AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Europski upravni prostor i nacionalna uprava

Dee

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
jel mi može netko odgovorit;bijela knjiga i službe-koje službe ona razlikuje??

Domagoj83

razlikuje službe od općeg gospodarskog interesa i negospodarske službe. Gospodarske (komercijalne) javne službe za njih vrijedi tržišni princip u skladu s javnim interesom. Javna vlast zadržava odgovornost za njihovo obavljanje te regulira modalitete pružanja tih usluga i obavljanja službi, određuje standarde i vrši kontrolu. Pravni oblici u kojima se javljaju su javna trgovačka društva i javno-privatno partnerstvo. Među gospodarske javne službe spadaju: pošta, telekomunikacije, energenti, upravljanje otpadom, opskrba vodom i dr.
Negospodarske (nekomercijalne) javne službe su službe koje su društveno korisne i potrebne, kojima se zadovoljava javni interes bez izričite namjere stjecanja dobiti. Među negosp. javne službe spadaju: zdravstvene službe, obrazovanje, socijalna skrb te druge društvene, tehničke, statističke i druge službe negospodarske prirode.
Službe od općeg interesa-pružaju tržišne i netržišne usluge od javnog interesa u pogledu obavljanja javnih službi (pružanja javnih usluga)
- obveze javnih službi - posebni zahtjevi koje vlasti postavljaju pružateljima službi kako bi se osiguralo ostvarenje određenih ciljeva od javnog interesa.

ivana4

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
može savjet...koja je literatura za ovaj predmet? SVE (?) one prezentacije kaj se nalaze na stranici prava i taj priručnik?il još neš? :unsure:

ima li neka dobra dušica da mi malo to pojasni,ne želim čekat predavanja,već sad počet to pripremat ...

tarja30

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
literatura za ovaj ispit ti je baš to kaj si napisala,prezentacije od profe i Priručnik o Eu za državne službenike u Rh.Pogledaj si u skriptarnici,tamo bi trebala biti skripta koja se zove Što je Europska Unija,tamo imaš objašnjene institucije,možda ima još koja korisna skripta za ovaj predmet. Imaš i u knjizi onoj žuto-zelenoj Javna uprava nastavni materijali,zadnje poglavlje ti je najbitnije,pogledaj si na netu ima jedna dobra stranica ne znam koja je baš točno adresa,oprosti zbog toga,ali ukucaj u google izbacit će ti,stranica se zove EnterEurope,na hrvatskom je,dobra stranica,ima svega,pogledaj si.
I pitaj nekog od kolega za koje znaš da su taj ispit položili ako imaju pitanja s prijašnjih rokova nek ti daju,odgovori si na njih ili ako već imaju pitanja i odgovore,to ti je dobra stvar za ovaj predmet,učiti po pitanjima.
Evo nadam se da sam barem malo pomogla.
Sretno!

Nela

možeš malo prolistati temu i vidjeti pitanja s prijašnjih rokova, pismenih i usmenih
te isto tako korisnih savjeta kako učiti

Tommy

ovako mene zanima dali se ova pitanja s prijasnjih rokova vrte na pismenom, i dali se ista pitanja vrte i na usmenom, ima jos jedno pitanje, takoder me zanima dali treba uciti u detalje ili samo najvaznije stvari, npr, dali treba znati samo nabrojati ovlasti EK, ili treba znati svaku ovlast (funkciju) i objasniti...

lucy

ovako mene zanima dali se ova pitanja s prijasnjih rokova vrte na pismenom, i dali se ista pitanja vrte i na usmenom, ima jos jedno pitanje, takoder me zanima dali treba uciti u detalje ili samo najvaznije stvari, npr, dali treba znati samo nabrojati ovlasti EK, ili treba znati svaku ovlast (funkciju) i objasniti...
Imaš točno navedeno koja su pitanja s pismenog, a koja s usmenog, ali vrte ti se ista pitanja jer nema puno gradiva. Što se tiče EK moraš znati objasniti, i ostale institucije EU treba dobro znati, obavezno budu i na pismenom i na usmenom. Npr. na prošlom roku je svakoj od nas tri postavila prvo pitanje o nekoj instituciji EU i trebale smo znati objasniti.

archi

Jel ima netko skriptu iz ovog predmeta?? Bilo kakvu?? Molim vas, stvarno će me izludit ove natuknice..

Tommy

Koje se odluke donose u trećem stupu i koji je njihov sadržaj???,
moze li mi netko dati odgovor na to pitanje...

Domagoj83

3 stup- suradnja na području unutrnjih poslova i pravosuđa u kaznenim pitanjima, nema nadnacionalni karakter ili ga ima u manjoj mjeri, suradnja je uspostavljena na klasičnim metodama međudržavne suradnje te se državu ne može obvezati bez njene volje
-većina odluka se donosi jednoglasno
-pri donošenju provedbenih mjera sve više zastupljena regulatorna nadnacionalnost
-u 3 je stupu ograničena nadležnost Europskog suda čime je umanjena mogućnost transformacije pravnih normi trećeg stupa kroz praksu.

lucy

Molim vas može mi netko odgovoriti što je pravna stečevina i što sadrži ?
Pravna stečevina Europske unije (franc. acquis communautaire, skraćeno acquis) skup je prava i obveza koji sve države članice obvezuje i povezuje u Europskoj uniji. Pravna stečevina EU-a nije samo pravo u užem smislu jer obuhvaća: sadržaj, načela i političke ciljeve osnivačkih ugovora, zakonodavstvo usvojeno na temelju osnivačkih ugovora te presude Suda Europskih zajednica, deklaracije i rezolucije koje je Europska unija usvojila, mjere koje se odnose na zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku, mjere koje se odnose na pravosuđe i unutarnje poslove te međunarodne ugovore koje je sklopila Europska zajednica, kao i ugovore zaključene između država članica s trećim zemljama u području djelovanja Europske unije.

ivanaaaa

da, te pravne akte u 1,2 i trecem stupu imas u prezentaciji INSTITUCIJE I PRAVNI SUSTAV EU 23.10 i 26.11 na slajdu broj 71.ako si skinuo te prezentacije

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks