AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Ustavno pravo

minny

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
zna netko odgovor iz Gardaševićevih pitanja, koji su formalni dijelovi Ustava? Jesu to grb, zastava, glavni grad i himna, ako jesu može ih onda netko objasniti ?

Kozina76

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
zna netko odgovor iz Gardaševićevih pitanja, koji su formalni dijelovi Ustava? Jesu to grb, zastava, glavni grad i himna, ako jesu može ih onda netko objasniti ?
Mislim da bi tu trebalo povezati ove dijelove

MATERIJALNI I FORMALNI USTAV

A) Ustav u materijalnom smislu
Ustav obuhvaća sve pravne izvore ustavnog prava u državi, bez obzira je li riječ o pisanom ustavu, organskom zakonu, zakonu, podzakonskom općem aktu ili ustavnom običaju. (u V.B. npr. povelje, paktovi itd.)
Svaka država ima ustav u materijalnom smislu jer su uvijek, neovisno o pravnom obliku, postojala pravila kojima se uređivalo ustrojstvo državne vlasti.

B) Ustav u formalnom smislu To je pisani opći pravni akt koji nosi naziv ustav - riječ je o jedinstvenom aktu u kojem su skupljene sve temeljne, ali i najveći broj drugih pravnih normi koje uređuju ustavnu materiju.
Upravo zato se često naziva i kodificiranim ustavom, te se, s obzirom na obilježja normi koje obuhvaća, smatra ne samo pravnim, nego i političkim aktom.

DIOBA USTAVA U FORMALNOM SMISLU
PREMA NAČINU DONOŠENJA

Ova dioba je danas izgubila ustavnopravni smisao zajedno sa normativističkom metodom.
Ustave je dijelila na:
A. ustavna povelja ili oktroirani ustav – formalno ustavnopravno jednostrani akt vladara kojim on dijeli vlast između sebe i predstavničkog tijela odnosno naroda
Takav je, primjerice, Ustav Kraljevine Jugoslavije kojeg je 1931. oktroirao kralj Aleksandar.

B. ustavni pakt – formalno ustavnopravno dvostrani akt monarha i naroda koji u njegovu donošenju sudjeluje preko predstavničkog tijela

C. narodni ustav – formalno ustavnopravno jednostrani akt naroda, u svim državama s republikanskim oblikom vladavine, a koji se donosi više ili manje na demokratski način. Donosi ga i mijenja ili narod neposredno na ustavotvornom referendumu ili to čini predstavničko tijelo naroda.

Formalni dijelovi Ustava RH

- grb, zastava i himna su državna obilježja Republike Hrvatske. Pomoću njih se Republika Hrvatska predstavlja, a njihovom uporabom izražava se pripadnost Republici Hrvatskoj. Uporaba ovih državnih znamenja, kao i njihov izgled i zaštita, uređuju se posebnim zakonom.
Grb, zastava i himna Republike Hrvatske rabe se u skladu s odredbama Zakona o grbu, zastavi i himni Republike Hrvatske te zastavi i lenti predsjednika Republike Hrvatske (Narodne novine br. 55/90) na način kojim se ističe ugled i dostojanstvo Republike Hrvatske. Povreda odredbi Zakona uređena je još i zakonima kojima se reguliraju novčane kazne za privredne prijestupe i prekršaje.
Grb Republike Hrvatske povijesni je hrvatski grb čija je osnovica 25 naizmjeničnih crvenih i bijelih (srebrenih) polja.
Zastava Republike Hrvatske sastoji se od tri boje: crvene, bijele i plave, s povijesnim hrvatskim grbom u sredini.
Himna je Republike Hrvatske »Lijepa naša domovino«.
Opis povijesnoga hrvatskog grba i zastave i tekst himne te uporaba i zaštita tih i drugih državnih znamenja uređuje se zakonom.
U Republici Hrvatskoj u službenoj je uporabi hrvatski jezik i latinično pismo.
U pojedinim lokalnim jedinicama uz hrvatski jezik i latinično pismo u službenu se uporabu može uvesti i drugi jezik te ćirilično ili koje drugo pismo pod uvjetima propisanima zakonom.
Glavni je grad Republike Hrvatske Zagreb.
Zakonom se uređuje položaj, djelokrug i ustroj glavnog grada Zagreba.
Predsjedništvo Hrvatskoga sabora je u rujnu 2011. godine donijelo odluku da se izrade i objave grafički standardi za grb i zastavu RH te zastavu Predsjednika RH. Takva odluka je donesena radi potrebe da se objavi jedinstveni model za svako od ovih državnih obilježja kako bi se izbjegla dosadašnja situacija da su u javnoj uporabi njihove brojne inačice sačinjene raznim tehnikama. Autor svih državnih obilježja je akademik Miroslav Šutej, a digitalno ih je oblikovao dizajner Božo Kokan.

KMV1

Ljudi izvanredna sam studentica i izlazim 4 put(znaci komisija) na ustavno pravo..pa me zanima kak izgleda komisija,tj ko onda ispituje,oboje il kak?

minny

tko zna objasnit međunarodne ugovore i kada vojska može prijeći granice RH ??
jel kod tog prelaska granica dovoljno reći radi obuke i vježbi u okviru međunarodnih organizacija kojima je RH pristupila ili pristupa na temelju međunarodnih ugovora te radi pružanja humanitarne pomoći na temelju odluke Vlade RH uz prethodnu suglasnost Predsjednika Republike

Kozina76

tko zna objasnit međunarodne ugovore i kada vojska može prijeći granice RH ??
jel kod tog prelaska granica dovoljno reći radi obuke i vježbi u okviru međunarodnih organizacija kojima je RH pristupila ili pristupa na temelju međunarodnih ugovora te radi pružanja humanitarne pomoći na temelju odluke Vlade RH uz prethodnu suglasnost Predsjednika Republike

. Prema Ustavu međunarodni ugovori koji su sklopljeni i potvrđeni u skladu s Ustavom i objavljeni, a koji su na snazi, čine dio unutarnjeg pravnog poretka RH, a po pravnoj su snazi iznad zakona (čl. 141.).
Pristupanjem pojedinom međunarodnom paktu kojim se uređuju slobode i prava čovjeka u RH će stupiti na snagu odredbe toga pakta, pa i u slučaju kad bi zakonska regulacija na određenom području bila različita od tih odredbi.
Primjerice, Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina se, pored Ustava RH poziva i na;
- Povelju Ujedinjenih naroda, Konvenciju Vijeća Europe za zaštitu prava čovjeka i temeljnih sloboda i još desetak drugih

Pročitaj Ustav od čl. 139-141 da ti bude jasnije

petra00

Prošla kod Podolnjaka iako nisam među prvima išla odgovarati, pitao me samo ovlasti ustavnog suda, ustavnu tužbu i sve o sucima ustavnog suda :)

kristinaPP

Ekipa jel mogu nekog malo gnjavit da mi se javi gore na pm da mu dam mail, pa ako mi mozete iz skriptarnice poslat pitanja koja podolnjak pita. Jer nemam tri posta a ni vremena bas da ih objavljujem. Nadite se dobre duseeee! :D hvala:)

pahuljica

Ljudi please help!
Planiram izaci na Ustavno u 6.om mjesecu.. Ponavljac sam.. Pa mi nije jasno jel trebam uciti po staroj ili novoj literaturi. Zbunjujeme me napomena da stara literatura vrijedi do kraja 2013/14 za ponavljace.
ThX

lea12

ako tak pise mislim da jos ove godine mozes ucit po staroj. Posalji mail nekom od profesora za svaki slucaj

Nerea

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
Ljudi please help!
Planiram izaci na Ustavno u 6.om mjesecu.. Ponavljac sam.. Pa mi nije jasno jel trebam uciti po staroj ili novoj literaturi. Zbunjujeme me napomena da stara literatura vrijedi do kraja 2013/14 za ponavljace.
ThX
ponavljači odgovaraju po staroj knjizi do kraja ove akademske godine.

tina94

ja sam dobila savjet od starijih kolega koji su prošli usmeni, da se može samo naučit pitanja od svakog ispitivača i da je to dovoljno za prolaz pa me zanima dali je to pouzdana informacija? :D

babydux

ja sam dobila savjet od starijih kolega koji su prošli usmeni, da se može samo naučit pitanja od svakog ispitivača i da je to dovoljno za prolaz pa me zanima dali je to pouzdana informacija? :D
Nemoj se oslanjati na to. Prolazak samo na osnovi skripte, a kamoli pitanja jako ovisi o sreći. Nažalost knjiga i ustav su jedini koliko-toliko siguran način za prolaz. I dobro raspoloženje profesora naravno :)

Plavuša

Nemoj se oslanjati na to. Prolazak samo na osnovi skripte, a kamoli pitanja jako ovisi o sreći. Nažalost knjiga i ustav su jedini koliko-toliko siguran način za prolaz. I dobro raspoloženje profesora naravno :)
ustav kao onu knjizicu svakoako trebate naucit kod bilo kojeg profesora a ostalo moze se po pitanjima profesora samo prije smo se mogli oslanjat na to kad je 5 dana prije bila obavjest kod koga si pa brzo nastrebas a sada sa studomatom tek nakon odjave ispita ti pise kod koga si .. isto tako neki se ube uceci iz knjige pa kod gardasevica neku dvojku dobe a nakon 2-3 puta kdo podolnjaka i 5 padne pa nema veze koji je put veca je ocjena ;)

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks