AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Uvod u građansko pravo

mape5

Super Moderator
A ne znam kaj da ti kazem da li bi se moglo tako reci. Mozda bolje da ti ovako kazes, pa si ziher da ne govoris krivo, jer ovo kaj sam ti napisala to je doslovno prepisano iz knjige.

Bilo je polemika oko mirnog posjeda, to je pitala ova nova asistentica. Ja sam procitala i jos citam, tj. nadopunjujem i prepravljam montaninu skriptu i ja u knjizi nisam nasla definiciju mirnog posjeda. Evo definicije mirnog posjeda s legalisa: Mirni posjed znači samo to da kad netko posjeduje neku stvar (stan, kuću....) da ga više nitko nema pravo tužiti za smetanje svojeg posjeda jer je prošlo 30 dana onome tko ja znao za nečiji posjed njegove stvari ili 1 godina kad dotični nije znao niti je morao znati da mu taj netko posjeduje tu stvar te mu je za godinu dana nastupila apsolutna zastara posjedovne tužbe

P.s. ako ucis iz montane nadam se da si ispravila neke stvari koje su zastarjele posebno u obveznom u ugovornim odnosima ;)
ma radim po knjizi iz 2009 :) jer onu novu sam morala vratiti u knjižnicu. Da tamo isto tako piše za taj miran posjed, al me uvijek ufati neka panika šta ako ima još nešto. Ok hvala na odgovorima svima ;) Imam i tu skriptu, no kako radim obavezno uz knjigu imam ispravke. Još sam na pravokutniku pročitala među friškijim postovima da je dobra i ova moja knjiga jer je nova rađena zapravo po novom obiteljskom zakonu, a pošto je on na Ustavnom sudu.... valja i ova stara knjiga

idemo sad dalje

mape5

Super Moderator
ex offo znači po službenoj dužnosti.
u privatnim sudskim postupcima, stranke u postupku moraju paziti da ne dođe do zastare. Sud ne pazi na to jer neke stranke mogu baš i htjeti da ode u zastaru.
jednostavno u nekon dužničko-vjerovničkom odnosu dužnik se ne pozove na zastaru.

Ili ako nećeš radi dugog sudskog procesa, da ti predmet ode u zastaru, moraš poduzeti neke radnje da ne ode u zastaru ... recimo vještaćenje.

Tak bi to meni bilo logično

honey1706

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
Ljudi moze li odg na ovo pitanje ?
U kojem trenutku nalaznik stjece pravo vlasnistva ?
hvala unaprijed :)

Darijana

Jel ima rotacije profesora tu? Tko bi bio za prvi dio abecede?
Mjenjaju se ali nema pravila tako da nikad ne znaš može se dogoditi i događalo se da budeš dva puta zaredom kod istog ispitivaca...ali neki moj dojam je da je Hano više prvi dio abecede...ali opet to je samo moj dojam jer ja sam N i od tri puta nikad nisam bila kod njega...a primjerice on je tada imao slova g,h...

bojana_kc

Puno hvala na odgovoru. Nista onda samo moramo cekati srijedu da vidimo kod koga smo. Mislim da na zadnjem rolu Hano nije ispitivao.a na prijasnjim je kod nj.bio pismeni. Bilo bi dobro da bude i na ovom roku on sa pismenim ispitom

bojana_kc

Ja mislim da ce svaki prof ispitivati na razlicit dan tako da i sljedeci pon ili uto bi mogao biti nekome ispit.a ne svi u pet sad jer mislim da se uvijek za jesenski rok prijavi podosta studenata tako da nemoze sve jedan dan, no to je samo moje misljenje.

bojana_kc

Meni su stavili obavijest za ispit, imam u petak 11.9. kod prof. Kuštrak Managic u 14:00. Inace sam na A prezime. Ja sam se ponadala da ispit bude u pon da imam jos vremena za ponavljanje. Kako ostali imaju ispite?

honey1706

Ja isto ima ispit u petak u 15:30 isto kod nje i prezime mi je na I...užas i ja sam se nadala da će biti u Pon ili tako idući tjedan

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks