AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Uvod u građansko pravo

fakin

Super Moderator
sad i mene zanima što je zanimljivo vezano uz kolegicu :rolleyes:

prošao sam danas, nije bilo baš jednostavno, ali to je građansko, nitko ni ne očekuje jednostavno...profesorica dosta povezuje sve 4 cjeline i tu se mnogi koji uče napamet mogu lako zabuniti...i traži primjere za apsolutno sve
moja pitanja su otprilike bila: činidba i karakteristike činidbe, simulacija, mane volje za ništetnost i pobojnost, zemljišne knjige, ugovor o darovanju, nasljedni redovi, nužno nasljedno pravo i nužni nasljednici...

uniball

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
Si rijesio/la ?
Jesam. Ali na kraju nisam bio. Je li netko može napisati današnja pitanja,,?
sad i mene zanima što je zanimljivo vezano uz kolegicu :rolleyes:

prošao sam danas, nije bilo baš jednostavno, ali to je građansko, nitko ni ne očekuje jednostavno...profesorica dosta povezuje sve 4 cjeline i tu se mnogi koji uče napamet mogu lako zabuniti...i traži primjere za apsolutno sve
moja pitanja su otprilike bila: činidba i karakteristike činidbe, simulacija, mane volje za ništetnost i pobojnost, zemljišne knjige, ugovor o darovanju, nasljedni redovi, nužno nasljedno pravo i nužni nasljednici...
Super. Koliko si dugo učio? Samo po pitanjima od Kanceljak, po knjizi, skripti ili kombinirano?

fakin

Super Moderator
a učio sam od početka 2. mjeseca lagano, intezivno zadnjih tjedan dana, samo skripta by Aine...pitanja sam skinuo s foruma i sam sebi napravio svoja i po tome se ispitivao i to je to...knjigu imam, ali nisam je ni pogledao...

Klaudija

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Jesam. Ali na kraju nisam bio. Je li netko može napisati današnja pitanja,,?
Evo nekoliko pitanja koja me pitala:
Opći dio -> 1.Načela građanskog prava i objasni načelo dispozitivnosti.
Nasljedno pravo -> Nužno nasljedstvo, tko su nužni nasljednici (one dvije vrste - apsolutni i relativni, nabrojiti) i pretpostavke kojim relativni nužni nasljednici dobivaju nasljedstvo (da nemaju sredstava za život i da nemaju poslovnu sposobnost)
Stvarno pravo -> Stjecanje vlasništva po zakonu i objasniti stjecanje od nevlasnika.
Obvezno pravo -> Jamstvo, tko u jamstvu jamči za koga, nabrojiti vrste jamstva objasniti podjamstvo i reci tko u podjamstvu jamci za koga i jos me pitala karakteristike jamstva(akcesornost i supsidijarnost).
Moja iskustva kod kanceljak: smirena, pomaže podpitanjima, ako vidi da si živčan, preplašen (u mojem slučaju) daje ti vremena da se pravilno izraziš i ne žuri nikud.

Jučer je bila mala prolaznost i nisu baš bila pozitivna iskustva i dosta ljudi je reklo da ne pomaže podpitanjima nego samo postavi pitanje i čeka.
Definitivno ima čudan način ocjenjivanja, dijeli neke minuse, ne znam ako su to dobri ili loši minusi.

Ostala pitanja koja sam nabola od drugih: cesija!, po nužnom je puno kopkala, opća dobra, zabluda...
Učila sam po skripti od 150 stranica i čitala skriptu by Monika Boroša i imala sam isprintana pitanja i po njima isto ponavljala/učila.
:)

Posljednje uređivanje od moderatora:

nijo

Jučer je bila mala prolaznost i nisu baš bila pozitivna iskustva i dosta ljudi je reklo da ne pomaže podpitanjima nego samo postavi pitanje i čeka.
Definitivno ima čudan način ocjenjivanja, dijeli neke minuse, ne znam ako su to dobri ili loši minusi.
Baš razmišljam što se to događa jer se nitko u ovih 187 stranica teme nije žalio na nju. Sad neću oka sklopit do ćetvrtog mjeseca kad sam se nadao da ću to riješit

Klaudija

Baš razmišljam što se to događa jer se nitko u ovih 187 stranica teme nije žalio na nju. Sad neću oka sklopit do ćetvrtog mjeseca kad sam se nadao da ću to riješit
Samo uči prema skripti, izvuci si njezina pitanja i po njima uči i mislim da ne bi trebalo biti nikakvih problema :)
Ako imas knjigu, procitaj ju i izvuci si primjere, ljudi su padali jer nisu znali primjere.

nijo

Samo uči prema skripti, izvuci si njezina pitanja i po njima uči i mislim da ne bi trebalo biti nikakvih problema :)
Ako imas knjigu, procitaj ju i izvuci si primjere, ljudi su padali jer nisu znali primjere.
Misliš na skriptu od Aine?

Klaudija

Misliš na skriptu od Aine?
Tako je

Aine

Ništa se ne događa. Odnosno, događa se. Ljudi idu na ispit, osnove pojma nemaju, primjeri su im špansko selo.
I ajde, znači, uďeš unutra,sjednes, ona ti kaze da kazes sve sto znas o zastari. Ti sutis. Jer gle, ne znas. Ili kazes nesto i ona te pita prekid i zastoj. Ti ne znas. Pa ne bi te nitko pustio!
Samo relax, uci i ako znas nemas brige. A sve ostalo su lovacke price.

fakin

Super Moderator
mislim ja koji sam student i ispite prolazi s dvojkom tolikih gluposti sam se naslušao na usmenima kad sam odgovarao da stvarno u tome razumijem profesore, čega se oni svega naslušaju to nije normalno...da student hoće proći građansko pravo, a ne zna razliku između obveznog i stvarnog prava, ne znam stvarno šta bi rekao...

Aine

mislim ja koji sam student i ispite prolazi s dvojkom tolikih gluposti sam se naslušao na usmenima kad sam odgovarao da stvarno u tome razumijem profesore, čega se oni svega naslušaju to nije normalno...da student hoće proći građansko pravo, a ne zna razliku između obveznog i stvarnog prava, ne znam stvarno šta bi rekao...
Apsolutno. Ne znaju definiciju prava vlasnistva. Jedna rečenica. Daj, o čemu pričamo uopće?

fakin

Super Moderator
a zamisli kad netko ne zna primjer ugovora o kupoprodaji. pa to nema veze s građanskim pravom ni s faksom, to ima veze sa životom, pa jebote da osoba u srednjim dvadesetim godinama ne zna što je kupoprodajni ugovor u primjeru, zaista nevjerojatno

Aine

a zamisli kad netko ne zna primjer ugovora o kupoprodaji. pa to nema veze s građanskim pravom ni s faksom, to ima veze sa životom, pa jebote da osoba u srednjim dvadesetim godinama ne zna što je kupoprodajni ugovor u primjeru, zaista nevjerojatno
Ma ajde, svaka daljnja rasprava je suvišna.

Položili ste, pa se sad tu, kao, nešto bahatite. :D:D
Ti samo šuti, imao si sva pitanja u detalje, sve servirano. Ljutim se na tebe.

nijo

Kolega @Horiemon ne želim ispast bezobrazan (jer vjerujem da nije bilo zlonamjerno) ali moj predzadnji post meni nije nimalo zabavan.Imam privatne razloge zbog kojih se od mene očekuje da diplomiram u roku a i bilo bi šteta da sad krenem kiksat kad sam već svaki ispit (osim Ustava-profesoru je bilo žao upisat mi 2 jer je bila klimava pa sam je svejedno dobio drugi put) dao iz prve.Znam da djelujem kao luđak ali eto....Koliko vidim profesorica stvarno često postavlja ista (ili bar slična) pitanja pa mi sad jedino preostaje dat sve od sebe i nadat se čudu

Posljednje uređivanje:

ivana16

Ako ovaj rok pise da pada u ponedjeljak, hoce li i biti tada ili postoji mogucnost da bude tek krajem tjedna ilI cak onaj tamo iza, sto mislite?

fakin

Super Moderator
najbolje ti je poslati mail kanceljak, pitaj jel ti može otprilike reći jer ti treba radi posla ili nečeg takvog...

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks