AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Ustavno pravo

Marianne

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
hej ljudi..
jel mozda netko zna odgovore na ova pitanja (ne moraju ni bit odgovori, moze samo broj stranice iz knjige ili skripte):
1. formalni dijelovi ustava
2. temeljna prava po naraštajima
3. odnosi ustavnog prava i političkih znanosti i drugih grana prava

ja sam trazila i trazila i nista nisam nasla.. doduse mozda nisam razumjela bas najbolje pitanja.. :cool:

vlatkap

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
hej ljudi..
jel mozda netko zna odgovore na ova pitanja (ne moraju ni bit odgovori, moze samo broj stranice iz knjige ili skripte):

ja sam trazila i trazila i nista nisam nasla.. doduse mozda nisam razumjela bas najbolje pitanja.. :cool:
ODNOS USTAVNOG PRAVA I DR. GRANA PRAVA
-norme ustavnog prava određuju okvir pravnog sustava i njegovog sadržaja
-zbog toga je ustavno pravo okvirna i temeljna grana prava
-dok je neka norma u ustavnom pravu početna i završna ( jer se u pravilu pobliže ne razrađuje ) u nekoj dr. grani prava je osnovna i početna
-velik broj normi u ustavnom pravu nalazi se u ustavu koji je u gotovo svim državama kruti, pa su te norme po pravnoj snazi iznad normi drugih grana prava
-postoje neke norme koje su samo ustavne ( npr. način izbora, djelokrug i odnosi predstav. tijela, drž. poglavara, Vlade )
-u Hrv. Ustavu to su norme o izboru zastupnika u Sabor i predsjednika Republike, njegove ovlasti, djelokrugu Sabora, odnosima Sabora i Vlade...

DIJELOVI – 1. izvorišne osnove 5. ustavni sud RH
2. temeljne odredbe 6. ustrojstvo lok. samouprave i uprave
3. temeljne slobode i prava građana 7. međunarodni odnosi
4. ustrojstvo drž. vlasti 8. promjena ustava

ganesha

hej ljudi..

ova temeljna pravo po naraštajima su ti u knjizi od 102str. do 107str... nemam to nigdje skraćeno, (nekako mi to nije zanimljivo pa još nisam podcrtala :wink5: hehe..) pa si najbolje to pogledaj sama...

mimica

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
ej ljudi...mene zanima jer Podolnjak pita kada 2 i 3 cjelinu jer ne vidim baš po pitanjima da je nekog pitao...

blabla

ej ljudi...mene zanima jer Podolnjak pita kada 2 i 3 cjelinu jer ne vidim baš po pitanjima da je nekog pitao...
neznam točno za njega...
ali nikada nemoj sa sigurnošću uzeti samo pitanja koja oni "kao uvijek pitaju"...jedino ako se voliš kockati:crazy:
ako baš ne pita to-barem pročitaj jednom da ti ostane nešto u glavici, za svaki slučaj:wink5:
nisam baš pomogla, ali etoo..

misty

kada sam ja kod njega bila, onda je rekao da on ionako pita samo po Ustavu, pa bi dobro bilo da učimo po Ustavu, a ne po kojekakvim skriptama.:wink5:

mimica

kada sam ja kod njega bila, onda je rekao da on ionako pita samo po Ustavu, pa bi dobro bilo da učimo po Ustavu, a ne po kojekakvim skriptama.:wink5:
pa 2 i 3 cjelina se nalaze u knjizi, a ne u kojekakvoj skripti...za knjigu pitam..

misty

i to znači da moramo znati sve kaj piše u ustavu..svaki članak i stavak
pa po meni ne pita teško što je ok, pročitaš Ustav dva, tri puta i znat ćeš odgovorit na njegovo pitanje...:happy:

tihic

molim ako neko zna šta je to ili di se nalazi u knjizi
1.Ovlasti ust suda
2.Balotaža
3.razliku između ukidanja i poništavanja propisa

Jennifer

molim ako neko zna šta je to ili di se nalazi u knjizi
1.Ovlasti ust suda
2.Balotaža
3.razliku između ukidanja i poništavanja propisa[/QUOTE

Hej evo ti str iz knjige da baš nepišem sve...ako ne nađeš javi pa ti ipak napišem...

1. Ovlasti ust suda - 183str - 184str
2. Balotaža - 247str (ugl u sklopu djela "Sustav većine" predzadnji odlomak)
3. za ovo nisam sigurna...

mimica

ova temeljna pravo po naraštajima su ti u knjizi od 102str. do 107str... nemam to nigdje skraćeno, (nekako mi to nije zanimljivo pa još nisam podcrtala :wink5: hehe..) pa si najbolje to pogledaj sama...

pa zar temeljna prava po naraštajima ne spadaju pod dio gradiva koje netrebamo znati??

ganesha

pa zar temeljna prava po naraštajima ne spadaju pod dio gradiva koje netrebamo znati??
hmmm... evo sad gledam, to spada pod 4 cjelinu... pa onda ne moramo to znat pošto je kolegica napisala sljedeće:

za ustavno treba poglavlja: 1 ,2-1 dio, 3, 4-2dio, 5- 3 i 4 dio, 7, 8, 9, 10- 1 dio, 11. :happy:

al vidim da ovdje nedostaje 6 poglavlje - 3.dio!! referendum i narodna inicijativa su bitni!!

mimica

hmmm... evo sad gledam, to spada pod 4 cjelinu... pa onda ne moramo to znat pošto je kolegica napisala sljedeće:

al vidim da ovdje nedostaje 6 poglavlje - 3.dio!! referendum i narodna inicijativa su bitni!!
meni u bilježnici piše ovako:
1, 2-1 dio, 3, 4-2 dio, 5-1,3 i 4 dio, 6-2 i 3 dio, 7, 8, 9, 10-1 dio, 11

ganesha

meni u bilježnici piše ovako:
1, 2-1 dio, 3, 4-2 dio, 5-1,3 i 4 dio, 6-2 i 3 dio, 7, 8, 9, 10-1 dio, 11
vidiš to su sad sve različite informacije!! :confused2:
ovo o referendumu i narodnoj inicijativi sigurno treba jer sam čitajući prijašnje postove naišla da su i to pitali tako da... znači u 6 poglavlju sigurno treba 3.dio...

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks