AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Upravljanje ljudskim potencijalima s osnovama službeničkog prava

Sea

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Re: Upravljanje ljudskim potencijalima i službeničko pravo

Slažem se... meni je isto ULJP bio najteži ispit, teži od radnog i teži od građanskog. I da, zakoni su lakši dio ispita.
jel to hoće reći da kada položiš ULJP ostalo je lako?! :)

lucy

Mladi član foruma kojeg zanima uprava

jel to hoće reći da kada položiš ULJP ostalo je lako?! :)

Sve je to individualno.
Meni osobno je ULJP bio najteži ispit do sada, teži od radnog i građanskog, ali ne mogu reći da su mi radno i građansko bili laki. I za jedan i za drugi sam itekako dobro grijala stolicu..:laughing:

Tommy

moze li mi netko reci iz cega je najbolje uciti za uljp, dali iz knjige ili je bolja koja od skripti...

vlatkap

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.

jel mi može netko odg na ova pitanja:

1. kako orjentacija službenika utječe na upravu
2. razvoj ideje ULJP-a
3. karakteristike drž. službenika ( dal tu treba reči tefiniciju drž. službenika???)
4. tko su zagovornici učeće organizacije
5. personalne mjere za unapređenje uljp-a u RH
6. koja je razlika između organizac. i funkcionalnih definicija službenika i koja se koristi u Hrv. zakonodavstvu
7. kriteriji Weberijanske uprave
8. metode i tehnike za poboljšanje službeničkog sustava
9. kakav utjecaj ima nomenklatura na postsocijalističke zemlje
10. razlike spolis i merit sustava
JEL NETKO MOŽE ODGOVORIT ???:unsure:

majolada

malo sam gledala pitanja sa prijašnjih rokova i primjetila da su na prošlom roku bila potpuno ista pitanja koja su bila i na prvom roku u veljači prošle godine
da li je netko primjetio da se to već događalo?

tinach

moze li mi netko reci iz cega je najbolje uciti za uljp, dali iz knjige ili je bolja koja od skripti...
pogledat ću ti ja doma koje sam materijale imala pa javim.:blushed::laughing:
čini mi se da sam pretežno imala neku skriptu i usput čitala i knjigu

malo sam gledala pitanja sa prijašnjih rokova i primjetila da su na prošlom roku bila potpuno ista pitanja koja su bila i na prvom roku u veljači prošle godine
da li je netko primjetio da se to već događalo?
je, događalo se..ionako se događa da se vrte već izvrtana pitanja s prijašnjih rokova pa joj se možda koji put ne da vrtitii kombinirati već samo ponovi:happy:

elamica

Može provjera ako je ovo sva literatura?

OBVEZNA LITERATURA:

(1) MARČETIĆ, Gordana (2007) Upravljanje ljudskim potencijalima u javnoj upravi (u tisku, Društveno veleučilište u Zagrebu, Zagreb 2007. (za ispit je potrebno naučiti od strane 43. do strane 311, a pročitati od strane 313 do 394);

(2) MARČETIĆ, Gordana (2005) Javni službenici i tranzicija, Društveno veleučilište u Zagrebu i Konrad Adenauer Stiftung, Zagreb 2005. (za ispit je potrebno naučiti od strane 119-184);

(3) KOPRIĆ, Ivan (1999), Struktura i komuniciranje u upravnim organizacijama, Pravni fakultet u Zagrebu (za ispit je potrebno naučiti od strane 256. do strane 290.).

PROPISI:
(1) Zakon o državnim službenicima, Narodne novine broj 92/05, 142/06, 77/07, 107/07 i 27/08;
(2) Zakon o plaćama u javnim službama, Narodne novine broj 27/01;
(3) Uredba o klasifikaciji radnih mjesta u državnoj službi, Narodne novine broj 77/07 i 13/08 (naučiti od članka 1. do članka 6., članak 11. i članak 17.);
(4) Uredba o načinima i uvjetima napredovanja državnih službenika, Narodne novine broj 77/07;
(5) Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike, Narodne novine broj 92/04, 141/04, 150/04 (naučiti od članka 35. do članka 43.).

tiky

2. razvoj ideje ULJP-a
3. karakteristike drž. službenika ( dal tu treba reči tefiniciju drž. službenika???)
6. koja je razlika između organizac. i funkcionalnih definicija službenika i koja se koristi u Hrv. zakonodavstvu
evo kako bi ja odg na neka pitanje:
1. nemam pojma
2. skripta iz skriptarnice str 6.
3. mislim da tu treba napisat ono na str 65. u skripti, al nisam sigurna
4. to i mene zanima :)
5. to ti na strani 59. - personalna razina
6. tu objasnis i jedno i drugo.. a kod nas se koristi i jedna i druga def
7. to ti na prvoj strani skripte -ona nabrajanja
8. e to isto ne znam, pa bi molila da netko pametan napise :p
9. hm... lose valjda... :) ne znam kaj tu treba napisat
inace, to je ona skripta sa 79 str u skriptarnici...
ovaj predmet je UŽASAN!

zoki

ja sam učio iz skripte iz skriptarnice ima 82 str. i naravno zakon o državnim službenicima te si skini sva pitanja sa foruma i uči po njima jer se vrte veliki broj istih pitanja naravno po njima si ponoviš prije ispita to je to

Tihana I.

2. razvoj ideje ULJP-a
Ovo pod jedan ti je odgovor kod organizacijskih kultura...razlike spolis i merit sistema napišeš o svako nešto...ima to u skripti...

vodenjak

Jeli moguće da ovo nitko ne zna ? Pitala sam još prije 10 dana ali nitko nije odgovorio. Pa molim ako je netko u međuvremenu naučio da pomogne odgovorom.

1.razlika vertikalne i horizontalne karijere
2. koji je sustav napredovanja u rh?

morskasipa

Jeli moguće da ovo nitko ne zna ? Pitala sam još prije 10 dana ali nitko nije odgovorio. Pa molim ako je netko u međuvremenu naučio da pomogne odgovorom.

ovo prvo ne znam,ali što se tiče sustava napredovanja u RH de facto ne postoji.
ZODS sadržava niz odredbi o ocjenjivanju,ali samo jednu odredbu o napredovanju koja se temelji na izvanrednim radnim ocjenama(kandidat iz drž.službe)ili zadovoljavajućim rezultatima testiranja(vanjski kandidat).Načini i uvjeti napredovanja tek se trebaju pobliže odrediti Uredbom Vlade koja još nije donesena

marija0205

1.-Horizontalna karijera: službenik napreduje samo u struci (npr.kemičar samo ide dalje na specijalizaciju, neće napredovati na hijerarhijskoj razini.)
-Vertikalna karijera: službenik napreduje na više radno mjesto u višu kategoriju radnog mjesta, napreduje na hijerarhijskoj razini.

2. Sustav napredovanja u RH (knjiga str.293.) zastupljen je AUTOMATSKI SUSTAV NAPREDOVANJA plaća je u načelu fiksno određena, a jedini oblik automatskog pomicanja je povećanje u iznosu 0,5 % ukupne plaće službenika za svaku navršenu godinu radnog staža.
-Sustav napredovanja DE FACTO ne postoji ZODS sadržava niz odredbi o ocjenjivanju ali samo jednu načelnu odredbu o napredovanju koje bi se trebalo temeljiti izvanrednim radnim ocjenama, ili zadovoljavajućim rezultatima testiranja.
-Načini i uvjeti napredovanja tek se trebaju pobliže urediti UREDBOM VLADE, koja još nije donesena.

vodenjak

E sad mi tek ništa nije jasno. Knjiga doduše kaže na strani 293 da sustav napredovanja u RH de facto ne postoji, ali zar nije Uredba o načinima i uvijetima napredovanja državnih službenika donesena 19,07,2007.
A da stvar bude još nejasnija Pusić u svojoj knjizi na str 225 izrekom kaže " Hrvatski sustav primjenjuje klasifikaciju radnih mjesta i prema tome otvoreni sustav napredovanja..."
Ja ne znam više kome vjerovati. Obzirom da je ocjenjivanje pismenog vrlo strogo, ja nemam pojma što odgovoriti na ovo pitanje. Zbunjena sam totalno. Jel može netko biti siguran što je točno.

vlatkap

kolko je bodova potrebno za prolaz???
dal netko zna:
1. uobičajni odabir javnih službenika
2. temeljne vrjednosti u suvremenoj upravi

vlatkap

pitanja kojih se sijećam:
1. zahtijev za pokretanje postupka zbog teške povrede službene dužnosti
2. službenički sud i viši službenički sud
3. temeljna prava drž. službenika
4. dužnost čuvanja službene tajne
5. sustav odjela
6. vrste timova

majolada

bilo je još
1.metode odabira javnih službenika
2.objasni sengejevo "timsko učenje" (nešto takvo)
3.karakteristike weberove birokracije
4.problemi kod menađerskog pristupa u svijetu (nešto takvo)

rezultati iz pismenog su sutra na web stranici iza 20h i onda bude se znalo kad je usmeni

vlatkap

bilo je još
1.metode odabira javnih službenika
2.objasni sengejevo "timsko učenje" (nešto takvo)
3.karakteristike weberove birokracije
4.problemi kod menađerskog pristupa u svijetu (nešto takvo)

rezultati iz pismenog su sutra na web stranici iza 20h i onda bude se znalo kad je usmeni
zna li netko odgovoriti na ta 4 pitanja ???

majolada

zna li netko odgovoriti na ta 4 pitanja ???
karakteristike weberovog pristupa su ti odma na prvoj strani skripte
metode odabira javnih službenika su na 31 i 32 strani skripte
a ova druga dva ne znam

chuchi

menadžerski model- nedostatci: usmjerenost je isključivo na rezultat, malo se brige vodi o ''osjećaju'' službenika, politički i ideološki napadi, smanjenje plaće, otpuštana, porast napetosti i straha, smanjenje efikasnosti i ekonomičnosti uprave.

metode odabira službenika: javni natječaj i interni oglas,,, više o tome u ZODS-u čl. 45

weberov pojam bitokracije: tijekom 19.st, bureau-pisaći stol + grč. kratein- vladati
1. hijerarhijski strukturiran sustav ureda (uprave)
2. kao zloupotreba moćći od strane činovnika
3. novi tip vladanja činovništva odnosno prof. upravljača
ovo se razlikuje od onog pitanja KRITERIJI WEBERIJANSKE UPRAVE, tako da to treba paziti što pitaju :)

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks