AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Osnove sociologije

plawa

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
ej ljudi mene samo zanima dali se isplati izlazit ako samo skriptu naucim ili bas moram iz knjige?

Ninek

ej ljudi mene samo zanima dali se isplati izlazit ako samo skriptu naucim ili bas moram iz knjige?
ja ću ti uvijek predložit radije knjigu,a skripta nek ti služi kao pomoćno sredstvo..
knjiga prvo pod obavezno,a nakon što ju pročitaš možeš usavršavat skriptom:wink5:

redruM

U novoj knjizi neka poglavlja je napisao Sekulić,dok u staroj je ta poglavlja pisao Polšek.

Sve ostalo je isto.

xxxx

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
pa piše u skripti kao tri razvojna stupnja čovječanstva prema marxu ali enma odg..ni ja nikad čula...pa zato i pitam...
thnx

blabla

pa piše u skripti kao tri razvojna stupnja čovječanstva prema marxu ali enma odg..ni ja nikad čula...pa zato i pitam...
thnx
ja sam našla ovo,ali sad koliko to ima veze...:confused2:
marxova teorija klasa i klasnog konflikta može se opisati na 3 nivoa: 1.nivo-fundamentalna struktura društva, 2.nivo-teorija klasnog konflikta, 3.nivo-nivo socijalne dinamike...za daljnje informacije pogledati u knjizi na strani 249.:tongue2:

može li netko napisati nešto o ovome?
-politička kultura Italije.
-gdje Marx vidi primarni izvor nejednakosti?
-kako Weber razlikuje klase?

hvala!

xxxx

ja sam našla ovo,ali sad koliko to ima veze...:confused2:
marxova teorija klasa i klasnog konflikta može se opisati na 3 nivoa: 1.nivo-fundamentalna struktura društva, 2.nivo-teorija klasnog konflikta, 3.nivo-nivo socijalne dinamike...za daljnje informacije pogledati u knjizi na strani 249.:tongue2:

može li netko napisati nešto o ovome?
-politička kultura Italije.
-gdje Marx vidi primarni izvor nejednakosti?
-kako Weber razlikuje klase?

hvala!
1.karakteristike polit kulture italije: nepovjerenje naroda u polit sustave, ne sudjelovanje u polit participacijama, korupcija...sve negativno...
2.neznam
3.ja mislim: -univerzalnost klasa,tj.nejednakosti; -multidimenzionalnost nejednakosti; - stranke

koliko je potrebno bodova za prolaz?

blabla

1.karakteristike polit kulture italije: nepovjerenje naroda u polit sustave, ne sudjelovanje u polit participacijama, korupcija...sve negativno...
2.neznam
3.ja mislim: -univerzalnost klasa,tj.nejednakosti; -multidimenzionalnost nejednakosti; - stranke

51/100
ali koliko sam čitala po temi, hmmm-dosta zezaju ako imaš malo bodova tj.cjepidlače:bored:
...bljuf...

lila_887

što se tiče literature po kojoj bi se trebalo učiti (za one koji su upisali prije 2008., kao ja) poslala sam mail Kregaru, Ravliću i Grubišićki... međutim asistentica se još nije "sjetila" odgovoriti.. dok mi je Ravlić rekao da mogu samo da se treba prijaviti u referadu za socio. onda, a Kregar je rekao da načelno mogu ali da mi preporuča novu literaturu.. i sad ti znaj... svatko kaže svoje... malo komunikacije među njima ne bi bilo loše... :unsure:

blabla

doh..opet ja...
ovako, malo učim po skriptama i naiđem na horizontalnu mobilnost (kod socijalne stratifikacije) i sada idem potražiti u knjigu (novo izdanje, str.262.) no međutim ne nailazim na to već na neku razmjensku mobilnost...-jeli to isto ili ??? ako ne piše u novoj knjizi, trebam li to znati??
hvala!

redruM

Znači, Ksenči nebu bila sl. tjedan il je to bio aprilili? XD

Što se tiče gradiva
STUDENTI UPISANI PRIJE 2008. GODINE IMAJU (AKO ŽELE) PRAVO POLAGANJA ISPITA PO RANIJOJ LITERATURI. TI STUDENTI ĆE BITI RASPOREĐENI U POSEBNU DVORANU TE SE RADI TOGA NAKON PRIJAVE ISPITA MORAJU JAVITI U REFERADU SOCIOLOGIJE NA TMT 3 (PRIZEMLJE DESNO, GĐA HABIJAN)
Sa ofišl stranice,e sad, valjda se to odnosi i na nas...

blabla

jel bi mi mogao netko odgovorit na ovo:

značaj M. Rehbindera za sociologiju prava

hvala puno
znači, M.Rehbinder razlikuje 3 područja pravne znanosti:
1.pravna dogmatika
2.pravna filozofija i
3.sociologija prava- bavi se stvarnošću prava koja može biti generička (pravo je rezultat društvenih procesa) i operacionalna (pravo kao regulator druš.akcija). Odgovara na pitanje-kako se pravo primjenjuje? radi se u biti o 2 velika područja:
a) područje nastanka i promijene prava (glavni interes je razumijvanje nastanka, funkcija...tj.vidjeti kako pravo funkcionira kao društvena institucija povezana s drugim elementima društva
b) područje primjene prava- odnosno stvarnost prava, njegovi učinci...američki pravni realisti kažu da se netreba baviti pravom na papiru već pravom u djelovanju...

eto...

moonshadow

Molila bi da onaj tko zna odgovori na sljedeća pitanja jer imam neke nedoumice u vezi njih:

1. Objasnite Durkheiman konstataciju da je društvo izvan pojedinca?
2. Postoje li danas društva koja se baziraju na mehaničkoj tj. organskoj solidarnosti - primjeri i obrazloženje?
3. Koja su svojstva 3 vala demokratizacije?
4. Što je socijalna uvjetovanost?
5. Gdje Marx vidi primarni izvor nejednakosti?
6. Kako Marx argumentira nužnost promjena u društvu?
7. Što treba proizači iz klasne borbe? Kako treba rasporediti sredstva za proizvodnju?
8. Za što su se zalagali revizionisti?
9. Kako utječe globalizacija, na pravnu znanost, a kako diverzifikacija?
10. Koji je zadatak pravnog obrazovanja studenata?

kobe

Znači, Ksenči nebu bila sl. tjedan il je to bio aprilili? XD

Što se tiče gradiva

Sa ofišl stranice,e sad, valjda se to odnosi i na nas...

imam big problem:pošto ja polažem po staroj knjizi,a tek sam danas videl ovu obavijest,jel postoji ikakva mogućnost da ja pišem u istoj dvorani sa svima,al sa ispitom koji je pisam po staroj knjizi???

ak nije problem,jel more neko napisat u čemu se razlikuju stara i nova knjiga?

jel može neko napisat mail adresu od ravlića?

blabla

imam big problem:pošto ja polažem po staroj knjizi,a tek sam danas videl ovu obavijest,jel postoji ikakva mogućnost da ja pišem u istoj dvorani sa svima,al sa ispitom koji je pisam po staroj knjizi???

samo mail znam (tj.našla na pravnom f.) - [email protected]

redruM

U staroj knjizi je pisao određena poglavlja Polšek,dok u novoj ta poglavlja piše Sekulić + Grubišićka je također autor.

lila_887

meni je u mailu ravlić rekao da se može, ali da prilikom prijavljivanja ispita moraš prijavit u katedru za sociologiju da pišeš po staroj knjizi tak da oni to znaju (a sad kako to dalje funkcionira ne znam) a kregar mi je rekao da preporuča novu knjigu jer ima u novoj nekih novih poglavlja i neka su izbačena.. pa sad.. eto to su informacije koje ja znam...

redruM

Tu gore među pitanjima je jedno:

Objasni 3 definicije države.

Kaj tu treba pisat, teorije il tipove?

blabla

Tu gore među pitanjima je jedno:

Objasni 3 definicije države.

Kaj tu treba pisat, teorije il tipove?
mislim da teorije, a uostalom ako mi nebude jasno, dignut ću ruku i pitati...:bored:

kobe

HITNO!! Trebam odgovore na ovih 7 pitanja ak nije problem..ne treba preopširno,dost je ukratko tak da bar nekaj znam o tome..UNAPRIJED HVALA!!
1) kulturni capital porodice je...
2)što znaš o teoriji kontakta
3)što znaš o teoriji raspjeca
4)gdje marx vidi primarni izvor nejednakosti
5)o čemu govori knjiga treći val
6)što je soc. Integracija
7)što je soc. Imaginacija

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks