AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Nauka o javnoj upravi (arhivirano)

Status
Nije otvoreno za daljnje odgovore.

maya_21

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Opća načela:
1.N.ZAKONITOSTI
2.N POGREŠIVOSTI
3.N.ODGVORNOSTI-politička odgvornost
-kazneno-disciplinska odgvornost
-materijalna odgvornost
Svatko tko je nastvane materijale bar prelistao vidi da se to nalzi odmag na početu,nisma ziher 19.stranica,koja prije ili poslije :)a i u skipti od 69 stranica bode u oči :)

jel neko zna objasnit prijelazni lanac???čitam to i ne kužim...:frustrating:
Demoktarskim reformama(demokratska dekoncnetracija) dolazi izmeđuostalog do trodiobe vlasti,odvaja s politička od upravne funkcije,problem je što se one istodbno povezuju i odvajaju u mnogim funkcijama,nastoji se cjelo vrijeme razdvojiti ali je to jako složeno.
Prijelazni lanac označava odnos,utjecaj između političke vlasti i uprave
(prvo pročitaj u skrpiti problem birokracije i birokratske vlasti pa onda taj prijelazni lanac bit ce ti puno,puno jasnije).Općenito ti se radi o tome kada i koliko politička /odlučujuća skupina stavlja svoje ljude na vrh upravnih organizacija,i obratno kada i koliko ljudi na vodećim pozicijama u upravi žele sudjelovati u u donošenju političkih odluka.U prijelaznom lancu,njegovim režimima je riječ o tome gdje se,na kojoj poziciji u upravi i koliko jako koncentrira politička vlast.
Još da te ne zbunjuje:
Parlamentrani režim(parlament-odlučujuća,vlada izvršna funkcija)
Predsjednički režim(šef država je nosilac izvršne/upravne vlasti)
Skupštinski režim(politički utjecajna upravu koncentrira se u zakonodavnoj skupštini)
Režim partije i države(ima toliko političkih funkcionera na upravnim pozicijima da djeluje ko jedan sustav,velika stranačka pripadnost)

HM... a na oglasnoj ploči vele da je 10-12,40...tako nekako...

kak je sad zapravo? ima više grupa ili ne? i kak su grupe raspoređene ako ima više grupa?

svaka čast...ja isto muku mučim sa skriptom...mislim, problem je što je gradivo toliko zanimljivo da ako pola sata se malo opustim i ne ponavljam, uopće ne znam više o čemu sam učila... a primjeri? hm, brijem da mi do usmenog neće trebat, a ako nekim čudom prođem ovu nauku na pismenom, onda mogu i u par dana proć primjere...
tu i tam naleti neki primjer na pismenom,al za usmeni s etreba naoruzat:)
ma da ima nekih stvari koje nikako da ostanu u glavi:) BTW OD 10-12:40 BI MOGLO BITI PREDAVANJE IZ NAUKE I ONDA U 13 ISPIT(ja sam jednom zabrijala idem kao na ispit i skuzim da sjedim na predavanju iz nauke)lol

kikicha

Olla,upisala sam fax ove godine pa bi me zanimalo,posto iz nauke nema kolokvija,a svi su napravili dramu oko tog predmeta,zanima me koliko otprilike treba vremena za to nauciti,mislim iz knjiga,ne skripte. Mislila sam poceti u 4 ili 5 mjesecu pa to dati u 6. Jel to ok?

Yuzu

Ma joj, to je više nego ok. Nema nikakve drame. Nemoj slušat paničarenja.
Ja sad učim, i idem 2.2 i to mi je sasvim dovoljno vremena. Ravnam se po pitanjima s foruma i nema greške. Nije to lako naučit, zapravo ima stvari koje mi poprilično teško ulaze u glavu i kao uvijek više mi se ne da nego da, ali ovaj forum nam je stvarno dao sve na pladnju. Šteta bi bilo to ne iskoristit.

chasei

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
tu i tam naleti neki primjer na pismenom,al za usmeni s etreba naoruzat:)

u vezi tih primjera... dal ima toga u knjigama ili moramo sami dati svoje promjere? i ako ne znamo te primjere na usmenom, a ostalo smo nekim čudom prilično dobro znali, da li se dobiva ocjena manje ili što? pa nije valjda da radi primjera se pada?

maya_21

U sitnom slogu ima primjera i dobrih pojašnjenja.A što se tiče vremena potrebnog za naučit svatko će ti reći nešto drugo,nekom lakše,nekom teže gradivo ulazi u glavu.Ja sam oko mjesec,mjesec i pol max učila iako nekima puno manje treba,tako kažu(iz knjiga sam učila,čitjauci knjigu nadopunila skriptu od 69 stranica i skupila pitanja sa foruma)sad ponavljam ono kaj nekak uvijek ispari iz glave:)

Tinčica

Hej ekipa! kakvi su komentari na današnji ispit? eto i ja izašla prvi put, i moram priznat, da je bilo dosta teško. uglavnom ništa od prolaza. eto pitanja kojih se sjećam iz moje grupe B: upravna organizacija i njena obilježja, kontinuitet upravljanja, razlika odnosa prema građanima u paternalizmu i demokratskoj državi i upravi, reorganizacija i razlozi nastajanja, nešto općenito o planiranju i strateškom planiranju... ne mogu se sjetiti ostatka, ajd nadopunite!!

chasei

Hej ekipa! kakvi su komentari na današnji ispit? eto i ja izašla prvi put, i moram priznat, da je bilo dosta teško. uglavnom ništa od prolaza. eto pitanja kojih se sjećam iz moje grupe B: upravna organizacija i njena obilježja, kontinuitet upravljanja, razlika odnosa prema građanima u paternalizmu i demokratskoj državi i upravi, reorganizacija i razlozi nastajanja, nešto općenito o planiranju i strateškom planiranju... ne mogu se sjetiti ostatka, ajd nadopunite!!
evo, ja sam izašla isto prvi put i moram reći da mi je bilo stvarno lagano... odgovorila sam na sva pitanja, i sigurna sam u prolaz... samo što mi je onih 30 minuta predstavljalo veeeeliki problem... mislim da se oni to iživljavaju nad nama na taj način...pa ako kojim slučajem padnem krivim tih mrskih mi 30 minuta...

a pitanja...hm...
1. a.razlika između suvremenog teritorijalnog i funkcionalnog upravnog sustava
b. asocijativna faza u upravljanju društvenim poslovima
2. a. razlozi prevladavanja prinude u počecima
b. 2 skupine resora nastalih vertikalnom diferencijacijom
3. a. razlika između org i funk sredstva i nabrojati sva sredstva
b. razlika između odlučivanja i sudjelovanja građana
4. a. formalna i neformalna org struktura
b. karakteristike timskog odnosa
5.a. komunikacijski sustav i njegovi elementi
b. idealni ciljevi komunikacijskog sustava

enna

pa je bilo je lagano i ja od svega pomalo napisala, pa se nadam 8 bodova...al u toj brzini se ne možeš svega sjetit,a pitanja lagana...jel ide neko na komisiju?
nadam se da nas neće pitat neš teško i gnjavit preeeedugoooo...

amy

kad su rezultati, jel zna netko...trebala sam izaci ali sad mi je drago da nisam, mislim da ne be prosla :-(

krika23

e ja imam pitanje, ak sam dobro skuzila tijane nema do daljnjega, sad ko zna kakvi so lalicka i teo? ko je bolji?

DOMAGOOJ

e ja imam pitanje, ak sam dobro skuzila tijane nema do daljnjega, sad ko zna kakvi so lalicka i teo? ko je bolji?
njih dvoje su ti isti.. oba dvoje vole puno gnjavit.. savjet je da naučiš sve što možeš na temelju primjera jel to uglavnom pitaju...

enna

a joooj jadni mi...već mi muka od štrebanja...a di će stavit te rezultate..nikad ne mogu nać...

Status
Nije otvoreno za daljnje odgovore.
Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks