AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Osnove sociologije

u.pravni.k

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
po mom mišljenju mislim da su ti neki odgovori prekratko napisani... treba ih malo nadopuniti
hvala na primjedbi. no, za širi uvid-upisani su brojevi stranica (a osobno- i ovakvo mi je preopširno za moj kapacitet;). sad je malo dorađen gorenavedeni šalabahter (Heywood), i istaknutija su bitnija pitanja.
Sretno!

xxxx

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
1.KOLOKVIJ
1.predmet soc. 1-28
2.soc.prava 29-60
3.metode istrazivanja 61-82
4.soc teorije, A.Comte i pozitivizam 83-100
5.Marx 117-134
6.utemeljitelji soc. Durkheim i Weber 167-220
2.KOLOKVIJ
1.soc.stratifikacija 243-264
2.ideologija 353-374
3.drzava i demok. 375-406
4.pol. i pravna kult. 425-450

u.pravni.k

ispit.
pitanja redovita, više-manje sva su navedena u prijeobjavljenom šalabahteru.
samo 'drugačije' postavljena.

dodajte pitanje: tko je T. Marshall (nisam ga baš smatrao bitnim.. propust)
nije mi baš sjela koncepcija ispita. 45min- malo vremena čak i kad se ne zadržavaš na 'težim' pitanjima

prvi papir- nadopunjavanja, kao. ostavila mjesta za jednu riječ a za neka pitanja trebaš vremena da razmisliš kako sve bitno strpati u tako malo mjesta.

ostalo- 3 papira sa po 4-5 pitanja, pa piši brale. i tu treba nešto vremena da razmisliš kako složiti rečenicu, čak i ako odmah skužiš što zapravo hoće da napišeš

uf. ne očekujem baš dobar rezultat

e, i ono što je izdvojila 'bitnija pitanja'- to možete zanemariti. nisam primijetio neku razmjernu učestalost..
pita npr: tko je Prelot?

Dario_Zg

tocno to...stvarno cudno koncepiran ispit,takodjer pitanja vrlo vrlo cudno postavljena...neznam vidjet cemo..koliko je potrebno za 2?

u.pravni.k

hehe. i bilo je neko čudnovato komplicirano pitanje o moći (grupa B), koje nisam baš skužio.
ja se raspiso o Weberu, pala mi na pamet i ideološka moć i Mann..

a vidim sad u poglavlju 'politička sociologija' (koje nije bilo najavljeno) da se razrađuje pitanje moći.. možda je to zalutalo slučajno u ispit?

Dario_Zg

da to je i meni bilo cudno,pa sam se ja raspisao o moci,onako kako ju ja vidim hahaa...kako se boduje ispit? koliko bodova ima ukupno,koliko je za 2?

Maryna

da to je i meni bilo cudno,pa sam se ja raspisao o moci,onako kako ju ja vidim hahaa...kako se boduje ispit? koliko bodova ima ukupno,koliko je za 2?
Prvih 10 pitanja nose po 3 boda, a ostali po 4 ili 5! Ukupno je 100 bodova a za prolaz je dovoljno 51!

Ak se sjetite kojih pitanja molit ću vas da napišete tak da znamo koja nam možda neće biti na drugom roku! Hvala

u.pravni.k

Ak se sjetite kojih pitanja molit ću vas da napišete tak da znamo koja nam možda neće biti na drugom roku! Hvala
Duverger, stranke; Comte-što znaš; Durkheim- što znaš; Marx-klase; Prelot-tko je; Marshall; Što je profesionalizacija; Tipizacija; Weber-racionalnost; Weber- po čemu je značajna 'protest etika i duh kapitalizma'; Pluralisti-tko su; Predstavnik minimalne države; Država po Marxu; Historijski oblici nejednakosti; Comte-tri faze; Anomija; Tipovi samoubojstva; neko pitanje o moći- mislim 'tumačenja moći' ili tako nekako (uglavnom nisam siguran da treba spominjati Webera i Mannove oblike socijalne moći)

eto, potrudio sam se prizvati u sjećanje.. nije to sve. i ne sjećam se točno koja su bila na nadopun. a koja duga- ali nije ni bitno

u.pravni.k

14. Vrste mobilnosti:
1) intergeneracijska mobilnost- analiza utjecaja položaja roditelja na položaj djece
2) intrageneracijska mobilnost- izgledi pojedinca da promijeni položaj tijekom života
3) Strukturalna
4) Razmjenska mobilnost (otvorenost, fluidnost)- promjene socijalnog položaja koje bi se dešavale da nema strukturalnih
promjena, i razlika u broju djece koju imaju razne klase.
(str. 260)
13. Strukturalna mobilnost -tip društvene mobilnosti koji nije vezan sa djelovanjem pojedinca. Iznuđena je ekonomskim i tehnološkim promjenama koje se događaju u društvu. Npr. smanjenje potrebe za vkv radnicima, a povećana za poljoprivrednicima

u.pravni.k

jedna je pala. po 4 pitanja uobičajena. bez potpitanja. relativno brzo gotovo
comte, durkheim, marx, pluralisti, teorije države, almond i verba, pravna kultura, solidarnost, ideologije...

comrad

kaj mislite jel moguce stic do cetvrtka naucit za 2. kolokvij po onoj skripti kae kregar nagradio peticom? :)
pa, imas i petak :wink5: osim ukoliko nemas nekih radnih obaveza...
po mom misljenju ako se uistinu ucenja primis, mozda bi bilo dovoljno
Ivy ako se ne varam na 17 stranici je poboldala pitanja koja bi mogla biti na kolokviju...ako imas knjigu izvices ili podcrtas si vazno, ako nemas vidi sta ima u skripti...ja sam ju letimicno pogledao pa ti ne mogu potvrdit tvoje pitanje...ali svakak uci, nemas kaj izgubit..ili to, ili na ispit na nakom drugom roku :happy:

noblica

bar meni je puno lakse ucit po pitanjima i odgovorima sto je iwy napisala...u knjizi mi je sve to cudno napisano,a iwy je napisala svojim rijecima vecinu toga tako da je puno razumnjivije i lakse...prodes to u 2-3 dana,i mislim da si spremna...

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks