Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.
Zakon o radu i Zakon o drž.službenicima je djelomično obrađen u knjizi Radni odnosišto se tiče literature-malo sam zbunjen-od spomenutih zakona(5 njih)nije naveden zakon o radu i zakon o državnim službenicima-zar to nije potrebno???
što se tiče ZOR-a treba učiti po onom iz 2004 jel?.)Zakon o radu i Zakon o drž.službenicima je djelomično obrađen u knjizi Radni odnosi
pogledaj pitanja koja se vrte, pa te dijelove kojih nema u knjizi, nauči iz zakona
ZOR vjerujem da nećeš trebat cijeli, dok ZODS, mislim da je dobro proći sve
Aha, još uvijek. Novi Zakon o radu usvojit će se početkom sljedeće godine, možda već na prvom zasjedanju Sabora u 2010. Tu će bit dosta promjena jer se mora uskladit s europskim zakonodavstvom. Za sada vrijedi još uvijek stari zakon (ak se uopće ijedan zakon može nazvat 'starim' nakon pet godina primjene).što se tiče ZOR-a treba učiti po onom iz 2004 jel?.)
Jesi ti nekaj u rodu z Micom Ubicom? Il si možda ti glavom, bradom i šalterom?jel?
Da li mi netko ukratko može pojasniti pitanje: POSEBNOSTI KOD PRIJMA U DRŽAVNU SLUŽBU? Neznam na kaj se to konkretno odnosi...
da, to i mene zanima..
to ti je ono da se primaju putem internog oglasa ili javnog natjecaja, pa nabrojis koji su uvjeti i prepreke prijma u drzavnu sluzbu... to je to...Da li mi netko ukratko može pojasniti pitanje: POSEBNOSTI KOD PRIJMA U DRŽAVNU SLUŽBU? Neznam na kaj se to konkretno odnosi...
da, to i mene zanima..![]()
1. na izdvojenom mjestu rada nikad se nemože zasnovati radni odnos na mjestima kojima uz primjerenu mjeru zaštite na radu nije moguće zaštititi radnika od štetnih utjecaja.1. na kojim se mjestima nikad ne može zasnovati radni odnos na izdvojenomradnom mjestu?? ( da li su to oni kod kojih se radnika nemože zaštiti od štetnih utjecaja ?? )
2. uvjeti za zasnivanje radnog odnosa ( opći i posebni ) zanima me:
o čemu ovise
čime se propisuju
kad spol meži biti uvjet
da li dob može biti uvjet ( znam da može ali s čim je to povezano )
1. na izdvojenom mjestu rada nikad se nemože zasnovati radni odnos na mjestima kojima uz primjerenu mjeru zaštite na radu nije moguće zaštititi radnika od štetnih utjecaja.
2. opći uvjeti
ovise o zdrastvenoj sposobnosti
propisuju se pravnom normom heterogenog karaktera i potrebno je da ih ispunjavaju sve osobe koje žele zasnovati radni odnos bez obzira na to u kojoj djelatnosti i na kojem radnom mjestu rade.
dob je povezana s time što osoba mlađa od 15 god ne može zasnovati radni odnos prije nego što mu se utvrdi zdrastvena sposobnost.
postoji samo jedan opći uvjet a to je da osoba koja se zapošljava ne može biti mlađa od 15 godina...to je propisano zakonom o radu i to je jedini opći uvjet
nije prvi put da je praznik u tjednu kad je ispit,ustvari prošle godine je također radno bilo taj tjedan dok su bila tri kraljaiz "mog" vodiča... :-(
prepisano... :unsure:
uostalom, što nije taj tjedan jedna dan praznik (3 Kralja)... pa kak tak?!
1. na izdvojenom mjestu rada nikad se nemože zasnovati radni odnos na mjestima kojima uz primjerenu mjeru zaštite na radu nije moguće zaštititi radnika od štetnih utjecaja.
2. opći uvjeti
ovise o zdrastvenoj sposobnosti
propisuju se pravnom normom heterogenog karaktera i potrebno je da ih ispunjavaju sve osobe koje žele zasnovati radni odnos bez obzira na to u kojoj djelatnosti i na kojem radnom mjestu rade.
dob je povezana s time što osoba mlađa od 15 god ne može zasnovati radni odnos prije nego što mu se utvrdi zdrastvena sposobnost.
postoji samo jedan opći uvjet a to je da osoba koja se zapošljava ne može biti mlađa od 15 godina...to je propisano zakonom o radu i to je jedini opći uvjet
A KAD SPOL MOŽE BITI UVJET ZA ZASNIVANJE RADNOG ODNOSA??
Postoje poslovi na kojima se ne mogu zaposliti žene, npr. pod vodom, pod zemljom, poslovi u osobito teškim fizičkim uvjetima rada - kod njih je spol uvjet za zasnivanje radnog odnosa.A KAD SPOL MOŽE BITI UVJET ZA ZASNIVANJE RADNOG ODNOSA??
Naravno da je dovoljno i može se proći samo zakone, međutim glupo je izbjegavat knjigu jer će ti ona pomoći, neke stvari će ti rasvijetlit u konačnici će ti biti lakše zapamtit. Knjiga zapravo prati zakon i objašnjava pojedine odredbe - utoliko je lakše ako se konzultiraš s knjigom.može li mi netko (sa iskustvom) odgovoriti da li je dovoljno jako dobro,gotovo savršeno proći samo zakone ili je knjiga neizbježna za učenje?hvala...
2. pravo radnika na naknadu umjesto plaće
5. kako se i po čemu odrečuje primjerena plača
2. ČL.93 zakona o radu
a) razdoblja u kojima ne radi zbog opravdanih razloga određenih zakonom,dr.propisom ili kole.ugovorom
b)za vrijeme prekida rada do kojega je došlo krivnjom poslodavaca ili usljed dr.okolnosti za koje radnik nije odgovoran
c)radnik koji odbije raditi jer nisu provedene propisane mjere zaštite na radu
d)ako ovim zakonom ili dr.zakonom,propisom,kolekt.ugovorom,pravilnikom o radu ili ugovorom o radu nije drukčije određeno radnik ima pravo na naknadu plaće u visini prosječne plaće isplačene mu u prethodna tri mjeseca
5.određuje se po plaći koja se redovito plaća za jednaki rad
kada se govori o redovitom plaćanju za jednaki rad to znači za rad jednake vrijednosti tj.iste ili slične stručnosti u istoj grani djelatnosti u kojoj posluje poslodavac tj.srodnoj grani.
primjerena plaća trebala bi se određivati i prema plaćama koje dobivaju drugi radnici kod istoga poslodavca a koji obavljaju iste poslovetj.poslove iste stručne spreme i iste složenosti.
po čemu se određuje:
a)po redovitoj plaći za jednaki rad
b)po okolnostima slučaja plaću određuje SUD
ako nije dobro ispravite me.
1. pravo na dopust i koji su uvjeti kod skraćenog radnog vremena
pravo na rad s polovicom radnog vremena može početi koristiti jedan od roditelja nakon isteka minimalnog dopusta tj.od 43 dana nakon rođenja djeteta.
jedan od roditelja može se koristiti tim pravom do 1 godine tj 3 godine djetetova života,tim pravom može se koristiti i otac ako majka radi u punom radnom vremenu.
pravo ima i jedan od roditelja od 1 do 3 godine djetetova života ako je djetetu zbog zdravlja i razvoja potrebna pojačana njega i briga.
ako nije dobro ispravite me!
AdBlock Detected
We get it, advertisements are annoying!
Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.