AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Uvod u građansko pravo

Aine

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
mala napomena, u ovoj najnovijoj skripti nedostaju zelenaski i nemoralni poslovi. pa tko uci po njoj, obratite paznju na to ;)

monalisa

Hej, jel se zna jel će prof. Hano ispitivati u rujnu? Jer nije on ispitivao na zadnjem roku pa pitam. Ja pripremam ispit po knjizi, ali neću stici obvezno, pa ću to samo po pitanjima glavnima i iz skripte, inače sam pri kraju općeg dijela, a naučila sam stvarno i nasljedno, samo što sve moram ponavljati, kako vama ide?

Aine

ja sam skinula ovu najnoviju i na prvi pogled super... a onda dok sam detaljnije citala skuzim da nedostaje dosta toga... monalisa, koliko ti vec dugo ucis?

monalisa

Učim vec 3 mjeseca, učim iz knjige pošto puno ima sporije ide, a meni za sve treba više vremena, nebi nikako mogla sve naučit u mjesec dana kako neki studenti kažu da mogu.

Pošto je ispitni rok u petak 11.9. da li se zna dali samo taj dan bude ispitivanje ili i koji dan sljedeceg tjedna. Kad inače u jednom cjelom tjdnu može biti ispit a sad su stavili u petak

Darijana

Učim vec 3 mjeseca, učim iz knjige pošto puno ima sporije ide, a meni za sve treba više vremena, nebi nikako mogla sve naučit u mjesec dana kako neki studenti kažu da mogu.

Pošto je ispitni rok u petak 11.9. da li se zna dali samo taj dan bude ispitivanje ili i koji dan sljedeceg tjedna. Kad inače u jednom cjelom tjdnu može biti ispit a sad su stavili u petak
Može biti i sljedeći tjedan sve zavisi kod koga ćeš biti...

mape5

Super Moderator
ja se vratila s godišnjeg.... ništa nisam učila, samo sam preslagivala knjige s jedne strane stola na drugu, pa malo u ormarić da ne pada prašina po njima :) pa opet na stol, i onda sam jednu večer pročitala 5 stranica hihihihihihi.....

kak vam ide, ja sad ponovno počinjem ponavljati za 11.9. i mislim da imam takvu kašu u glavi .....

mape5

Super Moderator
uzela danas sa sobom na posao STVARNO PRAVO, praznu tekicu, hrpu markera, olovčica, šiljilo, gumicu, post ite, crvenu, zelenu i plavu kemijsku i nakon proteka radnog vremena idem ozbiljno raditi.
Zamislite, sinoć dok je muški dio mog kućanstva uživao u utakmici, kraljica (ja) se povukla u svoje odaje i krenula čitati. zaspala sam nakon 5 stranica. Ne znam ni ko je ugasio svjetlo :)

mape5

Super Moderator
da izvjestim o napretku : obradila jučer, u roku tri sata 12 stranica knjige (stvarno pravo), što znači da sam si ponovno napravila nove bilješke u tekicu, pocrtala raznim bojama, označila markerom. Mislim da je to OK.

honey1706

opci dio po skripti sa pravokutnuka, popularna "Leo"
a ostalo po skracenoj montani jer nemam bas vremena do 11.9.

a ti?
ja sam nasla neku od 75 strtanica :/...pa cu popratiti s knjigom da li sta nedostaje ili jednom od silnih skripti sto ih imam

mape5

Super Moderator
ma dobre su sve skripte hihihihihihi, samo ih treba pročitati. Ja radim po onoj koju je Aine popravila, odnosno ja tu imam već isprintanu pa sam si isprintala stranice koje su mijenjane.

dakle, imam pitanje koje se nalazi među onim pitanjima koja se javljaju:
tko sve može pobijati oporuku?

Aine

ja sam nasla neku od 75 strtanica :/...pa cu popratiti s knjigom da li sta nedostaje ili jednom od silnih skripti sto ih imam
ma joj, ludnica je s tim skriptama. zapravo, te skripte su bile super unazad godinu,dvije, ali sad na svakom roku iskacu pitanja koji uopce nema u skriptama i onda naravno da je kaos u glavi i panika. za koji rok ti ucis honey?

dakle, imam pitanje koje se nalazi među onim pitanjima koja se javljaju:
tko sve može pobijati oporuku?
hm s obzirom da su razlozi pobojnosti oporuke prema ZN: 1)mane volje kod oporucitelja-oporucitelj moze isticati pobojnost, 2)nedostatak potrebnog oblika- samo osoba koja za to ima pravni interes, to ce najcesce biti zakonski nasljednici oporucitelja i 3)raspolaganja suprotna pravu na nuzni dio- nuzni nasljednik, a njegov nasljednik samo ako je nuzni nasljednik postavio zahtjev za nuzni dio prije svoje smrti.

mape5

Super Moderator
ma joj, ludnica je s tim skriptama. zapravo, te skripte su bile super unazad godinu,dvije, ali sad na svakom roku iskacu pitanja koji uopce nema u skriptama i onda naravno da je kaos u glavi i panika. za koji rok ti ucis honey?

hm s obzirom da su razlozi pobojnosti oporuke prema ZN: 1)mane volje kod oporucitelja-oporucitelj moze isticati pobojnost, 2)nedostatak potrebnog oblika- samo osoba koja za to ima pravni interes, to ce najcesce biti zakonski nasljednici oporucitelja i 3)raspolaganja suprotna pravu na nuzni dio- nuzni nasljednik, a njegov nasljednik samo ako je nuzni nasljednik postavio zahtjev za nuzni dio prije svoje smrti.
pa jel bi se onda moglo reći skraćeno, zakonski i oporučni nasljednici? Mislim meni bi to tak bilo logično, a s druge strane se onda može dalje objašnjavati razlozi i to sve. A treći koji nisu nigdje oni nemaju pravo, jer ih se dotikavle nasljedstvo ;)

dakle ja sam još na stvarnom pravu, ali prošla sam u 4 dana nasljedno pravo, mislim da taj dio nije tako težak..

ajde kaj je to Miran posjed?

honey1706

Za ovaj prvi u 9 mje...uzas

Aine

pa jel bi se onda moglo reći skraćeno, zakonski i oporučni nasljednici? Mislim meni bi to tak bilo logično, a s druge strane se onda može dalje objašnjavati razlozi i to sve. A treći koji nisu nigdje oni nemaju pravo, jer ih se dotikavle nasljedstvo ;)

dakle ja sam još na stvarnom pravu, ali prošla sam u 4 dana nasljedno pravo, mislim da taj dio nije tako težak..

ajde kaj je to Miran posjed?
A ne znam kaj da ti kazem da li bi se moglo tako reci. Mozda bolje da ti ovako kazes, pa si ziher da ne govoris krivo, jer ovo kaj sam ti napisala to je doslovno prepisano iz knjige.

Bilo je polemika oko mirnog posjeda, to je pitala ova nova asistentica. Ja sam procitala i jos citam, tj. nadopunjujem i prepravljam montaninu skriptu i ja u knjizi nisam nasla definiciju mirnog posjeda. Evo definicije mirnog posjeda s legalisa: Mirni posjed znači samo to da kad netko posjeduje neku stvar (stan, kuću....) da ga više nitko nema pravo tužiti za smetanje svojeg posjeda jer je prošlo 30 dana onome tko ja znao za nečiji posjed njegove stvari ili 1 godina kad dotični nije znao niti je morao znati da mu taj netko posjeduje tu stvar te mu je za godinu dana nastupila apsolutna zastara posjedovne tužbe

P.s. ako ucis iz montane nadam se da si ispravila neke stvari koje su zastarjele posebno u obveznom u ugovornim odnosima ;)

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks