AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Nauka o javnoj upravi (arhivirano)

Status
Nije otvoreno za daljnje odgovore.

martina_sk

Administrator
još jedan predmet manje! škarica je okvirno ok, ali čovjek voli kasniti! na ispitu je dobre volje, šali se i voli da mu se za sve odgovore daju još i primjeri! eto, nadam se da ste i svi ostali uspješno položili!
sumska pa mi smo onda danas skupa cekale! e bas me zanima koja si ti! :) ma nije da on voli kasniti vec je komisijski bio u 10, a mi u 12 pa se to malo oduzilo... nismo bili u isto vrijeme kao sto je netko rekao.

inace skarica je super. ulaze po dvoje, pita sasvim ok pitanja, pomaze, sali se. vecinom se bude po 15-20 min unutra s tim da su neki dvoje bili skoro sat vremena pa nemam pojma sta su radili tako dugo... valjda je izvlacio iz njih...

mozete napisati pitanja koja su vam bila na usmenom kod Ane Horvat, te sveukupni dojam??? Hvala
ti si se malo zabunila, ovo je nauka, a ne ustav... :)

kacuska

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
što se tiče tih probnih testova i ispitivanja...šta se to samo dođe za vrijeme konzultacija prof. u kabinet i samo mu se kaže da bi se htjelo pisat...nema nikakvih problema? prof nisu živčani na takvo što?

ne, dapače njima ti je drago da ljudi dolaze na ta ispitivanja, uglavnom samo dodješ kad budu konzultacije i onda profesorici ili asistentu (ovisi kod koga ideš) kažeš kako bi ti da te ispita..vjerojatno će te pitat koji si dio pripremio i ima li nešto posebno da želiš proć itd...i onda ti reče svoje mišljenje, ispravi te tamo gdje zapinješ...i tako dalje...super je to stvar...i naravno ako želiš mogu ti reći svoju procjenu jesi li spreman za ispit ili ne, ako to želiš...super su stvarno

sumska

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Znam da je to sve ziher pitano i napisano milju putu,ali da bzvze ne zujim pitat cu ponovno :D
Da li se nauka moze naucit iz skripte?Koju skriptu (od ponudjenih iz skriptarnice) je najbolje koristit?Koliko je od prilike potrebno vremena za naucit nauku?Da li netko mozda ima skupljena pitanja koja se javljaju na ispitu pa da mi mailom posalje? :D
može se naučit i samo iz skripte, ali bi najbolje ti je preći i knjige i onda si siguran! ako hoćeš javi mi mail na pm pa ti pošaljem svoju skriptu (proširena i dorađena ona skripta od 69 str). vrijeme za učenje ti je individualno- čim više učiš-tim bolje! sva pitanja na jednom mjestu je postavila kolegica par stranica prije

Maliko

Danas poceo s upravom, biti ce to predivni 8 mjesec:blushed:

Kak izgleda pismeni? 5 pitanja sa a, b, znaci 10 pitanja, to je 20 bodova, a 8 za prolaz ili sam fulao?

t.i.n.a.

Danas poceo s upravom, biti ce to predivni 8 mjesec:blushed:

Kak izgleda pismeni? 5 pitanja sa a, b, znaci 10 pitanja, to je 20 bodova, a 8 za prolaz ili sam fulao?
tako je! samo šta nesmiješ ostavit 2 cijela pitanja prazna
(znači a i b)

Paris

ejjjj ...
dali je netko ucio nauku iz one skript koja ima 37 str. i 245 pitanja ???
zanima me dali je neko proso po tim pitanjima???

Dancy11

hej ljudi može mala pomoć..dal tko zna odgovore na pitanja
1. Razlika između organizacije i organizacijske strukture?
2.Koji su osnovni dijelovi organizacije i sa kojih stajališta se izvode?

SuperDuško

hej ljudi može mala pomoć..dal tko zna odgovore na pitanja
1. Razlika između organizacije i organizacijske strukture?
2.Koji su osnovni dijelovi organizacije i sa kojih stajališta se izvode?
1. organizacijska struktura se odnosi na tipove odnosa u organizaciji - može biti formalna (određuje se nekim formalnim aktima prije nego organizacija počne djelovati; trajna slika više ili manje hijerarhičnih odnosa u organizaciji) i neformalna (neformalni odnosi među ljudima u organizaciji; prijateljstvo, privlačnost, slični interesi itd. - ti odnosi čine neformalnu org. strukturu samo ako utječu na formalne ciljeve organizacije, znači ne računa se druženje izvan organizacije)

2. osnovni, tj. najmanji dijelovi organizacije:

- s teleološkog aspekta, tj. kao sredstvo za postizanje cilja, najmanji dio organizacije je posao - ukupnost radnih operacija koje služe obavljanju najmanjeg pojedinog zadatka na koji je svrsishodno podijeliti ukupni zadatak organizacije

- s materijalnog aspekta, najmanji dio org je radno mjesto - ukupnost radnih dužnosti, tj. poslova koje treba obaviti jedan čovjek opremljen posebnim sredstvima

- u strukturnom smislu (kao sustav diobe i povezivanja), najmanji dio je radna jedinica - najmanja formalna skupina u hijerarhiji organizacijskih jedinica unutar organizacije

IHUZEJ

Ako može pomoć oko ovih pitanja, hvala unaprijed
- kakva je organizacijska kultura kod nas
- kakav je odnos uprave i građana i na temelju čega to zaključujemo
- položaj građana nakon demokratskih revolucija
- da li se ideja da se država ne miješa u život građana održala i zašto
- koje ustanove obuhvaća tus a koje fus
- da li se možemo danas naći u ulozi podanika i primjer
- koje su pretpostavke za partricipaciju građana u javnoj upravi
- povijesni razvoj odnosa građana i uprave
- kada i zašto se javlja upravno tehnički smjer
eto, ako netko možda može pomoći, ne mogu baš naći točne odgovore u skripti, hvala

Isadora

Ekipa, ovak, samo da vas upozorim na nešto. Kolegica sa treće dala mi je pitanja po kojima je učila i prošla (većinom su to pitanja sa foruma tak da nema potrebe da vam ih pišem), ali ono što sam htjela reći da se pojavljuje gradivo koje su oni prije morali znati, a nama su to maknuli, a to su u Pusićevoj knjizi točke 73-88, dakle ljudi u upravi, klasifikacijski sistemi, platni, službenički sustav, bla, bla…. A, vidjela sam po forumu da postavljate pitanja o tom platnom i službeničkom sustavu, uglavnom ja sam to pročitala, nije zgorega to znati, a i od viška glava ne boli. Ali još jednom ću napisati točke koje treba znati iz Pusićeve knjige, pa neka me netko ispravi ako griješim: 1-55, 67-72, 89-109, napomena u literaturu ulaze samo praktični problemi organizacije, a ne cijela organizacija, tak mi je bar Tijana rekla. I, da prijavilo nas se 474, brijem da će ispit biti papren, sretno!!! 

Ako može pomoć oko ovih pitanja, hvala unaprijed
- kakva je organizacijska kultura kod nas
- kakav je odnos uprave i građana i na temelju čega to zaključujemo
- položaj građana nakon demokratskih revolucija
- da li se ideja da se država ne miješa u život građana održala i zašto
- koje ustanove obuhvaća tus a koje fus
- da li se možemo danas naći u ulozi podanika i primjer
- koje su pretpostavke za partricipaciju građana u javnoj upravi
- povijesni razvoj odnosa građana i uprave
- kada i zašto se javlja upravno tehnički smjer
eto, ako netko možda može pomoći, ne mogu baš naći točne odgovore u skripti, hvala
Evo ja ću ti odgovoriti po brojevima i napisati otprilike gdje možeš naći u skripti(onoj od 60 i neš str, ja kad sam je nadopunila došla je skoro do 100 str, ali dobro)
1. Kulture su ti u nastavnim materijalima, točka 6, a ovaj zaključak na kraju knjige trebao bi ti pojasniti: «Opisani tipovi org. Kulture su opisi idealnih stanja kulture, tako da je njihova «čista» stanja teško moguće naći u postojećim upravnim org.» Tako da mislim da ne možeš striktno reći kakva je kultura kod nas, možeš prije govoriti o kombinaciji proaktivnog i reaktivnog stava službenika, neka me netko nadopuni
2. Odnos građana i uprave, to ti je isto u nastavnim m., imaš Prvu upravu, odnos Paternalizam i druga etapa: Demokratska država i uprava, javni odnosi, suodgovornost
3. Građani suodređuju tko će vršiti vlas, dakle imaju političko pravo glasa, postoje pravom regulirane građanske dužnosti, a državna sila je ograničena zakonima, itd, ovo pit ti se nadovezuje na ovo gore
4. Pročitaj odlomak u skripti demokratska država i uprava
5. TUS- državna uprava u užem smislu: centralna, regionalna i lokalna
FUS-mreža javnih poduzeća i ustanova koje povezuje funkcija koju obavljaju…
6. DA, npr. kuće izgrađene bez dozvole država nam ruši, policajaca nas legitimira, plaćamo kaznu zbog prebrze vožnje, plaćamo poreze…
7. pravna zaštita građana u odnosu na upravu, osiguranje otvorenosti, javnost rada uprave, informacijske ravnoteže između građana i uprave, politička nezavisnost medija i osiguranje senzibilnosti JU za želje, prijedloge, interese koje građani mogu ponuditi za javne probleme...

8. To ti je ono razvoj uloge građana prema javnoj upravi, nastavni materijal cjelina 2
9. Točka 19

da si samo malo prolistao forum sve bi našao, nadam se da sam ti pomogla, sretno

IHUZEJ

Ma ja sam prolistala forum već jednom odgovarala na sva pitanja ja sam pala jednom kolegica dvaput , pitanja su tako postavljena da se lako pogriješi, npr. nije isto što je tus i fus i koje ustanove pripadaju čemu, to su dva različita pitanja, bar ja tako mislim, hvala na odgovorima

wild rose

da li mi molim vas netko može reći po kojim skriptama da spremam upravi i koja pitanja?naime u skriptarnici ima puno previše skripti pa sam malo pogubljena :D a što se tiče pitanja,dal je ova prva skripta u skriptarnici od 228 pitanja i 31. str. ok? tj. dal su to uglavnom sva pitanja? puno hvala na odogovoru :)

dorach

moja preporuka je da učiš po onoj skripti po cjelinama. istina je da je to malo duža skripta i da se čini kao da učiš po samoj knjizi, al stvarno je super napravljena. to stvarno nauči i prolaziš. ja sam po toj skripti prošla od prve. a ona pitanja koristi za ponavljanje.

sretno :))

klea6

Dragi kolege i kolegice, pismeni ispit ukupno nosi 20 bodova. Za prolaz nam treba 8 bodova s time da možemo imati 4 nule, znači da na 2 puna zadatka ništa ne odgovorimo.

Primjer: 1.a) 0
b) 0
2.a) 0
b) 0
3.a) 2
b) 1
4.a) 1
b) 1
5.a) 2
b) 1

Bila sam jučer kod prof. Lalić na konzultacijama i stvarno je predobra, smirena, želi pomoći i sve lijepo objasni. Nakon konzultacija sam još više dobila volju za učenjem jer profa je legenda! Toplo preporučam svima da ako nešto ne kužite odete kod nje da vam ona pojasni.

Evo toliko od mene, a sad se vraćam učenju i želim svima puuuno sreće na ispitu! :)

klea6

a kaj ak imamo npr 1. a) 2 b) 0
2. a)0 b)2
3.a) 1 b)1
4.a)1 b)1
5.a)0 b)0
onda i dalje prolazis,jer imas 4 nule :happy:
samo mislim da je rijedak slucaj da ako znas pod a) da ne znas po b) :happy:

dorach

onda i dalje prolazis,jer imas 4 nule :happy:
samo mislim da je rijedak slucaj da ako znas pod a) da ne znas po b) :happy:

istina, rijetko kad se dogodi da ne znaš odgovor pod a), a znaš pod b) ili obrnuto. al ako slučajno u jednom stvar malo bolje objasniš, a u drugom malo lošije onda ispadne upravo takva situacija s bodovima. tak da je i to vrlo bitno.

Andrejci

jel netko zna odgovore na ova pitanja

1.preduvjet uspjesnog djelovanja funkcionalnih sredstava?
2.koje ustanove obuhvacaju tus a koje fus?
3.elementi javnosti uprave?
4. strateško planiranje i faze?

Jennifer

jel netko zna odgovore na ova pitanja

1.preduvjet uspjesnog djelovanja funkcionalnih sredstava?
2.koje ustanove obuhvacaju tus a koje fus?
3.elementi javnosti uprave?
4. strateško planiranje i faze?
1.
2. tus obuhvaća državnu upravu u užem smislu- centralnu, lokalnu, regionalnu
fus obuhvaća mreže javnih poduzeća i ustanova u onom opsegu u kojem se njihova djelatnost smatra društvenim poslom
3.
4. faze strateškog planiranja:
1. odabir općih ciljeva
2. utvrđivanje postojeće situacije
3. razrada ciljeva na konkretne zadatke
4. određivanje sredstava
5. utvrđivanje općih uvjeta djelovanja
6. postavljanje mjerila za nadzor rezultata
(to sve ti je objašnjeno u točki 95. da ne pišem sve)

Status
Nije otvoreno za daljnje odgovore.
Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks