AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Europski upravni prostor i nacionalna uprava

tina128

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
na stranici od prava
pod katedre, pa katedra za upravnu znanost
i onda društveno veleučilište
tako je uvijek do sad bilo

ili na našoj službenoj stranici
ideš na stranicu od prava pa onda odmah lijevo drušveno veleučilište

a bit će sigurno i u ovoj temi čim netko vidi rezultate :wink5:
hvala
ako se recimo obijave rezultait u četvrtak navečer, kad je usmeni u petak ili u ponedjeljak

tina128

može mi netko reći nešto o kodeksima ponašanja, kodeks dobrog up.ponašanja, kriterij za službenika.Jeli to onaj dio literature eu.standardi službeničkog prava , ima li toga u predavanjma ja to nemogu naći .
HVALA

lucy

može mi netko reći nešto o kodeksima ponašanja, kodeks dobrog up.ponašanja, kriterij za službenika.Jeli to onaj dio literature eu.standardi službeničkog prava , ima li toga u predavanjma ja to nemogu naći .
HVALA
Da, to ti je iz Nastavnih materijala.

I. Kodeksi ponašanja
Preporuka R(2000)10 Odbora ministara VE o kodeksu ponašanja javnih službenika donosi model etičkog kodeksa koji obuhvaća osnovna pravila kojih se službenici trebaju pridržavati u svome radu. Ističe se kao osnova za donošenje sličnih kodeksa u nacionalnim upravama.

Europski kodeks dobrog ponašanja europskog ombudsmana (The Eropean Code of Good Administrative Behaviour) ulaže napore da kodeks postane dio europskog prava te određuje da će se europskim zakonima usvojiti odredbe koje će detaljnije urediti postupanje europskih upravnih službenika radi ostvarenja otvorene, efikasne i neovisne uprave.

Europske institucije (npr. EK) su donijele po uzoru na taj kodeks vlastite kodekse ponašanja.

II. Kriteriji za službenike

1. djelovanje u javnom interesu – odvajanje javne i privatne sfere od presudne je važnosti te stoga javni interes treba imati prioritet i biti zaštićen od upletanja privatnih interesa
2. depolitizacija i profesionalizacija državne službe – odvajanje politike od uprave je nužno jer unutar javne domene postoje dva odvojena, iako međusobno povezana, dijela koja počivaju na različitoj logici i izvoru legitimiteta i imaju različitu prirodu
3. odgovornost državnih službenika zahtjev za razvojem individualne odgovornosti i napuštanjem prijašnje prakse kolektivnog odlučivanja što uključuje jasno definiranje odgovornosti za odluke i postupke te regulaciju odgovarajućih mehanizama i njihovo provođenje u praksi
4. jasno definirana prava i obveze državnih službenika te odgovarajući stupanj zaštite službe i visine plaća
5. merit-načelo –zapošljavanje i napredovanje u službi trebaju biti utemeljeni na sposobnostima uz isključivanje mogućnosti patronaže, diskriminacije i proizvoljnosti.

Državni službenik mora biti obrazovan, s naročitim stupnjem profesionalizma i integriteta, podložan pravnim propisima koji omogućuju učinkovito obavljanje funkcija te koji ga štite od upletanja politike i interesnih grupa te osiguravaju odgovarajuću plaću kako bi se smanjila mogućnost korupcije te osiguravaju selekciju kandidata za službu koja se temelji na sposobnostima, a u svrhu odabira najpogodnijeg kandidata i isključenja mogućnosti patronaže.

anđa

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Može li mi itko reći kada su rezultati iz Uljp, naime rečeno nam je da su u srijedu predvećer ali znam da je na ploči napisano kada su rezultati za Lokalnu i sada razmišljam da je ispod toga bio još jedan text koji ja naravno od stresa nisam pročitala. Sad Vas molim da mi javite ako tko zna kada su rezultati iz ULJP-a. Hvala!

Nela

za početak, ova tema se zove eup, a ne uljp
pronađi temu uljp :wink5:
i da, koliko se sjećam pisalo je u srijedu, a prof. Lalić je rekla popodne ili predvečer

marina2

za početak, ova tema se zove eup, a ne uljp
pronađi temu uljp :wink5:
i da, koliko se sjećam pisalo je u srijedu, a prof. Lalić je rekla popodne ili predvečer
kaj nisu sutra rezultati predvecer,tako sam ja cula

anita pi

hej, dajte vi koji nestrpljivo čekate rezultate, recite koliko vam je trebalo da spremite ovaj ispit. Mislim izaći na rok 10. 11. i nadam se da je to dosta vremena za učenje, mada je literatura prilično zbrkana za izvanrednog studenta koji nije isao na predavanja?
Sretno svima!

Nela

evo rezultata!!!

Komisijski ispit, petak, 16. listopada u 11.30, Gundulićeva 10, soba 3b

1. Ćurković Ivana
2. Dasović Martina
3. Krhen Kristina

Usmeni ispiti u petak, 16. listopada u 14.00, Gundulićeva 10, soba 3b

1. Barišić Ivana
2. Crnojević Nenad
3. Filković Dijana
4. Jukić Ana
5. Mijatović Dajana
6. Molnar Livia
7. Slunjski Sonja
8. Šipek Marina
9. Tomić Slađana
10. Tomrad Marinela

prošla sam :luxhello::luxhello:

tinach

hej, dajte vi koji nestrpljivo čekate rezultate, recite koliko vam je trebalo da spremite ovaj ispit. Mislim izaći na rok 10. 11. i nadam se da je to dosta vremena za učenje, mada je literatura prilično zbrkana za izvanrednog studenta koji nije isao na predavanja?
Sretno svima!
i previše vremena do tada:wink5:
ja sam ti to spremala oko tri tjedna, no to je uključivalo i čitanje sve literature, skriptiranje pa mi je to oduzelo tjedan dana..da sam imala svu literaturu koja je potrebna na jednom mjestu i da sam znala da treba samo osnovne stvari učiti išlo bi to i puno brže..:happy:
izvuci si sva pitanja sa foruma jer imaš baš sva pitanja koja budu na ispitu i uči isključivo po njima..

Jadranka15

Kodeks dobrog upravnog upravljanja - Europski ombudsman
- načelo zakonitosti
- nediskriminacija
- razmjernost
- odsustvo zloupotrebe ovlasti
- nepristranost i nezavisnost
- objektivnost
- poštivanje legitimnih očekivanja građana
- konzistentnost
- pružanje pomoći
- pravednost,
- ljubaznost,
- odgovaranje na pisma na jeziku stranke
- potvrda primitka i naznaka ovlaštenog službenika,
- obveza prosljeđivanja dokumenta nadležnoj službi,
- pravo na saslušanje i davanje izjave,
- razuman rok u donošenju odluka,
- obveza davanja obrazloženja i siticanje napomene o
mogućnosti ulaganja žalbe,
- obavijest o odluci
- zaštita podataka
- pružanje informacija
- pristup javnim dokumentima,
- vođenje odgovarajuće evidencije o svim dokumentima, pismima i mjerama.

To je to. Pozdrav

marina2

Kodeks dobrog upravnog upravljanja - Europski ombudsman
- načelo zakonitosti
- nediskriminacija
- razmjernost
- odsustvo zloupotrebe ovlasti
- nepristranost i nezavisnost
- objektivnost
- poštivanje legitimnih očekivanja građana
- konzistentnost
- pružanje pomoći
- pravednost,
- ljubaznost,
- odgovaranje na pisma na jeziku stranke
- potvrda primitka i naznaka ovlaštenog službenika,
- obveza prosljeđivanja dokumenta nadležnoj službi,
- pravo na saslušanje i davanje izjave,
- razuman rok u donošenju odluka,
- obveza davanja obrazloženja i siticanje napomene o
mogućnosti ulaganja žalbe,
- obavijest o odluci
- zaštita podataka
- pružanje informacija
- pristup javnim dokumentima,
- vođenje odgovarajuće evidencije o svim dokumentima, pismima i mjerama.

To je to. Pozdrav
isuse koliki odgovor.imali sto u kracim crtama.i gdje se to nalazi?

tinach

isuse koliki odgovor.imali sto u kracim crtama.i gdje se to nalazi?
da..ovaj odgovor je grozan..:crying2:
ja kada sam to učila je taj ombudsman bio vrlo jednostavan za zapamtiti pa ne kužim odakle vadite ove info:happy:

evo ti ovako:

Europski ombudsman je uspostavljen ugovorom iz Maastrichta 1993. On je posrednik između građana EU i institucija EU. Radi tako što prima i istražuje pritužbe građana EU i pritužbe svih pravnih i fizičkih osoba koej imaju boravište u nekoj od država članica.
Imenuje ga EP(europski parlament) na vrijeme od 5 godina i podnosi EP godišnje izvješće

Ovlasti i rad

Na temelju pritužbe ili na vlastitu inicijativu on otkriva nepravilnosti u radu europskih institucija ili dr tijela EU(osim Suda)- "mala administration"- propuštanje, pogrešno činjenje, postupanje unatoč zabrani,loše upravljanje
Primjeri: diskriminacija, zlouporaba ovlasti, nepravični postupci, nedostupnost ili odbijanje davanja informacija, nekorektan postupak itd..
Kada ustanovi nepravilnost obraća se instituciji i daje joj preporuke; šalje izvještaj EP i toj instituciji kod koje je uočena nepravilnsot te podnositelju pritužbe.
U svom radu djeluje potpuno nezavisno i nepristrano, ne zahtjeva niti prima upute od bilo koje vlade ili organizacije
On je dužan pružati informacije i davati uvide u relevantne dokumente.
Za trajanja mandata ne smije obnašati drugu profesionalnu djelatnost.
On predstavlja europski kodeks dobrog ponašanja.

LIV

Jel mi može netko reći kakva je predavačica Lalić na usmenom i što pita? koliko sam shvatila usmeni je sutra kod nje..

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks