AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Europski upravni prostor i nacionalna uprava

tinach

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
sjećam se još pitanja- demokratski deficit i
- preliminarni stadij oblikovanja politika

tinach

ma da.. sad sam malo listala taj dio i skužila da zapravo jedino što treba učiti,a da zbilja nema nigdje drugdje je: dio s interesnim skupinama, stadiji oblikovanja politika, faze pregovora i proces satbilizacije i pridruživanja..ostalo se ipak vrti i drugdje pa je poznato.

par rečenica iz svakog ovog naslova i to je to.:)

e, još nešto.

što se tiče onog pitanja o razlici između gospodarskih i negospodarskih službi..taj dio mi je jasan. no, pojavljuju se onda zasebno službe od općeg interesa koje se dijele na one od općeg ekonomskog interesa i sve ostale..koja je sad tu razlika?

tinach

molim pitanja danas na usmenom i prolaznost :)
ja sam bila u prvoj grupi kod odgovaranja tako da ne znam za ostatak, ali nas tri smo prošle..dobih vrlo dobar:happy:
ja u testu nisam odgovorila na pitanja koja se tiču javnih politika pa sam se bojala da me to ne pita, ali pita zaista najosnovnija pitanja- što je caf, tqm, omc, kriteriji za službenike, komisija, pravni izvori, uloga sad-a u nastanku eu, načela europske vladavine..i tak.. ne mogu se više sjetiti.

MAJALENA

HVALA BOGU i ja sam danas prošla na usmenom.

Pitanja : izvori prava EU , caf , europska komisija, načela eup ,

demokratski deficit .

Nije tako strašno kako svi prave famu oko usmenog.
Fakat sam bila nervozna , a na kraju uopće nije bilo tak strašno.
Miskim da zaista vrijedi ono pravilo da ako prođeš pismeni moraš znati za dva.

maraa

ja sam takoder europski prosla..musa je zbilja ok...uopce nije skoncentrirana dok te pita..ljudi su valjali svasta...mene je pitala demokratski deficit,eu.sud,nacela europske vladavine...dobila 3 znaci potvrdila ocjenu s ispita...ucila sam iz onih njenih predavanja,literature koja se da skinut s naseg foruma...sretno:laughing:

MonikaJa

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
prof. musa nije loš ispitivač, možda samo ostavlja loš dojam zbog svoje kao nezainteresiranosti. ali da ne sluša- uuuu i te kako sluša, zujajuči okolo naokolo meni je ipak ispravila svaku grešku.
Pitanja sa usmenog- kodeks dobrog upravnog ponašanja, izvori prava, razlika uredbe i direktive, uloga SAD

Monika O.

Pitanja kojih se ja sjećam su osnivački ugovori i njihova stupanja na snagu, oblikovanje politika u 1. stupu Unije, Europsko vijeće sastav i uloga, Vijeće Eu sastav i funkcija, čimbenici EUP objasni! Na usmenom u mojoj je grupi pitala Europsku komisiju, CAF, OMC... više se ne mogu sjetiti

Monika O.

Uloga SAD u nastanku EU mene je pitala na usmenom ja sam rekla da se je željelo stvoriti Europu prema američkom modelu, te da ujedinjena Europa predstavlja golemo tržište za američke proizvode. Marshallov plan bio je plan SAD-a o obnovi poslijeratne Europe i zapravo početak europskih integracija.

vanca

nek se nađe koja dobra dušica koja bi odgovorila na ova pitanja- stadij oblikovanja politike, faze pregovora i proces stabilizacije i pridruživanja?
puno hvala

Jadranka15

Odgovore možeš naći u predavanjima - tj. slajdovima od predavačice Goranke Lalić

Ujedno molim cijenjene kolege foruma da dana 1.rujna 2009. godine u 10, sati je pismeni iz EUP, pa molim dobre dušice koji će izaći na taj ispit da napišu pitanja A i B grupe. Hvala

pepeljuga1

nek se nađe koja dobra dušica koja bi odgovorila na ova pitanja- stadij oblikovanja politike, faze pregovora i proces stabilizacije i pridruživanja?
puno hvala
stadiji oblikovanja politike : 1. Preliminarni stadij, 2. Donošenje odluka, 3. Provedba odluka

Faze pregovora: 1. Formalno otvaranje pregovora, 2. Analitički pregled-Screening, 3. sadržajna faza pregovora, 4. usvajanje potpisivanjei ratifikacija ugovora

PSP- dugoročna politika eu za zemlje regije sa ciljem razvijanja političkih, gospodarskih i institucionalnih odnosa zemalja JI Europe
Karakteristike: 1. Jednaki uvijeti za sve, 2. Jasna perspektiva članstva EU, 3. individualni pristup, 4. veliki značaj regionalne suradnje

nadam se da pomaže...

ema00

1.a.) dvije teorije (neofunkcionalizam…)
b.) utjecaj sad-a
2. a.) EK imenovanje-nastanak, funkcije
b.)gosp. i soc. odbor
3. a.)komitologija
b.)akt u prvom stupu
4. a.)utjecaj Europskog suda na tranzicijske zemlje
b.)specifičnosti tranzicijskih zemalja
5. a.)stabilizacija i pridruživanje
b.) programi pomoći eu hrvatskoj

Ako je što krivo, molim ispravak.

chuchi

pitanja danas, grupa A
2 teorije europske integracije
uloga SAD-a
problem tranzicijskih zemalja
komitologija
EK- ovlasti, struktura
EESC- struktura, i tako nešto o njemu
kako europski sud olašava EUP
pravni akti u 1. stupu- objasniti
proces stabilizacije i pridruživanja
pretpristupni pondovi, koji su...

evo to je to što je bilo danas... držim fige da više neću morati posjećivati ovu temu ;)))

Jadranka15

predavačica Goranka Lalić - ispituje.
Predavačica Goranka Lalić ima konzultacije koje se održavaju četvrtkom 15.30-17.00, Gundulićeva 10, soba 3b.
predavačica Goranka Lalić je jedna jako fina osoba, i imate sreću što polažete kod nje.

pepeljuga1

jel mi može netko odgovoriti na ovo pitanje "dvije teorije europske integracije"? pretty please! :D

chuchi

evo pala na usmenom. jbg, više sreće drugi put. troje ljudi je prošlo...

pepeljuga, to ti je neofunkcionalizam i intergovermentalizam

Jadranka15

NaslovnicaWeb pravnog fakulteta
odeš na katedru upravnu znanost
i vidiš dokumenti predavanja i skineš predavanja od 2008/209.
i kako otvaraš dokumente tako vidiš čiji su: da li su od predavačice Lalić Goranke ili od asistentice Musa. Ako ti ne ide pošalji mi u pm svoj e-mail, pa ću Ti poslati. Pozdrav

Jadranka15

nije sve
EUP 9-10 - Javne politike u EU, zatim pod EUP - 11 i
EUP 12 Demokracija i budućnost EU, istina asistentica Musa se potpisuje, ali ja imam predavanja i slajdove od prije pa znam, i literatura se mijenjala od roka 20.01.2009. tada je asistentica Musa ubacila od toga roka predavanja od predavačice Goranke Lalić i to je to.

Predavanja 2007. ima samo 12 starih slajdova predavanja, a od roka 20.siječnja 2009. ima
15 slajdova predavanja plus još 3 članaka.

Pozdrav

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks