AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Europski upravni prostor i nacionalna uprava

Nela

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
da, i ja mislim da je usmeni kod nje
ne znam kakva je

molim vas da mi netko napiše sadržaj akata u 3. stupu?
ne mogu nigdje naći...

marina2

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
ne znam kakva je

ne mogu nigdje naći...
to su:zajednicka stajalista,okvirne odluke,odluke i konvencije!to ti je kod institucija eu,glavna skripta.

LIV

ne znam kakva je

ne mogu nigdje naći...
ZAJEDNIĆKA STAJALIŠTA-kojima se definira pristup unije pojedinom pitanju
OKVIRNE ODLUKE-akti kojima se približavaju interni propisi država članica
ODLUKE-akti kojima se ostvaruje bilo koji od ciljeva predviđenih poglavljem o policijskoj i pravosudnoj suradnji. Odluke su obvezujuće, ali ne mogu imati izravan učinak
KONVENCIJE-međunarodni ugovori koje priprema Vijeće i koje predlaže na usvajanje državama članicama. Stupaju na snagu ako ih usvoji barem polovica država članica i obvezuju samo te države.

Tommy

nisam prosao pismeni, iako sam ocekivao prolaz, zanima me mogu li i gdje dobiti svoj test na uvid, jer tesko mogu shvatiti da nisam skupio 8 bodova, iako moram reci i da nije bilo dosta vremena na pismenom, te da nisam stigao odgovoriti kako treba na zadnja pitanja, ali usprkos tome trebao sam skupiti barem za prolaz...

chuchi

prof Lalić je ugodan ispitivač i pomaže... ''pila'' po pitanju dok ne izvuče točan odgovor, ali treba nešto i sam znati, a ne da sve izvlači, a onda se očekuje žigić... :)
ispit se može dobiti na uvid na konzultacijama. kolega, nije samo fora skupiti 8 b, fora je i izbjeći četiri nule!
što teoretski znači može se skupiti 12 bodova, i četiri nule, i to je pad. bar prema mojim saznanjima :)

sretno ljudi, vidimo se danas :) na usmenom

Nela

prof Lalić je ugodan ispitivač i pomaže... ''pila'' po pitanju dok ne izvuče točan odgovor, ali treba nešto i sam znati, a ne da sve izvlači, a onda se očekuje žigić... :)
ispit se može dobiti na uvid na konzultacijama. kolega, nije samo fora skupiti 8 b, fora je i izbjeći četiri nule!
što teoretski znači može se skupiti 12 bodova, i četiri nule, i to je pad. bar prema mojim saznanjima :)

sretno ljudi, vidimo se danas :) na usmenom
4 nule možeš imati, s petom nulom padaš
teško je i 8 bodova skupiti... vjeruj mi :)
ja tek sad vidim da sam jedno pitanje fulala, mislila sam da su kriteriji za du, a ne za službenike, pa sam krivo pisala... a mutava :blushed:

vidimo se danas
mene već sad strah :confused2:

tina128

Može mi netko reći dali je ovo dobar odgovor na pitanje
- osnivacki ugovori i izmjene –
1. Ugovor o Europskoj zajednici za ugljen i čelik (Pariz, 1952; 2002)
2. Ugovor o Europskoj ekonomskoj zajednici (Rim, 1958.)
3. Ugovor o Europskoj zajednici za atomsku energiju (Rim, 1958.)
4. Jedinstveni europski akt (1987.)
5. Ugovor iz Maastrichta (1993.)
6. Ugovor iz Amsterdama (1999.)
7. Ugovor iz Nice (2003.)
8. svi Ugovori o pristupanju EZ/EU
izmijene su ovo:
Ugovor o spajanju triju zajednica (Merger Treaty,1967)
Ugovor o izmjeni određenih odredbi o proračunu 1970.
Ugovor o izmjeni određenih financijskih odredbi 1975.
Ugovor o Grenlandu 1984.

I molim vas za odgovor na ovo pitanja
- pristupni kriteriji za clanice?

HVALA !
sretno svim na usmenom

marina2

prosla sam pismeni dobila sam dobar na usmenom.pitala me:EO,I.STUP,NACELA ZAJEDNICE, PRETPRISTUPNE FONDPOVE I razlozi za ne intitucionalizaciju eup

chuchi

evo i ja prošla... profka je super, ali stvarno traži da se odgovara s razumijevanjem i da se zna što se priča... evo sretno svima,,, ja se prebacujem na nešto drugo :)

Nela

Može mi netko reći dali je ovo dobar odgovor na pitanje
- osnivacki ugovori i izmjene –
1. Ugovor o Europskoj zajednici za ugljen i čelik (Pariz, 1952; 2002)
2. Ugovor o Europskoj ekonomskoj zajednici (Rim, 1958.)
3. Ugovor o Europskoj zajednici za atomsku energiju (Rim, 1958.)
4. Jedinstveni europski akt (1987.)
5. Ugovor iz Maastrichta (1993.)
6. Ugovor iz Amsterdama (1999.)
7. Ugovor iz Nice (2003.)
8. svi Ugovori o pristupanju EZ/EU
izmijene su ovo:
Ugovor o spajanju triju zajednica (Merger Treaty,1967)
Ugovor o izmjeni određenih odredbi o proračunu 1970.
Ugovor o izmjeni određenih financijskih odredbi 1975.
Ugovor o Grenlandu 1984.

I molim vas za odgovor na ovo pitanja
- pristupni kriteriji za clanice?

HVALA !
sretno svim na usmenom
osnivačka ugovora su tri, ova prva tri koja si nabrojila
ovo sve drugo što si rekla su izmjene osnivačkih ugovora
e sad ne znam kud ovo spada što si ti napisala da su izmjene, ne znam da li su to izmjene ili što drugo

pristupni kriteriji za članice su ti kriteriji iz Kopenhagena
pravni-sposobnost preuzimanja obveza članstva, uključujući ciljeve političke, ekonomske i monetarne unije
politički-stabilne ustanove, vladavina prava, ljudska prava i poštivanje zaštite manjina
ekonomski-djelotvorno tržišno gospodarstvo i sposobnost nošenja s tržišnim natjecanjem

ja sam prošla danas na usmenom kod prof. Lalić
zbilja je super, pomaže, daje vremena da razmisliš, opuštena atmosfera
ugl, sve pohvale
treba više takvih u svakom slučaju
pitala me sve i svašta - ombudsman, omc, vijeće eu, programi pomoći, što utječe na oblikovanje eup-a...
ne pita teško ali treba znati

tinach

da..ovaj odgovor je grozan..:crying2:
ja kada sam to učila je taj ombudsman bio vrlo jednostavan za zapamtiti pa ne kužim odakle vadite ove info:happy:

evo ti ovako:

Europski ombudsman je uspostavljen ugovorom iz Maastrichta 1993. On je posrednik između građana EU i institucija EU. Radi tako što prima i istražuje pritužbe građana EU i pritužbe svih pravnih i fizičkih osoba koej imaju boravište u nekoj od država članica.
Imenuje ga EP(europski parlament) na vrijeme od 5 godina i podnosi EP godišnje izvješće

Ovlasti i rad

Na temelju pritužbe ili na vlastitu inicijativu on otkriva nepravilnosti u radu europskih institucija ili dr tijela EU(osim Suda)- "mala administration"- propuštanje, pogrešno činjenje, postupanje unatoč zabrani,loše upravljanje
Primjeri: diskriminacija, zlouporaba ovlasti, nepravični postupci, nedostupnost ili odbijanje davanja informacija, nekorektan postupak itd..
Kada ustanovi nepravilnost obraća se instituciji i daje joj preporuke; šalje izvještaj EP i toj instituciji kod koje je uočena nepravilnsot te podnositelju pritužbe.
U svom radu djeluje potpuno nezavisno i nepristrano, ne zahtjeva niti prima upute od bilo koje vlade ili organizacije
On je dužan pružati informacije i davati uvide u relevantne dokumente.
Za trajanja mandata ne smije obnašati drugu profesionalnu djelatnost.
On predstavlja europski kodeks dobrog ponašanja.

tek sad vidim da sam vam ja dala definiciju ombudsmana,a vama treba možda isključivo kodeks dobrog ponašanja..:unsure::laughing:

marina2

svi vi koji ste razocarani s pismenom, da vam kazem nesto iz vlastitog iskustva.ucite za pet da biste uopce prosli, i sve napisite. jer smanjuje bodove.ja sam jedno pitanje ostavila prazno,nakraju sam dobila 3.

Prčiguz

Moze li netko odgovorit na ova pitanja:
1.Koja je važnost javnih službi kao komponenata EU građanskog modela?
2. SIGMA- koje standarde i načela primjenjuje za ocjenu karakteristika državne uprave?
hvala unaprijed

Jadranka15

EUP 2009-2010 - Ispitna literatura - za učenje
LITERATURA ZA PRIPREMU ISPITA
EUROPSKI UPRAVNI PROSTOR I NACIONALNA UPRAVA
(obavezni predmet druge godine Studija javne uprave na Društvenom veleučilištu)
1. Koprić, I. i dr. (2006) Javna uprava. Nastavni materijali. Zagreb: Društveno veleučilište i Pravni fakultet. (str. 347-360., 375-382., 383-391., 395-406).
2. Musa, Anamarija (2006) Europski standardi u pogledu službeničkog prava. Hrvatska javna uprava, vol. 6., br. 3. (str. 93-106).
3. Koprić, Ivan, Anamarija Musa, Vedran Đulabić (2008) Europski standardi regulacije službi od općeg interesa: (Kvazi)nezavisna regulacijska tijela u izgradnji modernog kapitalizma. Hrvatska javna uprava, vol.8, br.3.
4. Musa, Anamarija (2008) Hrvatska i europski upravni prostor: prema europskoj kvaliteti javne uprave?. Pusić, Eugen (ur.) Hrvatska država i uprava: stanje i perspektive. Zbornik radova s Okruglog stola HAZU, ožujak 2008. (str.171-182)
5. predavanja na stranici Društveno veleučilišteKatedra za upravnu znanost

Literatura pod rednim brojem 3. I 4. objavljena je i na web stranici
Europski upravni prostor Predavanja i nastavni materijali 2009-2010Katedra za upravnu znanost

NASTAVNE CJELINE i ISPITNA LITERATURA
Nastavni sadržaj sastoji se od dvije glavne cjeline.
Prva cjelina se odnosi na Europsku uniju, njezin nastanak, razvoj, institucije, pravni sustav, javne politike i odlučivanje, proširenje, demokraciju i budućnost. Za pripremu ovog dijela ispita koristiti predavanja (prezentacije i tekst objavljene na Europski upravni prostor Predavanja i nastavni materijali 2009-2010Katedra za upravnu znanost), a kao pomoć preporučamo Priručnik o Europskoj uniji za državne službenike u Republici Hrvatskoj, MVPEI, Zagreb, 2006. (dostupno na http://www.mvpei.hr/ei/download/2006/06/16/Prirucnik_o_EU.pdf).
Druga cjelina odnosi se na Europski upravni prostor – njegov nastanak, sadržaj, posebna pitanja, ali uključuje i problematiku upravnih reformi generalno. Za pripremu ovog dijela potrebno je koristiti označene dijelove knjige Javna uprava-nastavni materijali (upravne reforme i doktrine / javne službe / EUP), kao i tri rada navedena pod rednim brojevima 2, 3. I 4. Ispitne literature. Radovi br. 3. I 4. objavljeni su i mogu se skinuti s web stranice Europski upravni prostor Predavanja i nastavni materijali 2009-2010Katedra za upravnu znanost. Znanje treba upotpuniti prezentacijama i bilješkama s predavanja.
Ispit se sastoji od pismenog ispita i usmenog ispita. Na pismenom ispitu je potrebno prikupiti 8 od mogućih 20 bodova, s time da se na usmeni mogu pozvati samo oni studenti koji nemaju više od 4 pitanja (od 10) na koja nisu odgovorili dovoljno ili uopće nisu odgovorili.
I. Europska unija
1. Nastanak i razvoj EU
2. Institucije i pravni sustav EU
3. Javne politike u EU, demokracija i budućnost, proširenje EU

II. Europski upravni prostor
4. Reforme javne uprave i europeizacija; stvaranje europskog upravnog prostora
a. Upravne reforme i doktrine
b. Europski standardi – nastanak EUP, sadržaj i posebni standardi vezani uz službenički sustav
5. Posebna pitanja europskog upravnog prostora
a. Službe od općeg interesa
b. Regulatorne i druge agencije u EU i državama članicama i kandidatima
c. Europska kvaliteta javne uprave

Objavljeno na web stranici Pravnoga fakulteta - 26.10.09.

anita pi

Molim nekog da mi kaže da li sa 01.11.2009. godine stupaju neke nove odredbe (poput novog sastava EK) ili će to biti tek kada stupi Lisabonski Ugovor na snagu (a to bi bilo početkom 2010. godine)?
Sigurna sam da svi puuuno ucite i sve je super jasno i glatko kad se ne javljate na forum:happy:

Jadranka15

U vodiču kroz studij za akademsku godinu 2009/10 imaš točno navedeno literaturu za učenje za ovaj predmet i kako je navedeno u vodiču i na web stranici Pravnoga fakulteta tako se stvara literatura za učenje, a ostalo se koristiš sa novitetima sa interneta. Sretno.

Ribica

Molim nekog da mi kaže da li sa 01.11.2009. godine stupaju neke nove odredbe (poput novog sastava EK) ili će to biti tek kada stupi Lisabonski Ugovor na snagu (a to bi bilo početkom 2010. godine)?
Sigurna sam da svi puuuno ucite i sve je super jasno i glatko kad se ne javljate na forum:happy:
Rekla je prof.Musa da se sve uči po starom i sa promjenama koje će bit kad Ustavni ugovor stupi na snagu. Bar sam ja tak skužila:)

Jel neko zna kako točno odgovoriti na pitanje izvori prava, i osnivački ugovori koji su osnovni a koje su izmjene?

Jadranka15

Izvori prava EU
Izvori prava Europske unije dijele se na primarne i sekundarne. Primarni su izvori prava osnivački ugovori i opća načela prava. Izrazom osnivački ugovori obuhvaćeni su ugovori kojima su stvorene Europska zajednica za ugljen i čelik, Europska ekonomska zajednica i Europska zajednica za atomsku energiju, te ugovori koji ih izmjenjuju – Jedinstveni europski akt, Ugovor iz Maastrichta, Ugovor iz Amsterdama i Ugovor iz Nice.

Sekundarni izvori prava uključuju pravne akte koje Vijeće EU-a donosi na temelju primarnoga zakonodavstva (odluke, uredbe, direktive, mišljenja, preporuke) te sudsku praksu Suda Europskih zajednica.

Sekundarni izvori prava EU su akti koje donose institucije Europske unije u okviru tri stupa na kojima se EU temelji: triju Zajednica (Europske zajednice (EZ), Europske zajednice za ugljen i čelik (EZUČ) i Europske zajednice za atomsku energiju (EURATOM)), Zajedničke vanjske i sigurnosne politike (ZVSP) te Suradnje u području pravosuđa i unutarnjih poslova (SPUP).

Akti koji se donose u okviru triju Zajednica dijele se na:
obvezujuće (uredbe, smjernice, odluke) i
neobvezujuće (preporuke, mišljenja).

U okviru Zajedničke vanjske i sigurnosne politike te Suradnje u području pravosuđa i unutarnjih poslova donose se akti drugog karaktera (okvirna odluka, odluka, zajedničko stajalište, zajedničko djelovanje, zajednička izjava, zajednička strategija, izjava, zaključak, konvencija) i njihove dopune.

anita pi

Molim nekog da odgovori kada i u kojem institucionalnom obliku je nastala EU. Znam da je na to pitanje već dan odgovor, ali koliko vidim neki pišu o institucijama (EK, Vijeće EU, EP, i ES), a neki o arhitekturi, odnosno o 3 stupa EU?

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks