AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Uvod u građansko pravo

hypnogirl

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
jel po vasem iskustvu gradansko teze od uljp-a??? pocela sam ga ucit po skripti od 130str...mislila sam ga do dekanskog naucit...

Andreja

jel po vasem iskustvu gradansko teze od uljp-a??? pocela sam ga ucit po skripti od 130str...mislila sam ga do dekanskog naucit...
pa tu su negdje po težini, makar je meni osobno građansko bilo zanimljivije od uljp-a

hypnogirl

pa tu su negdje po težini, makar je meni osobno građansko bilo zanimljivije od uljp-a
hvala ti:) to si i ja mislim samo sto mi se uljp cini vise zamaran...nezanimljiviji i onda malo teze ulazi u glavu

martina_sk

Administrator
meni je bilo teže građansko jer ga sigurno ima više i isto mi je na početku bilo neshvatljivo, ali s vremenom to sve dođe na svoje. a uljp je isto naporan ali ga ima manje pa bih rekla da je lakše.

Afrodita

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
meni je bilo teže građansko jer ga sigurno ima više i isto mi je na početku bilo neshvatljivo, ali s vremenom to sve dođe na svoje. a uljp je isto naporan ali ga ima manje pa bih rekla da je lakše.
Uljp je definitivno lakši. Pošto se jedna te ista pitanja iz uljp-a konstantno ponavljaju nije teško niti proći pismeni ako se ista nauče.
Građansko je ipak znatno opširnije i zatjeva više vremena da se pohvata gradivo.

sassy

jos uvijek nisu stavili raspored. znaci li to da ce ispit mozda kojim slucajem biti u ponedjeljak?:blushed:

Leptiric_20

jos uvijek nisu stavili raspored. znaci li to da ce ispit mozda kojim slucajem biti u ponedjeljak?:blushed:
nema to veze, mogu oni i u utorak stavit raspored a ispit da bude u cetvrtak, ne bi im bilo prvi puta, jer dosad je ionak ispit u večini slučajeva bio odamh prvi dan!!

sassy

nema to veze, mogu oni i u utorak stavit raspored a ispit da bude u cetvrtak, ne bi im bilo prvi puta, jer dosad je ionak ispit u večini slučajeva bio odamh prvi dan!!
Ajooooj :( da bar onda u petak stave. Ahhh..hvala na informaciji

Stigo raspored. Svi smo u 20og :(

Serafin

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Stari program je isto 20.9., osobno sam na početku abecede (D) i odgovaram kod prof. Ernsta u 10 sati.

sassy

kolege, moze mala pomoc? zanima me sto je najbitnije i sto se najvise pita iz stvarnog prava??jako mi je tesko to stvarno pravo za shvatit. znam da je sve bitno i da se sve mora znat al zanimaju me najcesca pitanja. uzasno me strah, izlazim prvi put kod matanovac sam i medu prvih par sam na popisu. pretpostavljam da ce ic od najjednostavnijih pitanja al zanima me sto da najvise ponavljam. hvala unaprijed :blushed:

Tončica

evo pitanja iz stvarnog prava po kojima nauči taj dio, vježbaj se usmenim ponavljanjima na glas da zvučiš što konkretnije:

Stvarno pravo
22. Stvarno pravo (pojam, karakteristike, oblici)
23. Posjed (opći pojam, objekti, subjekti)
24. Vrste posjeda
25. Vrste posjeda s obzirom na kakvoću
26. Pošten i nepošten posjed
27. Kvalificirani posjed
28. Stjecanje posjeda
29. Vrste tradicija
30. Zaštita posjeda
31. Pravo vlasništva (3 značenja, karakteristike)
32. Ograničenja prava vlasništva
33. Susjedska prava
34. Pravo na ispravak ili obnovu međe
35. Pravo sjeći granje i korijenje tuđeg drveta
36. Pravo stupanja na tuđu nekretninu
37. Imisije
38. Oblici prava vlasništva
39. Suvlasništvo
40. Razvrgnuće suvlasničke zajednice
41. Zajedničko ili skupno vlasništvo
42. Etažno vlasništvo
43. Uspostava etažnog vlasništa
44. Stjecanje prava vlasništva (izvedeno, izvorno)
45. Dosjelost
46. Građenje na tuđem zemljištu
47. Zaštita prava vlasništva
48. Reivindikacija
49. Negatorna tužba
50. Publicijanska tužba
51. Zemljišne knjige
52. Glavna knjiga
53. Posjedovnica
54. Vlastovnica
55. Teretovnica
56. Vrste upisa u zemljišne knjige
57. Brisovna tužba
58. Pravo služnosti (zajedničke karakteristike služnosti)
59. Stvarne služnosti
60. Služnost puta
61. Osobne služnosti (objasniti svaku vrstu)
62. Nužni prolaz
63. Založno pravo (načela)
64. Objekti založnog prava
65. Oblici založnog prava (pignus, hipoteka, simultana hipoteka)
66. Titulus i modus založnog prava
67. Ovlasti i dužnosti vjerovnika i dužnika glede založenog objekta
68. Ostvarenje založnog prava
69. Pravo stvarnog tereta
70. Pravo građenja

martina_sk

Administrator
kolege, moze mala pomoc? zanima me sto je najbitnije i sto se najvise pita iz stvarnog prava??jako mi je tesko to stvarno pravo za shvatit. znam da je sve bitno i da se sve mora znat al zanimaju me najcesca pitanja. uzasno me strah, izlazim prvi put kod matanovac sam i medu prvih par sam na popisu. pretpostavljam da ce ic od najjednostavnijih pitanja al zanima me sto da najvise ponavljam. hvala unaprijed :blushed:
matanovac uvijek kreće od obveznog prava, ako ne znaš prvo pitanje postavi ti zamijensko, a ako ne znaš ni zamijensko padaš. bar je tako bilo kad sam ja odgovarala i to sva 3 puta :)

danchy13

razlozi nistetnosti su :
a)posovna nesposobnost
b)nevaljanost i nesuglasnost ocitovanja volje
c)nemogucnost,nedopustivost,neodredenost i neodredivost cinidbe
d)nedopuštenost pobude
e)nedostatak potrebnog oblika

rita

bok, evo ni ovaj put nisam izašla :( izgleda da ću ga morati prenijeti u 3.g - nikako se uhvatiti učit taj ispit...
nego, kako je bilo danas? kaj su pitali?

jasmin

kod Matanovac danas,bila sam 3.po redu i pitala je do tada: imovina,pravni poslovi,zastara,pravo vlasništva,založno pravo,cesija,oporuka..

super profa,sve pohvale!

rita

imam još jedno pitanje: da li je netko učio po skripti by Monika i što mislite o njoj? da li je dovoljna za prolaz?

krika23

kod Matanovac danas,bila sam 3.po redu i pitala je do tada: imovina,pravni poslovi,zastara,pravo vlasništva,založno pravo,cesija,oporuka..

super profa,sve pohvale!
bila danas na ispitu kod prof. Matanovac, profa je odlična, ima strpljenja, pita osnovna pitanja, ti kažeš definiciju i jedan primjer toga što pita i onda ti pr kaže nabroji vrste i ope po jednu rečenicu reci i to je to.

pitanja:
Imovina - što je, karakteristike i funkcije
pravni posao - vrste
pravo vlasništva
zastara - primjer, dospjeće kod zastare i rokovi, prekid zastare
založno pravo - što je, objekt, vrste
cesija, notifikacija
oporuka i karakteristike
opoziv oporuke
zakonsko nasljeđivanje bračnog druga
jamstvo
pravo služnosti
zabluda - vrste
simulacija
dosjelost
što su to solidarne obveze - solidarnost dužnika i vjerovnika
prijeboj i vrste
međunarodna oporuka
raskid ugovora - razlozi, sporazumni raskid, jednostrani
nagodba
odgovornost za evikciju

ako će te ići kod prof na idućem roku, samo bez straha.
također može se doći kod nje i na konzultacije Utorkom u 16, prije ispita da vam razjasni ako nešto ne razumijete.
sretno svima na idućem roku

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks