AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Europski upravni prostor i nacionalna uprava

Jadranka15

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Prije 34 minute objavljeni su rezultati iz pismenog dijela ispita iz EUP
Usmeni dio ispita - četvrtak, 12.11.2009. u 15.15h, soba 32, Ćirilometodska 4
BIJELIĆ SLAVICA
CINDRIĆ IVA
ČEPIN NELIJA
ČRNKO IVANA
HAJDUK MAJA
HAŽIĆ ANDREJA
MIMIĆ NERMA
MAČEK TOMISLAV
DASOVIĆ MARTINA - KOMISIJSKI ISPIT

Sretno i javite pitanja sa usmenog dijela ispita.

Slavica

onaj asistent teo rekao je da ce rezultati biti na stranicama drustvenog veleucilista, a na kraju su ih stavili na stranici prava pod katedrom za upravnu znanost..

mimi18

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
ja sam danas prosla, pitala me omc, eup i ovlasti vijeca europe. ucila sam iz onih njenih predavanja (slajdova) koje su na netu i iz skripte u nasoj skriptarnici, one od 17 starnica. musa je ok, nije prekidala, pusta da kazes ono sta znas.

nelija

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
I ja prošla EUP. Pitala me izvore prava EU, načela EUP-a, i zadnje pitanje me pitala o procesu pridruživanja, na što uopće nisam obraćala pažnju u literaturi, mislim da sam jednom pročitala, pa sam pričala sasvim po sjećanju na ono što se sve dešavalo u Hrvatskoj i kroz što prolazimo. Moram priznati da nisam baš briljirala, nije bila baš zadovoljna, ali ipak prošla.

ljubeeee

imam jedno pitanje..posto,koliko sam shvatila,iz ovog predmeta nema pravih knjiga,jel dovoljno da skinem one neke tri skripte tu sa skriptarnice,i ono malo na kraju da procitam iz knjige "nastavni materijal"(za nauku)...

Domagoj83

ono malo na kraju knjige moraš i naučit posebno od 395 do 406 str. knjige Javna uprava nastavni materijali.

selma

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
gdje mogu naći: Musa, Anamarija (2006) Europski standardi u pogledu službeničkog prava. Hrvatska javna uprava, vol. 6., br. 3. (str. 93-106).

I meni bi trebalo, pa ako tko zna, da nakratko natipka...

ljubeeee

imam par pitanja:)pa ako netko zna..
1. kad pitaju koje javne sluzbe razlikuje bijela knjiga..jel to gospodarske i negospodarske,ili??a gdje spadaju onda univerzalne??
2. koje su upravne reforme u tranzicijskim zemljama?a koje su spacificnosti??a koji su problemi tranz.zemalja sto se tice drzavne uprave?
3. bijela knjiga o regulatornim agencijama-sto tu treba napisat?
4.komponente regulacije
eto to..ako bi netko bio voljan pomoci..

Domagoj83

Bijela knjiga razlikuje službe od općeg gospodarskog interesa i negospodarske službe GOSPODARSKE KOMERCIJALNE JAVNE SLUŽBE- za njih vrijedi tržišni princip ali u skladu s javnim interesom, javna vlast zadržava odgovornost, regulira modalitete pružanja usluga, određuje standarde te vrši kontrolu. Pravni oblici u kojima se javljaju su trgovačka društva i javno-privatno partnerstvo.
NEGOSPODARSKE NEKOMERCIJALNE JAVNE SLUŽBE-društveno korisne službe, njima se zadovoljava javni interes bez stjecanja dobiti, to su javne ustanove, javna vlast mora osigurati kvalitetu usluge.
SLUŽBE OD OPĆEG INTERESA-pružaju tržišne i netržišne usluge za koje javna vlast određuje da su od javnog interesa i koje su predmet posebnih obaveza u pogledu obavljanj javnih službi.
Obveze javnih službi posebni su zahtjevi koje vlasti postavljaju pružateljima usluga kako bi se osiguralo ostvarenje određenih ciljeva od javnog interesa.
KONCEPT UNIVERZALNE SLUŽBE
-podrazumijeva definirani minimalni skup usluga specificirane kvalitete koji je dostupan svim korisnicima bez obzira na njihov geografski položaj i po pristupačnoj cijeni ovisno o specifičnim nacionalnim uvjetima.
4 FAZE REFORMI TRANZICIJSKIH ZEMALJA:
1. propada stari pravni, politički i ekonomski poredak, počinju se stvarati nove strukture,
2. proces konsolidacije tijekom kojeg jača politička stabilnost,
3. modernizacija s potrebom ispitivanja institucionalnog uređenja,
4. usvajaju se zapadnoeuropski standardi, pokreće se proces približavanja EU, ratificiraju ugovori o pridruživanju, promjena nacionalnog zakonodavstva u skladu s europskim.
Problemi u tranz.zemljama su: finacijski, stroga hijerarhijska organizacijska kultura, organizacijska struktura ne potiče kooperaciju i kritičnost, nedostatna potpora iz centra.
BIJELA KNJIGA O REGULATORNIM AGENCIJAMA:
1. Agenciji se može dodijeliti ovlast da donosi pojedinačne odluke u specifičnim područjima, ali ne može usvajati opće regulatorne mjere
2. Agencijama se ne mogu dodijeliti dužnosti koje su neposredno dodijeljene Komisiji putem Osnivačkih ugovora
3. Agencijama se ne može dodijeliti ovlast odlučivanja u područjima u kojima bi treble arbitrirati imeđu suprostavljenim javnim interesima, vršiti diskrecijske ovlasti ili izvršavati složene ekonomske procjene
4. Agencije moraju biti podvrgnute učinkovitom sustavu nadzora i kontrole.

Zadaci regulatornih agencija:
1. donošenje pojedinačnih odluka koje su pravno obvezujuće za treće osobe,
2. pružanje direktne pomoći Komisiji ili članicama u interesu Zajednice,
3. stvernje mreže nacionalnih tijela i organiziranje suradnje među njima u intersu Zajednice,
4. prikupljanje, analiza i slanje objektivnih, pouzdanih i lako razumljivih podataka vezanih uz područje djelovanja pojedine agencije.

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks