AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Ustavno pravo

mimica

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
e ljudi jel dok Podolnjak pita ona prava npr.politička prava...jel dovoljno samo nabrojati koja su ili posebno i obajsniti svako???

mato.zg

da li mi neko može odgovorit na ovih par pitanja!!!
1.izvanredna stanja u RH!?
2.polupredsjednički sustav?
3.razlika između sukoba i poremečaja nadležnosti?
4.složene državne zajednice?
i 5.prava(generacije i kako su rangiranipoustavu)?
bila bi jako zahvalna!!:)

misty

e ljudi jel dok Podolnjak pita ona prava npr.politička prava...jel dovoljno samo nabrojati koja su ili posebno i obajsniti svako???
samo nabrojat, ukoliko on ne traži da objasniš neko od njih...:wink5:

Jennifer

da li mi neko može odgovorit na ovih par pitanja!!!
1.izvanredna stanja u RH!?
2.polupredsjednički sustav?
3.razlika između sukoba i poremečaja nadležnosti?
4.složene državne zajednice?
i 5.prava(generacije i kako su rangiranipoustavu)?
bila bi jako zahvalna!!:)
1. izvanredna stanja u RH: rat, stanje neposredne ugroženosti, velike prirodne nepogode
2.Polupredsjednički sustav prihvaćen je ustavom iz 1990. zbog vrlo visokog stupnja političke demokracije i djelotvornog političkog sustava. Bio je prihvaćen i u Hr. tradiciji. No 2000.g. se ukida zbog veće političke moći na razini predsjednika Republike. Uvedena je parlamentarna vlada
3. Razlika između sukoba i poremećaja nadležnosti
sukob nadležnosti ne zna se tko je nadležan za rješavanje spora, imaš pozitivni i negativni sukob nadležnosti
poremećaj nadležnosti kada je predviđeno unaprijed da tijela državne vlasti obavljaju poslove za koje su inače nadležna druga tijela, uvijek se radi o tome da izvršna vlast obavlja poslove zakonodavne i pritom donosi opće akte umjesto zakona i ti se akti nazivaju uredbe
4 Složene državne zajednice koliko znam da to spada po XII. poglavlje koje mi netrebamo znati
5. Generacije prava
I. generacija prava ( osobna prava, političke slobode i prava, biračko pravo, sloboda tiska i dr.oblika javnog priopćavanja itd.)
II. generacija prava ( gospodarko-kulturna prava i socijalna prava)
III. generacija prava (ekološka prava)

mato.zg

da li se pod pitanjem koje su vrste uredbi smatra:a) uredbe iz nužde , b)uredbe na temelju neposrednog ustva.ovlaštenja , c)uredbe na temelju zakonskog ovlaštenja i d) uredbe za primjenu ili izvršenje zakona??? hvala
i jel netko zna : ograničavanja prava i sloboda u slučaju nužde??:confused2:

Jennifer

da li se pod pitanjem koje su vrste uredbi smatra:a) uredbe iz nužde , b)uredbe na temelju neposrednog ustva.ovlaštenja , c)uredbe na temelju zakonskog ovlaštenja i d) uredbe za primjenu ili izvršenje zakona??? hvala
i jel netko zna : ograničavanja prava i sloboda u slučaju nužde??:confused2:
da pod pitanjem vrste uredbi nabrojiš te 4, ali uredbe na temelju neposrednog ustavnog ovlaštenja ne postoje u Hrvatskoj

ograničavanja prava i sloboga u slučaju nužde :
- Dvije osnovne posljedice koje Ustav RH predviđa za izvanredna stanja su mogućnost ograničavanja ljudskih prava i sloboda (čl. 17)
određeni poremećaj nadležnosti državnih tijela (čl.100)
- O ograničavanju prava i sloboda odlučuje Hrvatski sabor 2/3 većinom svih zastupnika, isključivo ako se sabor ne može sastati odluku o ograničavanju prava i sloboda donosi predsjednik RH ali samo na prijedlog i iz supotpis predsjednika Vlade.
-Predsjednik i Vlada o ograničenju prava i sloboda odlučuju uredbama iz nužde (čl 100 Ustava),
-Prava i slobode koje se NESMIJU ograničavati su: pravo na život, zabrana mučenja, nečovječnog postupanja, sloboda misli, savjesti i vjeroispovijedi, odredbe o pravnoj određenosti kažnjivih djela i kazni.

nadam se da ste skužili, ako šta treba pitajte... :)

u prijašnjim postovima vidjela sam da je netko pitao tijela lokalne samouprave pa evo odgovora:

Tijela lokalne samouprave
općinsko i gradsko vijeće (predstavničko tijelo)
općinski načelnik i gradonačelnik (izvršno tijelo)

Tijela područne (regionalne) samouprave
županijska skupština (predstavničko tijelo)
župan (izvršno tijelo)

mato.zg

zanima me da li kod temeljnih prava po naraštajima treba znat sve ili samo nabrojat??odgovaram kod gardaševića pa ko je bio kod njega,molim da mi kaže jel on ide toliko u širinu kad ispituje!!!:)

blabla

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
zanima me da li kod temeljnih prava po naraštajima treba znat sve ili samo nabrojat??odgovaram kod gardaševića pa ko je bio kod njega,molim da mi kaže jel on ide toliko u širinu kad ispituje!!!:)
ma nešto i o njima moraš reć...pa to logički izvučeš:proud:
i, malo pogledaj po forumu, Đorđe dosta pita po tim pitanjima...

mato.zg

ma nešto i o njima moraš reć...pa to logički izvučeš:proud:
i, malo pogledaj po forumu, Đorđe dosta pita po tim pitanjima...
da skupila sam si ta pitanja i učim po njima i ustavu...e sad,ne znam oče li to biti dovoljno!!!

Jennifer

trebam malu pomoć...jel mi netko može odg na ova pitanja

1.važnost supotpisa
2. pasivno biračko pravo
3. parlamentarna nepodudarnost u RH
4. Nefiksna kvota

u naprijed hvala

tihic

1.važnost supotpisa
2. pasivno biračko pravo
4. Nefiksna kvota

u naprijed hvala

INSTITUCIJA SUPOTPISA –
nijedan akt drž. poglavara nema pravne snage bez supotpisa predsjednika vlade, ovlaštenog ministra ili vlade u cjelosti
- činom supotpisa vlada preuzima polit. odgovornost na sebe

Nefiksna kvota
Hrvatski državljani koji imaju prebivalište izvan Republike Hrvatske kao birači biraju zastupnike na temelju lista s po 14 kandidata u posebnoj 11. izbornoj jedinici, po sustavu nefiksne kvote. Broj zastupnika koje će izabrati ovi birači utvrdit će se na način da ukupni broj važećih glasova u deset izbornih jedinica u Republici Hrvatskoj podijeli sa 140 koliko se ukupno zastupnika bira u tim izbornim jedinicama. Dobivenim rezultatom koji predstavlja količnik, dijeli se broj važećih glasova u posebnoj izbornoj jedinici. Rezultat koji se tako dobije jest broj zastupnika koji je izabran u posebnoj izbornoj jedinici. Ako rezultat ne bude cijeli broj, zaokružit će se na cijeli broj od 0,5 na više, a ispod 0,5 na niže. Ukupan broj zastupnika koje izaberu hrvatski birači koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj utvrđen na opisani način podijelit će se između lista koje su kandidirane u toj izbornoj jedinici na način kako se vrši obračun postotaka glasova u pune mandate u izbornim jedinicama u Republici Hrvatskoj.

to je šta ja znam

mimica

1.važnost supotpisa
2. pasivno biračko pravo
4. Nefiksna kvota

u naprijed hvala
evo da nadopunim...
pasivno biračko pravo je pravo biti biran u predstavničko tijelo i za predsjednika RH..241 str.
parlamentarna nepodudarnost u RH predsjednik RH nemože obavljati javne niti profesionalne dužnosti. nakon izbora Predsjednik RH mora podnesti ostavku na članstvo u političkoj stranci i o tome mora obavijestiti Hrv.Sabor..242.str

gdje se u knjizi nalazi narodni suverenitet...ili ako netko zna ukratko što je to..

Marianne

evo da nadopunim...
pasivno biračko pravo je pravo biti biran u predstavničko tijelo i za predsjednika RH..241 str.
parlamentarna nepodudarnost u RH predsjednik RH nemože obavljati javne niti profesionalne dužnosti. nakon izbora Predsjednik RH mora podnesti ostavku na članstvo u političkoj stranci i o tome mora obavijestiti Hrv.Sabor..242.str

gdje se u knjizi nalazi narodni suverenitet...ili ako netko zna ukratko što je to..
narodni suverenitet- str. 217., 218., 219. u knjizi

mimica

jel ima koja dobra duša da mi svojim riječima objasni onu prohibitivnu klauzulu za 5%..šta se treba reć ak mi Podolnjak postavi to pitanje??:az:
...jel je istina to što neki pišu da ako neznaš prvo pitanje koje ti Podolnjak postavi da ti vraća index???:ceka: :az:

:zzz:

misty

jel ima koja dobra duša da mi svojim riječima objasni onu prohibitivnu klauzulu za 5%..šta se treba reć ak mi Podolnjak postavi to pitanje??:az:
...jel je istina to što neki pišu da ako neznaš prvo pitanje koje ti Podolnjak postavi da ti vraća index???:ceka: :az:

prohibitivna klauzula iliti izborni prag koji iznosi 5% znači da na parlamentarnim izborima koji su prešli taj prag sudjeluju u diobi zastupničkih mjesta (taj prag se primjenjuje i u diobi mjesta za županijska, gradska i općinska vijeća). to ti je dovoljno za reći...

kad sam bila kod njega, postavio mi je prvo pitanje na koje nisam baš znala odgovor pa je malo pričekao hoću li se sjetiti, ali nisam pa mi je vratio indeks...ne mora značiti da će tako biti ovaj put, pa nemoj da te sve to obeshrabri pa zablokiraš na prvom pitanju.:wink5:

Jennifer

izborni prag i prohibitivna klauzula je isto - najmanji postotak glasova koje mora dobiti određena lista na izborima da bi imala pravo sudjelovati u diobi zastupničkih mjesta.
znači prohibitivna klauzula u Hrvatskoj ti je 5%, određena lista mora dobiti 5% glasova birača na izborima da bi imala pravo sudjelovati u diobi zastupničkih mjesta. Znači ako nema tih 5% nema pravo na zastupnička mjesta.

ja sam za podolnjaka čula da je dobar ispitivač...nadam se...sutra sam kod njega

Jennifer

i ja sam sutra kod njega,nadajmo se da nas potrefe pitanja.. :tongue2:
hehe...nadam se i ja...ma proći ćemo mi to :crazy:

šta nitko nezna razliku između ukidanja i poništavanja propisa??? :)

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks