AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Osnove prava društava

hrgolina

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
podijele indekse i onda prozivaju...možeš biti prva a možeš i zadnja...sretno i držim fige da upravni pita profesorica!

monii

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
podijele indekse i onda prozivaju...možeš biti prva a možeš i zadnja...sretno i držim fige da upravni pita profesorica!
Istina, i prosli put su podijelili indekse ali su prvo prozivali po abecednom redu pa smo tako predali indekse, pa smo onda po abecedi i ulazili unutra.
Sretno svima!!!

Maryna

Jel se moze doc slusat ispit ako smo ga prijavili. I jel potrebna kakva najava.mislila sam slusat ispit kod asistenta ceronje

njampsica

A nadam se da ne bude dugo trajalo! E a kaj vam znači ovo podijelili su indekse, mislite pokupili? il smo morali indexe odnijet tam prije? totalno sam očito zbunjena jer nisam još nikad bila na tom ispitu.

monii

A nadam se da ne bude dugo trajalo! E a kaj vam znači ovo podijelili su indekse, mislite pokupili? il smo morali indexe odnijet tam prije? totalno sam očito zbunjena jer nisam još nikad bila na tom ispitu.
Znaci dodes tamo, izade prof. Ceronja i proziva one koji su prijavili ispit, kad te prozove predas mu indeks i onda on te indekse podijeli sa onom zenskom koja ispituje (ne znam kak se zove - ona s predavanja) otprilike pola-pola. A obicno prozivaju po abecedi jer su tako i pokupili indekse.

Jel se moze doc slusat ispit ako smo ga prijavili. I jel potrebna kakva najava.mislila sam slusat ispit kod asistenta ceronje
Moze, ne moras se najavit. Samo kad prof. proziva i uzima indekse, ne predas indeks i samo kazes da bi htjela slusat ispit i nema nikakvih problema. Tako je bilo prije dva tjedna. Sretno :)

Nirvana

Ljudi moji Nina je zakon. Prošla sam danas, dobila 4. Pitanja su bila što je podružnica, što je tvrtka i skraćeni naziv tvrtke što mora sadržavati, opoziv upravnog odbora, opoziv izvršnog direktora, da li moraju biti ispunjene određene pretpostavke za njegov opoziv, uprava u d.o.o. kada se može opozvati, prospekt što je, što čini koncern i koja je bit koncerna. Mislim da je to sve.

martina_sk

Administrator
tepeš je super! ne ide u detalje i ne cjepidalaci, samo ako ne kazes bas neku bitnu znacajku onda se na tome zadrzi, ne trazi previse, cak i ako malo pogrijesis ne uzme ti za zlo. ako ne znas pusti te da razmislis i postavlja podpitanja koja su toliko jasno postavljena. zvuci tako obrazovano i drago, kao da nas posve razumije. smije se...
mislim da me pitala nekih 10-15 min. sto vise znas to brze ide. inace zna pitat i do 20 min.
i ja sam dobila 4. pitala me odgovornost d.d. i clanova i probijanje pravne osobnosti (dobro je da znas da se to tocno tako zove), opoziv clanova uprave kod d.o.o. (da li mora postojati razlog), kako uprava predstavlja drustvo i za visu ocjenu koncern sto joj je cini mi se cesto pitanje za visu ocjenu. ne sjecam se vise pitanja. isto za visu ocjenu pita poduzetnicke ugovore. jel zna tko gdje se to nalazi u knjizi?
bilo je i ljudi sto su danas slusali ispit pa se nadam da ce vam i oni napisati pitanja. sretno kolege, ja prelazim na gradansko!

neozbiljna

tepeš je super! ne ide u detalje i ne cjepidalaci, !
hej, kolegice, odgovarala si kod nine širole.. nema više tepeš.. hehe :))
ali da slažem se.. profa je stvarno super, mene je ispitivala oko 10 min.. možda i manje..
monistički i dualistički ustroj d.d - upravni odbor, izvršni direktori, kada izvršni direktori mogu biti i članovi UO, kojem organu u dualističkom ustroju su najsličniji neizvršni direktori s obzirom na ovlasti... zašto neizvršnih direktora ima više i dali mi je to logično(to je jedno od logičkih pitanja koja nisu objašnjena u knjizi-, tko može opozvati upravu...na koji način, ovlasti upravnog odbora

d.o.o- obvezni organi, dali može biti ustrojen po monističkom načelu, imenovanje i opoziv članova uprave.. kakav je odnos među organima- hijerarhijski-opet povezivanje-- , tražila me da objasnim hijerarhiju..
i pitala me koncern-rekla sam da je to povezano društvo. i da neznam detaljnije..i dala mi 4...
-uglavnom bitno je naučiti usporedbe između organa... :)
sretno svima na idućim rokovima :)

lavica7800

I ja sam odgovarala kod Nine i meni je bila super,pitala me par pitanja i dobila sam 4,ali sam znala odgovore na sva pitanja . Neka pitanja su bila: minimalan iznos dionice s nominalnim iznosom,minimlana iznos temeljnog uloga,minimalan iznos temeljnog kapitala kod d.d. i d.o.o.,utjecaj na upravu kod d.d. i kod d.o.o.,broj članova kod nadzornog odbora (minimalno 3 i maksimalno 21),razrješnica,što razrješnica znači za nad.odbor kod d.d... Moj savijet je da dobro naučite organe i treba znati povezati organe D.D. I D.O.O. ,jel iako je prof.super puno je ljudi i palo, a znali su dosta toga... i da,neki su bili brzo gotovi ali ih je dosta njih dugo ispitivala... Sretno svima

hawk

vidi ovo, nitko da se javi da je prosao kod ceronje...ja sam bio kod njega, ali sam pao ko kruska, istina da nisam bas previse ucio, ali dobro..bit ce bolje drugi put
čestitam svima na prolazu, a kolege koji ste pali, vidimo se u četvrtom mjesecu :) :p :D

dorach

...ja sam odustala od ispita jer mi je razina znanja o pravu društava bila katastrofalna...pa ću naučiti za idući rok :))

paula

ja sam prošla kod ceronje... pito me monistički i dualistički ustroj, nadzorni odbor, povećanje temeljnog kapitala, vlastite dionice, ona 4 primjera zloupotrebe kada članovi odgovaraju i mislim da je to to
ubiti kod njega se baš mora znati, nema muljanja, traži točno određene riječi kod odgovarnja

jele48

pozdrav! pošto nam za 4.mjesec treba nova ispitna literatura iz 2010. dali možda netko zna što trebamo naučiti i koja je to literatura?! Tražila sam na stranici prava, i nisam ništa našla za društv.veleučilište. Nekako mi se to čini previše stranica...:) hvala

MARYYNNA

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
pozdrav! pošto nam za 4.mjesec treba nova ispitna literatura iz 2010. dali možda netko zna što trebamo naučiti i koja je to literatura?! Tražila sam na stranici prava, i nisam ništa našla za društv.veleučilište. Nekako mi se to čini previše stranica...:) hvala
pošto još nije nigdje objavljeno koja je to nova knjiga i koji su autori vjerojatno još uvijek vrijedi stara literatura.jer za sve promjene uvijek obavjeste na stranici veleučilišta -na istoj gdje objavljuju npr.vrijemei mjesto ispita...

dianica

Ja sam slušala ispit kod P. Ceronje sad na drugom ispitnom roku u veljači, ispričavam se što nisam napisala pitanja koja je pitao, nikako da nađem vremena - pokušat ću to što prije! Većina pitanja se ponavlja... Uglavnom, moj dojam je da je asistent inače jako simpatičan momak, međutim, na ispitu je dosta strog, nema provlačenja, stvarno se mora znati sve o svačemu, i tu i tamo voli zbuniti s nekim trik podpitanjima. Slušala sam nekih sat i pol - dva, i dok sam bila tamo, ljudi su uglavnom padali, a one cure koje su prošle je dobro izmrcvario. Neke je studente nepravedno srušio, ali eto... Što se tiče nove literature, navodno je asistentica Širola već na ovom roku pitala iz nje!

dianica

Pitanja s usmenog 22.02.2011. - Ceronja

- što je društvo? - 3 temeljne odrednice društva, podjele društva
- revizija osnivanja društva kod simultanog osnivanja - kad je potrebna?
- simultano osnivanje, koje se izjave daju?
- ustroj društva (monističko i dualističko), razlike, u čemu se očituje da u dualističkom ustroju nema hijerarh. odnosa
- nadležnosti upravnog odbora
- opoziv izvršnih direktora
- opoziv članova uprave ("VAŽAN" razlog!)
- razlozi za uvjetno povećanje temeljnog kapitala
- izvori prava društva
- što je tvrtka, od čega se sastoji
- zloupotrebljavanje okolnosti da članovi ne odgovaraju za obveze
- proboj pravne osobnosti
- uprava d.d. - koliko članova, na koliko dugo se imenuje
- nadzorni odbor - članovi, imenovanje i razrješivanje
- što je dionica - objasni skup prava i obaveza
- što je nominalni iznos (iznos napisan na dionici) i objasni razliku između nominalnog iznosa, vrijednosti dionice i iznosa za koji se dionica izdaje
- vlastite dionice - kako se mogu stjecati, koliko posto od temeljnog kapitala otpada na vlastite dionice
- ovlasti uprave
- tko saziva glavnu skupštinu
- razrješnica
- tko imenuje upravu u d.o.o.
- sjedište
- kad tvrtka može sadržavati strane riječi
- uloga temeljnog kapitala
- razlike između društva osoba i društva kapitala
- osnove za zastupanje, punomoći

Isadora

Ekipa, šta je onda s novom literaturom za rok u 4.-om mjesecu? Jel netko nabavio novu knjigu i zna li itko jel se baš puno razlikuje od one iz 2008. Iz iskustva znam da su preinake minorne i samo nas zbune ako smo već počeli učiti iz stare literature!

Logan

ja sm nabavil novu knjigu..imas ju u skriptanici u masarykovoj,samo reci da trebas novu iz opd-a,izdanje je 2010.g. ...ima nekih 20 strana vise nego ona stara..i da,ona stara knjiga vise ne vrijedi za rok u 4.mjesecu i nadalje,nego ta nova...bila je jedna kolegica na konzultacijama pa je pitala...sretno svima

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks