AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Uvod u državu i pravo

Angelsss

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
U koje vrijeme mozemo ocekivati da ce u petak biti kolokvij?
Obzirom da radim, moram najaviti na poslu odsutnost na vrijeme a ne znam uopce kad i gdje ce biti kolokvij. Na stranici faksa nigdje ne pise. Jesu spominjali sto na predavanjima za redovne?

JustMe

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Kak izgledaju ti kolokviji? Oni dijele testove ili mi pisemo!? Ima odreden raspored sjedenja il sta...

fairyr

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
Kak izgledaju ti kolokviji? Oni dijele testove ili mi pisemo!? Ima odreden raspored sjedenja il sta...
lijepo.... imas 10 pitanja na zaokruzivanje, 5 ti mora bit tocno za prolaz
oni nas smjestaju u klupe kako ulazimo, a rezultati su nakon sat, dva na stranici..

JustMe

Sta znaci kad nam u rubrici s bodovima nista ne pise? Ispunila sqm kvotu od 70%izlazaka...tocnije dosla sam na sva predavanja. Pise da ce osobama koje nisu ispunile upisati "/" kao i onima koji nisu pristupili pisanju, 0 bodova sigurno nemam, a i da imam pisalo bi. Pise i drugima. Ima tko iskustva?????

Nerea

Sta znaci kad nam u rubrici s bodovima nista ne pise? Ispunila sqm kvotu od 70%izlazaka...tocnije dosla sam na sva predavanja. Pise da ce osobama koje nisu ispunile upisati "/" kao i onima koji nisu pristupili pisanju, 0 bodova sigurno nemam, a i da imam pisalo bi. Pise i drugima. Ima tko iskustva?????
otiđi sljedeći tjedan na uvid u kolokvij

mape5

Super Moderator
Zna li tko objasniti teološko i logičko tumačenje pravnih pravila?
Help! :hm:
kao prvo, nije teološko nego je TELEOLOŠKO, to je u svim skripta,a valjda krivo napisano. Ako to kažeš na ispitu znaće da si učila iz skripte :)
dakle, TELEOLOŠKO tumaćenje je tumačenje kojim se želi utvrditi cilj ili svrha pravne norme. interes ili vrijednost koja se želi ostvariti pravnom nornom. npr. pravednost, zakonitost, slobda, obitelj, prava.... razlikujemo subjektivno-ciljno tumačenje kojim se izražava volja pravotvorca i objektivno-ciljno neovino o volji pravotvorca. Neki kažu za to tunačenje da je to "kraljica tumačenja". to je ukratko, znači važan je cilj ili svrha pravne norme

LOGIČNKO TUMAČENJE:
tu se javljaju načela tzv. pravne logike, primjena pravila logičkog razmišljanja: npr: na vratima vidiš naljepnicu na kojoj je prekrižena upaljena šibica, logički možeš protumačiti tu naljepnicu da je zabranjena otvorena vatra u sobi iza vrata... kužiš
načela su (3): zaključivanje iz suprotnosti, zakljućivanje od manjeg na veće i zakljićivanje od većeg na manje

eto valjda sam pomogla, naravno savjetujem ti da još prođeš točno po knjizi

KrIsTiNa94

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
kao prvo, nije teološko nego je TELEOLOŠKO, to je u svim skripta,a valjda krivo napisano. Ako to kažeš na ispitu znaće da si učila iz skripte :)
dakle, TELEOLOŠKO tumaćenje je tumačenje kojim se želi utvrditi cilj ili svrha pravne norme. interes ili vrijednost koja se želi ostvariti pravnom nornom. npr. pravednost, zakonitost, slobda, obitelj, prava.... razlikujemo subjektivno-ciljno tumačenje kojim se izražava volja pravotvorca i objektivno-ciljno neovino o volji pravotvorca. Neki kažu za to tunačenje da je to "kraljica tumačenja". to je ukratko, znači važan je cilj ili svrha pravne norme

LOGIČNKO TUMAČENJE:
tu se javljaju načela tzv. pravne logike, primjena pravila logičkog razmišljanja: npr: na vratima vidiš naljepnicu na kojoj je prekrižena upaljena šibica, logički možeš protumačiti tu naljepnicu da je zabranjena otvorena vatra u sobi iza vrata... kužiš
načela su (3): zaključivanje iz suprotnosti, zakljućivanje od manjeg na veće i zakljićivanje od većeg na manje

eto valjda sam pomogla, naravno savjetujem ti da još prođeš točno po knjizi
jesi, tenks. ma to je u knjizi na 183 str al ono da ne gubim vrijeme možda neko ima sažeto i lakše objašnjeno.

teodora

eseji na roku 13.10
1.autonomija i heteronomija u pravu
2.pravne cinjenice-definicija i fikcije i presumpcije objasni
3.pravomocnost

Nerea

da li se može učiti ovaj predmet tako da se prvo nauči jedna knjiga(DiPS) pa onda druga(SP) ili se mora učiti paralelno iz obje?

nisam još učila ovaj predmet pa ne znam kako je točno koncipirano gradivo.

Hvala

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks