AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Uvod u građansko pravo

žeža

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Da li zna mozda netko ako se padne na komisiji da li vracaju prijavnicu prvi put ili ne?

majolada

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Da li zna mozda netko ako se padne na komisiji da li vracaju prijavnicu prvi put ili ne?
nažalost ne vračaju se prijavnice na komisiji iz građanskog,ako se padne odma slijedi zabrana plaganja 3 mjeseca

IHUZEJ

Koliko znam danas smo svi pali kod Matanovac, među njima i ja, jer sam bila predzadnja i kolegica iza mene je pala, mene je pitala samo založno pravo

Thriller

slušao ispitivanje kod Matanovac

pitanja:
-što je imovina?
potpitanje: karakteristike i funkcije

-što je pravni posao?
potpitanja: koji su pravni učinci, pretpostavke, valjanosti,
formalan i nefromalan

-što je to uvjet?
potpitanja: tem. vrste i o čemu ovisi
tražila je i neki primjer za uvjet

-što je to zabluda?
potpitanje: razlika ništetnosti i pobojnosti

-cesija?

-što je to suvlasništvo?

-što je to založno pravo?
potpitanja: razlika između uknjižbe i predbilježbe, vrste tražbine
a tražila je i primjer

-pravo vlasništva?

Odgovaralo je 6 kolegica (za vrijeme moje pristunosti) i nažalost niti jedna nije prošla. Pitala je svaku po 2 pitanja a potpitanja koja su navedena je postavila u trenutku kada bi kolegice nešto same u vezi tog spomenule, a kad ni to nije išlo onda je znala zatražiti i primjer kako bi se kompenzirao odgovor i zaslužio ev. prolaz kojeg nažalost nije bilo. Profa je korektna, navodi na odgovor i jako bitna stvar je da se prilikom odgovaranja pazi na terminologiju i kako će se sročiti rečenica jer ono što je za nas studente u trenutku smisleno danas sam vidio da je ustvari za nekog profesionalca (profu) pa čak i nekog sa strane (npr slušača) besmisleno i tu onda sami sebi krojimo pad jer profa misli da pričamo gluposti a u biti loše tj krivo sročena rečenica je povedena tremom,strahom i nesigurnošću iako svi mi znamo da bi se se navedene osobine trebale ostavili ispred kabineta ili kod kuće praksa govori da je to gotovo nemoguće :confused2:

žeža

A ako se ne izade na komisijski ispit da li se to kao i kod ostalih izlazaka ne racuna kao pad ili?

anaya

Imam pitanje - koja je točna definicija posjedovne tužbe? Pretpostavljam da se to odnosi na sudsku zaštitu kod posjeda... :unsure:

jadra

Imam pitanje - koja je točna definicija posjedovne tužbe? Pretpostavljam da se to odnosi na sudsku zaštitu kod posjeda... :unsure:
iz knjige, a mislim da je isto i u skripti:

"Pravo na zaštitu posjeda putem suda ostvaruje se u posebnom, hitnom postupku - postupku za smetanje posjeda. Postupak se pokreće tužbom zbog smetanja posjeda ili, kratko, posjedovnom tužbom."

ne vidim nigdje potpuniju definiciju od toga.

anaya

iz knjige, a mislim da je isto i u skripti:

"Pravo na zaštitu posjeda putem suda ostvaruje se u posebnom, hitnom postupku - postupku za smetanje posjeda. Postupak se pokreće tužbom zbog smetanja posjeda ili, kratko, posjedovnom tužbom."

ne vidim nigdje potpuniju definiciju od toga.
Ma to je vjerovatno to, ali nisam više bila sigurna nakon zadnjeg roka...:frustrating:

ana15

Molila bih ako netko ima skriptu od ANCI da mi je posalje jer je ne mogu skinuti.Pošaljem mail u pp

mateja19

učim po skripti od anci-ima vise od 150 str, s obzirom da je malo vremena jos do ispita , da li netko zna neki dio koji nije potrebno uciti jer to ne pitaju nikada ili gotovo nikada? cisto da si nekako olaksam,jer imam jos puno toga za nauciti a vremena je kao i uvijek premalo ...

martina_sk

Administrator
učim po skripti od anci-ima vise od 150 str, s obzirom da je malo vremena jos do ispita , da li netko zna neki dio koji nije potrebno uciti jer to ne pitaju nikada ili gotovo nikada? cisto da si nekako olaksam,jer imam jos puno toga za nauciti a vremena je kao i uvijek premalo ...
mislim da ne treba pocetak u uvodnom dijelu sve do stvari, u obveznom treba do promjena na strani duznika, ne treba ugovore osim o dosmrtnom i dozivotnom uzdrzavanju, i kod prestanka obveznopravnog odnosa treba samo raskid ugovora i prijeboj (kompenzacija), a kod izvanugovornih odnosa treba do uklanjanja opasnosti stete.

elvie

mislim da ne treba pocetak u uvodnom dijelu sve do stvari, u obveznom treba do promjena na strani duznika, ne treba ugovore osim o dosmrtnom i dozivotnom uzdrzavanju, i kod prestanka obveznopravnog odnosa treba samo raskid ugovora i prijeboj (kompenzacija), a kod izvanugovornih odnosa treba do uklanjanja opasnosti stete.
od kud ti ta info da ovo ostalo ne treba?

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks