a.načelo političke odgovornosti
b.nabroji i ukratko opiši sustavne kontakte građana i uprave
5)a.taktičko planiranje i po čemu se razlikuje od strateškog
b.što obuhvaća taktičko planiranje

TheMiss

ovo mi je bio treći izlazak, a padam godinu ...dal na sljedećem roku pišem kad prijavljujem ispit da ga prijavljujem prvi put ili četvrti put? znači budući da sam ponavljač dal mi se briše broj izlazaka na ispit i kreće od nule ili se samo dalje redom nastavlja?

Mike7

ovo mi je bio treći izlazak, a padam godinu ...dal na sljedećem roku pišem kad prijavljujem ispit da ga prijavljujem prvi put ili četvrti put? znači budući da sam ponavljač dal mi se briše broj izlazaka na ispit i kreće od nule ili se samo dalje redom nastavlja?
Pišeš četvrti puta. Broj izlazaka ti se ne briše.

Aine

pitanja sa danasnjeg roka,A grupa

1.UPRAVLJANJE
a) Što je upravljanje i koje su temeljne karakteristike upravljanja?
b)Zašto je upravljanje glavna centripetalna sila?

2.POLITIČKI NADZOR UPRAVE
a)Objasni kolektivnost kao sredstvo politickog nadzora i kojoj skupini sredstava pripada?
b)Objasni kolegijalnost kao sredstvo politickog nadzora i navedi primjere za kolegij.

3.ORGANIZACIJSKA KULTURA
a)Kako prakticne orijentacije sluzbenika utjecu na organizacijsku kulturu?
b)Navedi razlike izmedu participativne i autoritarne organizacijske kulture

4.ODNOS GRADANA I UPRAVE
a)Objasni suodgovornost gradana?
b)Objasni nacelo pogresivosti uprave

5. Tu je bio upravni pregled.Ne sjecam se konketnog pitanja jer nisam znala

josipica

nemogu vjerovat!!!aaaaaaaaaaaaaaaaa...idem sutra na usmeni!!!
ima tko kakav pametan savjet?bila bih zahvalna ;)))
savjet: jaaako je važno da ne šutiš, pričaj, pričaj bilo što što ima veze i smisla s tim i oboružaj se primjerima za sve što ćeš reći ;)

Status
Nije otvoreno za daljnje odgovore.
Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks