AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Ustavno pravo

bukva

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
sta bi to trebalo reci o tim organskim zakonima??? nabrojat koji su i kojom se vecinom donose?? jel bi to bilo dovoljno? u skripti nema nista vise

cof

dobro, u knjizi piše da ima samo 3 vrste ustavotvornog referenduma, apsolutno obvezni, relativno obvezatan i fakultativni...otkud onda oni prikriveni i savjetodavni?? -.-

Tourniquet

jane doe.
ja sam si to ovak naučila-> apsolutno obvezni, relativno obvezatan i fakultativni su ODLUČUJUĆI (JER se na njima donosi pravno obvezujuća odluka), a postoji još i SAVJETODAVNI (na kojem se ne donosi odluka, nego građani izražavaju svoje mišljenje) + PRIKRIVENI (građani bitraju samo kandidate koji će onda odlučit o ustavu)..

dakle mogu bit ODLUČUJUĆI i SAVJETODAVNI + PRIKRIVENI koji nije ni jedno ni drugo..

nemoj se s tim opterećivat, samo tak nauči :laughing:

Dolla

Miss Gates
Onda ok...sad idem sve ponovit, jel dosta ponovit ona pitanja od nje ili pita i nekaj izvan tog??
Budi sretna što si kod Ane, ja sam kod nje dobila 5 i nije mi izlazila iz okvira svojih standardnih pitanja... I jako voli sitne detalje, sjećam se da je bila oduševljena kad sam joj rekla onaj bonus na mandat sudaca ili čega već ustavnog suda (6 mjeseci dok se ne izabere novog) :zubo:

bukva

i zanima me jos koja se prava mogu ograniciti u slucaju nuzde...na koja se to dakle prava misli... eto fala :D

pravo

koliko dugo traje ispit kod Ane H.?
ima nas skoro 40 prijavljenih, jel idemo po abecedi ili kao to ide?

pitam zato što kasnije imam nešto za obavit pa da znam

Dolla

Miss Gates
koliko dugo traje ispit kod Ane H.?
ima nas skoro 40 prijavljenih, jel idemo po abecedi ili kao to ide?

pitam zato što kasnije imam nešto za obavit pa da znam
Idete po abecedi i ne smijete kasnit jer vas na početku sve proziva i označava na popisu tko je došao a tko nije... Tko ne dođe odmah na početku i koga ne označi, taj nema pravo na usmeni... Traje ti možda maksimalno desetak minuta po osobi, čak niti toliko ako dobro znaš, s tim da ulazite po dvoje.

Saraa

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Jel može netko svojim riječima objasniti D'Hondtov sustav i izborni količnik. Ne treba mi definicija, samo da mi netko malo razjasni, googlam čitam po wikipediji ali sve je tak nekak stručno... HVALA

Danijela22

ekipa, imam još jedno pitanje, kako se ulazi kod podolnjaka, jel po abecedi ili kako tko želi? i idemo li po dvoje unutra ? :)

Tourniquet

jane doe.
Jel može netko svojim riječima objasniti D'Hondtov sustav i izborni količnik. Ne treba mi definicija, samo da mi netko malo razjasni, googlam čitam po wikipediji ali sve je tak nekak stručno... HVALA
ovak sam si ja naučila, ne znam oće ti pomoć..

D'Hondtov sustav - prvo se izračuna kolko je svaka lista (npr. SDP) dobila glasova ukupno, onda se to izračuna i za sve druge stranke..onda se taj broj koji se dobije dijeli sa 1,2,3,4,...14 (kod nas jer mi tolko biramo zastupnika)..rezultate koje dobimo poredamo po veličini tj. 14 najvećih rezultata predstavlja zastupnike (ovisi iz koje stranke i na kojem mjestu su)..

Izborni količnik - (1) prvo se izračuna ukupno glasova tj. kolko je ukupno ljudi glasalo u 1 izbornoj jedinici, onda se to dijeli sa brojem zastupnika koji ta jedinica bira, taj broj je izborni količnik. (2) onda se izračuna kolko je 1 stranka (lista) dobila glasova, i taj broj se dijeli sa tim izračunatim izbornim količnikom. Broj koji se dobije je broj koliko je predsrtavničkih mjesta stranka dobila.

to je fakat to..nema ti tu neke mudrosti :crazy:

vibica

ekipa, imam još jedno pitanje, kako se ulazi kod podolnjaka, jel po abecedi ili kako tko želi? i idemo li po dvoje unutra ? :)
Kako tko želi. Ide se po dvoje unutra.
Ako vas dođe više, on podijeli u dvije grupe.
Kad sam ja odgovarala kod njega, prva grupa je bila recimo u 10. Drugi dio je poslao na kavu i rekao im da dođu u 12. Naravno da 1. dio još nije bio gotov, tako da se sve to full odužilo.

Tenčica

Danas kod Gardaševića je jako malo ljudi prošlo, ja sam išla u 3.grupu i u te prve tri grupe možda je 3 ljudi prošlo...više od toga ne, za ostale grupe ne znam://

Tourniquet

jane doe.
evo mene od Ane, ono kaj je ful bezobrazno je da piše da je ispit u 9, i onda nas je poslala da se vratimo u 11, i onda još 2 sata čekali...tam sam bila od 9-13 h..:confused2: danas je pakleno..
prof. Ana je super, šali se i totalno je opuštajuća, danas je dosta ljudi palo al ona je meni bila fer, dobila 5 :crazy: 1 sam pročitala iz knjige i onda udri po skripti, mislim da je ok skripta jedino malo si neka objašnjenja uzet iz knjige..čula sam od drugih da je pitala detalje i to nije ok, npr. što ustavni suci odlučuju u vijeću od 3 suca, ja detalje nemam pojma, pitala me samo 3 pitanja i to neka ful lagana:
razlika poništavanja/ukidanja (to nije znala cura do mene pa pita tak ak ne zna drugi), ekscepcija legalnosti, koja prava se nikada ne može ograničiti (tu čak 1 i nisam znala)..

nikakve detalje..valjda sam imala sreće...još me i gnjavila da zakaj sam na VELEUČILIŠTU, zakaj ne idem na praavi faks :bang:

inače sve 5, onaj ko potrefi pitanja prolazi.. skripta je čist dost..

bukva

Ana Horvat jako ugodna imam samo rijeci hvale, nikad ugodniji ispitivac... pokoji detalj pita, ali uglavnom su to ona eliminacijska pitanja... ja sam ucio svega 5-6 dana... 3 u indeksu...izborni sustavi, zakonodavna delegacija i nepovredivost doma me pitala...i pozz za jako simpaticnu kolegicu koja je sa mnom odgovarala, hehe :DDD

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks