AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Pravo okoliša

nikoletta

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
ja sam odgovarala kod prof. Cindori pravo okoliša i imam samo riječi hvale o njoj, svi smo prošli i to sa 4 i 5, prof je odlična, pomaže, znam da najviše pita poreze i njih obavezno naučiti!! pitala je i načela, ali nisam sigurna jel iz knjige ili zakona :confused2:

ugl prof je super :wink5:

xxx

Kakva pitanja postavlja iz dijela o porezima...dali onako više općenito tipa samo nabroji ili ide u detalje... meni je to malo dosadnjikavo pa da znam koliko da vremena i energije utrošim u taj dio

anaya

Kakva pitanja postavlja iz dijela o porezima...dali onako više općenito tipa samo nabroji ili ide u detalje... meni je to malo dosadnjikavo pa da znam koliko da vremena i energije utrošim u taj dio
Da, to i mene zanima jer mi je i malo preopširno sve to učiti...thanks unaprijed!
:dry:

xxx

Evo mene s ispita...prošla sam i čak dobila 5, a učila sam samo doslovce 2 dana jer paralelno pripremam više ispita pa baš nisam imala vremena za učenje.
Kad su već svi škrti s informacijama o pitanjima i načinu ispitivanja, objavit ću ih ja...

Ispitivala je dr.sc. Cindori s katedre financija, žena je mrak ako izlazite na ovaj ispit svakako si probajte namjestiti rok kad ona ispituje jer je kod nje najlakše proći - ispituje po skripti, glavu 6. dio o porezima ali samo osnovne stvari - ne ide u detalje i najbitnije od svega NE pita zakon o zaštiti okoliša uopće za razliku od drugih ispitivača.

Pitanja kod Cindori:
- vrste zaštite okoliša (iz skripte)
- teorije p. okoliša,
- načela (pita skoro svakog - nabrojati i objasniti jedno osnovno načelo)
- koja su zaštićena područja, samo nabrojati
- nacionalni park, što je i nabroji koji su
- park prirode, što je i nabroji koji su
- šume - zaštita, zbog čega su važne, funkcija šuma
- napasanje stoke, žirenje svinja, brst stoke
- zrak
- buka - kategorije buke, zaštita od buke
- imisije i tužbe (negatorna, ekološka, posjedovna)

najčešća pitanja iz poreznog dijela (to obavezno naučiti):
- pigouov porez
- prednosti i nedostaci pigouova poreza (samo nabrojati)
- porez na emisiju - Baumol-Oatesov model
- porez na energiju
- ekološki porez

moja pitanja s današnjeg ispita:
- načelo kooperativnosti
- Baumol-Oatesov model (tu sam rekla samo definiciju i ništa više)
- nacionalni park, što znam o tome

cura koja je odgovarala sa mnom imala je ova pitanja, ona je odgovarala prva:
- nabroji načela zaštite okoliša
- načelo preventivnosti
- buka, što je i kategorizacija buke (koliko je decibela dopušteno na određenim područjima)

Prije ispitivanja kaže jednom od studenata da sakupi indekse od svih koji će odgovarati, s time da na vrhu budu oni koji žele prvi, pa dalje redom kako su poslagani.
Ulaze po 2 studenta i svakom postavi 3 pitanja.
Bitno je da pričate, može svojim riječima, samo nemojte šutjeti iako i u tom slučaju pomogne potpitanjem.
Ispitivanje ide dosta brzo, čim vidi da znate postavi drugo pitanje.
Prolaznost kod Cindori je skoro pa 100%, mislim da padnu samo oni koji baš ništa ne znaju, osobito porezni dio, ali tu imate svega 3-4 definicije tako da savjetujem da to naučite. Što se tiče skripte materija je takva da vam je dovoljno da ju 2-3 puta samo pročitate jer su to stvari koje znate iz života. Po mojoj prosudbi dovoljno vam je pripremati ovaj ispit 3 dana, naučite samo ova pitanja koja sam napisala i prolaz je garantiran.

Eto nadam se da će vam ove info biti od koristi.
Sretno svima!

mani

što su objedinjeni uvjeti zaštite
ako netko zna, bila bi zahvalna na odgovoru
Objedinjeni uvijeti zaštite se utvrđuju prije izdavanja lokacijske dozvole tvrtkama.
Utvrđuju se sa ciljem cjelovite zaštite okoliša spriječavanjem, smanjivanjem i u najvećoj mogućoj mjeri otklanjanjem onečišćenja prvenstveno na samome izvoru te osiguravanjem promišljenog gospodarenja prirodnim dobrima, nadzorom onečišćenja i uspostavljanjem održive ravnoteže između ljudskog djelovanja i socijalno-ekonomskog razvoja sa jedne strane,te prirodnih dobara i regenerativne sposobnosti prirode sa druge strane.

Moraju sadržavati (kod izdavanja lokacijske dozvole):
1. Uvjete zaštite tla,zraka,vode
2. Uvjete zaštite na radu

_sandra_

Šta je pitao na ovom roku molila bi da netko napiše? Da li se oni izmjenjuju po redu na rokovima ,ako je tako onda bi na sljedećem roku trebala biti Ofak ili Šikić,jel tako ?

lolly

Evo ja položila danas pravo okoliša...

Pitanja:
okoliš po zakonu o zaštiti okoliša?
Izvori prava okoliša?
Tužbe, negatorna, posjedovna, ekološka?
Zaštita od imisija?
Vodopravni režim???
Šume?
Vlasništvo u nacionalnim parkovima?
Brijuni, Kornati i Mljet kao nacionalni parkovi s morskim područjem( Pomorski zakonik)?
Pigov porez...

To su samo glavne natuknice što pita jer je u svakom pitanju nalazio još sto drugih potpitanja. Profesor je super... smiren i puno puno pomaže...

Sljedeći rok bi trebala ispitivati katedra za upravno pravo!!!
pozzz

Serafin

evo još nekih pitanja s ovog roka:
načela prava okoliša-iz zakona(nabrojat) i eventualno reć o njima nešto
kojim institucijama se štiti okoliš u RH
-potpitanje: ovlasti državnog inspektora u vezi sa zaštitom okoliša
što je okliš prema zakonu-razlika između prirode i okoliša
građanskopravna zaštita- tužbe
imisije

I da, profesor stvarno ima strpljenja i pomaže.

_sandra_

Molim vas da mi netko odgovori što treba reći kod cjelovitog pristupa, objedinjeni uvjeti zaštite i razlika općeg dobra i dobra od interesa za RH ? Hvala!!

DanijelaM

Molim vas da mi netko odgovori što treba reći kod cjelovitog pristupa, objedinjeni uvjeti zaštite i razlika općeg dobra i dobra od interesa za RH ? Hvala!!
cjeloviti pristup i je članak 13 zakona o okolišu
znači
svrha cjelovitog pristupa je sprječavnaje i svođenje rizika za okoliš na najmanju moguću mjeru rizika za okoliš u cjelini...

objedinjeni uvijeti zaštite okoliša- članak 82 zakona o okolišu

razlika dobra od interesa za rh i općeg dobra
opće dobro je na uporabi svih i ne može biti u ničijem vlasništu.(zrak, voda u rijekama, jezerima, moru...). Nije sposobna biti objektom prava vlasništava. O njemu vodi brigu, upravlja i odgovara za nju RH
a dobro od interesa za rh- može biti objektom prava vlasništa. vlasnici mogu bit fizičke i pravne osobe. to što je od interesa za rh znači da ima njezinu osobitu zaštitu. vlasnicima se može zabraniti uporaba dobra na određeni način ili ju ograničiti. ali isto tako ima pravo na obeštećenje u visini propuštene dobiti ako trpi štetu zbog propuštanja ili ograničavanja djelovanja.(npr. šume- isto tako nacionalni parkovi su dobra od interesa za rh. pa ti se to tamo sve i navodi)

DanijelaM

evo samo da napišem kako je danas bilo na ispitu kod prof Lane Ofak
prijavilo 18, pristupilo 6, 5 prošlo
po novome se pitanja dobiju na papiriću-4 pitanja
uglavnom, koliko sam primjetila, 1 je iz knjige (onaj upravni dio, šume, poljoprivreda,ustav, zakoni, poa, održivi razvoj- u knjizi dio o tome kad je donesen, kod ga donosi... a zakon definicija)
a 3 su iz zakona
zakon morate jako dobro znati. ne napamet,nego možete i s razumjevanjem, glavno da znate o čemu pričate
pitanja su bila, koliko se sjećam
emisije, održivi razvoj, načela, sudjelovanje javnosti-kroz stratešku procjenu, objedinjene uvjete zaštite okolišta i procjene utjecaja zakona na okoliš- znači kako sudjeluje. (kod procjene utjecaja ide prije izdavanja lokacijske dozvole, a kod objedinjenih uvjeta prije izdavanja uporabne dozvole), inspekcijski nadzor
plan, progam, strategija održivog razvitka
zakon, ustav, poa, poljoprivredno dobro- šta je, kojim zakonom je uređeno, da li postoji obveza održavanja-DA.
profesorica je i dalje jako strpljiva, puno pomaže, ne traži bubanje, pričaj svojim riječima, ali barem pročitati da se može proći

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks