AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Uvod u državu i pravo

Dunjaranka

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
ove skripte sa skriptarnice iz uvida u državu i pravo su jako dobre, ja uopće nisam učila iz knjige i prošla na ispitu... samo da znate.. :wink5:

Iwy

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
molila bi za pomoć neku dobru dušu koja zna odgovore na sljedeća pitanja da mi napiše par ključnih pojmova ili broj stranice u knjizi (i kojoj):
1.sukob pravnih pravila
2.oborivot akta
3.posebne pravne norme
4.prestanak pravnih normi
5.protupravnost pravnog akta i razlozi nastajanja
6.djelotvornost pravnih pravila
7.nezakonitost pravne norme
8.razlozi protupravnosti

nadam se da ima dobrih duša spremnih na suradnju...

MARYYNNA

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
tek toliko da vam priopćim info ,oni koji to još neznaju,dip od ove godine ima uvedenu komisiju.tako je prof savić rekao na zadnjem roku.sretno svima s ovim ispitom!!može se ;)

miss_iva

[U]Posebne pravne norme[/U]-Pravna norma s obzirom na adresate(/kome je upucena).upucena je samo nekoj grupi gradana(npr zakon o javnim službenicima)

Prestanak pravnih normi-samo pravilo može navesti rok do kada ce vrijediti.Može biti ukinuta izricito(abrogacija,donosi se novo pravilo kojim prestaje vrijediti do sada postojece) i presutno(derogacija,kada se donese novi zakon koji drugacije regulira neki dr. odnos)

Djelotvornost ili efikasnost p.p -djelotvorno je ako ispuni konkurentni cilj,i ukoliko uspije motivirati svijest i volju adresata.Postoji pitanje dali se ef odnosi na dispoziciju ili sankciju.PP moze biti bez sankcije ali ne može biti bez dispozicije(što ono treba biti).
Primarna efikasnost-adresatovo pon je u skladu s normom,nema potrebe za sankcijom
Sekundarna-ponasanje nije u skladu s normom i potrebna je sankcija
Neefikasnost-nije u skladu s normom ali izbjegne sankciju

Sve ti je lijepo napisano u skriptama,,odgovor na svako pitanje...samo treba naci snage prelistat skripticu..

Iwy

[U]Posebne pravne norme[/U]-Pravna norma s obzirom na adresate(/kome je upucena).upucena je samo nekoj grupi gradana(npr zakon o javnim službenicima)

Prestanak pravnih normi-samo pravilo može navesti rok do kada ce vrijediti.Može biti ukinuta izricito(abrogacija,donosi se novo pravilo kojim prestaje vrijediti do sada postojece) i presutno(derogacija,kada se donese novi zakon koji drugacije regulira neki dr. odnos)

Djelotvornost ili efikasnost p.p -djelotvorno je ako ispuni konkurentni cilj,i ukoliko uspije motivirati svijest i volju adresata.Postoji pitanje dali se ef odnosi na dispoziciju ili sankciju.PP moze biti bez sankcije ali ne može biti bez dispozicije(što ono treba biti).
Primarna efikasnost-adresatovo pon je u skladu s normom,nema potrebe za sankcijom
Sekundarna-ponasanje nije u skladu s normom i potrebna je sankcija
Neefikasnost-nije u skladu s normom ali izbjegne sankciju

Sve ti je lijepo napisano u skriptama,,odgovor na svako pitanje...samo treba naci snage prelistat skripticu..
znam ja gdje to piše, ali u knjizi... samo sam htjela provjeriti dal se to odnosi na ono što sam i ja mislila... hvala

Sara1987

jel tko zna kad je ispravak prvog kolokvija za redovne studente, i kad je drugi kolokvij?? koji datum i u koliko sati naravao , hvalaaa

Iwy

jel tko zna kad je ispravak prvog kolokvija za redovne studente, i kad je drugi kolokvij?? koji datum i u koliko sati naravao , hvalaaa
30.11 od A-K, 4.12. L-Ž termin kada su i predavanja

Vugra

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
II. ispitni kolokvij i ispravak I. ispitnog kolokvija neće se održati kako je najavljeno, tj. 30. 11. i 4. 12. U navedenim terminima asist. Burazin održat će predavanje na temu Pravni odnos.

II. ispitni kolokvij i ispravak I. ispitnog kolokvija održat će se 7. 12. (grupa od A-K) i 11. 12. (grupa od L-Ž). :cool::cool::tongue2:

Točno vrijeme održavanja kolokvija bit će uskoro objavljeno na ovim stranicama.

Dunjaranka

onda si imala jako puno sreće...
ne, nego su skripte jako dobro i razumljivo napisane...a imala sam i nešto pameti :laughing:

koja skripta tocno???ak mozes rec :frustrating:
na ovom portalu, pod skriptarnica imaš uvod u državu i pravu, to ti je jedna skripta podijeljena u 4 dijela npr...imaš državu, pravni akt, pravnu normu..itd..

uglavnom, moje je mišljenje da onaj tko je bio na predavanjima i dobro ih pratio, zna veliki dio od onoga što se traži. sve ono što imate zapisano u tekama s predavanja su vrlo često pitanja na ispitima... :wink5:

Bosa

molim sve koji znaju da mi odgovore na pitanje!!! Ako nisam izašla na prvi kolokvij da li imam pravo izaći na ponavljanje prvog kolokvija? hvala svima

bombonina

molim sve koji znaju da mi odgovore na pitanje!!! Ako nisam izašla na prvi kolokvij da li imam pravo izaći na ponavljanje prvog kolokvija? hvala svima
i mene zanima isto..pa ako tko zna neka napiše:happy:

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks