AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Nauka o javnoj upravi (arhivirano)

Status
Nije otvoreno za daljnje odgovore.

Kiki_p

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Moja pitanja s usmenog danas:
Reforme nastale u demokratskoj dekoncentraciji
Uzroci porasta upravnih organizacija
Upravni postupak i njegova svrha
Nabrojati teorije organizacije

Kolegicu je imala pitanja
Formalan i neformalana organizacijska struktura
Odnos gradjana i uprave

Evo tih se pitanja sjecam, ja sam ucila iz skripte sa foruma onu koju svi hvale (69 str) i iz prve sam prosla i pismeni i usmeni, tako da se stvarno moze! Sretno svima

vlatkap

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
jel se sječaš možda nekih pitanja s usmenog?? :wink5:
birokratska vlast,
organizac. kultura,
nadzor,
odnos građana i uprave
javne službe
transmisijski karakter
i zadnje dvije cjeline su dosta rešetali al se nesjećam pitanja jer nisam ni odgovore znala...

splajta

moja pitanja s usmenog danas:
Reforme nastale u demokratskoj dekoncentraciji
uzroci porasta upravnih organizacija
upravni postupak i njegova svrha
nabrojati teorije organizacije

kolegicu je imala pitanja
formalan i neformalana organizacijska struktura
odnos gradjana i uprave

evo tih se pitanja sjecam, ja sam ucila iz skripte sa foruma onu koju svi hvale (69 str) i iz prve sam prosla i pismeni i usmeni, tako da se stvarno moze! Sretno svima

ajme blago tebi...Čestitam...daj mi reci kolko ti je trebalo da nauČis tu skriptu???

zagreb

Hej, pozdrav!
Može mi netko reč kak bi trebalo pisat odgovore na pismenom iz nauke?
Od jednih čujem da treba pisat opširno, od drugih da se konkretno odgovori na ono kaj te se pita i ne se upuštat u opisivanja...
I bila sam uvjerena da ću proč pismeni, jer su pitanja bila ok, al ništa...
:smashfreakB:
pisat samo ono što te pita,ništa drugo

mimica

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
ej ljudi...trebam pomoć da mi neko pomogne odgovoriti na ova pitanja:
-4 faze-uloga građana u upravi kroz poijest
-koji je najnoviji problem u odnosu uprave prema građanima
-položaj građana u fazi dem.rev i nakon demokratskih revolucija
-uloga građana prema javnoj upravi
-građani kao korisnici usluga uprave
-pretpostavke za participaciju građana prema javnoj upravi
...ako ima ko da zna...

ivana4

evo i ja prošla nauku,i to iz prve :laughing::laughing::laughing::laughing:

hvala osobi koja je napisala onu skriptu od 69.str , skripta je odlična !! :crazy:

učila sam samo po njoj,ak mi nešto nije bilo jasno pogledala sam u knjigu...dovoljno je po njoj učiti...ako ste ju fakat dobro prošli,prolazite i pismeni i usmeni :happy:

mene su pitale na usmenom (prof. lalić i tijana) - transmisijski karakter,upravne sustave,nadzor u upravi :wink5:

sretno svima!!!

ihaaaaaaa :crazy:

Leptiric_20

...ako ima ko da zna...

-4 faze – to ti se odnosi na ulogu podanika, građana, korisnika, partnera, potrošači
-Uloga građana prema javnoj upravi ja mislim da je to isto kao i faze, a uloga korisnika-država preuzima obavljanje širokog spektra djelatnosti usmjerenih an dobrobit stanovništva. Time se klasična državna uprava proširila na čitavom nizu upravnih resora. U odnosu na javne službe građani se pojavljuju kao korisnici, te su u cijelosti ili djelomično oslobođeni plaćanja, započinje izgradnja socijalne države.
-Pretpostavke za participaciju su pojavne novih društvenih razina, nih političkih, gospodarskih reformi i revolucija.
-položaj građana- proklamira se osnovna prava čovjeka i građanina kao temelj svakog političkog sustava, zaštita građana od moći države te uvode se opća pravila obvezatna za sve

tako nekako bi to trebalo biti...barem mislim...

mimica

-4 faze – to ti se odnosi na ulogu podanika, građana, korisnika, partnera, potrošači
-Uloga građana prema javnoj upravi ja mislim da je to isto kao i faze, a uloga korisnika-država preuzima obavljanje širokog spektra djelatnosti usmjerenih an dobrobit stanovništva. Time se klasična državna uprava proširila na čitavom nizu upravnih resora. U odnosu na javne službe građani se pojavljuju kao korisnici, te su u cijelosti ili djelomično oslobođeni plaćanja, započinje izgradnja socijalne države.
-Pretpostavke za participaciju su pojavne novih društvenih razina, nih političkih, gospodarskih reformi i revolucija.
-položaj građana- proklamira se osnovna prava čovjeka i građanina kao temelj svakog političkog sustava, zaštita građana od moći države te uvode se opća pravila obvezatna za sve

tako nekako bi to trebalo biti...barem mislim...

ali ovo za 4 faze...ti si nabrojao 5

Teic

...ako ima ko da zna...
1.ovo sto se tiče 4 faze, to ti je podanik,gradani, korisnici,suradnici i potrošači...tak barem pise u predavanjima koje sam skinula
2.u odnosu s građanima odnosno društvenom okolinom kao najvažniji problem ističe se problem odazivosti mjere do koje uprava uvažava zahtjeve koji dolaze iz društvene okoline. Prema u odnosu sa građanima uprava može uvesti i silu, ona uvijek treba voditi brigu o tome da političko upravni sustav kao cijelina ovosi o podršci građana.
6.pretpostavke su ti sustav polit.kontrole, sustav pravne zaštite, organizacija građana, tehničko napredovanje uprave, javnost uprave...
i ovo ostalo sta je odgovorio leptiric

a onda ne znam, ak nije paternalizam i demokratska država i uprava koja se dijeli na javni odnosi i suodgovornost, stvarno nemam pojma možda netko drugi zna!
ovo je kao odnos građana i uprave a ono su uloge...ja sam isto zbunjena sa tim

blabla

a onda ne znam, ak nije paternalizam i demokratska država i uprava koja se dijeli na javni odnosi i suodgovornost, stvarno nemam pojma možda netko drugi zna!
ma je, to je tak, pa naslov tog poglavlja je: razvoj ULOGE GRAĐANA PREMA J.UPRAVI.
i nabrojano je 5 uloga.
a sad zašto stalno piše 4-neznam...
ja ću nabrojati tih 5:laughing:

Teic

kad mi se postavi pitanje navedi tipove organizacijske kulture i koje vrijednosti svaka zastupa..dali samo trebam reći legalistička zastupa pravne vrijednosti, birokratska -pravne, participativna -političke vrijednosti itd. ili trebam jos nesto napisati??

ma je, to je tak, pa naslov tog poglavlja je: razvoj ULOGE GRAĐANA PREMA J.UPRAVI.
i nabrojano je 5 uloga.
i ja isto..tak piše u predavanjima..možda je to taktička varka da nas zeznu..kao 4 pa mi napisemo ono paternalizam, dem. drzava i oprava itd..a ono je zapravo podanici, korisnicu itd..:cool:

mimica

i nabrojano je 5 uloga.
ja sam skroz zbunjena...možda su te faze ono: paternalizam,denokratska država i uprava,javni odnosi i suodgovornost...ha??:angry:

blabla

ja sam skroz zbunjena...možda su te faze ono: paternalizam,denokratska država i uprava,javni odnosi i suodgovornost...ha??:angry:
ali to su odnosi građana i uprave.
a uloge su onih 5:proud:

Teic

čij može biti svašta..mozda oni ne računaju građane u to...posto je pitanje koja je uloga građana..pa bi ih onda bilo četiri

blabla

čij može biti svašta..mozda oni ne računaju građane u to...posto je pitanje koja je uloga građana..pa bi ih onda bilo četiri
hmmm...
ali to je jako važna uloga pošto u toj fazi ljudi dobivaju pravo glasa...jer ako bi se polazilo od te faze, znaći 2.-ostale bi samo 3 faze:korisnici, suradnici,potrošaći...ako građane nebi ubrajali kao 1.fazu...omg!!

EDIT: jer podanike onda nemožemo ubrojati, jer oni nisu građani!(nemaju pravo glasa, jel)

Teic

hmmm...
ali to je jako važna uloga pošto u toj fazi ljudi dobivaju pravo glasa...jer ako bi se polazilo od te faze, znaći 2.-ostale bi samo 3 faze:korisnici, suradnici,potrošaći...ako građane nebi ubrajali kao 1.fazu...omg!!

EDIT: jer podanike onda nemožemo ubrojati, jer oni nisu građani!(nemaju pravo glasa, jel)
a znam ali pitaj vise boga kaj oni misle ali ja ipak drzim da je to to posto je to pisalo u predavanjima..znaci da su to gradani, potrosaci, korisnici itd...neka nam odgovori netko tko je to pitanje imao u ispitu i zna da mu je to bilo točno

Marinica

ej ljudi ovo su neka pitanja koja sam našla tu na forumu a nigdje ne mogu naći odgovor pa ako bi mi mogao netko odgovorit na njih iliu barem reći gdje se nalazi odgovor u knjizi ili skripti

Baze organizacijske podjele (formiranje org. jedinica)
Idealni ciljevi pri formiranju org. jedinica
O kojim pitanjima u vezi s programom odlučuju politički organi?
good governance
nositelji funkcija uprave, i zašto ta uloga danas nestaje
nositelji funkcija u djelovanju prema organizacijama
glavne metode nadzora uprave od strane predstavničkih tijela
Općenita shvaćanja o upravnim organizacijama ( jel se to odnosi na one pravce)

hvala unaprijed

Status
Nije otvoreno za daljnje odgovore.
Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks