AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Osnove sociologije

comrad

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Jel to 100% sigurno da mogu birat na koji rok hoću u slučaju da prođem preko kolokvija?
ako imas od 90 na dalje bodova, mozes povlasticu iskoristiti u 02. ili 04 mjesecu. i da, rekla je da prijavimo ispit na kojega ako skupimo 90 i vise bodova ne izlazimo, nego na usmeni za koji ce datum naknadno profa objaviti...

ako pak imamo manje od 90 bodova, povlastice gubimo i izlazimo dalje normalno na ispitne rokove

Nirvana

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
može pomoć?
-što je generalizacija
-teoretski pristupi proučavanju moći
-što znate o pluralistima
-objasnite pravnu strukturu stvarnog prava

Iwy

vidim da dosta ljudi uči po mojim pitanjima pa da podsjetim one koji uče samo ona podebljana sa str.17 da treba i osmo u drugom djelu (stratifikacijski sustavi nejednakosti) koje nisam podebljala... sretno svima na kolokviju i nadam se da sam vam lakšala :)

Iwy

može pomoć?
-što je generalizacija
-teoretski pristupi proučavanju moći
-što znate o pluralistima
-objasnite pravnu strukturu stvarnog prava
-generalizacija-pravo razloge svog djelovanja i načina primjene svodi na više načela koji se prividno kao presumpcije primjenjuju na svaki pojedini slučaj
-proučavanje moći-to ti je ono kod manna, ideološka moć
-pliralisti-pluralističke teorije države
-a četvrto ne znam

comrad

Možeš li mi malo pojasniti o čemu je riječ. Da li se treba prijaviti izlazak na usmeni rok ako smo prošli na kolokviju iz pismenog i koliko bodova treba skupiti minimalno za prolaz?
nadam se da mogu :wink5: mi koji izlazimo na drugi kolokvij iz sociologije prijavljujemo ispit kao da idemo na pismeni...

ako skupimo vise od 90 bodova (ukupno iz dva kolokvija) imamo pravo izaci na usmeni...tu privilegiju izlaska na usmeni mozemo iskoristiti u 02. ili 04. mjesecu...

dakle, ako skupimo vise od 90 bodova ne moramo izaci na termin pismenog ispita za koji prijavljujemo (rok gore naveden), nego taj rok preskacemo i cekamo da nam javi termin usmenog ispita...

slicno kao da izlazimo na normalni pismeni ispit, cekamo rezultate i termin usmenog ispita...

ja cu sutra prijaviti ispit, pa ako skupim na kolokvijima vise od 90 bodova cekam termin usmenog ispita...ako cu imati manje od 90 bodova, izaci cu normalno na pismeni, te ako prodjem na usmeni...

koliko sam ju shvatio, to joj sluzi vise kao statistika...da vidi koliko ce nas izaci na usmeni (naravno ako prodjemo)...

to je bilo receno na nadoknadi predavanja iz sociologije...ispravite me molim vas vi koji ste bili na tom predavanju ako sam nesto pogrijesio

krika23

pitanje, ja u indeksu imam žig ispit iz predmeta sociologije, jel to dobar žig pošto se naš zove osnove sociologije?!

IVANA1102

vidim da dosta ljudi uči po mojim pitanjima pa da podsjetim one koji uče samo ona podebljana sa str.17 da treba i osmo u drugom djelu (stratifikacijski sustavi nejednakosti) koje nisam podebljala... sretno svima na kolokviju i nadam se da sam vam lakšala :)
meni malo nisu jasna neka pitanja,npr ti stratifikacijski sustavi su bili u prvom kolokviju isto kao sto je bilo i pitanje 3 tipa vlasti kod webera...i jos mi nije jasno dal za primjer italije treba pisati ono o nelkenu i sudstvu ili putnamovo istrazivanje u italiji...ubija me ovaj predmet...pola toga ne razumijem...pitanja se iz prvog kolokvija pojavljuju u drugom...ma cista katastrofa...ako netko zna odgovore ne moje problemcice neka javi sto prije!!!hvala

Mr.Piggy

jel mi moze netko UKRATKO odgovorit na ovih 5 pitanja...al dakle samo ono osnovno

1)osnovni tipovi drustvene nejednakosti u povijesti nabrojat (?ropstvo,kaste,stalež,klase?)
2)kako Gramscia definira ideologiju
3)ideologija za mannheima
4)4 funkcije ideologije-ukratko
5)teorija države

Nirvana

jel mi moze netko UKRATKO odgovorit na ovih 5 pitanja...al dakle samo ono osnovno

1)osnovni tipovi drustvene nejednakosti u povijesti nabrojat (?ropstvo,kaste,stalež,klase?)
2)kako Gramscia definira ideologiju
3)ideologija za mannheima
4)4 funkcije ideologije-ukratko
5)teorija države
1. točno si nabrojala
2. promatrao je ideologiju unutar svoje teorije kulturne hegemonije kao kulturnog vodstva i ideje o kom.paritiji kao kolektivnom intelektualcu. Smatrao je da vlast jedne klase nad drugom nije samo ekonomska već je vlast koja se zasniva na kulturnoj i ideološkoj hegemoniji te klasen pa postaje opća svijest. Kako bi se to promijenilo potrebna je nova socijalna snaga koju vidi u intelektualcima koje je podijelio na ztradicionalne i organske.
3.iako se oslanja na marksiste ideologiju shvaća kao način, strukturu i sadržaj mišljenja koje je društveno uvjetovano. razlikuje partikularni i totalni pojam
ideologije.Totalni dijeli na posebni i opći i tvrdi da je samo opći oblik totalnog pojma vrijednosno neutralan te služi kao osnova znanstvenom proučavanju ideologije.
4. ispunjenje osobne i grupne potrebe za identitetom
- osigurava perspektivu i orijentaciju
- motivira djelovanje
- političko jedinstvo načela i vrijednosti grupe
5.ako misliš koje teorije imamo onda su to:
- evolucionistička koordinacijsko-funkcionalistička
- liberalno-individualistička
- pluralistička
- marksistička
- institucionalno-etatistička

ja mislim da bi to bilo to:confused2:

ja bi samo molila pitanja od ovih koji su bili u 11-12 na kolokviju...fala vam :)
i ja bih molila također, dajte ljudi pokažite malo volje

Nirvana

evo ja dobila sms-om neka pitanja: giddens, bell, aberle, gramsci, samoubojstvo, željezni zakon oligarhije, dvije teorije države, mann, kraj ideologije

5ra

pitanja: društvena pokretljivost, socijaldemokratska i minimalna drzava, kolekvisticka drzava, ko je tvorac termina politicka kultura, tri tipa kulture, stratifikacija po weberu, interesne grupe, civilna kultura, lipset, sta je zajednicko robertu dalhu,charlsu d. i jos neka dva frajera, pluralisticka teroija drzave i predstavnici, stranke po duvergeru, koje su tri nejednakosti za webera, 4 tipa racionalnosti za webera i nezz vise... :S

pitanja: društvena pokretljivost, socijaldemokratska i minimalna drzava, kolekvisticka drzava, ko je tvorac termina politicka kultura, tri tipa kulture, stratifikacija po weberu, interesne grupe, civilna kultura, lipset, sta je zajednicko robertu dalhu,charlsu d. i jos neka dva frajera, pluralisticka teroija drzave i predstavnici, stranke po duvergeru, koje su tri nejednakosti za webera, 4 tipa racionalnosti za webera i nezz vise... :S
e bila je jos kaj je ideologija i ideologija za alturesera, kako duverger vidi politickku sociologiju

Mr.Piggy

kak je prošo kolokvij? jel neko zna što pita na usmenom, na čemu je težište?
dobro je proso...ima ti svega po malo...samo ja sam se barem zbrkala oko onih teorija drzave toga,i oko ideologije,zbrkala sam ko kako definira ideologiju

maleenaa

eej kak se krecu pitanja po ispitu?su slicna ko ova na kolokvijima ili?
i kaj da ucim iz one skripte il iz knjige...

Andrej21

Slična će biti pitanja ona koja smo pisali na kolokvijima. Bolje uči jedno i drugo. Bit će ti lakše barem je meni tako.
Ljudi jel neko zna koja su bila pitanja na 2. KOLOKVIJU IZ SOCIOLOGIJE
Ako neko zna hvala unaprijed. =)

rlmadrid15

evo da i ja napisem svoja pitanja sa drugog kolokvija koja se sjecam pa ako kome moze pomoci...

tko je tvorac termina pravna kultura?
sve o političkoj kulturi?
Marxova teorija klasa?
sve o ropstvu i klasama?
što je društvena pokretljivost?
sve o intrageneracijskoj mobilnosti?
Antonio Gramsci?
po čemu je poznat Daniel Bell?
tri ideologije opisati po izboru!
koja je treca dimenzija nejednakosti po Weberu?
Karl Manheim?
koje su socijalne funkcije ideologije?
Institucionalno-etatisticka teorija?
kako Andrew Haywood razlikuje države?
političke stranke?
društveni pokreti-Anthony Giddens?
i jedino pitanje iz prvog dijela je bilo koja su tri tipa samoubojstva po Durkheimu?

vise se stvarno ne sjecam...

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks