AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Ustavno pravo

Ljubica007

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Bila kod Gardaševića, pita sve, ali apsolutno sve, cijelu knjigu, od A do Ž, učila sam i po njegovima pitanjima, što se pojavljuju na forumu, pitao me i van toga.
Jako je korektan, neće te zakinuti, ali, naravno, traži znanje i detalje detalja...
Sretno!;)!

Nerea

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
OBAVIJEST O LITERATURI:

za studente koji su predmet slušali ranijih godina(ponavljači) obvezna literatura do kraja ak.god. 2013./2014. ostaje udžbenik iz 2009.
Smerdel Sokol-Ustavno pravo i Ustavni poredak RH na 20.obljetnicu Božićnog Ustava(u knjizi Ustav RH 2010.god. str.84-155)-tzv. "Božićni Ustav"

a za studente koji su se ove godine upisali 1.put u 1.god.(dakle brucoši) obvezna literatura je NOVI udžbenik iz 2013. Branko Smerdel: USTAVNO UREĐENJE EUROPSKE HRVATSKE i to njegov DRUGI DIO -"Temelji ustavnog uređenja RH",tj.str.241.-582. i Ustavni poredak RH na 20.obljetnicu Božićnog Ustava(iz Ustava RH 2010.).

Andreja

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Kakva je Ana i prolaznost kod nje? Sto najvise pita?
evo ti njena pitanja skupljena tu s foruma :)

parlamentarna nepodudarnost-inkompatibilitet, promjene ustava (po saboru), retroaktivnost, dhondov (ili kak vec) sustav.
organski zakon, formiranje vlade, ukidanje i poništavanje propisa, promjene ustava, ustavna tužba, raspuštanje sabora, izbor zastupnika u Hrv. sabor...
1. Ustavna tužba
2. Ustavne promjene iz 1997
3. Državno sudbeno vijeće
4. Suci (mandat, koja je njihova zadaca, kako se biraju)
5. Nacionalne manjine i koje im je pravo uskraceno
6. Onda je pitala najvažnije datume saborovanja RH , datume koji su obilježili RH
7. Pravo na javno okupljanje i mirni prosvjed
1. Ustavna tužba
2. Ustavne promjene 1997,2000,2001 i 2010. (koje su se promjene dogodile promjenom ustava iz 2010)
3. Nacionalne manjine
4. Državno sudbeno vijeće
5. Retroaktivnost zakona
6. prohibitivna klauzula
7. D'Hondtov sustav
8. Materijalna i Formalna neustavnost
9. Datumi
10. Izvori ustavnog prava i objasniti ih
11. Promjena (revizija) ustava
12. Nepovjerenje vladi i raspuštanje sabora
13. Pravo na javno okupljanje i mirni prosvjed
14. Izborne jedinice
15. Tko sve može donjeti zakon i kako se on donosi.
predsjedničke izbore, nešto o ustavnim sucima
1.kako se mijenja ustav
2.ko sve može predlagati zakone i kako se donese
3.vakacijski rok
4.ustavni zakon,
5.retroaktivnost
6.koje su se promjene desile promjenom ustava iz 2010
7. zastupnicki imunitet
8. koja ee prava mogu ogranicit a koja ne u slucaju nuzde.
9.tko moze donosit zakone u slucaju nuzda
10. ustavnu tuzbu,
11. nove izmjene ustava,
12. organske zakone
13. formiranje vlade
14. ustavna tužba
15. nacionalne manjine (koliko ih je i koji su zastupnici),
16. formiranje vlade,
17.promjene ustava,
18. izbore, ustav, sabor, izvore ustava, ustavni zakon,
19. uredbe iz nužde,
20.imunitet,
21.p. klauzulu.
*cijeni kad znaš detalje ( tipa postotak klauzule, na koji rok je biraju zastupnici, ustavni suci, pravobranitelj..), voli pitat o nac manjinama i izbornim jedinicama
kako se mijenja ustav
pitala me ko sve može predlagati zakone i kako se donese. i vagacijski rok.
ustavni zakon, retroaktivnost, koje su se promjene desile promjenom ustava iz 2010, Pitala me zastupnicki imunitet,i koja se prava mogu ogranicit a koja ne u slucaju nuzde. I tko moze donosit zakone u slucaju nuzda, ugl o tome. Neke je pitala retroaktivnost, ustavnu tuzbu, nove izmjene ustava, ustavne zakone, organske zakone
pitala je ustavnu tužbu (naučite sve o njoj..), nacionalne manjine (koliko ih je i koji su zastupnici), formiranje vlade, promjene ustava, izbore, ustav, sabor, izvore ustava, ustavni zakon, uredbe iz nužde, imunitet, p. klauzulu..
cijeni kad znaš detalje ( tipa postotak klauzule, na koji rok je biraju zastupnici, ustavni suci, pravobranitelj..), voli pitat o nac manjinama i izbornim jedinicama
formiranje vlade
ustavna tužba, predsjednički izbori, zastupnički imunitet, organski zakon, ustavni zakon, tko raspisuje referendum, raspuštanje vlade, apsolutna i relativna većina
ustavni običaj, organski zakoni, ustavni zakoni, promjene ustava, način mijenjanja ustava, izbor ustavnih sudaca, Državno sudbeno vijeće, imunitet saborskih zastupnika, ustavna tužba, pokretanj postupka za ocjenu ustavnosti i zakonitosti, razlika između poništavanja i ukidanja zakona i drugih propisa, retroaktivnost zakona, D´Hontov sustav, sustav većine, izborne jedinice, postupak udruživanja RH u saveze s drugim državama, zakonodavna delegacija... ne mogu se dalje sjetiti. Uglavnom ne traži pričanje na dugo i široko, postavlja potpitanja, znati razlike u 2/3, 1/3, većinom glasova nazočnih.
ustavni zakon, drzavno sudbeno vijece,poništavanje i ukidanje zakona i propisa, diskriminacija, i tako neke detaljcice iz ustava, oko sudstva, referenduma, Hr.Sabora, tko koga bira tko šta radi,16, 17, 101, članak ubila je i najmanji dio treme u meni

Zeljaa

Kod Gardasevica sam na usmenom. Savjeti?
Učila sam po njegovim pitanjima i po plavoj knjizici pa se nadam da ce to biti dovoljno

Horiemon

Kronično vaš, 0-24
Kod Gardasevica sam na usmenom. Savjeti?
To je odličan i cool profesor, a super je ko osoba. Meni jedan od omiljenih s prve godine. Doduše, to je bilo davno, ali sumnjam da se "pokvario" u međuvremenu. Ako si učila po tim njegovim pitanjima koja vrti, mislim da ne bi smjelo biti problema. Osim ako si baš nabubala napamet bez poznavanja konteksta, onda ne znam... :) Ono, knjigu si pročitala?

Zeljaa

Nisam knjigu pročitala.Prvo sam krenula učiti po pitanjima i baš sam ih nabubala a ništa mi nije bilo jasno,i onda sam pročitala ustav i odmah shvatila neke stvari,sve lijepo povezala.. a imam još vremena do utorka sve utvrditi dobro.
Znači,misliš da je dovoljno naučiti pitanja,ali sa razumjevanjem?

milena

Pozz!

Nije me dugo bilo na fasu jer sam zaposlena.
Zanima me sto je to Plava knjizica?
Koliko je bitno proci Temeljne znacajke ustavnog poretka RH na 20. obljetnicu Bozicnog Ustava...
Ucim po staroj skripti i Zakonima navedenim u literaturi za ovaj ispit. Jel to dovoljno?

Btw,
pokusala sam sama skinuti jednu od skripti, ali na sami pokusaj dobivam info da -
"nemam dovoljno postova da skidam skripte"
Wtf? prije nisam imala nikakvih ogranicenja iako nikad nisam bila aktivna s postovima na forumu.:blush:

Darijana

Pozz!

Nije me dugo bilo na fasu jer sam zaposlena.
Zanima me sto je to Plava knjizica?
Koliko je bitno proci Temeljne znacajke ustavnog poretka RH na 20. obljetnicu Bozicnog Ustava...
Ucim po staroj skripti i Zakonima navedenim u literaturi za ovaj ispit. Jel to dovoljno?

Btw,
pokusala sam sama skinuti jednu od skripti, ali na sami pokusaj dobivam info da -
"nemam dovoljno postova da skidam skripte"
Wtf? prije nisam imala nikakvih ogranicenja iako nikad nisam bila aktivna s postovima na forumu.:blush:
moraš imati barem 3 posta da pristupis skriptarnici ,a sto se tice literature ja sam ucila po skripti od georgea koliko se sjecam,a plava knjižica je zapravo temeljne znacajke ustavnog poretka RH na 20... ako me pamćenje ne vara, ako sam ipak dala ne točne informacije molim kolege da me isprave

Koliko gardasevic ima pitanja?
meni se čini 3 pitanja,naravno tu ne ulaze podpitanja koja će vjerovatno imati

milena

moraš imati barem 3 posta da pristupis skriptarnici ,a sto se tice literature ja sam ucila po skripti od georgea koliko se sjecam,a plava knjižica je zapravo temeljne znacajke ustavnog poretka RH na 20... ako me pamćenje ne vara, ako sam ipak dala ne točne informacije molim kolege da me isprave

meni se čini 3 pitanja,naravno tu ne ulaze podpitanja koja će vjerovatno imati
Hvala za info!

Zeljaa

Dojmovi od današnjeg usmenog kod Gardaševića. Profesor je stvarno super,ne znam zašto tako negativni komentari o njemu. Istina je da ja danas nisam položila,kao i nitko od nas 7 koji smo izašli na ispit. Ali to je našom krivnjom jer nismo bili dovoljno spremni. I sve nas je uhvatila ogromna trema baš zbog tih komentara kakav je Gardašević.
Ja prva dva pitanja nisam briljirala,al sam vidjela po njemu da bi to mogla biti pozitivna ocjena.I na trećem pitanju sam totalno zablokirala iako sam znala.
Po meni je profesor stvarno ok,onaj ko zna ne bi uopce trebao biti zabrinut :)
Pita po svojim pitanjima,moja preporuka je da si skinete ta pitanja,ali da odgovore ne ucite iz njih,nego iz knjige. Profesor pomaže dok odgovarate,ma super je .. i sama sam se iznenadila kako je super. Čak je rekao da ne želi biti zločest profesor,nego samo traži da se osnovno mora znati.
Neka od pitanja kojih se sjećam: načelo ustavnosti,ustavna tužba,državno sudbeno vijeće,ovlasti predsjednika,ovlasti ustavnog suda,ustavni sud,uredbe iz nužde.. i dalje se stvarno ne mogu sjetiti. Ako se sjetim još kojeg pitanja,javim :)

Nek se javi neko i za dojmove kod Horvat i Podolnjaka.. btw.čula sam da je Horvat danas otišla na porodiljno. Jel to sigurno? Zna se ko će ju mjenjati?

Filipa

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Gardaswvic je ok al mene izmaltretiro sa načelom razmjernosti...da dam primjer a ja taj primjer nigdje nisam našla a učila sam jako puno...

Horiemon

Kronično vaš, 0-24
Dojmovi od današnjeg usmenog kod Gardaševića. Profesor je stvarno super,ne znam zašto tako negativni komentari o njemu. Istina je da ja danas nisam položila,kao i nitko od nas 7 koji smo izašli na ispit. Ali to je našom krivnjom jer nismo bili dovoljno spremni. I sve nas je uhvatila ogromna trema baš zbog tih komentara kakav je Gardašević.
Ja prva dva pitanja nisam briljirala,al sam vidjela po njemu da bi to mogla biti pozitivna ocjena.I na trećem pitanju sam totalno zablokirala iako sam znala.
Po meni je profesor stvarno ok,onaj ko zna ne bi uopce trebao biti zabrinut :)
Pita po svojim pitanjima,moja preporuka je da si skinete ta pitanja,ali da odgovore ne ucite iz njih,nego iz knjige. Profesor pomaže dok odgovarate,ma super je .. i sama sam se iznenadila kako je super. Čak je rekao da ne želi biti zločest profesor,nego samo traži da se osnovno mora znati.
Neka od pitanja kojih se sjećam: načelo ustavnosti,ustavna tužba,državno sudbeno vijeće,ovlasti predsjednika,ovlasti ustavnog suda,ustavni sud,uredbe iz nužde.. i dalje se stvarno ne mogu sjetiti. Ako se sjetim još kojeg pitanja,javim :)

Nek se javi neko i za dojmove kod Horvat i Podolnjaka.. btw.čula sam da je Horvat danas otišla na porodiljno. Jel to sigurno? Zna se ko će ju mjenjati?
Ovo je pravi ispitni review! Svaka čast.

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks