AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Europski upravni prostor i nacionalna uprava

marina2

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
trebam hitne odgovore na ova pitanja! gdje se u literaturi nalazi vrste sluzbi u bijeloj knjizi?gospod i negosp su objasnjene i znam gdje ali se ne spominje bijela knijga.odbor regija nema nigdje objasnjeno i karakteristike agencija(dali su to regulatorne agencije jer se samo kod njih spominju karakteristike).sto se tice pravne stecevine ima u zuto bijeloj knjizi napisano sitnim slovima i to sam naucila(sadrzi pravno valjane primarne i sekundarne pravne akte i td...)dali moramo znati cards sto obuhvaca kod predpristupnih fondova?

tina128

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Pravna stečevina Europske unije (franc. acquis communautaire, skraćeno acquis) skup je prava i obveza koji sve države članice obvezuje i povezuje u Europskoj uniji. Pravna stečevina EU-a nije samo pravo u užem smislu jer obuhvaća: sadržaj, načela i političke ciljeve osnivačkih ugovora, zakonodavstvo usvojeno na temelju osnivačkih ugovora te presude Suda Europskih zajednica, deklaracije i rezolucije koje je Europska unija usvojila, mjere koje se odnose na zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku, mjere koje se odnose na pravosuđe i unutarnje poslove te međunarodne ugovore koje je sklopila Europska zajednica, kao i ugovore zaključene između država članica s trećim zemljama u području djelovanja Europske unije.
Hvala, mislila sam da je kod dijela koji se tiče EUP jer se p.stečevina tamo spominje i nešto malo objašnjava ali to nisam mogla naći ko konkretni odgovor i što obuhvaća.
Hvala još jednom pozdrav

Ribica

Šta je to demokratski deficit i gdje piše o Bijeloj knjizi o EU vladavini ako mi može netko odg:)

Jadranka15

Definiranje demokratskog deficita
Termin demokratski deficit koristi se kako bi se izrazila
neujednačenost između materijalnog i političkog stanja
integriranosti Europske unije s jedne strane, te
demokratske kvalitete njenog političkog sustava s druge
strane (F. Decker)
Demokratski deficit prilično je neprecizan pojam koji
obuhvaća različita pitanja kao što su reprezentativnost
institucija Europske unije, apstraktna priroda građanskih
prava, te “jaz” između kreiranja politika i građana (D.
Smith; S. Wright)
“Standardna verzija” demokratskog deficita
Integracijski proces doveo je do jačanja izvršne vlasti, te
do slabljenja nacionalne parlamentarne kontrole
Europski parlament je preslab
Nepostojanje “europskih” izbora
Europska unija previše udaljena od građana koji ju ne
razumiju
Rezultat navedenih faktora je tzv. odmak politika
(S. Hix
Teorijski pristupi demokratskom deficitu
Demokratski deficit ne postoji zato što efikasnost pareto
optimalnih politika EU-a nadoknađuje nedostatke u
području reprezentativnosti (F. Scharpf, G. Majone)
Demokratski deficit postoji stoga integraciju treba vratiti
unatrag (euro-skeptici: R. Dahl, U. Haltern, W.
Kymlicka)
Demokratski deficit postoji rješenje je u nadogradnji
političkog sustava (euro-optimisti i euro-realisti) ima još toga, ali misli da će ovo biti dovoljno
Sve u bijeloj knjizi imaš u slajdovima od mr.sc.A.Muse i općenito
Bijela knjiga
Bijela je knjiga vrsta dokumenta Europske komisije, koji sadrži prijedloge budućih aktivnosti Zajednice u pojedinom području. Ponekad bijela knjiga slijedi zelenu knjigu, koju Komisija izdaje kako bi počela proces konzultacije o nekom pitanju na europskoj razini. U kontekstu približavanja zemalja srednje i istočne Europe europskim integracijama, Komisija je izdala “Bijelu knjigu o pripremi zemalja srednje i istočne Europe za integraciju na unutarnje tržište”, kao vodič pridruženim zemljama srednje i istočne Europe u procesu usklađivanja zakonodavstva u području uređenja unutarnjeg tržišta. Taj dokument obrađuje 22 od ukupno 31 poglavlja propisa sadržanih u sklopu pravne stečevine Zajednice.

Europska vladavina. Bijela knjiga
Komisija Europskih zajednica
Politički vođe diljem Europe danas su suočeni s istinskim paradoksom. S jedne strane Europljani od njih traže da pronađu rješenja za najveće probleme s kojima su naša društva suočena, a s druge strane, ili sve manje vjeruju institucijama i političkim mjerama ili su jednostavno za njih nezainteresirani.
Taj problem prepoznali su nacionalni parlamenti kao i nacionalne vlade, a izrazito je akutan na razini Europske unije. Mnogi ljudi gube vjeru da će sustav, koji je izuzetno nerazumljiv i složen, isporučiti političke mjere koje oni žele. Unija se često smatra udaljenom, ali istodobno i previše nametljivom.
«Ne» Irske* ističe utjecaj ovih problema na mnoge ljude. To možemo vidjeti ne samo u konačnom rezultatu referenduma, već i u niskom udjelu izašlih na referendum te kvaliteti debate koja je prethodila.
Ipak, ljudi istodobno očekuju da Unija preuzme vodstvo u iskorištavanju mogućnosti globalizacije za gospodarski i ljudski razvoj, kao i u reakciji na ekološke izazove, nezaposlenost, pitanja vezana uz sigurnost hrane, kriminal i regionalne sukobe. Oni očekuju od Unije da djeluje jednako vidljivo kao i nacionalne vlade.
Stoga demokratske institucije i predstavnici građana, i na nacionalnoj i na europskoj razini, mogu i moraju pokušati povezati Europu s njezinim građanima. To je polazni uvjet za učinkovitije i svrsishodnije javne politike.
Europska Komisija je prepoznala reformu europskog upravljanja kao jednu od svoja četiri strategijska cilja na početku 2000. Od tada, politički razvoj događaja nametnuo je da se Unija suočava sa dvostrukim izazovom: ne postoji samo potreba za hitnom akcijom za prilagodbom vladavine prema postojećim ugovorima EU već i potreba za sveobuhvatnijom debatom o budućnosti Europe.
Bijela knjiga o europskoj vladavini odnosi se na način na koji Unija upotrebljava ovlasti koje joj daju njezini građani. Ona predlaže otvaranje procesa donošenja političkih mjera kako bi se čim više ljudi i organizacija uključilo u oblikovanje i donošenje političkih mjera Europske unije. Ona također promiče veću otvorenost i odgovornost za sve koji su uključeni te određene promjene u strukturi nadležnosti institucija. To bi trebalo pomoći ljudima da vide kako se države članice mogu učinkovitije boriti sa svojim problemima djelujući zajedno unutar Unije.
Ovaj je dokument po svom donošenju u srpnju 2001. privukao komentare brojnih dionika u okviru javnih konzultacija, te je ostvarivanje u njemu razrađenih principa bila jedna od četiri ključne odrednice djelovanja Europske Komisije u periodu između 2000. i 2004. Bijela knjiga o europskoj vladavini predstavlja jedan od temelja suvremenog razvoja europskog modela vladavine, što je i razlog radi kojega ovdje objavljujemo njezin prijevod.

To bi bilo to, ako netko više zna neka me nadopuni. Pozdrav

Nela

regulatorne se osnivaju za točnu svrhu, za trajno obavljanje djelatnosti, tj. za konkretno područje
u njima su zaposleni javni službenici i financira se uglavnom iz državnog proračuna

izvršne se osnivaju za jedno ili dva područja i na određeno vrijeme, nisu trajne
povjereni su joj zadaci upravljanja Zajednice

apostolka

hvala nela.Imam cijelu zbrku u glavi vise nis ni ne znam.Moze mi jos neko odg na ovo pitanje:Izvori prava EU-objasni i poredaj po važnosti i donositeljima!hvala

Nela

np :)

primarno
1.izvori prava su osnivački ugovori(nabrojiš koji su to)
i sve njihove izmjene
2.te opća načela prava koja utvrđuje ES
- zaštita temeljnih ljudskih prava
- pravna sigurnost i zaštita legitimnih očekivanja
- zabrana diskriminacije
- načelo proporcionalnosti

sekundarno
pravni akti institucija EU
međunarodni sporazumi
sudska praksa

ali mislim da se tvoje pitanje odnosi samo na ugovore, kad i gdje su doneseni
a po važnosti, nemam pojma...
i kaj treba objsniti? ne kužim pitanje
ali to su ti izvori ako ti to pomaže

meni već sve to na uha ide van... :confused2:
a opet znam da nisam spremna :crying2:

apostolka

joj nela vjruj mi da nemam pojma sta znaci.To sam skinula sa foruma.Neka su pitanja toliko nejasna da boli glava.Hvala jos jednom i drzim fige ;)

Nela

molim vas da mi netko u dvije rečenice napiše što zna o postupcima u kojima sudjeluje EP?
Znači savjetovanje, suglasnost, suradnja i suodlučivanje?

lucy

molim vas da mi netko u dvije rečenice napiše što zna o postupcima u kojima sudjeluje EP?
Znači savjetovanje, suglasnost, suradnja i suodlučivanje?
a) Postupak suodlučivanja – uveden Ugovorom iz Maastrichta, njime je Europski parlament prvi puta stekao i pravu zakonodavnu ovlast da ravnopravno s Vijećem EU donosi akte zakonodavnog karaktera u zajednici.
U tom postupku se odluka može donijeti jedino ako se o prijedlogu Komisije usuglase i Vijeće i Parlament. Oni ravnopravno dijele ovlasti za donošenje odluka u ovom postupku.
Postupak može završiti već u prvoj fazi ako se usuglase, a ako Parlament uloži amandmane postupak završava usvajanjem zajedničkog stajališta u Vijeću.
Daljnja procedura će ovisiti prihvaća li Parlament usvojiti zajedničko stajalište Vijeća i koje stajalište o njemu zauzima Komisija.
Ako se Vijeće i parlament ne slože oko završnog teksta prijedloga, pokreće se tzv. Postupak mirenja u kojem odbor za mirenje koji je sastavljen od manjeg br članova Vijeća i Parlamenta pokušava postići dogovor. Ako mirenje ne završi sporazumom postupak završava bez usvajanja odluke.
Ako završi sporazumom, odluke se ponovo izlaže pred Vijećem i Parlamentom koji je usvajaju, ako je ne usvoje , postupak završava bez usvajanja.

b) Postupak savjetovanja-u tom postupku Vijeće ministara mora zatražiti mišljenje Europskog parlamenta prije usvajanja zakonodavnog prijedloga Komisije. Iako to mišljenje ne obvezuje Vijeće, ono mora pričekati i proučiti mišljenje.
Komisija i Vijeće ne moraju uvažiti izmjene navedene u mišljenju.
Nakon što je ono dano Vijeće će usvojiti prijedlog bez izmjena ili u izmijenjenom obliku.
U nekim pitanjima postupak završava u toj fazi, međutim postupak savjetovanja je najčešće tek prva faza zakonodavnog postupka gdje postupak savjetovanja završava zajedničkim stajalištem, a prijedlog ide na drugo čitanje i u Europski parlament, te zatim ponovo u Vijeće ministara.

c) Postupak suradnje – uveden je Jedinstvenim europskim aktom.
Njime su ojačane ovlasti Parlamenta jer je uvedena njegova ovlast da predlaže amandmane Vijeću ministara te je na osnovni postupak dodano još jedno čitanje.
Postupak je danas prisutan samo u području koordinacije ekonomskih politika država članica i u nekim pitanjima monetarne unije.

d) postupak pristanka –primjenjuje se na ona područja u kojima Vijeće postupa jednoglasnom odlukom, ali je naknadni pristanak parlamenta na akt uvjet da isti stupi na snagu.

marina2

pitanja su:
1.osnivacki ugovori i izmjene
pristupni kriteriji za clanice
2.sastav ev i uloga
ep,zakonodavna funkcija
3.izvori prava,nabrojati
pravni akti u 3stupu
4.nacela eup
nacela sigme
5.dobra uprava i nacela
tradicijonalne i nove vrijednosti

marina2

jel mi moze netko reci koja je skripta najbolja..hvala
iz skriptarnice ne mozes uciti po skriptama.uci cijelu literaturu,ukratko!posebno one dvije skripte iz literature o javnim politikama i tamo gdje je caf,tqm

Nela

prolistaj malo temu, sve piše :wink5:
također, literatura je navedena u vodiču te na internet stranicama pravnog fakulteta-katedra za upravnu znanost

Nela

na stranici od prava
pod katedre, pa katedra za upravnu znanost
i onda društveno veleučilište
tako je uvijek do sad bilo

ili na našoj službenoj stranici
ideš na stranicu od prava pa onda odmah lijevo drušveno veleučilište

a bit će sigurno i u ovoj temi čim netko vidi rezultate :wink5:

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks