AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Osnove prava društava

mape5

Super Moderator
ja s tim predmetom uopće nisam imala problema. Čitala sam neobavezno mjesec dana svaki dan po stranicu dve (skripte) u tramvaju kad sam išla s posla doma. Knjigu doma onak na preskokce, nisam imala puno nejasnih stvari. I tri dana u čitaonici na faksu onak žešće po 5 sati. i prošla od prve :) jedan od rijetkih koji sam prošla iz prve :) Znači sve ovisi koliko ti to sve skupa sjeda. I samo je usmeni, što je super, ne roštiljaš se dok čekaš rezultate s pismenih

mape5

Super Moderator
DIONICE S NOMINALNIM IZNOSOM

dionice u kojima je označen iznos njezine nominalne vrijednosti,

prema nominalnoj vrijednosti dionica računa se udjel pojedinog dioničara i broj glasova koje ima,

nominalni iznos dionice ne može biti manji od 10,00 kuna, a ako su veći moraju biti izraženi u višekratniku iznosa od 10,00

dionica čiji je nominalni iznos manji od 10,00 kuna bila bi ništetna
- izdavatelji takvih dionica solidarno bi odgovarali imateljima za štetu koja im je pričinjena izdavanjem dionica,
Dionica predstavlja razmjeran dio temeljnog kapitala

Ako se izdaju dionice s nominalnim iznosom – zbroj njihovih iznosa mora odgovarati temeljnom kapitalu dioničkog društva,

Ako se izdaju dionice bez nominalnog iznosa – zbroj iznosa temeljnog kapitala koji se odnosi na sve izdane dionice bez nominalnog iznosa, mora odgovarati iznosu temeljnog kapitala.

martinatt

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
posalji mail profesoru/profesorici kod kojeg ces odgovarat.meni je sirola izisla u susret (iako ja sam trazila da me prvu pita jer nebi stigla nikako kasnije) i odgovorila je u roku pola sata sat :)

sirola zavisi kakav joj je dan ali zna bit fer a od jaksica jos imam traume,sretno!

bemartina

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
koji je tocan odgovor tj. sto treba odgovoriti kad sirola pita neizvrsne i izvrsne direktore? da li je dovoljno reci da izvrsni vode poslove drustva prema uputama upravnog odbora, a neizvrsni nadziru izvrsne direktore, def strat. ciljeve poslovanja itd...?
i tko imenuje neizvrsne direktore? isto upravni odobor ili tko? u knjizi su izvrsni direktori opsirnije objasnjeni nego neizvrsni :thinking: :confused:

Chelsea94

koji je tocan odgovor tj. sto treba odgovoriti kad sirola pita neizvrsne i izvrsne direktore? da li je dovoljno reci da izvrsni vode poslove drustva prema uputama upravnog odbora, a neizvrsni nadziru izvrsne direktore, def strat. ciljeve poslovanja itd...?
i tko imenuje neizvrsne direktore? isto upravni odobor ili tko? u knjizi su izvrsni direktori opsirnije objasnjeni nego neizvrsni :thinking: :confused:
To i mene zanima, a vjerujem i mnoge druge studente...danas je Širola dosta ispitivala ta pitanja i ničijim odgovorom nije bila zadovoljna...ajde ako netko zna odgovor za te izvršne/neizvršne direktore, da podijeli :))

bemartina

bila danas kod Bilića...simpa lik, lakse je proc kod njega nego sirole definitivno
pitao me: nevaljanost odluka GS (nistetnost i pobojnost te kad su odluke nist/pob), likvidacijski postupak (sto je, kad se provodi) sto su dionice, kako se definiraju (ono trojako znacenje)sto je vrijednosni papir, nesto u vezi vrijednosti dionice kad se izdaje i nesto s tim usporedit, neko trziste je spominjao pa se ispravljao pa je spomenuo prenositelja pa nominalni iznos...nisam shvatila na kaj je mislio, tu me zbunio skorz, nisam uopce skuzila pitanje jer je jos i agio spominjao, totalna banana u komunikacijskom kanalu :D bila sam zadnja kod njega pa vise bas nije imao zivaca za neka pojasnjavanja i postavljao cudna potpitanja koja su me dodatno bunila uz njegovo brzo i meni jedva razumljivo pricanje :grin: ali sam ipak 2 dobila :D :euforija:

pravnik5

Bila i prosla kod Sirole. pitala me ko su izvrsni direktori i sto oni rade ( odgovorila sam da su zaduzeni za obavljanje dnevnih, operativnih zadataka, vode poslove drustva, zastupaju drustvo, sklapaju pravne poslove ), pitala me o upravnom odboru, ko bira nadzorni odbor i ko pobija pravni subjektivitet ( sud!) dobila sam 2, od negdje 20 ljudi, proslo nas je troje il cetvero. Dosta brza , moras odmah konkretno odgovoriti, pomogne tu i tam.

fakin

Super Moderator
evo vas par koji ste zadnji položili, je li možete reći koliko vam je trebalo vremena za naučiti i iz čega ste učili?

bemartina

evo vas par koji ste zadnji položili, je li možete reći koliko vam je trebalo vremena za naučiti i iz čega ste učili?
ucila sam iz knjige, nekih 10tak dana...najvise sam se bazirala na sirolina standardna pitanja...moj dojam je da bilic nema "standardna" pitanja vec da sve pita, na ispitu lista po knjizi pa di stane to te pita (barem je kod mene tako bilo) :whistling:

pravnik5

ja sam ucila konstantno, tj, ponavljala redovito da to sjedne jer sam jednostavno takav tip osobe koja mora nekaj ponovit puno puta da bi sjelo. Al kad bi rezimirala to, ucila sam negdje oko 2 tjedna po 4, 5 sati dnevno i bas sve ucila od detalja do detalja jer nema kod Sirole opisnih, pita te neku pojedinost il detalj i dzabe ti pricas sve naokolo kaj je isto vezano uz to.. bas se mora znat dobro knjiga, pogotovo d.d. i d.o.o.

zmia11

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Hej ljudi! Ima li tko iskustva sa komisijom iz opda i koji profesori budi uglavnom na komisiji? Nisam pala 3 puta nego sam jednostavno svaki put zaboravila odjaviti ispit (jako glup potez).
I jel oni odmah stave datum na studomatu kad je ispit ili to promijene par dana prije ispita? Ne kuzim...meni od pocetka pise da je 16og. Molim boga da je dan ili 2 kasnije. :D
Knjiga je super napisana, ali se stvarno sve treba znati! Pitaju li konkretna pitanja ili moras bas pricat o necem? Tu ima toliko informacija da ja nemam pojma kako cu se svega toga sjetit. Hvala!

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks