Re: Upravljanje ljudskim potencijalima i službeničko pravo
Da li zna netko odgovore na ova tri pitanja???
Praćenje i ocjenjivanje radnog izvršenja, koje komponente?
Metode praćenja i ocjenjivanja radnog izvršenja?
Faktori koji utječu na ULJP?
Hvala

I ja sam danas bila na ispitu i nije baš bajno :/ Ovih tri pitanja nema u najnovijoj skripti :/
Mislim da ti je radno izvršenje pod pitanjem 15 prvog dijela skripte za drugi kolokvij.
što se tiče faktora koji utječu na ULJP:
- ideja aktivnog i integralnog ULJP promovirana je kroz pokret NJM 80-ih godina. Većina istraživanja o ULJP potječe iz SAD-a i VB
- pri analizi suvremenih promjena u javnom sektoru trebamo uzeti u obzir:
1. stupanj razvoja zemlje
2. kulturalnu perspektivu i tradiciju
3. institucionalne varijable
4. dani temelj sredstava
5. stupanj stručnosti reforme
6. politiku poduzetništva i političku volju
- faktori koji utječu na ULJP mogu biti vanjski, organizacijski i individualni
- prva skupina vezana je uz složenu i turbulentnu okolinu unutar koje pojedine organizacije djeluju. Na najopćenitijom razini ULJP ovisi o tipu društveno - ekonomskog uređenja unutar koje organizacije djeluju, no važan je i institucionalni i kulturološki okvir. Za ULJP u javnoj upravi osobito su važne političke, pravne i upravne institucije koje mogu vrlo značajno odrediti smjer i model ULJP
- druga skupina odnosi se na organizacijske karakteristike. Oni podrazumijevaju da će organizacije odabrati određeni model ULJP-a ovisno o svojoj veličini, broju i strukturi zaposlenih, sjedištu, vrsti djelatnosti, tehnologiji, specifičnoj organizacijskoj kulturi i etici itd. To znači da mogu postojati velike razlike unutar iste zemlje i unutar istog područja
djelatnosti. U ovoj skupini važan je faktor organizacijska kultura koja može utjecati na odabir modela ULJP-a
- treća skupina faktora djelomice ovisi o organizacijskim karakteristikama, a djelomice je samostalna. Radi se o specifičnim ljudskim karakteristikama, psihološkim i socijalnim osebujnostima, stajalištima i načinu razmišljanja rukovoditelja i zaposlenika pojedinih upravnih organizacija. U privatnom sektoru uočljivija je važnost menadžera, a u javnoj upravi su profesionalni rukovoditelji, ali i politički imenovane osobe