AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Osnove prava društava

Anna5

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Vidim da se ponavlja pitanje poboj pravne osobnosti,misli li se kod toga na pobijanje odluka kod glavne skupstine ili na nesto drugo? Hvala unaprijed

kristal131

Usmeni kod Jaksica: nadzorni odbor-mandat,koliko clanova ima,kako odlucuje,uvjetno povecanje tem.kapitala,vlastiti poslovni udjeli,zamjenjive obveznice,dodatne cinidbe.
Korektan usmeni,ulazi nas se po troje i ispituje u krug,vecinom su odgovori na pitanje po jedna recenica

kikiko

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Dojmovi s usmenog kod jaksica
Od laganih pitanja napravi totalnu zbunjenost kolko cjepidlaci sa detaljima, ispituje dugo i detaljno, dijeli dvojke sakom i kapom i onom tko zasluzuje vise i onom tko ne zasluzi uopce prolaz, nisam nesto pripremala ovaj ispit, u nekih tjedan dana sam to sklepala pa mi je bas svejedno zbog te dvojke, ali mi je zao ljudi koji su znali vise i dobili 2 ili nepravedno da netko ne zna skoro nista pa opet dobije 2, definitivno komplicira i trazi sitnicu koju ne znas i onda sve maltetira tri dana s tom sitnicom, atmosfera dosadna, duga i tragikomicna s obzirom da nema pitanja koja bi bila za visu/manju ocjenu nego drila po svemu kak mu dode, i jos dugo cekas da dodes u ured

ivana16

Usmeni kod Jaksica. Mene je pitao JTD: odlucivanje, zastupanje te kako se dijeli dobit u tom drustvu te glavnu skupstinu u d.d. sve oko toga. Zanci pitanja nisu teska ali problem je sto kada zapne za neki detalj ne odustaje tri dana od toga i to samo zbuni covjeka i jos k tome pitanje bude nejasno postavljeno. Ja sam dobila dva, cure koje su bile samnom nazalost nisu prosle, ne pusta lako bar po mom misljenju.

mrt

Kolege molim vas ako netko zna odgovor na sljedeca pitanja:
1. Jel poboj i prijeboj pravne osobnosti ista stvar?
2. Sto je to ili barem gdje to pise u knjizi ili skripti ili ZTD-u?

Hvala!

Horiemon

Kronično vaš, 0-24
Kolege molim vas ako netko zna odgovor na sljedeca pitanja:
1. Jel poboj i prijeboj pravne osobnosti ista stvar?
2. Sto je to ili barem gdje to pise u knjizi ili skripti ili ZTD-u?

Hvala!
Ne postoji "poboj" ni "prijeboj" pravne osobnosti. Radi se o proboju pravne osobnosti (od glagola probiti) .

Ne znam napamet gdje je u skripti ili knjizi. Imaš u zakonu, ako meni ne vjeruješ. ;)
Uglavnom, važno je navesti pet slučajeva kada se probija pravna osobnost društva.
To su:
1. ako (član društva) koristi društvo za to da bi postigao cilj koji mu je inače zabranjen,
2. ako (član društva) koristi društvo da bi oštetio vjerovnike,
3. ako (član društva) protivno zakonu upravlja imovinom društva kao da je to njegova imovina
4. ako (član društva) u svoju korist ili u korist neke druge osobe umanji imovinu društva, iako je znao ili morao znati da ono neće moći podmiriti svoje obveze.

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks