AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Upravljanje ljudskim potencijalima s osnovama službeničkog prava

ivančica

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Re: Upravljanje ljudskim potencijalima i službeničko pravo

Molim nekoga da napiše razliku između ljudskog kapitala i potencijala...:unsure:

vlatkap

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.

Molim nekoga da napiše razliku između ljudskog kapitala i potencijala...:unsure:
Ljudski kapital - odražava se ekonomski interes za stvaranjem profita
Ljudski pitencijal - ljudi su mnogo više od faktora proizvodnje, nisu lako zamjenjiva roba, njihova učinkovitost neovisi samo o visini plaće i materijalnim pogodnostima nego i o drugim elementima ( npr. zadovoljstvo na radu )

MOŽE NETKO ODGOVORITI I NA MOJA PITANJA ? :blushed:

Twity

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.

da li netko zna:
1. koji su uvjeti za napredovanje službenika
2. koji je sustav napredovanja zastupljen u zakonodavstvu RH
3. kakav je klasifikacijski sustav zastupljen kod nas
Evo ja ću pokušati dati odgovore na ova pitanja:
1. ZODS navodi da državni službenik može biti unaprijeđen na više radno mjesto: 1)ako je njegov posao 2 puta uzastopno ocijenjen ocjenom izvanredan ili odlilčan, zatim 2)ako je raspisan interni natječaj za popunu radnog mjesta na koje bi službenik nakon unaprjeđivanja bio raspoređen, 3)ako se javio na raspisani natječaj za popunu radnog mjesta i ispunjava formalne uvjete za raspored te 4)ako je postigao zadovoljavajuće rezultate na testiranjima na kojima je pokazao stručnu osposobljenost, znanje i vještine.
2. Zakon nije baš najjasniji po tom pitanju, budući da se je u globalu opredijelio za sustav klasifikacije radnih mjesta takvom sustavu odgovarao bi otvoreni sustav napredovanja, a opet s druge strane ZODS ima i odredbu koja odgovara automatskom sustavu napredovanja(riječ je o onih 0,5 koji se dodaju plaći drž.službenika za svaku godinu radnog staža) tak da stvarno ne znam koji bi odgovor na ovo pitanje bio točan
3. ZODS pojedinim odredbama neodređeno i nedosljedno zastupa koncept karijere iako se u načelu temelji na klasifikaciji radnih mjesta

Eto nadam se da sam barem malo pomogla!
E da, jel može meni netko reći nešto o školi human relations jer znam samo par šturih informacija o njoj?

chuchi

1)ako je njegov posao 2 puta uzastopno ocijenjen ocjenom izvanredan ili ...
as. Teo i prof. Marčetić su rekli da ovo NE! i da ne razumiju zašto svi to pišemo, jer po uredbi to više nije, i to ne vrijedi više...

HUMAN RELATIONS je škola ljudskih odnosa, pojavljuje se 1930-ih godina, kao kritika klasničnog, mehanicističkog modela organizacije. počiva na ideji da najvrćr zadovoljstvo zaposlenika rađa povećanu efikasnist, te da je potrebno da se organizacija prilagodi društvenim potrebema svojih zaposlenika.
mislim da je to dovoljno za pismeni...
1970-ih neo-human...

vlatkap

1. temeljne vrijednosti u suvremenoj upravi
2. koja se definicija službenika koristi u hrv zakonodavstvu ( organizacijska ili funkcionalna )
3. zagovornici učeće organizacije

dal ovo netko zna???

foxy24

koliko ja znam temeljne vrijednosti su političke,pravne i ekonomske...koristi se funkcionalna definicija ...i zagovornici učeće organizacije su Garvin i Senge...eto nadam se da je to dobro i da sam malo pomogla...

Twity

koliko ja znam temeljne vrijednosti su političke,pravne i ekonomske...koristi se funkcionalna definicija ...i zagovornici učeće organizacije su Garvin i Senge...eto nadam se da je to dobro i da sam malo pomogla...
Sad sam ja malo zbunjena, kaj se ne koristi u ZODS kombinacija organizacijskog i funkcionalnog pristupa jer se pojam službenika veže i uz pripadanje određenoj upravnoj organizaciji(u zakonu piše: koji u državnim tijelima...) i uz prirodu službe koju obavljaju(..obavljaju kao redovito zanimanje poslove iz djelokruga tih tijela)?

Tihana I.

Sad sam ja malo zbunjena, kaj se ne koristi u ZODS kombinacija organizacijskog i funkcionalnog pristupa jer se pojam službenika veže i uz pripadanje određenoj upravnoj organizaciji(u zakonu piše: koji u državnim tijelima...) i uz prirodu službe koju obavljaju(..obavljaju kao redovito zanimanje poslove iz djelokruga tih tijela)?
Koristi se kombinirana definicija...u pravu si..

ineska

koje mjere i post.bi trebalo provesti da uspije reforma u postsocijalistickim zemljama, jel zna neko di se to nalazi?

vlatkap

koje mjere i post.bi trebalo provesti da uspije reforma u postsocijalistickim zemljama, jel zna neko di se to nalazi?
1. poboljšanje kvalitete rezultata javnih institucija
2. povečanje unčinkovitosti javnih institucija
3. bolja koordinacija između j.i.
4. poboljšanje profesionalnog kontinuiteta i razvoja unutar j.i.
5. smanjenje opsega nepotizma i korupcije
6. povećanje javnog povjerenja u upravi
7. privlačenje i zadržavanje kvalificiranih pojedinaca za vodeće položaje

dal netko zna:
1. koji su oblicinovije patronaže u današnje vrijeme
2. kakav je utjecaj imala nomenklatura na postocijalističke zemlje
3. dali administrativna korupcija mora biti ista kao i states capture
4. metode i tehnike za poboljšanje službeničkog sustava

Twity

dal netko zna:
1. koji su oblicinovije patronaže u današnje vrijeme
2. kakav je utjecaj imala nomenklatura na postocijalističke zemlje
3. dali administrativna korupcija mora biti ista kao i states capture
4. metode i tehnike za poboljšanje službeničkog sustava[/QUOTE]

1) Ja znam jedino za spoils system kao jedan od najpoznatijih primjera političke patronaže u novijoj povijesti- bio je zasnovan na ničim ograničenoj samovolji u primjeni diskrecijskog prava otpuštanja polit.konkurenata i pokušaj da se stvori ideološka osnova za sustav patronaže.
2) Ja bih rekla negativan, jer je u svijesti ljudi ostalo usađeno da na visoke položaje mogu biti imenovani jedino oni koji su politički podobni.
3) Ne mora, a najčešće niti nije, RH ima nizak stupanj administrativne korupcije, a srednji states capture.
4) Ovo ne znam.

U biti mislim da znam i 4. pitanje: Standardi EU za službeničke sustave zemalja kandidata:
1)ističe se nužnost donošenja posebnog zakona za javnu službu
2)izražena je implicitna sklonost utemeljenju karijernog sustava
3)podržava se potreba za stvaranjem javne službe neovisne o političkoj vlasti
4)naglašava se važnost reforme platnog sustava i utemeljenja sustava osposobljavanja.

ineska

1. u novije vrijeme javlja se u tranzicijskim zemljama u kojima česte pol. promjene rezultiraju promjenama viših služb. u upravi, a stranke i koalicije na vlasti primjenjuju divlji spoils system - mislim da bi to bilo
3. ne
4. - razgraničenje između pol. i služb.položaja (depolitizacija j.uprave)
- zapošljavanje i napredovanje u službi - na temelju sposobnosti i kompeticije
- hijerarhijska podređenost u upr.org. uz vanjsku kontrolu zakonitosti
- kvalitetna regulacija dužnosti i prava službenika
- djelotvorna regulacija procesuiranja pritužbi služb.
- fair uređenje ocjenjivanja rada služb.
- platni sustav uređen zakonom, transparentan
- upravljački mehanizmi - takvi da osiguraju primjenu jedinstvenih standarda u čitavoj j.upravi
za drugo ti nisam sigurna..

heli

koristi se kombinirana, organizacijska i funkcionalna

chuchi

Današnja pitanja grupa B
Obilježja rudimentalnih službenika
Načini uzdržavanja službenika kroz povijest
Sustav rasnih mjesta i koji je sustav napredovanja za njega karakterističan
Uljp u užem i širem smislu riječi
3 značenja strategijskog uljp-a
Klasifijacija radnih mjesta prema Uredbi, kategorije i potkategorije
Prava (temeljna) drž. Službenika
Dužnost čuvanja službene tajne
Preporuke po SIGMA-i
Preporuke za poboljšanje personalne funkcije

mislim da nisu po redu, ali to je to :)
ugl... nije bilo teško, ali bumo vidjeli :p
sretno svima :)

vlatkap

dal netko zna odgovorit na pitanje: preporuke i kriteriji prosudbe SIGMA-e u pogledu služb. zakonodavstva??

Micmac

to ti je u knjizi str.300
1.jasno razgranicenje između politickih i sluzbenickih polozaja u upravi
2.zaposljavanje i napredovanje u sluzbi mora se temeljiti na sposobnosti i kompeticiji
3.hijerarhijska podređenost u upr.organizaciji uz vanjsku kontrolu zakonitosti
4.kvalitetna regulacija duznosti i prava sluzbenika
5.djelotvorna regulacija procesuiranja prituzbi
sluzbenika i zastita njihovih sluzb.prava
6.fair uređenje ocjenjivanja sluzbenika
7.platni sustav treba bit utvđen zakonom,transparentan i s malim stupnjem odstupanja rukovoditelja u određivanju place pojedinog sluzb.
8.upravljacki mehanizmi moraju bit takvi da osiguraju primjenu jedinstvenih standarda u citavoj javnoj upravi

Twity

Jel bi mi netko htio odgovoriti na pitanje razlike između menadžerske funkcije i ULJP?

vlatkap

Jel bi mi netko htio odgovoriti na pitanje razlike između menadžerske funkcije i ULJP?
PERSONALNA FUNKCIJA ULJPA-a
- usmjerena je na provođenje formalnih pravila i postupaka
- parcijalna je i kratkoročnog karaktera
- statična i kruta
- pravnici su specijalizirani za tu funkciju

MENAĐERSKA FUNKCIJA ULJP-a
- usmjerena je na podizanje organizac. sposobnosti i uspješnosti
- integralan, dugoročan i u pravilu strategijski orjentiran
- individualiziran i fleksibilan a pristup je aktivan i dinamičan
- uloge su široko integrirane u izvršni menađment

tarja30

ja nisam prošla,opet..a znam da sam napisala dobro i da sam trebala skupiti bar tih jadnih 8 bodova da prođem. Užas. Jel mi može netko molim vas objasniti kak oni ocjenjuju te testove? Kak boduju,koja je fora s nulama,jel istina da se ne smije ni jedno pitanje ostaviti prazno jer te inaće automatski ruše?Kak treba napisati taj ispit da bi oni bili zadovoljni i da prođem taj ispit.Već sam očajna iskreno!

Srćeko

pa iskreno ne znam..ja sam mislila da sam dobro napisala i sad mi cura/dečko :) napisao da moram računati i nule. ja sam ti imala 2 nule jer nisam stigla i nisam ništa napisala a ostale sam rješila..problem ovog ispita je što je premalo vremena...ruka mi se ukoči i sva se zacrvenim i još ne stignem..poslije njihovih ispita izgledam koda me netko zašamarao :)
ja sam ti uzela skriptu s forumu jednu jako malu i sva pitanja sam prošla i ponovila 444 puta i opet mislim da ne znam...to je ispit u koji ne možeš biti siguran...
eto ako nikak nejde probaj tak pa da vidiš meni je uspjelo od prve..doduše ko zna kaj bude na usmenom..tak sam i državnu prošla od prve i imala 16 bodova kaj je super i jedva dobila 2 na usmenom ...ja ti to ništa ne razumijem...

nadam se da sam te barem malo potješila...sretno :)

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks