AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Osnove sociologije

Maryna

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Zamislite ovo!
Dan nakon ispita stave obavijest na katedru za sociologiju da se oni koji žele polagati po staroj literaturi moraju, nakon prijave ispita, javiti u referadu za sociologiju!

smotankusha

e a kaj treba +60 bodova za prolaz???kaj ne treba +51 za prolaz???tak ja čula,,,:confused2:
ne ne, treba 51+ dobro si rekla...ali budimo realni sa 51+ bod...kod bilo koga.. ćeš frknut samo tako :wink5:
Frendica je frknula na usmenom imala je dakle 51+...al drugi put kad je imala 70 vec te drugačije gledaju...šta je, je! :wink5:

zato sam ja karikirala 60+

smotankusha

Zamislite ovo!
Dan nakon ispita stave obavijest na katedru za sociologiju da se oni koji žele polagati po staroj literaturi moraju, nakon prijave ispita, javiti u referadu za sociologiju!
ah, točnost i javljanje na vrijeme im je uvijek bila vrlina! :wink5:

ja sam učila po novoj knjizi jer naravno pojma nisam imala da mi koji smo upisani 2007 učimo i dalje po staroj. al pošto sam morala platit kopiranje te 'nove' knjige...učit ću po novoj i bmk :crazy: + ima manje gradiva hihihih :proud:

ivana4

MAKRO-grana sociologije koja se bavi proučavanjem većih grupa,institucija i društvenih sustava (npr. demografske promjene,utjecaj novih tehnologija,promjene u obitelji...),znači promatramo ˝globalno˝ :wink5:

MIKRO-proučava odnose i ponašanja u malim grupama (razred,navijačka skupina,poduzeće...)

nadam se da je dovoljno malo i jasno :crazy:

ivana4

Ne kužim, ja sam od a-k , jel ima još netko koga nema na popisu?!
danas dok sam bila na usmenom kod grubišićke,neka curka je došla da pita za to i rekla joj je da prof još nije sve ispravio...da će stavit sve valjda kad ispravi jer morate bit na popisu,pa i na onom i ako niste prošli...i rekla je da najvjerojatnije neće usmeni bit odmah slj dan,da se oko toga ne brinete...ja sam tako čula,ne uzimajte me za riječ :crazy:

LinaZG

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
kolko treba bodova za prolaz??
frendica je imala 53 boda i prošla je kod ravlića, a druga frendica ima 52 boda i nije prošla kod ksenije??

Magic Girl

Za prolaz treba 50% + 1 bod, znači 51 bod, tako je nama Ravlić rekao

Ja sam trebala biti u grupi A-K, a nisam na popisu, jel je moguće da su me stavili u drugu grupu? a u drugoj grupi je popis samo onih koji su prošli (ja opet nisam na popisu) , sad neznam jel ja spadam tamo ili .. Nije mi jasno

Logan

ako netko zna sta treba posebno dobro znati(sto najvise pita) kod xenije na usmenom nek napise.unaprijed zahvalan:cool:

ivana4

ako netko zna sta treba posebno dobro znati(sto najvise pita) kod xenije na usmenom nek napise.unaprijed zahvalan:cool:
ja bila sad nedavno kod nje na usmenom...pita ti iz glave,tak da te može pitat bilo kaj :confused2: ono,pričaš,ona te u nekim tvojim odgovorima prekine kad vidi da znaš,a nekad i šuti da rekneš sve kaj hoćeš...ulazi ih po 4...većina je dobila 2,par njih 3 i brijem 1 dečko 4...koliko se sijećam...:confused2:

DOMAGOOJ

posebno dobro treba znat ona 4 sociologa.. webera, marxa, dirkheima i comtea.. i naravno ideal tipove političkog poretka.. tko to nezna automatski pada...:angry: :crazy:

Pitanja:

1) navedi predstavnike liberalno-individualne teorije
2) navedi primjer pormocijske interne grupe
3) 3 razdoblja u razvoju stranaka kod von Beyme
4) tko govori o zakonu željezne oligarhije
5) kako je A. Lincoln odredio državu
6) 3 obilježja države prema Prelotu
7) kulturni capital porodice je
8) formalizam je
9) soc. Stratifikacija je.
10) Kastiniski sustav
11) Objasni marksističku teoriju države
12) Marxova teorija klase
13) Vanjska pravna kultura
14) Intagracijska mobilnost
15) Treća dimenzija nejdenakosti M. Webera (po ovom pitanju na usmenom davi)
16) Objasni istraživanja europ. Culture Gibson I Caldeire
17) Što znaš o Kirchheimeru
18) Objasni soc. Funkciju ideologije
19) Objasni po svom izboru 2 teorije države
20) Nejednakost
21) Što znaš o E. Drukheimu
22) Društveni pokreti
23) 4 racionalizacije prava objasni
24) talijanska pravna I pol. Kultura
25) što znaš o pluralistima
26) što znaš o ekologizmu I feminizmu
27) što je anomija
28) što je alijanacija
29) što je soc. Integracija
30) što je soc. Imaginacija
31) što znaš o teoriji raspjeca
32) što znaš o teoriji kontakta
33) što znaš o weberovoj stratifikaciji
34) objasni načela pozitivizma
35) ideal tip pol . poretka
36) franfurtska škola
37) weberova stratifikacija
38) koje dvije stranke razlikuje Duvenger
39) što znaš o soc. Prava
40) što znaš o pozitivizmu
41) što znaš o Weberovoj racionalizaciji prava
42) što znaš o kolektivnoj svjesti
43) što znaš o profesionalizaciji I generalizaciji (to ti je kod Webera)
44) što znaš o vrijednosnoj neutralnosti (to ti je ko durkehima)
45) objasni samoubojstva
46) objasni mehaničku I organsku solidarnost
47) važnost religijie za Drukheima
48) što znaš o 4 pravnika koji su imali utjecaj na soc. Prava (to su ti Jhering, Duguit, Erlington I još jedan neš na R)
49) objasni Marxovu teoriju klasa I prava
50) objasni osnove historijske oblike nejednakosti
51) objasni historijski materijalizam
52) objasni metafizičku I teološku fazu razvoja društva kod Comta
53) koji tipovi znanosti su utjecali na sociologiju po Comteu
54) što znaš o Karlu Manheimu
55) što znaš o Aberlu
56) što znaš o društvenoj pokretljivosti
57) što znaš o ideologiji
58) gdje marx vidi primarni izvor nejednakosti
59) što su chatch-all stranke
60) što su to interesne grupe I kakve postoje
61) tko je Klaus von Beyme
62) objasni tri definicije države
63) objasni tri definicije ideologije
64) što znaš o Kirehheimeru
65) objasni teoriju kolektivnog ponašanja
66) o čemu govori knjiga treći val
67) objasni pravnu dogmastiku
68) što je to mikro sociologija
69) za koju metodu istraživanja kaže se da je komparativno-historijska metoda
70) koje djelo je vezano za komparativno-historijsku metodu
71) objasni zašto je vazan Manfred Renbinder
72) objasni devijantnost

evo ovo su pitanja koja su bila na prvom roku i na drugom.. pa tko hoće.. :D :D

Paola

evo nekih pitanja sa zadnjeg ispita..
fizikalistički program
vrijednosna racionalnost
vrijednosna nacionalnost
tipovi samoubojstva
formalizam je
sekularizacija je
socioloska imaginacija

marksistička teorija drzave
teorija kontakta
mehanička i organska solidarnost..itd...

za eseje je bilo
civilna kultura
što znas o pluralistima
i historijski materijalizam

pozdrav

honey988

ljudi oko sociologije ne trebate brinuti, ukoliko znate, profesor vam maksimalno pomaže... tak da... meni je usmeni iz sociologije bio jedan od najugodnijih ispita...
prof. Ravlić je car ;)

blabla

hejj, može li se proći soc.ako se nauči skripta (dobro) i pročita knjiga? (kod Ksenije)

helena9

imam jedno pitanje i nadam se da će mi netko znati dati odgovor----ja sam izvanredni student i učim sociologiju po knjizi Uvod u sociologiju iz 2005 god., sada sam pročitala info na katedri za soc da se treba javiti poslije prijave ispita u katedru ako netko želi polagati po starijoj literaturi, može li mi netko to pojasniti i da li smijem učiti po knjizi iz 2005 god

hvala

blabla

imam jedno pitanje i nadam se da će mi netko znati dati odgovor----ja sam izvanredni student i učim sociologiju po knjizi Uvod u sociologiju iz 2005 god., sada sam pročitala info na katedri za soc da se treba javiti poslije prijave ispita u katedru ako netko želi polagati po starijoj literaturi, može li mi netko to pojasniti i da li smijem učiti po knjizi iz 2005 god

hvala
mislim da ako si ove godine upisala 1.god, tj.brucošica si da onda trebaš po novom izdanju...
ako sam u krivu neka me netko ispravi! zahvaljujem

IVANA1102

ej ljudi jel itko zna koja je najbolja skripta za soc??prosla sam knjigu i htjela bi malo i po skriptama proci,pa ako netko zna koja je najbolja nek javi...

helena9

mislim da ako si ove godine upisala 1.god, tj.brucošica si da onda trebaš po novom izdanju...
ako sam u krivu neka me netko ispravi! zahvaljujem
da li možda znaš koja je razlika, tj. u čemu se razlikuju te dvije literature? Da li ima nekih novih tema u ovoj novoj knjizi? mislim da ću učiti iz stare knjige ali da ću učiti i po skripti sa foruma

vlatkap

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
da li možda znaš koja je razlika, tj. u čemu se razlikuju te dvije literature? Da li ima nekih novih tema u ovoj novoj knjizi? mislim da ću učiti iz stare knjige ali da ću učiti i po skripti sa foruma
ja ti savjetujem da učiš po novoj knjizi. Razlika je u tome što u knjizi ima Durkheima i Webera ( a to moraš znati i jako je važno ), a u starim knjigama toga nema... Ja sam učila po novoj knjizi i prošla bez problema...

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks