AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Osnove sociologije

MARYYNNA

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
da li možda znaš koja je razlika, tj. u čemu se razlikuju te dvije literature? Da li ima nekih novih tema u ovoj novoj knjizi? mislim da ću učiti iz stare knjige ali da ću učiti i po skripti sa foruma
ja ti savjetujem da učiš po novoj knjizi ,a skriptu nemoraš nikakvu ni otvarat,ja sam učila po novoj knjizi i poslije svake lekcije ponavljala po onim pitanjima na kraju i prošla iz prve-to ti je zagarantiran prolaz

Goxy21

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
može mi netko napisati koje sve lekcije treba naučiti iz nove knjige?jer su za kolokvij neke bile izbačene!?

Marinica

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
ovo su pitanja koja su bila na ispitu 16. 2.
1. sociološka imaginacija
2. socijalna integracija
3. teorija kontakata
4. mikro sociologija
5. pravna filoziofija
6. značaj M. Rehbindera za sociologiju prava
7. Karl Renner
8. generalizacija i sekularizacija u procesu racionalizacije prava
9. koje djelo je pisano komparativno historijskom metodom?
10. objasni načela pozitivizma!
11. alijenacija
12. predstavnici revizionizma
13. Frankfurtska škola
14. Emile Durkheim - shvaćanje društva
15. kolektivna svijest
16. vrijednosna neutralnost
17. altruističko samoubojstvo
18. anomija
19. tradicionalni oblici vlasti
20. na koje načina se karizma može obnavljati?
21. društvena pokretljivost
22. podjela političkih stranaka - Klaus von Beyme
23. idologija - Karl Manheim
24. politička kultura Italije
25. pojam pravne kulture - tko je koristio?

lijep pozdrav svima

MARYYNNA

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
može mi netko napisati koje sve lekcije treba naučiti iz nove knjige?jer su za kolokvij neke bile izbačene!?
Predmet soc,Soc prava,Metode istraživanja,Sociološke tradicije-Auguste Comte i pozitivizam, Radikalna društvena teorija:Karl Marx, Utemeljitelji soc-Durkheim i Weber,Soc stratifikacija,Ideologije,Država i demokracija,Pravna i politička kultura-to ti je to !!!

tajci

jel mogu izvanredni studenti izaći na ispit sada u četvrtom mjesecu? je li ispit pismeni ili usmeni? i po kojoj knjizi učiti? molim odgovor.. puno hvala :)

Ninek

jel mogu izvanredni studenti izaći na ispit sada u četvrtom mjesecu? je li ispit pismeni ili usmeni? i po kojoj knjizi učiti? molim odgovor.. puno hvala :)
izvanredni studenti mogu izać na ispite kad god hoće,ne moraju čekat prolazak semestra da bi izlazili.
ispit je od dva dijela,prvo je pismeni,a onda usmeni(ako prođeš pismeni,naravno)

literatura - J.Kregar, D. Sekulić, S. Ravlić, K. Grubišić: Uvod u sociologiju, Zagreb, 2008.
skini si i skriptu s foruma,dobra je pa malo i po njoj uči..

xxxx

jel mi moze netko reci kako na usmenom pita? uzme knjigu pa iz knjige ili...
nadam se da ne uzme baš knjigu :D

blabla

ko? Ksenija-za nju kako kada...neki puta iz glave,a neki puta uzme knjigu...a Ravlić-mislim da se kod njega izvlače pitanja...

AntonijaZ

Što je važno za reći kod Rennera??
Samo njegovo shvaćanje nacionalne autonomije ili također nešto o njegovoj knjizi Pravni instituti i njihova soc. funkcija- tj o kapitalističkoj ekonomiji i mirnom prelasku u socijalizam??

blabla

Što je važno za reći kod Rennera??
Samo njegovo shvaćanje nacionalne autonomije ili također nešto o njegovoj knjizi Pravni instituti i njihova soc. funkcija- tj o kapitalističkoj ekonomiji i mirnom prelasku u socijalizam??
pa mislim da im neće biti žao ili da će im smetati ako im kažeš sve to:crazy:

Marinica

mogu izvanredni izaći na rok u 4 mjesecu
i ja isto idem =))
prvo pišeš pismeni pa ako prođeš ideš na usmeni

pozdrav

SLIP

da profesori te pitaju iz knjige uzmu i gledaju koje će te pitanje zakačiti zato dobro prouči knjigu

honey988

prof. Grubišić pita po knjizi, dakle uzme knjigu što otvori to pita...
a prof. Ravlić kartice sa temama.. i dakle ako vas ide unutra 3-4 svi ćete dobiti pitanje iz iste teme.. izvlače se 3 kartice, na tim karticama nisu pitanja, već teme.. npr. dobiš na kartici Weber... jednog će npr. pitat racionalnost, drugig ideal tipa, trećeg legalnu vlast, četvrtog karizmatsku vlast...
za prof Rarvlića imam samo riječi hvale ;)

lila_887

ljudi jel mi može netko molim vas reć koja razlika je između one stare knjige ove nove za učiti? jer ja sam naime upisala 2007. tako da imam staru knjigu, pa ne znam dal mi se isplati novu nabavljat uopće il da učim po staroj? i općenito koliko je vremena onak potrebno za naučit za prolaz na pismenom? unaprijed hvala :happy:

Ninek

ljudi jel mi može netko molim vas reć koja razlika je između one stare knjige ove nove za učiti? jer ja sam naime upisala 2007. tako da imam staru knjigu, pa ne znam dal mi se isplati novu nabavljat uopće il da učim po staroj? i općenito koliko je vremena onak potrebno za naučit za prolaz na pismenom? unaprijed hvala :happy:
ja sam položila po staroj,ali ako je nova uvedena,vjerojatno je po njoj rađen i ispit,pa si ju radije nabavi nego da bespotrebno pokušavaš izać na ispit nepripremljena..
pitanje kolko je vremena potrebno za naučit je toliko učestalo,a na to ti nitko ne može dat odgovor jer svi učimo drugačije..
ako ti kaj pomaže,ja sam učila 10 dana po 2-3 sata i položila od prve..

lila_887

ja sam položila po staroj,ali ako je nova uvedena,vjerojatno je po njoj rađen i ispit,pa si ju radije nabavi nego da bespotrebno pokušavaš izać na ispit nepripremljena..
pitanje kolko je vremena potrebno za naučit je toliko učestalo,a na to ti nitko ne može dat odgovor jer svi učimo drugačije..
ako ti kaj pomaže,ja sam učila 10 dana po 2-3 sata i položila od prve..
koliko sam skužila razlika je samo u nekim poglavljima (ili u samo jednom) između stare i nove, no nije bitno, nabavit ću onda tu novu što sad kad je već tako :wink5:

blabla

koliko sam skužila razlika je samo u nekim poglavljima (ili u samo jednom) između stare i nove, no nije bitno, nabavit ću onda tu novu što sad kad je već tako :wink5:
mislim da je razlika "samo"u durkheimu i weberu (da njih nema u starijoj ili tak nešto,a dosta su važni):cool:

xxxx

ej, da li mi moze neko napisat od na ovo pitanje...markxove tri razvojna stupnja čovječanstva...hvala

Ninek

ej, da li mi moze neko napisat od na ovo pitanje...markxove tri razvojna stupnja čovječanstva...hvala
postoje:
tri najvažnije skupine prethodnika marksista (socijalisti utopisti,klasična eng.pol.ekonomija i klasična njem.filozofija),
tri vrste alijenacije čovjeka (filozofska,psihološka,sociološka),
tri skupine postmarksističkih teorija (frankfurtska škola,franc.strukturalizam i moderni marksizam)

za ovo nikad čula..
jesi ti to dobro vidio?

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks