Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.
e da, još neštodakle, dvije teorije o europskoj integraciji su neofunkcionalizam i intergovernmentalizam
zna netko nešto više reći o tome? ja iz ovih slajdova ne mogu složiti jednu čistu rečenicu, glupo mi je to
a, ako sam dobro skužila, ideje o europskoj integraciji su dinkcionalizam, europski federalisti i federalni funkcionalizam
dakle, to su bile samo ideje, preteče ovih teorija?
Ja sam shvatila da je Ugovor iz Maastrichta osnivački jer njime nastaje EU koja do tada nije postojala (postojale su samo Zajednice),a ugovor iz Nice i ugovor iz Amsterdama zato jer mijenjaju neke odredbe Ugovora iz Maastrichta (jačanje uloge EP-a,prijenos nekih politika iz trećeg u prvi stup i sl.)e da, još nešto
da li treba znati o Hrv. i EU, kad je što bilo?
piše da je formalnopravno jedan ugovor-Ugovor o EU
a praktično su tri ugovora(za ugljen i čelik, atomsku energiju i o EZZ), a ugovor o EU je nastao nakon ova 3
i sad, kak je taj jedan ugovor koji je nastao kasnije osnivački ugovor, ako kužite?
jedan osnivački ugovor je nastao kasnije nego ova tri prva osnivačka ugovora
aha, ali koja je onda razlika između eu i ez?Ja sam shvatila da je Ugovor iz Maastrichta osnivački jer njime nastaje EU koja do tada nije postojala (postojale su samo Zajednice),a ugovor iz Nice i ugovor iz Amsterdama zato jer mijenjaju neke odredbe Ugovora iz Maastrichta (jačanje uloge EP-a,prijenos nekih politika iz trećeg u prvi stup i sl.)
Jedinstveni europski akt modificira odredbe Rimskog.
Koma su mi ti slajdovi... pola stvari nemam gdje naći, neofunkcionalizam i intergovernmentalizam...nemam pojma.
1. europska vladavina odnosi se na pravila, postpke i ponašanje zakonodavnih, izvršnih i sudskih tijela koja utječu na obavljanje javnih ovlasti na europskoj razinijel zna netko odgovore na ova pitanja, ako ne na sva na ona koja znate
1.što je europska vladavina , zašto nastaje i koji su joj ciljevi i načela
2.dvije najvažnije upravne doktrine
3.u kojem institucionalnom obliku je nastala EU
4.specifičnosti tranzicijskih zemalja
5.koje javne službe razlikuje bijela knjiga
6.kada dolazi do inzistiranja na kvaliteti javne uprave
7.reforme u tranzicijskim zemljama
HVALA!
Molila bi nekog tko zna da mi odgovori što je to komitologija? to je bilo sad na prvom roku u 9mj pitanje,znam nešto sitno o tome,nigdje nema ništ konkretno i točno napisano. molim pomoć
Prvo pitanje:molila bi odgovor na dva pitanja:
programi pomoći eu hrvatskoj?
utjecaj europskog suda na tranzicijske zemlje?
hvala unaprjed
Ne mogu se sjetiti točan redoslijed pitanja. Bilo je:može li netko napisati pitanja sa današnjeg pismenog?
i kad su rezultati?
AdBlock Detected
We get it, advertisements are annoying!
Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.