AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Nauka o javnoj upravi (arhivirano)

Status
Nije otvoreno za daljnje odgovore.

Leptiric_20

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Jel neko zna kakvi su profesori na zadnjoj komisiji tj.ona zadnja šansa prije nego izgubiš prava? Jel su skloniji pustit ili rušit? Koje su šanse da te puste ako nisi dobro napisao test?

Hvala:happy:
to i mene zanima, jer crno mi se piše u utorak ako ne prođem? :frustrating:

Nela

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
moj savjet vam je da ne izlazite na ispit ako ga ne znate o vodu piti, pogotovo ako vam je to zadnja komisija
ja sam dobila 2 tek kad sam cijelu skriptu naučila, bez preskakanja gradiva
sad, čula sam na vraćaju prijavnicu ali ne znam da će imati srca i nekome progledat kroz prste jer mu je to zadnji put. ipak je to upravna znanost

smotankusha

može mi netko reči što treba za organizacijsku okolinu napisat?
da se sastoji od 6 koncepata
1. tehničko institucionalna okolina
2. identifikacije okoline organizacije (i sad tu još imamo 6 dimenzija)
3. okolišna neizvjesnst
4. analiza odredenog sektora drustvene okoline te ispituje utjecaj na organizaciju
5. dinamički koncept
6. evolucijski koncept

btw. ak učiš po skripti od 69str. to ti je na 44/45.str

spoz1

LJUDI JEL ZNA NETKO:
1. nositelji funkcija uprave i zašto ta uloga danas nestaje
2. nositelji funkcija u djelovanju prema organizacijama

pliz neka netko napiše ak zna...

smotankusha

Jel neko zna kakvi su profesori na zadnjoj komisiji tj.ona zadnja šansa prije nego izgubiš prava? Jel su skloniji pustit ili rušit? Koje su šanse da te puste ako nisi dobro napisao test?

Hvala:happy:

onaj osmi put?

ti lijepo nauči da ti nitko nemoze reći da nisi znala! I za taj ispit uči s ciljem i pozitivnim stavom da ćeš proć..nemoj se zamarat s crnim mislim al stvarno daj sve od sebe!!

ako već izlazis osmi put ja vjerujem da rasturas to i da ti na usi ide van, i sve je stvar dalje srece i dobrih pitanja a ja se nadam tj. vjerujem da su ipak nesto popustljiviji taj osmi put jer ipak se radi o gubljenju prava studiranja na tom faxu.

to je moje subjektivno misljenje i zelim ti puno sreće!:happy:

LJUDI JEL ZNA NETKO:

1. nositelji funkcija uprave su ti nostielji funkcija vodstva uprave i to su aktivni čimbenici veze između ljudi na oragniziranom radu!

zasto ta uloga danas nestaje? apsolutno nista nepiše za to...

2. nostelji funkcija u djelovanju preko organizacija tj. odnosi među organizacijama
- upoznavanje općenitijih centara u organizacijskom sustavu
- uspostavljanje i održavanje trajnog kontakta i suradnje s drugim organizacijama unutar sustava
- održavanje kontakata s predstavničkim i drugim političkim tijelima koje je odgovorna upr. organizacija
- ostvarivanje načela javnosti u radu upravne organizacije mjerama koje odgovaraju mjestu organizacije u cjelokupnom sustavu

Leptiric_20

da se sastoji od 6 koncepata
1. tehničko institucionalna okolina
2. identifikacije okoline organizacije (i sad tu još imamo 6 dimenzija)
3. okolišna neizvjesnst
4. analiza odredenog sektora drustvene okoline te ispituje utjecaj na organizaciju
5. dinamički koncept
6. evolucijski koncept

btw. ak učiš po skripti od 69str. to ti je na 44/45.str

da učim po toj, mislila sam da to nije dovoljno , ok hvala

LJUDI JEL ZNA NETKO:

1, nestaje jer s vremenom porastom razine stručnosti službenika prelazi na povezivanje, koordinaciju pri čemu je sve važniji odnos prema suradnicima, olakšavanje suradnje, rješavanje sukoba, pomoć u osobnom razvoju-vodeći je službenik nositelj inicijative

Slavica

može mi netko reči što treba za organizacijsku okolinu napisat?
za organizacijsku okolinu trebas napisati da nju cine politički sustav, drustvo i upravni sustav!!! i o svima njima po nesto napisati.. :)

E, a nitko ne spominje u koliko je sutra pismeni iz nauke...
Jel zna netko?
u 10 u dvorani 1, inace takve informacije gledaj na oglasnoj ploci pod 1. godinom tu na forumu.. :)

spoz1

Jel zna netko :

Uloga građana u odnosu na upravu?
Koje su pretpostavke za participaciju građana prema javnoj upravi?

Leptiric_20

Jel zna netko :

Uloga građana u odnosu na upravu?
Koje su pretpostavke za participaciju građana prema javnoj upravi?
Ulaga građana u odnosu na upravu: podanici, građani, korisnici, patneri, potrošači

Koje su pretpostavke za participaciju: niz političkih zbivanja reformi i revolucija koje se vode ostvarivanjem vrijednosti participacije. razvile su se institucije koje osiguravaju participaciju građana!

mimica

EJ LJUDI JEL TKO ZNA:

-PRAVCE SHVAĆANJA O ORGANIZACIJI
-KOMPONENTE UPRAVNOG NADZORA
-NEGATIVNE POSLJEDICE KONCENTRACIJE MOĆI U UPR.ORG.
-PROBLEMI U FUS-u I AUS-u

honey988

EJ LJUDI JEL TKO ZNA:

-PRAVCE SHVAĆANJA O ORGANIZACIJI
-KOMPONENTE UPRAVNOG NADZORA
-NEGATIVNE POSLJEDICE KONCENTRACIJE MOĆI U UPR.ORG.
-PROBLEMI U FUS-u I AUS-u
PROBLEMI FUS-A I AUS-A :
FUS - sustav je funkcionalno homogen-objedinjuje u cjelinu organizacije koje obavljaju istu funkciju. Problem predstavlja interesna i funkcionalna autonomija pojedine ustanove u odnosu na zahtjev funkcioniranja sustava kao cjeline, te odnosi s građanima odnosno korisnicima u smislu osiguranja utjecaja korisnika na upravljanje u funkcionalnom sustavu, te odnosa izneđu raznih grupa korisnika.

NEGATIVNE POSLJEDICE KONCENTRACIJE MOĆI U UPR.ORG:
- kod NOVE DEKONCENTRACIJE:
1. državno tutorstvo nad privredom ne osigurava optimalno funkcioniranje gospodarstva te vodi u stagnaciju
2. povećan utjecaj države u društvu otežava nakon određenog praga politički nadzor nad državnim aparatom
3. u pitanje se dovode ljudska i politička prava građana

KOMPONENTE UPRAVNOG NADZORA:
*utvrđivanje mjerila za nadzor rezultata u usporedbi s ciljem i propisima
*utvrđivanje osobnih zaduženja i odgovornosti za rezultat / djelatnost
*utvrđivanje načina prikupljanja podataka potrebnih za nadzor i način njihove usporedbe s postavljenim mjerilima
*ispravljanje nedostataka utvrđenih nadzorom

PRAVCI SHVAĆANJA ORGANIZACIJE:
1. mehanicistički pravac
2. teorija organizacijskog konflikta moći
3. teorija odlučivanja
4. interesno-politički pravac
5. teorija otvorenog sustava
6. kibernetski pravac

to je to :D

laminat

ovak,skroz sam zbunjen u vezi ova dva pitanja pa ak neko može ukratko odgovorit...
1.Koji su najmanji dijelovi organizacije?
2.Koji su osnovni dijelovi organizacije i sa kojih se stajališta izvode?

mimica

ovak,skroz sam zbunjen u vezi ova dva pitanja pa ak neko može ukratko odgovorit...
osnovni dijelovi organizacije bili bi posao,radno mjesto i radna jedinica...a sad najmanji neznam..:unsure:

mene zanima...
koji je NAJNOVIJI problem u odnosu uprave prema građanima???

archi

To dvoje je zapravo isto :laughing:

. NAJMANJI DIJELOVI OD KOJIH JE ORGANIZACIJA SASTAVLJENA

1. s teleološkog aspekta promatranja (sredstvo za postizanje određenog cilja) – tj. kao sredstvo za ostvarenje određenog cilja, najmanji je dio POSAO

posao je ukupnost radnih operacija koje služe obavljanju najmanjeg pojedinog još cjelovitog zadatka na koji je svrsishodno podijeliti, pod konkretnim okolnostima, ukupni zadatak organizacije

2. s materijalnog aspekta promatranja (skup ljudi i materijalnih sredstava) - najmanji je dio RADNO MJESTO

radno mjesto – ukupnost radnih poslova koje treba obaviti jedan čovjek opremljen posebnim sredstvima

1. u strukturnom smislu (kao sustav diobe i povezivanja) – najmanji dio je RADNA JEDINICA

radna jedinica je najmanja formalna skupina u hijerarhiji organizacijskih jedinica unutar organizacije. (trajni plan rasporeda poslova i sustav međusobnih veza među ljudima koji obavljaju taj posao).

zagreb

osnovni dijelovi organizacije bili bi posao,radno mjesto i radna jedinica...a sad najmanji neznam..:unsure:

mene zanima...
ta dva pitanja obuhvaćaju isti odgovor samo su malo pitanja izmjenjena,vjerojatno da zbuni što i uspjeva

Hey hay svima...budite sutra pametni na ispitu skupa samnom, pa da rijesimo prije ljeta tu nauku :laughing:
Sretno svima...(trebat ce nam he he)!!!
Bye, bye...
hvala puno,sreća će nam itekako trebati1 ;)

archi

Mislim da bi to MOŽDA moglo biti ovo.. Ništa drugo mi ne zvuči ni približno blizu...

U odnosu s građanima odnosno društvenom okolinom kao najvažniji problem se ističe odazivnost (responsivnost) - mjere do koje uprava uvažava zahtjeve koji dolaze iz društvene okoline. Iako može uvesti i silu treba voditi računa da političko-upravni sustav ovisi o podršci građana .

Građani su sve važniji segment okoline upravne organizacije – ne samo u smislu izbora zastupnika u parlament koji donosi zakone koje uprava provodi već u smislu utjecaja na rad uprave i sudjelovanja u njoj.

Uprava se mora približiti građanima, biti otvorenija, pristupačnija, razumljivija, poticati da građani sudjeluju u upravi te da odgovara njihovim potrebama.

patkica

Hej, ljudi

ne znam kako vi ali meni je muka kad samo pomislim na sutrašnji ispit.

Ovako mi se čini da znam, ali kad pokušam odgovorit na koje pitanje ne znam NIŠTA, pa se pitam čemu ovoliko mučenje.

možda fakultet ipak nije za mene - ŠMRC

zagreb

ma dajte kolege,nemojte odustajati.imamo još dva roka u 9mj.bit će sve ok.znam kako vam je,i meni je mučno jer također sutra izlazim na ispit,ali to je ispit kao svaki drugi!sretno svima sutra

Status
Nije otvoreno za daljnje odgovore.
Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks